X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2019

Oceń ten wątek:
  • Vew Ekspertka

Wysłany: 26 czerwca 2018, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mogę liczyć na Wasze kciuki w tym tygodniu? Jutro zdaje egzamin praktyczny w szpitalu na pielęgniarkę, a pojutrze obrona i wizyta u lekarza, wczoraj zdałam egzamin teoretyczny. Boję się bardzo tej wizyty przez stres, który teraz osiąga chyba już maksymalny poziom..

- 27.12.2020 CB
    - 02.02.2021 beta HCG 128
    - 05.02.2021 beta HCG 379
  • Seli Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2018, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vew wrote:
    Dziewczyny, mogę liczyć na Wasze kciuki w tym tygodniu? Jutro zdaje egzamin praktyczny w szpitalu na pielęgniarkę, a pojutrze obrona i wizyta u lekarza, wczoraj zdałam egzamin teoretyczny. Boję się bardzo tej wizyty przez stres, który teraz osiąga chyba już maksymalny poziom..

Trzymam kciuki :D wszystko pójdzie gładko, musi :)

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
  • olkakarolka Ekspertka

Wysłany: 26 czerwca 2018, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vew, trzymam kciuki! ;)

Co ja odwaliłam wczoraj ;D po 21 stwierdziłam, że chce mi się placków ziemniaczanych ;D A że mąż po 22 wracał z pracy, to się zabrałam i usmażyłam furę. Jak zjadłam, to wiedziałam że to było to czego cały dzień szukałam ;)

Paulcia28 lubi tę wiadomość

qb3c2n0afku740kd.png

mhsvj44j7zycx2gc.png
  • Vew Ekspertka

Wysłany: 26 czerwca 2018, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj byłam na pierogach ruskich, chodziły za mną cały tydzień

- 27.12.2020 CB
    - 02.02.2021 beta HCG 128
    - 05.02.2021 beta HCG 379
  • Fyffes Koleżanka

Wysłany: 26 czerwca 2018, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja po pracy pognałam po kurczaka z rożna o którym marzyłam :D i to był najlepszy kurczak jakiego kiedykolwiek przyszło mi zjeśc ;)

zi13ikgn2ucj5bsa.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2018, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja muszę wybrać się do sklepu po jakieś zakupy :P i jakiś obiad zrobić

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
  • spaceangel Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2018, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mila83 wrote:
    Jaką ja ma straszną ochotę na bób! Ale tutaj nie ma :( Zjedz za mbie trochę ;)
    tak się nażarłam że mnie brzuch boli :P

relgvcqgarwutg3a.png

11.2017 - aniołek 8tc
  • agniesja Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2018, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fyffes wrote:
    Pewnie, ja się nie upieram :) Wydawało mi się, że gdzieś czytałam o tym, że to usg jest darmowe, natomiast mogę się mylić. Mam ostatnio wrażenie, że mój mózg to papka, więc wiesz :D
    Rozumiem Cię, bo ja też mam problemy ze skupieniem myśli :P

w57v3e3k8e2cqbjo.png
    qb3ck6nllq2i9no0.png
  • spaceangel Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2018, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do płatności za prenatalne. Ja się umówiłam jakoś 3 tygodnie temu prywatnie bo stwierdziłam że przecież nie spełniam wymagań na nfz. Poszłam do gina wczoraj z infekcją pyta się kiedy mi usg umówić, mówię że mam prenatalne 3 lipca. A on mi mówi że czemu nie poczekałam i nie zapytałam jestem po poronieniu więc on by mi dał skierowanie na prenatalne do szpitala za darmochę :D Ale ja już zapłaciłam to dupa... Zresztą potem stwierdził że prenatalne w tym kraju trochę mijają się z celem bo nawet jak będzie wada letalna to mi nie usuną bo to jest Polska a poza tym jest bardzo mały odsetek wad które mogą leczyć w łonie matki. Zwłaszcza w PL. Ma trochę racji przypadek z mojego otoczenia - kumpeli z pracy siostra zaszła, wykryli że dziecku nie rozwinęły się nerki. Już jakoś na samym początku były złe rokowania nerki w ogóle się nie rozwinęły, dziecko bez szans na przeżycie. Jeździła po całej Polsce i myślicie że jej usunęli? Urodziła, dziecko po 3 godzinach zmarło na jej rękach. Taki kraj. W Anglii na przykład masz wybór (mieszkałam kilka lat, moja siostra troje dzieci tam urodziła więc wiem), tutaj nie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2018, 12:23

relgvcqgarwutg3a.png

11.2017 - aniołek 8tc
  • Paulcia28 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2018, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    Trzymam kciuki :D wszystko pójdzie gładko, musi :)
    Ja się dołączam :-) powodzenia

Diagnoza:Azoospermia
    3x ICSI (2018/19). 6 zarodków
    3x crio , 1 świeży transfer
    29.3.18 😞 26.4.18 😁(12*)
    13.09.18😞15.03.19😭

-12/19 naturalny cud- cb
    -Aniołki (8*)2015 (12*)2018
    -Amh 2,74
    -Tsh 1,30 L-Thyroxin 25 mg
    21.10.19 histeroskopia
    -Zespół Ashermana
    -Usunięty polip
    9.11- histero , drożność i laparoskopia 😁😁😁
    Zero zrostow, jajowody drożne
    Torbiel 😬
    02.2022 rozwód i początek nowego życia...
    Może kiedyś uda mi się spełnić marzenie o macierzyństwie ale póki co czas zacząć żyć dla siebie
  • agniesja Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2018, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    spaceangel wrote:
    Co do płatności za prenatalne. Ja się umówiłam jakoś 3 tygodnie temu prywatnie bo stwierdziłam że przecież nie spełniam wymagań na nfz. Poszłam do gina wczoraj z infekcją pyta się kiedy mi usg umówić, mówię że mam prenatalne 3 lipca. A on mi mówi że czemu nie poczekałam i nie zapytałam jestem po poronieniu więc on by mi dał skierowanie na prenatalne do szpitala za darmochę :D Ale ja już zapłaciłam to dupa... Zresztą potem stwierdził że prenatalne w tym kraju trochę mijają się z celem bo nawet jak będzie wada letalna to mi nie usuną bo to jest Polska a poza jest bardzo mały odsetek wad które mogą leczyć w łonie matki. Zwłaszcza w PL. Ma trochę racji przypadek z mojego otoczenia - kumpeli z pracy siostra zaszła, wykryli że dziecku nie rozwinęły się nerki. Już jakoś na samym początku były złe rokowania nerki w ogóle się nie rozwinęły, dziecko bez szans na przeżycie. Jeździła po całej Polsce i myślicie że jej usunęli? Urodziła, dziecko po 3 godzinach zmarło na jej rękach. Taki kraj. W Anglii na przykład masz wybór (mieszkałam kilka lat, moja siostra troje dzieci tam urodziła więc wiem), tutaj nie.
    Jezu ;(

w57v3e3k8e2cqbjo.png
    qb3ck6nllq2i9no0.png
  • Doris_ Przyjaciółka

Wysłany: 26 czerwca 2018, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniesja wrote:
    Fyffes, to cytat z neta "Te badania prenatalne są refundowane przez NFZ tylko u tych kobiet, które są w grupie ryzyka. Aby zrobić bezpłatnie takie badania prenatalne trzeba spełnić co najmniej jedno z kryteriów: wiek powyżej 35 lat, wystąpienie w poprzedniej ciąży aberracji chromosomowej płodu lub dziecka, aberracje chromosomowe u ciężarnej lub ojca dziecka, zwiększone ryzyko urodzenia dziecka dotkniętego chorobą genetyczną, nieprawidłowy wynik badania USG lub badań biochemicznych." Nie spełniam ani jednego warunku i pewnie dlatego.

ja mam na NFZ i rozumuje to w ten sposób,że jest to dokładniejsze USG z pomiarami,miedzy innymi przezierności karkowej (NT) i kości nosowej (NB).Jak mnie lekarka zapisywała dopytywała asystentki,że musi spr swoj certyfikat czy ma aktualny,a jak nie to jest drugi lekarz,ktory go ma i w razie co na wizyte 10 lipca podejdzie zrobic badanie. Tez nie mam wskazań-mam 31 w tym roku,to moja 1 ciaza,zadnych poronien,chorob genet w rodzinie itd,a badanie jest na NFZ.

82o5ppm.png
  • Fyffes Koleżanka

Wysłany: 26 czerwca 2018, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się czasem zastanawiam czemu nie żyjemy w świecie Greys Anatomy, gdzie Arizona Robins i Alex Karev czynią tą swoją dzieciową magię :D (tak, jestem psychofanką Chirurgów, oglądam właśnie 4 raz wszystkie sezony ;p)

mommytobe, Paulcia28, Asia8787 lubią tę wiadomość

zi13ikgn2ucj5bsa.png
  • anika82 Ekspertka

Wysłany: 26 czerwca 2018, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam nowa koleżankę, powidzenia i spokojnej ciąży.
    Vew trzymam kciuki.
    a ja się witam w 2 trymestrze :)
    odliczam dni do czwartku do prenatalnych.
    dzisiaj pierwszy raz ciąza była przeszkodą. córa pobiła sobie zęby i nie mogłam z nią wejść na rtg. i musze przyznać ze niektórzy ludzie to świnie. babka na rtg i gdzie pani z tym brzuchem sie pakuje do mnie. wredne babsko. oczywiście mąz siedział czekał żeby wejśc z córką

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2018, 12:47

agniesja lubi tę wiadomość

28.03.2015 Antosia
    3jgxgzu3j37hb7pn.png
  • agniesja Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2018, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za przyjęcie do grupy :)

Anika, ja miałam podobną sytuację w pierwszej ciąży, tyle że nie mogłam wejść na prześwietlenie swojego psa a mój mąż miał ogromny problem, żeby go samemu utrzymać. Żałowałam wtedy, że nie mogę być z nimi, na pewno pies byłby wtedy spokojniejszy.

Doris, może faktycznie tak jest, ale dopytałam się swojej lekarki, czy na pewno nie można zrobić usg przyzierności karkowej na NFZ to powiedziała, że nie i odesłała mnie do prywatnego gabinetu. A może żaden z lekarzy tam pracujących nie ma tego certyfikatu? Nie wiem, ale mniejsza z tym, po prostu zrobię prywatnie i już ;)

Tak w ogóle, dziewczyny które chodzicie do gin na NFZ, dostajecie zdjęcia z usg? Ja miałam już dwa usg a przy tym żadnego zdjęcia dla siebie :( Zapominam zapytać o to lekarki :/

w57v3e3k8e2cqbjo.png
    qb3ck6nllq2i9no0.png
  • anika82 Ekspertka

Wysłany: 26 czerwca 2018, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja chodze na nfz i za każdym razem dostaję. co prawda słabe ma te usg i słabo widać. dlatego planuję połówkowe zrobić prywatnie i pózniej pod kiniec ciązy kolejne.

28.03.2015 Antosia
    3jgxgzu3j37hb7pn.png
  • agniesja Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2018, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na połówkowe chyba pójdę na 3 lub 4d, fajna pamiątka :)

w57v3e3k8e2cqbjo.png
    qb3ck6nllq2i9no0.png
  • mommytobe Ekspertka

Wysłany: 26 czerwca 2018, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fyffes wrote:
    Ja się czasem zastanawiam czemu nie żyjemy w świecie Greys Anatomy, gdzie Arizona Robins i Alex Karev czynią tą swoją dzieciową magię :D (tak, jestem psychofanką Chirurgów, oglądam właśnie 4 raz wszystkie sezony ;p)

Greys <3 <3 <3 tez kocham <3

Grudzień 2018 - 10tc [*] - puste jajo płodowe
    Julcia 18.01.2019 <3

mommytobe

• Doris_ Przyjaciółka

Wysłany: 26 czerwca 2018, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja narazie mam 2-jedno prywatnie,ale to byl taki poczatek,ze tylko pecherzyk widac,a drugie na NFZ,z zarodkiem,ale byl malusienki. Ja mam dlugie przerwy w wizytach,teraz na pren mam nadzieje dostanę z widocznym kluskiem i tez planuje po 20 tyg iść prywatnie na usg 3d

82o5ppm.png
  • katepr Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2018, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spaceangel oczywiście że usuwają w Polsce z wadami letalnymi. U nas normalnie ma pacjentka wybór. Oczywiście jak na 100% wiadomo że to wady śmiertelne i dziecko nie przeżyje dłużej niż kilka godzin. U nas specjalny oddział jest.
    Agniesja i tak nieźle ze juz 2 usg miałas :p ja w poprzedniej na nfz pierwsze usg mialam w 12tyg wlasnie prenatalne :p takze ten . A moze popros to dostaniesz to nie problem druknac

Marciiik lubi tę wiadomość

atdc9vvj09r8djr1.png
    atdcjw4zue2zk2y5.png
‹‹ 386 387 388 389 390 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ