X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2019

Oceń ten wątek:
  • Magdoczka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    https://badaniaprenatalne.pl/obowiazkowe-badania-w-ciazy/

tu jest tylko napisane usg... Ja mam w segregatorze mamyginekolog, że niby obowiązkowe jest usg między 11-14 tc, potem 20-22 i trzecie też... Więc się zdziwiłam.

Na nfz robią standardowo jedno usg na trymestr, plus ew. jeszcze po 40 tc. I są to zwykłe usg w tych tygodniach, które wymienisz.
    Prenatalne na nfz są robione kobietom po 35 rż lub po problemach (poronienia, mutacje). Pozostałe kobietu mogą zrobić odpłatnie na własną rękę.

sallvie, Alias lubią tę wiadomość

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdoczka wrote:
    Na nfz robią standardowo jedno usg na trymestr, plus ew. jeszcze po 40 tc. I są to zwykłe usg w tych tygodniach, które wymienisz.
    Prenatalne na nfz są robione kobietom po 35 rż lub po problemach (poronienia, mutacje). Pozostałe kobietu mogą zrobić odpłatnie na własną rękę.

Tu to brzmi jakby była obowiązkowa ta ocena.

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
  • Magdoczka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    Tu to brzmi jakby była obowiązkowa ta ocena.

Niestety nie jest :-(

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdoczka wrote:
    Niestety nie jest :-(

to lipa :(

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

• katepr Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdoczka wcale nie. Osobiscie robilam prenatalne usg 12tyg na nfz. A nie mam 35 lat ani nie mam za sobą poronień. Płatna jest pappa jako dodatek do usg a kazdy ginekolog na nfz wysyła na bezplatne usg prenatalne w okolo 12 tyg. Nie musi robić osobiscie ale kazda przychodnia na nfz ma swojego specjalistę lub kilku i oni robią to usg pacjentkom ;)

Marciiik lubi tę wiadomość

atdc9vvj09r8djr1.png
    atdcjw4zue2zk2y5.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katepr wrote:
    Magdoczka wcale nie. Osobiscie robilam prenatalne usg 12tyg na nfz. A nie mam 35 lat ani nie mam za sobą poronień. Płatna jest pappa jako dodatek do usg a kazdy ginekolog na nfz wysyła na bezplatne usg prenatalne w okolo 12 tyg. Nie musi robić osobiscie ale kazda przychodnia na nfz ma swojego specjalistę lub kilku i oni robią to usg pacjentkom ;)

Czyli jednak :D

Ej... Pocieszcie mnie... Czy w ciąży takie nie myślenie jest normalne? To, że nie ogarnęłam spotkania nawet z kalendarzem to jedno... Ale właśnie zamówiłam na inny adres kolekcjonerskie figurki jako prezent urodzinowy ;( Mam nadzieję, że to odkręcę ;( ja tak nie ogarniam... Robię takie dziwne błędy, nie ogarniam w ogóle czasem czegoś... Przeraża mnie to bo czuje się jakbym jakieś zaniki pamięci/rozumu miała :P Zmęczenie materiału? Starość? :D Mam ochotę owinąć się kocem i nie wychodzić z łóżka by nie stanowić zagrożenia dla otoczenia :P

dZhdp1.png

• Paulcia28 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny Wren wrote:
    Ja dziś też po wizycie :) Maluch ma 29 mm więc podrósł na zapas ( odpowiada to 9+6, a przecież dziś dopiero 9+3) a serduszko bije 169bpm :)
    A z gorszych wiadomości, to mam krwiaka w dolnym biegunie jaja płodowego i dwie torbiele około 3 centymetrowe na jajniku.

Co robić z tym krwiakiem? Dostałam zalecenie żeby leżeć, ale tak poza tym, to nie wiem co jeszcze mogę robić by sobie pomóc, a nie zaszkodzić.

Doradźcie proszę.
    Niechcący polubiłam. Przepraszam

olis87 lubi tę wiadomość

Diagnoza:Azoospermia
    3x ICSI (2018/19). 6 zarodków
    3x crio , 1 świeży transfer
    29.3.18 😞 26.4.18 😁(12*)
    13.09.18😞15.03.19😭

-12/19 naturalny cud- cb
    -Aniołki (8*)2015 (12*)2018
    -Amh 2,74
    -Tsh 1,30 L-Thyroxin 25 mg
    21.10.19 histeroskopia
    -Zespół Ashermana
    -Usunięty polip
    9.11- histero , drożność i laparoskopia 😁😁😁
    Zero zrostow, jajowody drożne
    Torbiel 😬
    02.2022 rozwód i początek nowego życia...
    Może kiedyś uda mi się spełnić marzenie o macierzyństwie ale póki co czas zacząć żyć dla siebie
  • MonaLiza Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    Czyli jednak :D

Ej... Pocieszcie mnie... Czy w ciąży takie nie myślenie jest normalne? To, że nie ogarnęłam spotkania nawet z kalendarzem to jedno... Ale właśnie zamówiłam na inny adres kolekcjonerskie figurki jako prezent urodzinowy ;( Mam nadzieję, że to odkręcę ;( ja tak nie ogarniam... Robię takie dziwne błędy, nie ogarniam w ogóle czasem czegoś... Przeraża mnie to bo czuje się jakbym jakieś zaniki pamięci/rozumu miała :P Zmęczenie materiału? Starość? :D Mam ochotę owinąć się kocem i nie wychodzić z łóżka by nie stanowić zagrożenia dla otoczenia :P
    Seli to normalne że się miewa kłopoty z pamięcią i koncentracja więc się nie martw :) hormony szaleją w organizmie jest burza całe siły skupione na dziecku A nie jakimś tam myśleniu :) Ja to i bez ciąży tak mam. Najgorzej mam jak ktoś mówi coś co po kolei powinno być to ja nie mogę zalapac. Czasem przepis na budyń czy ciasto czytam kilka razy :) Nawet badalam pamięć bo się.martwilam. okazało się że pamięć zajebista tylko za dużo od siebie wymagam i się za dużo stresuje.

uwo99n73lnbybmmo.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonaLiza wrote:
    Seli to normalne że się miewa kłopoty z pamięcią i koncentracja więc się nie martw :) hormony szaleją w organizmie jest burza całe siły skupione na dziecku A nie jakimś tam myśleniu :) Ja to i bez ciąży tak mam. Najgorzej mam jak ktoś mówi coś co po kolei powinno być to ja nie mogę zalapac. Czasem przepis na budyń czy ciasto czytam kilka razy :) Nawet badalam pamięć bo się.martwilam. okazało się że pamięć zajebista tylko za dużo od siebie wymagam i się za dużo stresuje.

Ja ostatnio jestem nieogarem... Takim totalnym ;p musze zaczac uwazac bo naprawde komus albo sobie krzywde zrobie. Jestem zla dzis na siebie bo po calosci tak nawalilam i narobilam sobie problemow, ze kolejne 2 tyg. bede to wygladzac :/ i nie przesadzam... uhh... tak sie cieszylam, ze mam pod kontrola wszystko.

dZhdp1.png

• Kobobo Ekspertka

Wysłany: 25 czerwca 2018, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, nie miałam jak wcześniej, ale.. po badaniach ->
    osbkg7.jpg

Z Maleństwem wszystko ok, ciąża rozwija się prawidłowo, kość nosowa jest, przezierność karkowa 1,3. oddałam krew na pappe, ale wyniki za kilka dni.
    Maleństwo tak szalało, że nie było opcji na podejrzenie płci. Pani doktor już powoli traciła cierpliwość dla tego wiercipiętka :) także jestem troszkę uspokojona :) a wierciło się chyba dlatego, że się skusilam na ciastko pół godziny przed badaniem. I dziś, choć dbałam o to by nie jeść nic wzdęciowego i nie smarowałam brzucha, to było dużo mniej wyraźnie niż ostatnio. Aż się pani doktor zapytała czy smaruję brzuch, ale powiedziałam, że absolutnie nie. Wniosek - słodycze to zło :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2018, 22:48

Sanka, MonaLiza, sallvie, Asia8787, Paulcia28, katepr, Zośkaaa, cotton, olkakarolka, MaryAnn, toyotarav4 lubią tę wiadomość

• Sanka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zośka akurat pojawił się artykuł dla Ciebie u Hafiji :D

https://www.hafija.pl/2018/06/karmieniepiersiapadaczka.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2018, 22:52

16udrjjgntojuwbl.png
    7cs - szczęśliwy! 14dpo-202,3 16dpo-607,4
    25.11.2017 - 6tc [*]
    Córeczka - 08.2016
  • sallvie Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2018, 06:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry. Dzis wedlug ostatniego usg zaczynamy 11 tydzien. Wg om juz jutro :) 25% ciazy za mna :)
    Za dwa dni wizyta. A mnie jakies takie czarne mysli nachodza..

Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
    Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
    Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs

iv09jw4z732yf0w9.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2018, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobobo cudny maluch ;)

Ja witam sie w drugim trymestrze ;) Zaczynam 14 tc. To tak szybko mija... ;p

Asia8787, Paulcia28, MonaLiza, sallvie, Kobobo, cotton, mommytobe lubią tę wiadomość

dZhdp1.png

• Paulcia28 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2018, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sallvie wrote:
    Dzien dobry. Dzis wedlug ostatniego usg zaczynamy 11 tydzien. Wg om juz jutro :) 25% ciazy za mna :)
    Masz wizytę w czwartek? Ja mam w piątek a jeszcze mi się dziś głupoty snily że ginekolog nie mógł mnie zbadać itp eh już główka pracuje przed wizytą

29.3.18 😞 26.4.18 😁(12*)
    13.09.18😞15.03.19😭

-12/19 naturalny cud- cb
    -Amh 2,74
    21.10.19 histeroskopia
    -Zespół Ashermana
    -Usunięty polip
    Torbiel 😬
    Może kiedyś uda mi się spełnić marzenie o macierzyństwie ale póki co czas zacząć żyć dla siebie
  • Paulcia28 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2018, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dla jaj zrobiłam test z sody na płeć :-P na dziewczynkę wychodzi :-):-):-) hahaha , chociaż wczoraj mi kumpela z pracy powiedziała ze ona po mnie widzi że cora będzie :-P przynajmniej się posmialam i zajadam się galaretka z kurczaka :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2018, 08:02

29.3.18 😞 26.4.18 😁(12*)
    13.09.18😞15.03.19😭

-12/19 naturalny cud- cb
    -Amh 2,74
    21.10.19 histeroskopia
    -Zespół Ashermana
    -Usunięty polip
    Torbiel 😬
  • Seli Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2018, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do snów... Jak dawno nie miałam ich (na początku była masakra), tak teraz mam takie mocne sny, dużo mi się śni i budzę się tylko raz w nocy (uff;D), ale za to jakie...

dZhdp1.png

• spaceangel Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2018, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sallvie wrote:
    mnie też. równo za tydzień prenatalne a ja nadal absolutnie zero objawów ciąży oprócz sikania. wszystkie najczarniesze scenariusze już przerobiłam

relgvcqgarwutg3a.png

11.2017 - aniołek 8tc
  • Paulcia28 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2018, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam prenatalne za 13 dni , ale najpierw w piątek wizyta u ginekologa ,jeśli on powie że wszystko jest dobrze to trochę odetchne.
    Ma któraś z Was mleczny śluz??

29.3.18 😞 26.4.18 😁(12*)
    13.09.18😞15.03.19😭

-12/19 naturalny cud- cb
    -Amh 2,74
    21.10.19 histeroskopia
    -Zespół Ashermana
    -Usunięty polip
    Torbiel 😬
  • agniesja Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2018, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny! Chciałam do Was dołączyć, tp mam na 28 stycznia :) Sama jestem styczniowa, więc najprawdopodobniej będzie kolejny wodnik w rodzinie :D Mam 33 lata i to moja druga ciąża, taka z zaskoczenia, bo nie planowałam więcej dzieci :P
    Z dolegliwości to niestety męczą mnie mdłości od rana do nocy :( Czasami przydarzy się jakiś pawik. Codziennie czuję się jakbym miała mega kaca i była po nieprzespanej nocy, ehhh :(

Marciiik, olkakarolka, Asia8787 lubią tę wiadomość

w57v3e3k8e2cqbjo.png
    qb3ck6nllq2i9no0.png
  • sallvie Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2018, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulcia28 wrote:
    Masz wizytę w czwartek? Ja mam w piątek a jeszcze mi się dziś głupoty snily że ginekolog nie mógł mnie zbadać itp eh już główka pracuje przed wizytą

Tak jest czwartek na 14

Paulcia28 lubi tę wiadomość

Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
    Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
    Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs

iv09jw4z732yf0w9.png
‹‹ 383 384 385 386 387 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ