X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Girl25 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inez87 wrote:
    A ja dzisiaj dostałam pismo-ostrzeżenie od odpowiednika polskiego ZUSu że mam wracać do pracy bo jestem 2 mce na L4 i ciąża to nie choroba...i że przestaną mi wypłacać chorobowe. Nie wiem co zrobię bo to stresująca praca fizyczna. Cały czas pod górę :/
    Tak nie choroba ale mój gin mówi że kobieta w ciąży nie może pracować na nocki i jeśli pracodawca zapewni jej też max 6 h pracy i zero dziwgania to wtedy można pracować :P . No ludzie są porabani. ... Ale nic Ci zrobić nie mogą a ZUS jak masz l4 nie ma prawa ci odmówić płacenia chyba ze jesteś na l4 leżącym i Cię w domu nie zastana . Nie możesz wrócić do Polski na ten czas ?

[link=https://www.suwaczki.com/]f2wlj44jhzx0jd7c.png[/link]

dxomanli5dlutv4a.png
  • K01 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inez87 wrote:
    A ja dzisiaj dostałam pismo-ostrzeżenie od odpowiednika polskiego ZUSu że mam wracać do pracy bo jestem 2 mce na L4 i ciąża to nie choroba...i że przestaną mi wypłacać chorobowe. Nie wiem co zrobię bo to stresująca praca fizyczna. Cały czas pod górę :/

o kurczę - ja rozumiem, że nie wszedzie są takie łatwe zwolnienia w ciąży jak u nas ale jak masz takie dolegliwości to powinno być...;/ współczuję

Girl25 lubi tę wiadomość

201801181756.png

02.2017 - (*) 7tc - cp, usunięty jajowód
  • Inez87 Ekspertka

Wysłany: 29 czerwca 2017, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do Polski wracać nie mogę, bo nie mam tam żadnego ubezpieczenia więc nic to nie da, zresztą dom mam tutaj. Mam się dostosować do ich wymogów , tylko ciężko przestawić się na tą ich popieprzoną mentalność. Najwidoczniej mogą mi odmówić dalszego zasiłku skoro tak napisali, pomijając już że za te 2 mce nadal mi nic nie zapłacili.

dqpri09k8v8ti207.png
  • Magdalenna Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inez w Polsce każda ciężarna i kobieta w połogu ma prawo do bezpłatnej służby zdrowia. Nawet jak nie jest ubezpieczona.

ug37gu1r7v7qaicj.png
    f2w3rjjgmnulgd8d.png
  • Girl25 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masakra. ... A z lekarzem gadalas? Może on Ci coś doradzi ....

dxomanli5dlutv4a.png
  • K01 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalenna wrote:
    Inez w Polsce każda ciężarna i kobieta w połogu ma prawo do bezpłatnej służby zdrowia. Nawet jak nie jest ubezpieczona.

ma prawo do służby zdrowia ale nie do zasiłków a tutaj nie chodzi o wizyty u lekarza tylko o zasiłek z ichniejszego ZUSu (jesli ja dobrze zrozumiałam) więc chyba Inezz nic nie da przyjazd do Polski...

Jeżyna37 lubi tę wiadomość

201801181756.png

02.2017 - (*) 7tc - cp, usunięty jajowód
  • Inez87 Ekspertka

Wysłany: 29 czerwca 2017, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K01 wrote:
    ma prawo do służby zdrowia ale nie do zasiłków a tutaj nie chodzi o wizyty u lekarza tylko o zasiłek z ichniejszego ZUSu (jesli ja dobrze zrozumiałam) więc chyba Inezz nic nie da przyjazd do Polski...
    Dokładnie chodzi o zasiłek, bo niby czemu miałabym z niego dobrowolnie rezygnować, skoro mieszkam tutaj,pracowałam do tej pory, nigdy nie byłam nawet na L4. Z czegoś trzeba żyć. Z lekarzem pogadam w sobotę, ale on już przy poprzednim nie bardzo chciał dawać. Oni się boją wystawiać skoro urząd je podważa. Nie wiem na razie kiepsko to wygląda. A powrót do pracy wg mnie to proszenie się o nieszczęście, tym bardziej, że już 2 dziewczyny tam poroniły.

dqpri09k8v8ti207.png
  • Girl25 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam wyniki FT4 1,31 ng/dl norma (0.932-1,71) a FT3 3,14 pg/ml norma ( 2,57-4,43) czyli ok nie ? :P

Helka891 lubi tę wiadomość

dxomanli5dlutv4a.png
  • alexast Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inez a gdzie ty mieszkasz. Może doczytaj jak to wygląda prawnie. Jakie prawa mają kobiety w ciąży. Może da się coś znaleźć, co Ci pomoże w tej sytuacji?

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • Girl25 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inez87 wrote:
    Dokładnie chodzi o zasiłek, bo niby czemu miałabym z niego dobrowolnie rezygnować, skoro mieszkam tutaj,pracowałam do tej pory, nigdy nie byłam nawet na L4. Z czegoś trzeba żyć. Z lekarzem pogadam w sobotę, ale on już przy poprzednim nie bardzo chciał dawać. Oni się boją wystawiać skoro urząd je podważa. Nie wiem na razie kiepsko to wygląda. A powrót do pracy wg mnie to proszenie się o nieszczęście, tym bardziej, że już 2 dziewczyny tam poroniły.
    Wiesz skoro to tak ciężka praca na dodatek nocki to nie ma co się dziwić. .. dziwię się lekarzowi... wiecie co u nas narzekamy na służbę zdrowia ale takich jaj nie odstawiaja. ... :/

dxomanli5dlutv4a.png
  • natki89 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Girl25 wrote:
    Odebrałam wyniki FT4 1,31 ng/dl norma (0.932-1,71) a FT3 3,14 pg/ml norma ( 2,57-4,43) czyli ok nie ? :P

Girl wygląda ok :) Wydaje mi się, że niskie tsh spowodowane może być wysokim poziomem hcg :) Raz dwa powinno się unormować :)

Ja do jutra czekam na wyniki.

Na szczęście u nas nie ma aż takich problemów ze zwolnieniem. W sumie to też zależy od lekarza, ale raczej najmniej ryzykowna praca jest powodem do l4.

A jeżeli chodzi o ZUS to najczęściej kontroli podlegają osoby na własnej działalności, te które podpisały umowę na krótko przed zajściem w ciążę i te na które "uprzejmie" ktoś (znajomy/szef) doniósł. Niestety nie wszytsko może funkcjonować idealnie, ale patrzeć też na inne kraje to u nas nie jest tak źle :)

1a564c9e4d.png
    244036ec09.png
  • Girl25 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natki89 wrote:
    Girl wygląda ok :) Wydaje mi się, że niskie tsh spowodowane może być wysokim poziomem hcg :) Raz dwa powinno się unormować :)

Ja do jutra czekam na wyniki.

Na szczęście u nas nie ma aż takich problemów ze zwolnieniem. W sumie to też zależy od lekarza, ale raczej najmniej ryzykowna praca jest powodem do l4.

A jeżeli chodzi o ZUS to najczęściej kontroli podlegają osoby na własnej działalności, te które podpisały umowę na krótko przed zajściem w ciążę i te na które "uprzejmie" ktoś (znajomy/szef) doniósł. Niestety nie wszytsko może funkcjonować idealnie, ale patrzeć też na inne kraje to u nas nie jest tak źle :)
    Też tak myślę ze jest ok i przez bete takie mam TSH skoro reszta jest ok.

Kurde straszysz:P , ja od stycznia mam własną działalność

dxomanli5dlutv4a.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaraz wychodzę do gina.
    Trzymajcie kciuki.

Marzycielka111192, Angela*, Lovilovi, Mama-Ali, helagazela lubią tę wiadomość

• Marzycielka111192 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    Zaraz wychodzę do gina.
    Trzymajcie kciuki.
    Trzymamy!! Czekam na wieści :)

Krokodylica lubi tę wiadomość

dqpr3e5ej28hk4e8.png
  • Angela* Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    Zaraz wychodzę do gina.
    Trzymajcie kciuki.

Kciukasy <3

• Lovilovi Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica trzymam kciuki :) Daj znać po wizycie.

A ja się ciągle zastanawiam czy teraz w 15 tygodniu jak pójdę do doktorki.. czy coś więcej powie co kryje się w brzuszku :)

Wysłany: 29 czerwca 2017, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lovilovi wrote:
    Krokodylica trzymam kciuki :) Daj znać po wizycie.

A ja się ciągle zastanawiam czy teraz w 15 tygodniu jak pójdę do doktorki.. czy coś więcej powie co kryje się w brzuszku :)
    Napewno powie :) jeśli oczywiście dzieciaczeksię pokaże :)
    Ja też idę w 15+3 I mam ogromną nadzieję że się coś dowiemy :)

dqpr3e5ej28hk4e8.png
  • Lovilovi Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2017, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka111192 wrote:
    Napewno powie :) jeśli oczywiście dzieciaczeksię pokaże :)
    Ja też idę w 15+3 I mam ogromną nadzieję że się coś dowiemy :)

No ta moja doktorka taka jest, że nie chce powiedzieć nawet na 60 % :D
    Ostatnio mi wyskoczyła z tym, że można zgadywac w 12 tc 50% szans na chłopca i 50% na dziewczynkę i kazała sobie wybrać:D A jak zaczęła mi gadać, że skieruje mnie na usg 3d do kogoś tam.. to już mi się odechcialo znać tej płci :D

Wysłany: 29 czerwca 2017, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lovilovi wrote:
    No ta moja doktorka taka jest, że nie chce powiedzieć nawet na 60 % :D
    Ostatnio mi wyskoczyła z tym, że można zgadywac w 12 tc 50% szans na chłopca i 50% na dziewczynkę i kazała sobie wybrać:D A jak zaczęła mi gadać, że skieruje mnie na usg 3d do kogoś tam.. to już mi się odechcialo znać tej płci :D
    Mój jest jeszcze lepszy, powiedział że płeć mi powie dopiero w 21 tygodniu :D ale ja w to nie wierzę, wydaje mi się że jak coś zobaczy to napewno mi powie, wiadomo że nigdy nie ma 100% Ale napewno wiarygodniej bedzie w 16 tc niż w 12 tc

dqpr3e5ej28hk4e8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2017, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczynki :)
    Ja tak z doskoku bo mam przerąbane w tym tygodniu :( biegam latam i w ogóle...

Ale wpadam z szybką nowinką :) na 80% mam chłopaka w brzuchu <3 tak dziś lekarz powiedział <3
    Poza tym Mały nadrobił i termin sie przesunął na 04.01. :) ma 6,7cm i był mega aktywny na usg :D

Ściskam Was wszystkie i nadrobię w weekend... :)

PS. i mam nadzieję przeczytać same dobre wieści!!! :)

Marzycielka111192, Lovilovi, Krokodylica, Mama-Ali, natki89, Magdalenna, BlackCatNorL, Paula_29, emerald_m, Angela*, Inez87, P., moniczko., kate88:), Didi_85, Helka891, helagazela, Morwa, madzia8lenka, Raven, Myszk@ lubią tę wiadomość

‹‹ 413 414 415 416 417 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ