X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2019

Oceń ten wątek:
  • agniesja Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2018, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tristee wrote:
    Hej:) ja tez mam termin na 28 stycznia:) mi juz najgorsze objawy przeszly a do tego caly zeszly tydzien sie przeziebilam wiec byla masakra, ale na szczescie juz przeszlo:) Kiedy masz sie zglosic na genetyczne usg? Ja jestem umowiona na 12.07 ale lekarz twierdzi ze to bedzie za wczesnie, z tym ze ja 16tego wyjezdzam na 2 tygodnie:/
    Jeszcze nie mam ustalonego terminu, bo chodzę do lekarki na NFZ i kazała mi umówić się gdzieś prywatnie, bo NFZ podobno nie finansuje usg prenatalnego. Ja mam urlop od 9 do 22 lipca, więc postaram się umówić na 23-go, będzie wtedy równo 13+0 tygodni. 12 lipca faktycznie może być wtedy trochę za wcześnie, ale po powrocie z urlopu może być znowu za późno. A wyjeżdżasz poza Polskę?

w57v3e3k8e2cqbjo.png
    qb3ck6nllq2i9no0.png
  • kasiaczeek Przyjaciółka

Wysłany: 26 czerwca 2018, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny tak mi brzuch wywaliło, nie wiem co się dzieje ale na jakiś 6 miesiąc wygląda. Dziwnie się z tym czuję waga nie urosła . Wiem, że każda ciąża jest inna i wogóle, ale żeby aż tak.

1usah371rwy853le.png

NT 3,5 nieprawidłowy przepływ żylny zd 1:4
    Czekam na wynik nifty... ZDROWY CHŁOPAK
    Echo serca - wszystko dobrze

17.01.2019 synuś jest już z nami
  • Onana36 Ekspertka

Wysłany: 26 czerwca 2018, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie dziś coś w środku jakby boli, ciągnie, rozpiera nie wiem. Czy to normalne?

❤03.04.2008 Córeńka
    ❤02.06.2010 Synuś
    ❤07.07.2018 14 tc- Synuś Mój Aniołek[*]
  • Tristee Koleżanka

Wysłany: 26 czerwca 2018, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniesja wrote:
    Jeszcze nie mam ustalonego terminu, bo chodzę do lekarki na NFZ i kazała mi umówić się gdzieś prywatnie, bo NFZ podobno nie finansuje usg prenatalnego. Ja mam urlop od 9 do 22 lipca, więc postaram się umówić na 23-go, będzie wtedy równo 13+0 tygodni. 12 lipca faktycznie może być wtedy trochę za wcześnie, ale po powrocie z urlopu może być znowu za późno. A wyjeżdżasz poza Polskę?

Nie, tylko nad morze, ale chcialabym wszystko robic u Mojego ginekolga bo mam do niego zaufanie. Plan mam taki ze jesli 12tego bedzie za wczesnie to na 26tego wroce, chyba wtedy będzie ok. Albo zrobiegdzies w Gdansku prywatnie;)

a8dolhb8oaj8852r.png
    82doha00zacayjkb.png
  • katepr Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2018, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym po taxi dzwoniła a nie karetke ;) bez przesady. Sama mimo że jezdzilam do końca ciazy to bym nie pojechała ale to dlatego ze jak juz maz mnie wiózł to mnię skręcało :p

Kasiaczeek to pewnie wzdecia czy coś w ten desen ja już popoludniu codziennie mam wielki brzuch ale widze ze to tluszcz a nie macica :p w ciąży się luzuje wszystko

Onana tak macica rośnie to i boli i się rozciąga. Chociaz ja nic nie czuje...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2018, 10:16

atdc9vvj09r8djr1.png
    atdcjw4zue2zk2y5.png
  • Fyffes Koleżanka

Wysłany: 26 czerwca 2018, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniesja wrote:
    Ja też mam termin na 28go, a usg prenatalne mam umówione na 17 lipca, czyli bodaj 12+1. Chodzę prywatnie do ginekologa, ale to usg mam zrobić właśnie na NFZ. Wydaje mi się, że usg darmowe przysługuje każdej ciężarnej, natomiast PAPPa jest chyba opcjonalna i za nią się zazwyczaj płaci.

zi13ikgn2ucj5bsa.png
  • Tristee Koleżanka

Wysłany: 26 czerwca 2018, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Onana36 wrote:
    Mnie dziś coś w środku jakby boli, ciągnie, rozpiera nie wiem. Czy to normalne?
    Chyba normalne, musi sie macica rozciągnąć. Mi lekarz powiedzial ze tak moze byc.

a8dolhb8oaj8852r.png
    82doha00zacayjkb.png
  • agniesja Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2018, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tristee wrote:
    Nie, tylko nad morze, ale chcialabym wszystko robic u Mojego ginekolga bo mam do niego zaufanie. Plan mam taki ze jesli 12tego bedzie za wczesnie to na 26tego wroce, chyba wtedy będzie ok. Albo zrobiegdzies w Gdansku prywatnie;)
    Właśnie miałam zasugerować, żebyś gdzieś na urlopie zrobiła :) Ja jadę zagranicę, więc nie ma jak :P ale w sumie wracam w porę, więc powinno być ok :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2018, 10:19

w57v3e3k8e2cqbjo.png
    qb3ck6nllq2i9no0.png
  • Mila83 Przyjaciółka

Wysłany: 26 czerwca 2018, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    spaceangel wrote:
    Zamierzam dziś poczuć się jak prawdziwa ciężarna..:D Właśnie gotuje mi się bób na śniadanie!

Jaką ja ma straszną ochotę na bób! Ale tutaj nie ma :( Zjedz za mbie trochę ;)

Paulcia28 lubi tę wiadomość

f2w3gox1alrby243.png
    km5s9vvjpldta46n.png
  • Tristee Koleżanka

Wysłany: 26 czerwca 2018, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fyffes wrote:
    Ja też mam termin na 28go, a usg prenatalne mam umówione na 17 lipca, czyli bodaj 12+1. Chodzę prywatnie do ginekologa, ale to usg mam zrobić właśnie na NFZ. Wydaje mi się, że usg darmowe przysługuje każdej ciężarnej, natomiast PAPPa jest chyba opcjonalna i za nią się zazwyczaj płaci.[/QUOta]
    A jaki byl rozmiar malucha u Was ostatnio? Ja mialam usg 21.06 i mjal zaledwie 17mm lekarz mowi ze jest wczesniej niz wynika z okresu wiec mozliwe ze ten 26ty bedzie dla mnie ok.

a8dolhb8oaj8852r.png
    82doha00zacayjkb.png
  • Fyffes Koleżanka

Wysłany: 26 czerwca 2018, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tristee wrote:
    Fyffes wrote:
    Ja też mam termin na 28go, a usg prenatalne mam umówione na 17 lipca, czyli bodaj 12+1. Chodzę prywatnie do ginekologa, ale to usg mam zrobić właśnie na NFZ. Wydaje mi się, że usg darmowe przysługuje każdej ciężarnej, natomiast PAPPa jest chyba opcjonalna i za nią się zazwyczaj płaci.[/QUOta]
    A jaki byl rozmiar malucha u Was ostatnio? Ja mialam usg 21.06 i mjal zaledwie 17mm lekarz mowi ze jest wczesniej niz wynika z okresu wiec mozliwe ze ten 26ty bedzie dla mnie ok.

Ja niestety nie wiem jaki duży był Bąbel ostatnio. Pojechałam przerażona na IP, bo brzuch mnie bolał (jak się później okazało miałam zaparcie- brawo ja!) i z tego wszystkiego nie dopytałam jaki jest duży. Wiem tylko, że nadgonił wg usg o 2 dni. Z kolei a pierwszym usg, które miałam 30 maja Bąbel miał 7 mm. Myślę Tristee, że mogłabyś spróbować umówić się gdzieś w Gdańsku, często jest tak, że później młode nadgoni i może się okazać, że ten 26 to będzie jednak ciut za późno.

zi13ikgn2ucj5bsa.png
  • Tristee Koleżanka

Wysłany: 26 czerwca 2018, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    12tego mam jeszcze wizyte z usg u Mojego lekarza i wtedy oceni rozmiar to bede wiedziala czy czekac czy robic gdzies indziej, ale chcialabym bardzo juz na urlop pojechac po badaniu na spokojnie;)jeszcze sie zastanawiam czy robic Pappa

a8dolhb8oaj8852r.png
    82doha00zacayjkb.png
  • Zośkaaa Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2018, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nowa koleżankę!

Kobobo, ciesze sie, ze z maluszkiem wszystko ok :) Teraz juz z gorki :)

Sanka, artykuł otworzę gdy będę przy lapku, na telefonie ciężko mi go skopiować :)

Onana, takie bóle są normalne :) Tez to czułam i sporadycznie cos mnie jeszcze pociągnie. Nawet delikatne ćmienie jak na miesiączke tez jest normalne :) Mnie ostatnio jeszcze przed prenatalnymi bolały oba stawy biodrowe całkiem przy łączeniu z miednica. Jeden dzień i przeszło :)

agniesja, Kobobo lubią tę wiadomość

oar8ikgnjlcssob7.png
    qdkk2n0arn45g84d.png
    Aniołek <3 [*] 17.09.2016 9tc
    Aniołek <3 [*] 02.2018 5/6tc
    01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤

Starania o drugie bobo od 10.2019
  • Zośkaaa Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2018, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sanka, fajny artykuł. Jak się domyslasz juz wiele takich przeczytałam, ale tutaj jest fajny podział leków i ich wpływ na produkcje mleka jak i przenikanie do mleka. Mój lek akurat jest jednym z bezpieczniejszych zarówno dla ciąży jak i karmienia. Dzięki! :)

Sanka lubi tę wiadomość

oar8ikgnjlcssob7.png
    qdkk2n0arn45g84d.png
    Aniołek <3 [*] 17.09.2016 9tc
    Aniołek <3 [*] 02.2018 5/6tc
    01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤

Starania o drugie bobo od 10.2019
  • agniesja Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2018, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fyffes wrote:
    Ja też mam termin na 28go, a usg prenatalne mam umówione na 17 lipca, czyli bodaj 12+1. Chodzę prywatnie do ginekologa, ale to usg mam zrobić właśnie na NFZ. Wydaje mi się, że usg darmowe przysługuje każdej ciężarnej, natomiast PAPPa jest chyba opcjonalna i za nią się zazwyczaj płaci.
    Mi tak lekarka powiedziała, więc nie będą się z nią kłócić :P Nie zbiednieję, jak jedno usg zrobię prywatnie :) PAPP-y nie mam zamiaru robić, samo usg mi wystarczy :)

w57v3e3k8e2cqbjo.png
    qb3ck6nllq2i9no0.png
  • agniesja Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2018, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fyffes, to cytat z neta "Te badania prenatalne są refundowane przez NFZ tylko u tych kobiet, które są w grupie ryzyka. Aby zrobić bezpłatnie takie badania prenatalne trzeba spełnić co najmniej jedno z kryteriów: wiek powyżej 35 lat, wystąpienie w poprzedniej ciąży aberracji chromosomowej płodu lub dziecka, aberracje chromosomowe u ciężarnej lub ojca dziecka, zwiększone ryzyko urodzenia dziecka dotkniętego chorobą genetyczną, nieprawidłowy wynik badania USG lub badań biochemicznych." Nie spełniam ani jednego warunku i pewnie dlatego.

w57v3e3k8e2cqbjo.png
    qb3ck6nllq2i9no0.png
  • Fyffes Koleżanka

Wysłany: 26 czerwca 2018, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie, ja się nie upieram :) Wydawało mi się, że gdzieś czytałam o tym, że to usg jest darmowe, natomiast mogę się mylić. Mam ostatnio wrażenie, że mój mózg to papka, więc wiesz :D

Tristee lubi tę wiadomość

zi13ikgn2ucj5bsa.png
  • Tristee Koleżanka

Wysłany: 26 czerwca 2018, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli nie jestem sama;) ja ostatnio w ogole sie skupic nie moge, szczegolnie w pracy, a nikt jeszcze nie wie;) w domu, po paru wpadkach z moja pamiecia, juz sie przyzwyczaili;)

a8dolhb8oaj8852r.png
    82doha00zacayjkb.png
  • Ruddaa Ekspertka

Wysłany: 26 czerwca 2018, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny , z moich prenetalnych nic nie wyszlo :/ wkurzona bylam , na poczatku dzidzia stala na glowie to nie mogla jej zmierzyc kazala mi pochodzic i wypic wiecej wody , pozniej juz lezala bokiem itak poiedziala , ze nie jest w stanie zmierzyc tegoo karku .... ech . Nie wiem czy to pech ? Czy angielska sluzba zdrowia , gdybym wiedziala , ze tak bedzie to w pl bym zobila i zaplacila . Maja mnie tylko skierowac na krew , to juz nie jest taki sam miarodajny wynik ....Czytalam gdzies , ze u dzieci z zspolem downa , pomiedzy 10 -14 tyg nie ma kosci nosowej , na moim usg widac , ze ma . To co zostaje mi tylko wiara , ze bedzie dobrze ? Zaraz wybieram sie pierwszy dzien do pracy , po wolnym ale sie nie chce jest tu tak goroco ... 30 stopni

nzjdskjowix3r3hl.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2018, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nie kazali przyjść na usg ponownie?

U mnie pada i słońce na przemian ale jest zimno...

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
‹‹ 385 386 387 388 389 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ