STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Moja też się rwie do siadania od jakiegoś miesiąca ostatnie 2 tygodnie to już chwyta się dosłownie wszystkiego nawet zabawek wiszących przy macie nie mówiąc że jak leży na płasko to 5 sekund nie ma żeby się zginała a jak przy tym stęka hehe. Odpuściliśmy zniechęcanie jej do tego czasem ją sadzamy na kilka sekund to znaczy pozwalamy jej podciągnąć się na rękach i siedzi sztywno a jaka jest wtedy uśmiechnięta a jak się chichra pod nosem normalnie kabaret to jest nasz sposób na przerywanie płaczu jak nic innego nie działa
Jak Wam śpią dzieciaki ? u nas ostatnio młoda nawet w wózku maks 30 minut potem muszę jej odsłaniać okienko żeby coś widziała bo marudzi aż się boje co będzie jak słonce wróci. W domu nie chce zbytnio spać jak pośpi godzinkę to już prawdziwy sukces. Za to o 19 jest już padnięta i szybko zasypia. zazwyczaj pobudka o 1-2 w nocy i ostatnio już o 5 jest nówka nie śmigana. Dostaje wtedy jeść przebieram pieluchę i ja wracam spać a ta się awanturuje Od czasu do czasu któreś nas się zwlecze dać jej smoczka po 2 godzinach jeszcze zasypia na jakiś czas
11.2017 - aniołek 8tc
-
Prawdziwy sukces nauczyłam się ją ignorować rankami jak jest przebrana najedzona ciepło jej, karuzelka się kręci projektor się święci a ta marudzi bo się nudzi ja zasypiam i przebudzam się na większy krzyk daje smoczka i idę z powrotem. Jeszcze miesiąc temu nie mogłam usnąć przy jej sapaniu Ale zmęczenie mnie nauczyło być troszkę egoistką potem cały dzień ma już nas dla siebie
11.2017 - aniołek 8tc
-
Aaaa i ważąc małego na rękach wychodzi mi jakieś 6800 więc wcale nie za dużo.
Spaceangel
Mi też już nie chce sie siłować z synem i z mezem,który twierdzi że powinnam wyluzować ,bo skoro on sam się podnosi,siłuje i trzyma się sztywno to znaczy że jest gotowy. I ma rację. Zaraz skończy 5 miesięcy,6 zacznie. Przygotowuje się do samodzielnego siedzenia i to normalne zjawisko.
I też ma nieziemska radoche jak go potrzymam chwilę na kolanach w pozycji siedzącej
I cycka w nocy tez dostaje kiedy chce. Odpuściłam jakieś" zasady" i jesteśmy szczęśliwsi. I śpimy razem i jest bosko 😍Poprostu cieszę się tym czasem ,biorę z niego jak najwięcej,bo zaraz minie bezpowrtnie. Przestałam się zastanawiac czy to dobrze czy źle. I jest fajnie 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2019, 12:01
-
A sypia ostatnio gorzej. Bo zimno i nie spacerujemy a spanie w domu to na zasadzie drzemek póki mama blisko. Gdy wstaje żeby coś zrobić synek od razu się budzi wyspany.
W nocy ze 3 pobudki. Dzień witamy ok 5-6 ostatnio .Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2019, 11:59
-
Kendy wrote:A sypia ostatnio gorzej. Bo zimno i nie spacerujemy a spanie w domu to na zasadzie drzemek póki mama blisko. Gdy wstaje żeby coś zrobić synek od razu się budzi wyspany.
W nocy ze 3 pobudki. Dzień witamy ok 5-6 ostatnio .Kendy lubi tę wiadomość
11.2017 - aniołek 8tc
-
Kendy wrote:Mi tak też nie kapie z piersi ale miewam takie napływy pokarmu. Wtedy jest takie mrowienie,sutki stają i wtedy leci. Też tak macie ?
Albo gdy z jednej karmie wtedy zawsze z drugiej leci też samo.
Lisa, ja z Towjego polecenia korzystam z tych fun&fit i są spoko.
Wczoraj jednak mąż zakładał ostarniego nocnego pampersa i za słabo go zapiął... rano całą pościel musiałam wymienić, naszą wielką... -
Też chce takiej pogody!!
Owa mnie dobija ...w ogóle czuje się jakbym okres miała dostac. Zieje ogniem trochę ostatnio chyba z niewyspania . Dziś rano zrobiłam mężowi awanturę bo usiadł tyłkiem na wyprasowany córki kardigan do szkoły. Ale się wsciekłam ,bo 2 min przed wyjściem prasowałam na nowo. Mówię zeby patrzył gdzie siada. Naszczęście mąż już wie jak rozładować atmosferę ,zna mnie i wie jak zażegnać konflikt...mówi " twój blask mnie tak oślepia,że nic poza Tobą nie widzę ..😂😂😂kochany...😍
Córeczka wróciła ze szkoły ,zajęła się braciszkiem więc co nie co ogarnęłam ...ale już zmęczony marudzi...pędzę!!! -
dziewczyny co myślicie o dosypywaniu kaszki na noc? Kuzynka ma syna młodszy o 10 dni i mu dosypuje na noc kaszki. Młody od 20 przesypia jej całą noc. Kumpela robi tak samo od miesiąc jej córka starsza o miesiąc od mojej. też śpi całą noc. i się zastanawiam co robić
11.2017 - aniołek 8tc
-
Nie sądzę, że kaszka cudownie sprawia, że dziecko spi dluzej, mysle, ze to od dziecka zalezy. A na pewno nie korzystalam bym z tycj gotówców typu bobovita itd. Moja Julka jest tylo na cycu i przespypia 22-6 rano od 6 tyg zycia. Z kolei synek przespal noc na pewno jal mial sporo ponad rok, kaszka nie pomogła:P
10.04.2018- laparoskopia diagnostyczna-jajowody drożne
AMH 7,12 ng/ml
LH 5,9 mLu/ml
FSH 5,6 mLu/ml
-
Pogoda masakra, my wczoraj do lekarza pojechaliśmy w kombinezonie zimowym, bo było 7 stopni Kombinezon zimowy w maju, kto to widział..
U nas sprawdziły się Pampers premium care. Poluję na promocje i kupuję po 40 zł za paczkę Dady nam przemakały, fun&fit z rossmanna strasznie smierdziały.
Kendy, to wychodzi waga podobna do mojego Łeb w łeb idą nasze blondaski
Mój jeszcze nie chce siadać. Ale bardzo ładnie pije witaminki z łyżeczki. Podaję mu z tych łyżeczek, którymi będę karmić i nie odrzuca ich, więc może też będzie ładnie jadł.
U nas pobudki o 4 lub 5 rano i synek gotowy do zabawy A jak w nocy włączy się choć małą lampeczkę do karmienia, to nie ma mowy o spaniu
-
Cześć wszystkim. Tydzień temu byliśmy na szczepieniach podstawowoych + rotawirusy. Od tego czasu mały męczy się z luźnymi kupkami, do tego teraz doszedł katar, lekki kaszel. Przy szczepieniu pani pediatra mówiła, że niekoniecznie to ślinienie może wskazywać na zęby, że rodzice błędnie to mylą, bo po prostu dziecko więcej gada, produkuje śliny, z którą jeszcze sobie nie radzi i nie połyka. Natomiast wczoraj byliśmy u innej lekarki, która po zajrzeniu w buźkę, stwierdziła, że dziąsła przy ucisku patyczkiem bieleją i że coś w nich już widać, i ten stan zapalny może być od tego. No i w sumie nie wiadomo, jak zwykle hehe. Ale ważne, że osłuchowo jest ok. Jedynie ta męczarnia ze smaraaaami.... feee
Mały ważył 6300g, czyli przybrał ok 700g / msc. W normie. Jest ok. Pediatra nie kazała jeszcze rozszerzać diety, tylko cyc.
Na bóle, ewentualną gorączkę zaleciła paracetamol lub ibuprofem ale zasugerowała, że lepiej nadal paracetamoc, bo bezpieczniejszy i delikatniejszy na wątrobę niż ibuprofem (mimo,że ten przeciwzapalny). Oczyszczanie noska standardowo wodą morską lub solą fizlogoliczną, a na noc ew. Nasivin baby. Na gardło tantuum verde, co działa też przeciwbólowo na dziąsełka, trochę drętwieją co może pomóc w boleści.
Niestety mały śpi coraz gorzej najpierw pobudki w nocy co 2 h, teraz to co godzinę lub pół jak się go odłoży do łóżeczka, przy cycu jeszcze jakoś pośpi, więc skapitulowałam i większą część nocy śpi z nami w łóżku... przez to ja znowusz jestem niewyspana, śpię wygięta, by wystawić mu cyca i nie przydusić przez przypadek. Po takiej nocy kręgosłup boli dwa razy bardziej.
2011- PCO, resekcja jajników. Naturalne owu
3 lata starań
2018.01.02 - Aniołek [*] 10tc
2018.05.05 - 2' cs pp - naturalny cud! -
A właśnie, odnośnie słabego przybierania na wadze. Pediatra zwróciła uwagę ze mamy kiepski wynik ze szpitala TSH (bardzo wysokie >10) i powtórzone po kilku tyg (spadek do 5) i zaleciła by jeszcze raz za jakiś czas zrobić znowu TSH, bo często wiąże się to ze słabym przybieraniem. U nas nie ma takiego problemu, ale gdyby się pojawił to po prostu uczuliła na to.
Lisa- sprawdzałaś jak u Was TSH? Jest w normie?
3 lata starań
czarnaiwi wrote:Nie sądzę, że kaszka cudownie sprawia, że dziecko spi dluzej, mysle, ze to od dziecka zalezy. A na pewno nie korzystalam bym z tycj gotówców typu bobovita itd. Moja Julka jest tylo na cycu i przespypia 22-6 rano od 6 tyg zycia. Z kolei synek przespal noc na pewno jal mial sporo ponad rok, kaszka nie pomogła:P
11.2017 - aniołek 8tc
-
Olinka
To u was podobnie jak u nas. Choć jest poprawa. Już się mały nie krztusi śliną ,nie kaszle. Katarek taki,że raz,max dwa razy dziennie wystarczy oczyścić....kupka..ehhhh.własnie.
A jak często robią kupkę wasze dzieci ? Kiedy mowa o rozwolnieniu.? Niby od 6 kupek na dobę. Trochę niewiem jak do tego podchodzić. Ostatnio mały robi ok 3 kupki dziennie. Jedna wieksza ,dwie mniejsze. Nie jest to jakoś specjalnie dużo ale biorąc pod uwagę fakt ,że wcześniej robił jedną na 2 dni to rozpatruje to trochę w kategoriach rozwolnienia. Kupka częściej i luźniejsza może od zębów albo mu się poprostu uregulowało i tak jest ok. Nie jest przy tym marudny i nie widzę by były problemy brzuszkowe...i gazów tak często nie puszcza więc chyba jest jakby lepiej .Przez ta niepewna sytuację z kupka wstrzymałam się z rozszerzaniem diety. Czekam. Jesteśmy też na samej piersi teraz.
Magdoczka
Blondaski 👍 -
Olinka
Z tym spaniem u nas też tak samo.
Gdy walczyłam i odkładałam go do łóżeczka konsekwentnie..nocka totalnie zarwana ja i mały i tata nieprzytomni. Z nami w łóżku śpi lepiej i my też ale za to wstajemy połamani...ja to od karmienia do karmienia w jednej wygiętej pozycji:)
Teraz udało mi się go odłożyć do łóżeczka i śpi już z godzinę . To u nas duży sukces:)
Robię sobie spokojnie obiadek .Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2019, 15:12
-
U nas z 3-4 kupki są. Różnica jest taka ze teraz przy infekcji zdarzają się mniej grudkowate, a więcej śluzowate. I wypycha je ze stękaniem jak na zatwardzenie i dźwiękami jakby orkiestra grała.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2019, 15:34
3 lata starań
Ja się zgodzę z Czarnaiwi.. Hania tez jakoś po 6 tyg zaczęła przesypiać noce i obojętne czy była na cycu czy jak teraz dostaje butle +cyc.. ale zjada 150, czasami 120. Nie wybudzam jęk narazie bo waga po mm ładnie ruszyła a ona się złości, ze jej przeszkadzam:P uśpią między 20-21.30 zależy od spania w ciągu dnia i śpi do 4.30-6 potem pieluszka+jedzenie i śpi jeszcze jakieś 3-4h wiec nie możemy narzekać
Magdoczka to mnie zdziwiłas bo fun&fit to chyba jedyne nieperfumowane, które mi nie śmierdzą no i może jeszcze te bambusowe.
Elmuszka a jesteście w 3 czy 4 już?
Dzięki Kendy, fakt roboty sporo.. mam nadzieje, ze się wszystko uda Wam tez życzę udanej zabawy i pięknej pogody
Hania robi teraz w miarę okej kupki co 1-3 dni ale niestety przez żelazo ciemnozielone
Tsh u nas w normie Hania ma chyba duże zapotrzebowanie po prostu.. a wcale się o nie nie upominała. A tak to potrafi zjeść 120-150 i jeszcze dwa cyce (lub w odwrotnej kolejności ) no to błagam.. teraz wcale się nie dziwie ze ma samych piersiach nie przybierała tylko dlaczego nie płakała ze głodna.. noce przesypiała..