STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Tristee wrote:Hej:) ja tez mam termin na 28 stycznia:) mi juz najgorsze objawy przeszly a do tego caly zeszly tydzien sie przeziebilam wiec byla masakra, ale na szczescie juz przeszlo:) Kiedy masz sie zglosic na genetyczne usg? Ja jestem umowiona na 12.07 ale lekarz twierdzi ze to bedzie za wczesnie, z tym ze ja 16tego wyjezdzam na 2 tygodnie:/
-
Dziewczyny tak mi brzuch wywaliło, nie wiem co się dzieje ale na jakiś 6 miesiąc wygląda. Dziwnie się z tym czuję waga nie urosła . Wiem, że każda ciąża jest inna i wogóle, ale żeby aż tak.
NT 3,5 nieprawidłowy przepływ żylny zd 1:4
Czekam na wynik nifty... ZDROWY CHŁOPAK
Echo serca - wszystko dobrze
17.01.2019 synuś jest już z nami -
agniesja wrote:Jeszcze nie mam ustalonego terminu, bo chodzę do lekarki na NFZ i kazała mi umówić się gdzieś prywatnie, bo NFZ podobno nie finansuje usg prenatalnego. Ja mam urlop od 9 do 22 lipca, więc postaram się umówić na 23-go, będzie wtedy równo 13+0 tygodni. 12 lipca faktycznie może być wtedy trochę za wcześnie, ale po powrocie z urlopu może być znowu za późno. A wyjeżdżasz poza Polskę?
Nie, tylko nad morze, ale chcialabym wszystko robic u Mojego ginekolga bo mam do niego zaufanie. Plan mam taki ze jesli 12tego bedzie za wczesnie to na 26tego wroce, chyba wtedy będzie ok. Albo zrobiegdzies w Gdansku prywatnie;)
-
Ja bym po taxi dzwoniła a nie karetke
bez przesady. Sama mimo że jezdzilam do końca ciazy to bym nie pojechała ale to dlatego ze jak juz maz mnie wiózł to mnię skręcało :p
Kasiaczeek to pewnie wzdecia czy coś w ten desen ja już popoludniu codziennie mam wielki brzuch ale widze ze to tluszcz a nie macica :p w ciąży się luzuje wszystko
Onana tak macica rośnie to i boli i się rozciąga. Chociaz ja nic nie czuje...Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2018, 10:16
-
agniesja wrote:Jeszcze nie mam ustalonego terminu, bo chodzę do lekarki na NFZ i kazała mi umówić się gdzieś prywatnie, bo NFZ podobno nie finansuje usg prenatalnego. Ja mam urlop od 9 do 22 lipca, więc postaram się umówić na 23-go, będzie wtedy równo 13+0 tygodni. 12 lipca faktycznie może być wtedy trochę za wcześnie, ale po powrocie z urlopu może być znowu za późno. A wyjeżdżasz poza Polskę?
-
Tristee wrote:Nie, tylko nad morze, ale chcialabym wszystko robic u Mojego ginekolga bo mam do niego zaufanie. Plan mam taki ze jesli 12tego bedzie za wczesnie to na 26tego wroce, chyba wtedy będzie ok. Albo zrobiegdzies w Gdansku prywatnie;)
Ja jadę zagranicę, więc nie ma jak
ale w sumie wracam w porę, więc powinno być ok
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2018, 10:19
-
Fyffes wrote:Ja też mam termin na 28go, a usg prenatalne mam umówione na 17 lipca, czyli bodaj 12+1. Chodzę prywatnie do ginekologa, ale to usg mam zrobić właśnie na NFZ. Wydaje mi się, że usg darmowe przysługuje każdej ciężarnej, natomiast PAPPa jest chyba opcjonalna i za nią się zazwyczaj płaci.[/QUOta]
A jaki byl rozmiar malucha u Was ostatnio? Ja mialam usg 21.06 i mjal zaledwie 17mm lekarz mowi ze jest wczesniej niz wynika z okresu wiec mozliwe ze ten 26ty bedzie dla mnie ok.
-
Tristee wrote:Fyffes wrote:Ja też mam termin na 28go, a usg prenatalne mam umówione na 17 lipca, czyli bodaj 12+1. Chodzę prywatnie do ginekologa, ale to usg mam zrobić właśnie na NFZ. Wydaje mi się, że usg darmowe przysługuje każdej ciężarnej, natomiast PAPPa jest chyba opcjonalna i za nią się zazwyczaj płaci.[/QUOta]
A jaki byl rozmiar malucha u Was ostatnio? Ja mialam usg 21.06 i mjal zaledwie 17mm lekarz mowi ze jest wczesniej niz wynika z okresu wiec mozliwe ze ten 26ty bedzie dla mnie ok.
Ja niestety nie wiem jaki duży był Bąbel ostatnio. Pojechałam przerażona na IP, bo brzuch mnie bolał (jak się później okazało miałam zaparcie- brawo ja!) i z tego wszystkiego nie dopytałam jaki jest duży. Wiem tylko, że nadgonił wg usg o 2 dni. Z kolei a pierwszym usg, które miałam 30 maja Bąbel miał 7 mm. Myślę Tristee, że mogłabyś spróbować umówić się gdzieś w Gdańsku, często jest tak, że później młode nadgoni i może się okazać, że ten 26 to będzie jednak ciut za późno. -
Witam nowa koleżankę!
Kobobo, ciesze sie, ze z maluszkiem wszystko okTeraz juz z gorki
Sanka, artykuł otworzę gdy będę przy lapku, na telefonie ciężko mi go skopiować
Onana, takie bóle są normalneTez to czułam i sporadycznie cos mnie jeszcze pociągnie. Nawet delikatne ćmienie jak na miesiączke tez jest normalne
Mnie ostatnio jeszcze przed prenatalnymi bolały oba stawy biodrowe całkiem przy łączeniu z miednica. Jeden dzień i przeszło
agniesja, Kobobo lubią tę wiadomość
Aniołek[*] 17.09.2016 9tc
Aniołek[*] 02.2018 5/6tc
01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤
Starania o drugie bobo od 10.2019 -
Sanka, fajny artykuł. Jak się domyslasz juz wiele takich przeczytałam, ale tutaj jest fajny podział leków i ich wpływ na produkcje mleka jak i przenikanie do mleka. Mój lek akurat jest jednym z bezpieczniejszych zarówno dla ciąży jak i karmienia. Dzięki!
Sanka lubi tę wiadomość
Aniołek[*] 17.09.2016 9tc
Aniołek[*] 02.2018 5/6tc
01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤
Starania o drugie bobo od 10.2019 -
Fyffes wrote:Ja też mam termin na 28go, a usg prenatalne mam umówione na 17 lipca, czyli bodaj 12+1. Chodzę prywatnie do ginekologa, ale to usg mam zrobić właśnie na NFZ. Wydaje mi się, że usg darmowe przysługuje każdej ciężarnej, natomiast PAPPa jest chyba opcjonalna i za nią się zazwyczaj płaci.
Nie zbiednieję, jak jedno usg zrobię prywatnie
PAPP-y nie mam zamiaru robić, samo usg mi wystarczy
-
Fyffes, to cytat z neta "Te badania prenatalne są refundowane przez NFZ tylko u tych kobiet, które są w grupie ryzyka. Aby zrobić bezpłatnie takie badania prenatalne trzeba spełnić co najmniej jedno z kryteriów: wiek powyżej 35 lat, wystąpienie w poprzedniej ciąży aberracji chromosomowej płodu lub dziecka, aberracje chromosomowe u ciężarnej lub ojca dziecka, zwiększone ryzyko urodzenia dziecka dotkniętego chorobą genetyczną, nieprawidłowy wynik badania USG lub badań biochemicznych." Nie spełniam ani jednego warunku i pewnie dlatego.
-
Czesc dziewczyny , z moich prenetalnych nic nie wyszlo
wkurzona bylam , na poczatku dzidzia stala na glowie to nie mogla jej zmierzyc kazala mi pochodzic i wypic wiecej wody , pozniej juz lezala bokiem itak poiedziala , ze nie jest w stanie zmierzyc tegoo karku .... ech . Nie wiem czy to pech ? Czy angielska sluzba zdrowia , gdybym wiedziala , ze tak bedzie to w pl bym zobila i zaplacila . Maja mnie tylko skierowac na krew , to juz nie jest taki sam miarodajny wynik ....Czytalam gdzies , ze u dzieci z zspolem downa , pomiedzy 10 -14 tyg nie ma kosci nosowej , na moim usg widac , ze ma . To co zostaje mi tylko wiara , ze bedzie dobrze ? Zaraz wybieram sie pierwszy dzien do pracy , po wolnym ale sie nie chce jest tu tak goroco ... 30 stopni
-
A nie kazali przyjść na usg ponownie?
U mnie pada i słońce na przemian ale jest zimno...