Styczniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Ktosiowa lepiej tak, ale teoretycznie jakbyś Ty rzeczywiście poszła do rodzinnego męża to i on może wypisać.
Tylko jak mąż by poszedł do niego w czasie gdy Ty jeszcze będziesz w szpitalu to wtedy mógłby być problem.
Zus czasem się zorientuje, czasem nie. Pewnie też od szczęścia zależy. Tak samo jak z kontrolą -
Paula_29 wrote:Kasha ale to chodzi o to na kogo jest ta opieka po porodzie. Ona jest na kobietę i to jej stan zdrowia się ocenia nie mężczyzny. Dlatego też ( lekarz musiał być na kontroli w zwiazku z tym) musi to wypisać ginekolog ponieważ on może zbadać ciężarną. Oczywiście mógłby to wypisać lekarz rodzinny gdyby ta pacjentka u niego się pojawiła. Jeśli przychodzi mąż z papierkiem ze szpitala a nie ma kobiety to wtedy lekarz rodzinny nie może już tego wystawić.chyba że na własne ryzyko
Ale przecież to zwolnienie nie musi być na kobietę "po porodzie"... wystarczy, że byłaby chora na grypę i wymagałaby opieki męża, bo nie mogłaby się podnieść, żeby zrobić sobie kanapkę ..
New Baby
Julia -
nick nieaktualny
-
Mój po drugiej cesarce dostał L4 na mnie wypisane przez szpital. A właściwie to nie wiem bo akurat mój prowadzący tam pracuje. I w sumie tylko dlatego bo "normalnie nie wypisuje się" - tak mojemu M powiedział lekarz.
Po 1 cc też mógł dostać ale wyszłam w niedzielę a dopiero we wtorek miałam odebrać wypis i jak wtedy M poszedł do lekarza to powiedział, że jakby wczoraj do niego przyszedł to by wypisał a dzisiaj już nie może.Szmaragdowa lubi tę wiadomość
-
Dzięki za gratulacje
teraz będę miała mało czasu i ogólnie mało się udzielam, ale trzymam kciuki moooocno za Was wszystkie :*
helagazela, Polaj, emerald_m, Paula_29, BlackCatNorL, Krokodylica, Żabulka30, emi2016, kate88:), kasha86, Szmaragdowa, Myszk@ lubią tę wiadomość
-
Fresh, gratulacje!!
BlackCat - ja jutro wizytuje o 11.40. Chyba ostatni raz, potem mój lekarz jest juz na nartach i wraca dopiero 6-7 stycznia - mam nadzieje urodzić do tego czasu. A z mojej strony ciągnie okresowo na dole brzucha, w nocy mnie obudziło i teraz tez boli, moze cos sie powoli rozkręca? Kto tam wie! -
A co do porodów to wiadomo, nie ma 2 takich samych, ale jednak słysząc opowieści innych rodzących można się na wiele rzeczy przygotować.
Ja wprawdzie po 2 cc, ale przy 1 w ogóle nie czułam skurczów, a pisały się na ktg, ale w sumie nic poza tym, ale lekarz zdecydował o cesarce, a 2 poród zaczął się spontanicznie od odejścia czopa podbarwionego krwią w nocy + ze 2 skurcze z krzyża. A po nocy od 8 nieregularne skurcze, i po nospie i kąpieli przed 10 odeszła część wód i zaczęło się na dobre. Cc przy 7 cm rozwarcia. Wkłuwanie się w kręgosłup przy skurczach co 2 min.. hmm.. ciężka sprawa ale dało radę. Wszystko zależy od personelu. Ja trafiłam akurat na taką położną, co bardzo pomagała, przytrzymała, kazała się przytulić i było łatwiej.
Choć samą cesarkę to lepiej wspominam tą pierwszą, to po zdecydowanie łatwiej dochodziło mi się po drugim cięciu (przynajmniej w szpitalu, bo w domu wiadomo już małe dziecko to pospać się za bardzo nie dało :-p). -
Zwolnienie dla męża na opiekę nad żona po porodzie (to jest w zasadzie zwolnienie na opiekę nad członkiem rodziny, który ukończył 14 lat, max 14 dni w roku, nie ma osobnego zwolnienia dot. wyłacznie porodu) formalnie powinien wystawić lekarz przy wypisie ze szpitala lub inny lekarz już po wypisie (rodzinny, ginekolog) po zbadaniu żony i stwierdzeniu, że wymaga ona opieki. ZUS kwestionuje zwolnienia wydane przed wypisem ze szpitala (bo w tym okresie opiekował się szpital) albo w przypadku kontroli jeśli się okaże, że w domu jest inny domownik, który się może opiekować. Dodatkowo wielu lekarzy nie wie, kiedy może takie zwolnienie wystawić i z założenia nie wystawiaja.
Paula_29, ktosiowa, Pooziomka, kasha86 lubią tę wiadomość
-
helagazela wrote:Fresh, gratulacje!!
BlackCat - ja jutro wizytuje o 11.40. Chyba ostatni raz, potem mój lekarz jest juz na nartach i wraca dopiero 6-7 stycznia - mam nadzieje urodzić do tego czasu. A z mojej strony ciągnie okresowo na dole brzucha, w nocy mnie obudziło i teraz tez boli, moze cos sie powoli rozkręca? Kto tam wie!i moj tez wyjezdza na urlop :p
helagazela lubi tę wiadomość
Wg USG ciąża 3 dni starsza. Dziewczyneczka Juleczka
-
Paula_29 wrote:Fresh gratulacje:)
Dziewczyny czy macie teraz wizyty co dwa tygodnie czy co miesiąc? I zapisują Was na ktg?Paula_29 lubi tę wiadomość