X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2019

Oceń ten wątek:
  • Magdoczka Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2019, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina9191 wrote:
    Właśnie usłyszałam w radiu ze 12 latka urodziła dziecko w Bielsko Białej 😳🤔

Dzieci rodzą dzieci..
    A inni latami bezskuteczne się starają.

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2019, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdoczka wrote:
    Ja póki co podaję małemu słoiczki. Niestety, nie mam dostępu do sprawdzonych mięs, więc póki co wolę podać przebadany słoiczek. Z czasem będziemy włączać normalne jedzenie.

Ja tez na początku zamierzam dawać słoiczki 😊 już kupiłam kilka z warzywami i na potem z owocami.

A jakie warzywko podałyście jako pierwsze? I kolejnego dnia nowe czy to samo?

I czy na początku dawałyscie np 2-3 łyżeczki i koniec? Czy póki dziecko chciało?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2019, 11:28

961l20mmezoojidp.png
  • Magdoczka Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2019, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie najpierw była marchewka, potem brokuł, dynia, jabłko, gruszka. Podawałam po 2 dni to samo, żeby zobaczyć, jaka będzie reakcja organizmu dziecka. Najpierw po kilka łyżeczek, potem po pół słoiczka 125 g, a teraz już podaję cały słoiczek 125 g.
    Najbardziej podpasował nam Gerber, Hipp w miarę ok, choć gęsty i musiałam wodą rozrzadzać, Bobovita niedobra.
    Zaczęliśmy jak mały skończył 5 miesięcy. A jak skończył 6 miesięcy, to zaczęliśmy jeść słoiczki z mięsem.

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • Kocurka Debiutantka

Wysłany: 27 lipca 2019, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja warzywa zaczęłam wprowadzać po 4 miesiącu ale nie wszystkie pasują mojemu dziecku brokuł i burak jest be póki co. Owoce wszystkie smakują nawet te bardzo kwaśne. Ja mam dostęp tylko do sprawdzonego królika bo znajomy hoduje na niewielką skalę i kilka razy indyk ale jednak królik jest lepszy. Ja gotuję wszystko razem.

• Kimberly Ekspertka

Wysłany: 27 lipca 2019, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2021, 21:50

• Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2019, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdoczka wrote:
    U mnie najpierw była marchewka, potem brokuł, dynia, jabłko, gruszka. Podawałam po 2 dni to samo, żeby zobaczyć, jaka będzie reakcja organizmu dziecka. Najpierw po kilka łyżeczek, potem po pół słoiczka 125 g, a teraz już podaję cały słoiczek 125 g.
    Najbardziej podpasował nam Gerber, Hipp w miarę ok, choć gęsty i musiałam wodą rozrzadzać, Bobovita niedobra.
    Zaczęliśmy jak mały skończył 5 miesięcy. A jak skończył 6 miesięcy, to zaczęliśmy jeść słoiczki z mięsem.

Kurczę część mam z bobovity s cześć z gerbera zobaczymy jak mu co podejdzie

961l20mmezoojidp.png
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2019, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kimberly wrote:
    Ja podałam najpierw ziemniaka, następnego dnia był ziemniak i marchewka, potem pietruszka, brokuł, burak.. Jednego dnia jedna nowa rzecz.
    My zaczęliśmy tak z 2 tyg. przed skończeniem 6.mc-a i na początku ciężko było z ogarnianiem łyżeczki, raczej się cieszyłam jak przez przypadek coś tam trafiło do buzi.. Teraz jest już lepiej, zjada po kilka łyżeczek, ale rozsmarowuje to jedzenie wszędzie gdzie się da xD No i podaję dopóki nie zacznie zaciskać ust albo odwracać głowy. U nas to jedzenie to wciąż takie smakowanie, dodatek. Podstawa to kp.

No tak to bardzo dobrze właśnie tak powinno być ze podstawa mleczko a na początku rozszerzania jedynie próbowanie nowych smaków :)

Kimberly lubi tę wiadomość

961l20mmezoojidp.png
  • Magdoczka Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2019, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina9191 wrote:
    Kurczę część mam z bobovity s cześć z gerbera zobaczymy jak mu co podejdzie

Spróbujecie i zobaczycie :) Mój Bobovitą pluł dalej niż widział ;) I mi też nie smakowało, jak spróbowałam. Ale to pewnie zależy od dziecka

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2019, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdoczka wrote:
    Spróbujecie i zobaczycie :) Mój Bobovitą pluł dalej niż widział ;) I mi też nie smakowało, jak spróbowałam. Ale to pewnie zależy od dziecka

Jakoś nie pomyślałam ze która firma pomoże dziecku nie podejść 😊 dobrze ze kupiłam kilka słoiczków tylko

961l20mmezoojidp.png
  • Lisa24 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2019, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dawałam dynie, brokuł, marchewka, jabłko, gruszka i jakoś potem poszło :)
    Hania zjadała wszystko, oprócz tego co ja jej ugotowałam na początku haha :D ale to jej olej nie pasował, jak zmieniłam to jest okej. Wczoraj jadła rosołek z zmiksowanym kurczakiem i makaronem

klz99vvjhysycx8i.png
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2019, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzisiaj idziemy na basen 😊 mały właśnie śpi może na ostatnie wejście karnetu w końcu uda się pójść z wyspanym dzieckiem 😆 musimy wyjść za godzinkę wiec oby pospal jak najdłużej.
    Potem muszę do rossmana wstąpić po pare rzeczy i może popołudniu lody, mamy bardzo blisko domu Good Lood (ok 3min się idzie) 😊 bo dłuższy spacer odpada jeżeli zapowiedź co do pogody się sprawdzi i będzie ponad 30st w cieniu 😐

Jakie plany macie na dzisiaj?

961l20mmezoojidp.png
  • Kimberly Ekspertka

Wysłany: 28 lipca 2019, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2021, 21:51

• Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2019, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimo drzemki bezpośrednio przed basenem nie do końca wyszło bo mieliśmy zajęcia na 10.30-11.00 a weszliśmy do wody już 10.10 bo jakoś nie popatrzyliśmy na czas i mały nie wytrzymał do końca 😊 musieliśmy wyjść 10.45 wiec nurkowanie nas ominęło 😉 ale jeszcze kupimy karnet jak wrócimy z wakacji 😊

Tak jestem przyzwyczajona do niedzieli niehandlowych ze cały czas wydaje mi się ze dzisiaj nie jest niedziela 😊

Wczoraj jak mąż wrócił z delegacji i przyjechał po nas ok 23 do moich rodzicow to mały się rozbudził w samochodzie i już na miejscu jak go chciałam nakarmić i zobaczył tatę to tak się cieszył aż piszczał machał nóżkami wystawiał raczki do niego 😂 pierwszy raz aż tak zareagował po jego powrocie z delegacji, to było takie słodkie to nic ze było tak późno mąż wziął wyprzytulal wycałował i rozbudził się całkiem 😁 ale chwila i udało się go uśpić i spał aż 3 godziny co ostatnio rzadko się zdarza. U dziadków jeden raz spał praktycznie 4 😀

Kimberly
    A zakupy udane? Spożywcze czy coś innego? Jak mały pójdzie spać już na noc to muszę zrobić mi i mężowi kawkę mrożone mniam

961l20mmezoojidp.png
  • Kimberly Ekspertka

Wysłany: 28 lipca 2019, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2021, 21:52

• Kimberly Ekspertka

Wysłany: 28 lipca 2019, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2021, 21:52

• Kocurka Debiutantka

Wysłany: 28 lipca 2019, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja córka jeździ spacerówka już jakiś czas bo w gondoli było jej ciasno no i wkurzalo ją ze nic nie widzi😀

• Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2019, 06:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kimberly wrote:
    No tak, 50 min w basenie, to rzeczywiście byłoby dużo dla takiego malucha :D A jak to jest, tylko jeden rodzic wchodzi z dzieckiem do basenu czy obydwoje mogą?

No niestety dzisiaj niedziela, a to oznacza, że jutro poniedziałek i mąż do praaaacy :( Ale nie mogę narzekać, bo mój przynajmniej nie wyjeżdża nigdzie na dłużej niż 1 dzień, więc w nocy zawsze jest. A jak u Was aż kilka dni nieobecności, to nic dziwnego, że synek taki stęskniony! :D

4 h spania - super! U mnie dzisiaj w nocy pobudka co 2h, ale za to potem o 5.30 udało mi się ją uśpić w wózku i spała aż do 8.30 :o

My jeżeli chcemy pić kawkę, to musimy ją robić zanim mała zaśnie, bo nasz ekspres jest strasznie głośny xD

A zakupy spożywczo-kosmetyczne, więc nic ciekawego, ale sprawnie nam poszło :)

Mamy nauczkę żeby czekać do czasu rozpoczęcia zajęć 😉 w cenie może wejść 1 rodzic a jeżeli drugi tez chce to jest dopłata 10zl za zajęcia.

Dlatego jak mąż wyjezdza zawsze chodzimy do dziadków którzy mieszkają 10-15min od nas 😊 zawsze to przyjemniej niż gdybyśmy mieli sami zostać dzień i noc przez 3 dni a skoro mamy taka możliwość to czemu by nie korzystać z niej 😊

Ekspres rzeczywiście jakoś super cicho nie chodzi ale w nocy ma mocniejszy sen trzeba tylko odczekać chwile. Ale kawkę mrożona to robię w thermoniksie (rozkruszam lód) wiec jest bardzo głośno i mąż poduszkami obstawia urządzenie żeby wytłumić dźwięk 😄 i udało się mały się nie obudził uff

Moj dzisiaj tez do pracy ale od czwartku urlop ☺️ 2 tygodnie

No to pięknie 3 godzinki drzemka z rana 😊 można spokojnie zjeść śniadanko

961l20mmezoojidp.png
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2019, 06:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kimberly wrote:
    A czy wszystkie dzieciaczki stąd jeżdżą już w spacerówkach? My się niedługo przesiadamy z gondoli.. Jestem ciekawa jak nam się będzie jeździło :)

My narazie w gondoli chociaż zazwyczaj jak nie śpi to wytrzyma w nim 20-30min trochę na plecach trochę na brzuchu ale woli na brzuchu ostatnio choć wiadomo potem się wkurza bo pewnie jest zmęczony żeby długo utrzymać się tak a jeszcze w wózku trzęsie

Mąż się śmieje ze jak gdzieś idziemy na dłużej a mały nie śpi to któreś z nas pcha wiecznie pusty wózek 😊

Nasz w wózku od dłuższego czasu nie zasypia tylko trzeba go uśpić np w chuście i dopiero do wózka przełożyć

Mam nadzieje ze w spacerowce będzie chętnie jeździł nawet nie spiąć

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2019, 06:22

961l20mmezoojidp.png
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2019, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę pochwalić mojego malucha dzisiaj wytrzymał na spacerze w wózku 40min i jeszcze nie marudził po prostu wróciliśmy bo tata musiał zbierać się do pracy 😊 i to cały czas na pleckach, momentami myślałam ze zaśnie bo przymykał oczka ziewał 😁
    Pogoda na pewno tez pomogła bo było przyjemnie nie gorąco, słońce za chmurami

961l20mmezoojidp.png
  • katepr Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2019, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczynki sto lat się nie odzywałam. Nie nadrobie Was :)

SYLWUNIS jeśli czytasz dodaj mnie do przyjaciółek, napisałam priv!! To ważne!!!

Krótko mówiąc u nas niewiele sie zmieniło, mała kiepsko spi cala noc rzuca sie po wyrze jak flądra. Pije mm 3 razy! Tysiac pobudek na smoczka. My nadal w gondoli, ale jutro ma przyjsc nasza spacerówka. W wózku już nie spimy.. W dzien problem z zasypianiem, na macie leży i muczy. :D staje na 4ech, robi juz po 2 kroczki ale pada na klate lub twarz, chyba jest leniem nie chce jej sie przemieszczać. Za to je pięknie wszystko i dużo :)
    Serio Was nie nadrobie, może jak bede miala chwilke to wieczorem chociaz doczytam 2 dni żeby wiedziec co u Was, pozdrowionka :)

Ah napiszcie jakie macie spacerówki??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2019, 10:01

Elmuszka, Marin, Martoszka, Magdoczka lubią tę wiadomość

atdc9vvj09r8djr1.png
    atdcjw4zue2zk2y5.png
‹‹ 1158 1159 1160 1161 1162 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ