X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Girl25 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inez87 wrote:
    A ja dzisiaj dostałam pismo-ostrzeżenie od odpowiednika polskiego ZUSu że mam wracać do pracy bo jestem 2 mce na L4 i ciąża to nie choroba...i że przestaną mi wypłacać chorobowe. Nie wiem co zrobię bo to stresująca praca fizyczna. Cały czas pod górę :/
    Tak nie choroba ale mój gin mówi że kobieta w ciąży nie może pracować na nocki i jeśli pracodawca zapewni jej też max 6 h pracy i zero dziwgania to wtedy można pracować :P . No ludzie są porabani. ... Ale nic Ci zrobić nie mogą a ZUS jak masz l4 nie ma prawa ci odmówić płacenia chyba ze jesteś na l4 leżącym i Cię w domu nie zastana . Nie możesz wrócić do Polski na ten czas ?

[link=https://www.suwaczki.com/]f2wlj44jhzx0jd7c.png[/link]

dxomanli5dlutv4a.png
  • K01 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inez87 wrote:
    A ja dzisiaj dostałam pismo-ostrzeżenie od odpowiednika polskiego ZUSu że mam wracać do pracy bo jestem 2 mce na L4 i ciąża to nie choroba...i że przestaną mi wypłacać chorobowe. Nie wiem co zrobię bo to stresująca praca fizyczna. Cały czas pod górę :/

o kurczę - ja rozumiem, że nie wszedzie są takie łatwe zwolnienia w ciąży jak u nas ale jak masz takie dolegliwości to powinno być...;/ współczuję

Girl25 lubi tę wiadomość

201801181756.png

02.2017 - (*) 7tc - cp, usunięty jajowód
  • Inez87 Ekspertka

Wysłany: 29 czerwca 2017, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do Polski wracać nie mogę, bo nie mam tam żadnego ubezpieczenia więc nic to nie da, zresztą dom mam tutaj. Mam się dostosować do ich wymogów , tylko ciężko przestawić się na tą ich popieprzoną mentalność. Najwidoczniej mogą mi odmówić dalszego zasiłku skoro tak napisali, pomijając już że za te 2 mce nadal mi nic nie zapłacili.

dqpri09k8v8ti207.png
  • Magdalenna Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inez w Polsce każda ciężarna i kobieta w połogu ma prawo do bezpłatnej służby zdrowia. Nawet jak nie jest ubezpieczona.

ug37gu1r7v7qaicj.png
    f2w3rjjgmnulgd8d.png
  • Girl25 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masakra. ... A z lekarzem gadalas? Może on Ci coś doradzi ....

dxomanli5dlutv4a.png
  • K01 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalenna wrote:
    Inez w Polsce każda ciężarna i kobieta w połogu ma prawo do bezpłatnej służby zdrowia. Nawet jak nie jest ubezpieczona.

ma prawo do służby zdrowia ale nie do zasiłków a tutaj nie chodzi o wizyty u lekarza tylko o zasiłek z ichniejszego ZUSu (jesli ja dobrze zrozumiałam) więc chyba Inezz nic nie da przyjazd do Polski...

Jeżyna37 lubi tę wiadomość

201801181756.png

02.2017 - (*) 7tc - cp, usunięty jajowód
  • Inez87 Ekspertka

Wysłany: 29 czerwca 2017, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K01 wrote:
    ma prawo do służby zdrowia ale nie do zasiłków a tutaj nie chodzi o wizyty u lekarza tylko o zasiłek z ichniejszego ZUSu (jesli ja dobrze zrozumiałam) więc chyba Inezz nic nie da przyjazd do Polski...
    Dokładnie chodzi o zasiłek, bo niby czemu miałabym z niego dobrowolnie rezygnować, skoro mieszkam tutaj,pracowałam do tej pory, nigdy nie byłam nawet na L4. Z czegoś trzeba żyć. Z lekarzem pogadam w sobotę, ale on już przy poprzednim nie bardzo chciał dawać. Oni się boją wystawiać skoro urząd je podważa. Nie wiem na razie kiepsko to wygląda. A powrót do pracy wg mnie to proszenie się o nieszczęście, tym bardziej, że już 2 dziewczyny tam poroniły.

dqpri09k8v8ti207.png
  • Girl25 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam wyniki FT4 1,31 ng/dl norma (0.932-1,71) a FT3 3,14 pg/ml norma ( 2,57-4,43) czyli ok nie ? :P

Helka891 lubi tę wiadomość

dxomanli5dlutv4a.png
  • alexast Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inez a gdzie ty mieszkasz. Może doczytaj jak to wygląda prawnie. Jakie prawa mają kobiety w ciąży. Może da się coś znaleźć, co Ci pomoże w tej sytuacji?

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • Girl25 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inez87 wrote:
    Dokładnie chodzi o zasiłek, bo niby czemu miałabym z niego dobrowolnie rezygnować, skoro mieszkam tutaj,pracowałam do tej pory, nigdy nie byłam nawet na L4. Z czegoś trzeba żyć. Z lekarzem pogadam w sobotę, ale on już przy poprzednim nie bardzo chciał dawać. Oni się boją wystawiać skoro urząd je podważa. Nie wiem na razie kiepsko to wygląda. A powrót do pracy wg mnie to proszenie się o nieszczęście, tym bardziej, że już 2 dziewczyny tam poroniły.
    Wiesz skoro to tak ciężka praca na dodatek nocki to nie ma co się dziwić. .. dziwię się lekarzowi... wiecie co u nas narzekamy na służbę zdrowia ale takich jaj nie odstawiaja. ... :/

dxomanli5dlutv4a.png
  • natki89 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Girl25 wrote:
    Odebrałam wyniki FT4 1,31 ng/dl norma (0.932-1,71) a FT3 3,14 pg/ml norma ( 2,57-4,43) czyli ok nie ? :P

Girl wygląda ok :) Wydaje mi się, że niskie tsh spowodowane może być wysokim poziomem hcg :) Raz dwa powinno się unormować :)

Ja do jutra czekam na wyniki.

Na szczęście u nas nie ma aż takich problemów ze zwolnieniem. W sumie to też zależy od lekarza, ale raczej najmniej ryzykowna praca jest powodem do l4.

A jeżeli chodzi o ZUS to najczęściej kontroli podlegają osoby na własnej działalności, te które podpisały umowę na krótko przed zajściem w ciążę i te na które "uprzejmie" ktoś (znajomy/szef) doniósł. Niestety nie wszytsko może funkcjonować idealnie, ale patrzeć też na inne kraje to u nas nie jest tak źle :)

1a564c9e4d.png
    244036ec09.png
  • Girl25 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natki89 wrote:
    Girl wygląda ok :) Wydaje mi się, że niskie tsh spowodowane może być wysokim poziomem hcg :) Raz dwa powinno się unormować :)

Ja do jutra czekam na wyniki.

Na szczęście u nas nie ma aż takich problemów ze zwolnieniem. W sumie to też zależy od lekarza, ale raczej najmniej ryzykowna praca jest powodem do l4.

A jeżeli chodzi o ZUS to najczęściej kontroli podlegają osoby na własnej działalności, te które podpisały umowę na krótko przed zajściem w ciążę i te na które "uprzejmie" ktoś (znajomy/szef) doniósł. Niestety nie wszytsko może funkcjonować idealnie, ale patrzeć też na inne kraje to u nas nie jest tak źle :)
    Też tak myślę ze jest ok i przez bete takie mam TSH skoro reszta jest ok.

Kurde straszysz:P , ja od stycznia mam własną działalność

dxomanli5dlutv4a.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaraz wychodzę do gina.
    Trzymajcie kciuki.

Marzycielka111192, Angela*, Lovilovi, Mama-Ali, helagazela lubią tę wiadomość

• Marzycielka111192 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    Zaraz wychodzę do gina.
    Trzymajcie kciuki.
    Trzymamy!! Czekam na wieści :)

Krokodylica lubi tę wiadomość

dqpr3e5ej28hk4e8.png
  • Angela* Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    Zaraz wychodzę do gina.
    Trzymajcie kciuki.

Kciukasy <3

• Lovilovi Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica trzymam kciuki :) Daj znać po wizycie.

A ja się ciągle zastanawiam czy teraz w 15 tygodniu jak pójdę do doktorki.. czy coś więcej powie co kryje się w brzuszku :)

Wysłany: 29 czerwca 2017, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lovilovi wrote:
    Krokodylica trzymam kciuki :) Daj znać po wizycie.

A ja się ciągle zastanawiam czy teraz w 15 tygodniu jak pójdę do doktorki.. czy coś więcej powie co kryje się w brzuszku :)
    Napewno powie :) jeśli oczywiście dzieciaczeksię pokaże :)
    Ja też idę w 15+3 I mam ogromną nadzieję że się coś dowiemy :)

dqpr3e5ej28hk4e8.png
  • Lovilovi Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka111192 wrote:
    Napewno powie :) jeśli oczywiście dzieciaczeksię pokaże :)
    Ja też idę w 15+3 I mam ogromną nadzieję że się coś dowiemy :)

No ta moja doktorka taka jest, że nie chce powiedzieć nawet na 60 % :D
    Ostatnio mi wyskoczyła z tym, że można zgadywac w 12 tc 50% szans na chłopca i 50% na dziewczynkę i kazała sobie wybrać:D A jak zaczęła mi gadać, że skieruje mnie na usg 3d do kogoś tam.. to już mi się odechcialo znać tej płci :D

Wysłany: 29 czerwca 2017, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lovilovi wrote:
    No ta moja doktorka taka jest, że nie chce powiedzieć nawet na 60 % :D
    Ostatnio mi wyskoczyła z tym, że można zgadywac w 12 tc 50% szans na chłopca i 50% na dziewczynkę i kazała sobie wybrać:D A jak zaczęła mi gadać, że skieruje mnie na usg 3d do kogoś tam.. to już mi się odechcialo znać tej płci :D
    Mój jest jeszcze lepszy, powiedział że płeć mi powie dopiero w 21 tygodniu :D ale ja w to nie wierzę, wydaje mi się że jak coś zobaczy to napewno mi powie, wiadomo że nigdy nie ma 100% Ale napewno wiarygodniej bedzie w 16 tc niż w 12 tc

dqpr3e5ej28hk4e8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2017, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczynki :)
    Ja tak z doskoku bo mam przerąbane w tym tygodniu :( biegam latam i w ogóle...

Ale wpadam z szybką nowinką :) na 80% mam chłopaka w brzuchu <3 tak dziś lekarz powiedział <3
    Poza tym Mały nadrobił i termin sie przesunął na 04.01. :) ma 6,7cm i był mega aktywny na usg :D

Ściskam Was wszystkie i nadrobię w weekend... :)

PS. i mam nadzieję przeczytać same dobre wieści!!! :)

Marzycielka111192, Lovilovi, Krokodylica, Mama-Ali, natki89, Magdalenna, BlackCatNorL, Paula_29, emerald_m, Angela*, Inez87, P., moniczko., kate88:), Didi_85, Helka891, helagazela, Morwa, madzia8lenka, Raven, Myszk@ lubią tę wiadomość

‹‹ 413 414 415 416 417 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ