X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • s1985 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lovilovi wrote:
    Cześć, my też już po wizycie :D
    Całe 3,18 cm szczęścia. :) wg usg dzisiejszego 10t1d więc dzidzius nadrobil, bo wg wcześniejszego usg powinno być dziś 9t4d :D Wszystko super :) Serduszka nie sluchalismy, bo doktorka powiedziała że do 12tc nie wolno.

Za dwa tygodnie mamy kolejna wizytę i będą to już prenetalne;)
    to już wielkolud ;)

2004 - Agnieszka
    2010 - Filip moje skarby
    15 Aniołków w tym 4 cb i 3 cbz
    NEVER GIVE UP
    Mutacje v Leiden, PAI, ANA, AMH 4,18
  • s1985 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam wizyte dokłądnie za tydzien ale juz mnie dzis korciło zeby isc sie płaszczyć do lekarza zeby sprawdziła czy wszystko ok, ale dałam rade i nie poszłam, za to mam juz zamówiony detektor tętna płodu i mam nadzieje ze bedzie mi służył

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2017, 18:04

alexast lubi tę wiadomość

2004 - Agnieszka
    2010 - Filip moje skarby
    NEVER GIVE UP
  • Lovilovi Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I przez to termin porodu też uległ zmianie, 01.01 :D Doktorka się śmiała, ze sylwester będzie udany:)
    No i stwierdziła, że teraz będę ją odwiedzać co 2 tygodnie.. ona nie chce przegapic skracajacej się szyjki macicy:) i ze najlepiej chciałaby pomyśleć coś o szewku :) - uspokoilo mnie to bardzo...

alexast, Marzycielka111192, FreshMm, Krokodylica lubią tę wiadomość

• Patrycja27 Przyjaciółka

Wysłany: 6 czerwca 2017, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lovilovi przestraszylas mnie trochę... kurcze bo na ostatnim usg doktorka jak sprawdzała czy serduszko bije to mi je wlaczala a ja dopiero mam 7 tydzień i teraz się trochę boję czy to nie zaszkodziło mojej fasolce:-(

eiktskjos217pbgb.png
  • s1985 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja27 wrote:
    Lovilovi przestraszylas mnie trochę... kurcze bo na ostatnim usg doktorka jak sprawdzała czy serduszko bije to mi je wlaczala a ja dopiero mam 7 tydzień i teraz się trochę boję czy to nie zaszkodziło mojej fasolce:-(
    mi w szpitalu doktor włączył do posłuchania

Patrycja27 lubi tę wiadomość

2004 - Agnieszka
    2010 - Filip moje skarby
    NEVER GIVE UP
  • Lovilovi Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja27 wrote:

Nie przejmuj się, każdy lekarz inaczej do tego tematu podchodzi.
    Ja w pierwszej ciąży sluchalam serduszka w 8t1d wg usg i dzidzia była zdrowa :) Nie miało to żadnego wpływu.

Patrycja27 lubi tę wiadomość

• pietruszkanatki Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapomniałam się Wam pochwalić :D dziś pierwszy raz wymiotowałam xD pojechałam na czczo badać krew, od rana słabo jakoś się czułam, wróciłam do domu, wzięłam euthyrox, popilam łykiem wody i koniec! Oczywiście wymiotowałam tylko wodą bo nie miałam czym :p a trwało to z 4 minuty :D. A po nagle zaczęłam się czuć bardzo dobrze, teraz coś mnie znowu męczy troszkę...

yuudyx8dhaa1o8es.png
    Waga maluszka ponad 600 g, moje kochane serduszko <3
  • alexast Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serducho bije dzidzia ma 2,8cm. Według pomiarów 9tyg i 6 dzień.
    Zaczynam się stresować. Ginka uspakajała, że oni liczą wg zapłodnienia a nie wg ostatniej miesiączki, ale jakoś tego nie kupuje. Sama nie wiem co o tym myśleć. Dzidzia niby rośnie i wszystko jest w tolerancji ale zaczynam się bać. Jestem podłamana. Boję się, że przestanie się rozwijać.

madzia8lenka, Myszk@, izalika, BlackCatNorL, Patrycja27, ktosiowa lubią tę wiadomość

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • Inez87 Ekspertka

Wysłany: 6 czerwca 2017, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj byłam na wizycie po nowe L4, ale nie udało mi się namówić lekarza na podejrzenie dzidziutka ;) USG miałam robione tydzień temu więc mówił, że mam na spokojnie przyjść na badania 20 czerwca z kompletem wyników i się nie stresować ;) Polipem też kazał się nie martwić. Także byle do 20.06 ;) Po drodze mam jeszcze 30 urodziny więc na razie tym się martwię, że jestem taka stara :P

natki89, Krokodylica lubią tę wiadomość

dqpri09k8v8ti207.png
  • Lovilovi Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie też zastanawiam się jak oni liczą z tego usg... przyznam, że denerwuje mnie.. ze na jednym usg termin 05.01 a na drugim znów 01.01. I taka jestem zakręcona, że nic nie wiem. Ale przyznam, że bardzo ciekawi mnie kiedy mógł być ten zloty strzał:D i myślałam, że usg więcej mi podpowie coś w tym temacie.. jednak niekoniecznie :)

Alexast- nie martw się:* wszystko będzie dobrze.

• Mika77 Koleżanka

Wysłany: 6 czerwca 2017, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dużo zależy jak dzidzia się ułoży do pomiaru . Dlatego są różnice kilku dniówek. Tak bynajmniej wyjaśniała mi pani doktor.

• Magdalenna Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie martwcie się tak tymi pomiarami. Zależy jak dzidzia się ustawi i jak doktor głowicę przyłoży. Mała odchylenia są możliwe :) pamiętam jak na stażu ginekolog mi tłumaczył, że jeśli na usg do 10 tc wychodzi różnica terminu więcej niż 7 dni to przyjmują za właściwy ten z usg. A jak mniej niż 7 to zostawiają z miesiączki. Nie wiem czy wszyscy ginekolodzy tak uznają, ale mnie to przekonuje;)

FreshMm lubi tę wiadomość

ug37gu1r7v7qaicj.png
    f2w3rjjgmnulgd8d.png
  • Maruder Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pietruszkanatki wrote:
    Zapomniałam się Wam pochwalić :D dziś pierwszy raz wymiotowałam xD pojechałam na czczo badać krew, od rana słabo jakoś się czułam, wróciłam do domu, wzięłam euthyrox, popilam łykiem wody i koniec! Oczywiście wymiotowałam tylko wodą bo nie miałam czym :p a trwało to z 4 minuty :D. A po nagle zaczęłam się czuć bardzo dobrze, teraz coś mnie znowu męczy troszkę...

Wzięłaś potem następny euthyrox?

Btw, w piątek idę do lekarza po zaświadczenie o ciąży i mnie zastanawia jak ja mam to 10 minut przerwy od pracy z kompem wyegzekwować w momencie kiedy mam np. 2 godzinną telekonferencję (webex) i prowadzę spotkanie :/ W dodatku często mam 1h spotkania jedno po drugim (wszystkie wirtualne) :/ Ten kto zmienił te przepisy w ogóle nie pomyślał. I co jak mi powiedzą żebym na drzewo spadała? Wyczytałam że nie mogę się dogadać żeby np wychodzić wcześniej etc. Uważam że mi się to należy, ale boję się że mnie wezmą za problem-makera.

relgi09kotjuarzp.png
  • pietruszkanatki Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wzięłam bo o dziwo go nie zwróciłam. Wodę tak, tabletka została :)

yuudyx8dhaa1o8es.png
    Waga maluszka ponad 600 g, moje kochane serduszko <3
  • natki89 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maruder wrote:
    Wzięłaś potem następny euthyrox?

Btw, w piątek idę do lekarza po zaświadczenie o ciąży i mnie zastanawia jak ja mam to 10 minut przerwy od pracy z kompem wyegzekwować w momencie kiedy mam np. 2 godzinną telekonferencję (webex) i prowadzę spotkanie :/ W dodatku często mam 1h spotkania jedno po drugim (wszystkie wirtualne) :/ Ten kto zmienił te przepisy w ogóle nie pomyślał. I co jak mi powiedzą żebym na drzewo spadała? Wyczytałam że nie mogę się dogadać żeby np wychodzić wcześniej etc. Uważam że mi się to należy, ale boję się że mnie wezmą za problem-makera.

Maruder, prawnie przysługuje Tobie chyba nawet 15 minut a nie 10. Jeżeli nie masz możliwości zrobienia przerw w czasie pracy to powinnaś skończyć o te 2 h wcześniej. Pracując 8 h masz w sumie 8x15 minut, więc do odebrania 2 godziny.

Moja koleżanka pracuje jako księgowa i jej koleżanka z pracy robi właśnie w ten sposób - pracuje 6 h :)

Jak sie nie zgodzą - trudno - idz na L4 :)

1a564c9e4d.png
    244036ec09.png
  • Raven Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję serduszek i pięknych fasolek <3
    Jestem tak padnięta po pracy, że jak przychodzę to kładę się na łóżko i już nie mogę się ruszyć. Haha

Katis gratuluję. Podaj na kiedy wychodzi Ci termin to wpisze cię pod tą data na listę :)

<3 Zosia
    tt1d7b8c.pngtt1d80fd.jpgcravings-2017-12-30.jpg
    Udało się w 16cs w 2 cyklu z Clo . Starania od sierpnia 2015
  • alexast Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co czytałam to zmienili te przerwy na 10min :( nigdzie nie pisze żeby można było zamiast tych przerw wcześniej wyjść. Właśnie o to im chodziło, żeby pracownik nie wychodził wcześniej.

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • FreshMm Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalenna wrote:
    Dziewczyny nie martwcie się tak tymi pomiarami. Zależy jak dzidzia się ustawi i jak doktor głowicę przyłoży. Mała odchylenia są możliwe :) pamiętam jak na stażu ginekolog mi tłumaczył, że jeśli na usg do 10 tc wychodzi różnica terminu więcej niż 7 dni to przyjmują za właściwy ten z usg. A jak mniej niż 7 to zostawiają z miesiączki. Nie wiem czy wszyscy ginekolodzy tak uznają, ale mnie to przekonuje;)

Dobrze powiedziane :) usg nie jest mega dokładne i terminy co chwilę będą się zmieniać, a w kolejnych trymestrach to już w ogóle, bo każde z dzieci będzie rosło inaczej, często skokowo.

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• FreshMm Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z Arturkiem wywnioskowali mi hipotrofię, a urodził się tak samo długi jak Marysia z tej samej sali. Tyle że on miał obwód główki 31cm, a ona 33cm... no, miał drobną buzię, taka uroda. I teraz rośnie tak samo jak przeciętni rówieśnicy.

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• Maruder Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natki89 wrote:
    Maruder, prawnie przysługuje Tobie chyba nawet 15 minut a nie 10. Jeżeli nie masz możliwości zrobienia przerw w czasie pracy to powinnaś skończyć o te 2 h wcześniej. Pracując 8 h masz w sumie 8x15 minut, więc do odebrania 2 godziny.

Moja koleżanka pracuje jako księgowa i jej koleżanka z pracy robi właśnie w ten sposób - pracuje 6 h :)

Jak sie nie zgodzą - trudno - idz na L4 :)

Zawsze niby można, ale sęk w tym że ja się czaję jeszcze na szkolenie które sobie zabookowałam i będę znać jego termin dopiero w lipcu:) Kosztuje trochę, jak pójdę na l4 to nie skorzystam na tym zawodowo. Jakoś to przebrnę od urlopu do urlopu, w przyszłym tygodniu uświadomię kierownika :) Mam nadzieję że nie rozgłosi radosnej nowiny na cały pokój :D

Na l4 byłam juz 2x przez przeziębienie, jak nie będę mieć przerw lub krótszego czasu pracy to chyba od czasu do czasu będę sobie robić tydzień dla kręgosłupa i moczowodów, bo 2-3h bez wc-etu to nie za fajnie, a kręgosłup mam skrzywiony i do tego powypadkowy :(
    Ta opcja z 6h mi się nawet bardziej podoba :D

relgi09kotjuarzp.png
‹‹ 297 298 299 300 301 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ