Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2019

Oceń ten wątek:
  • Vew Ekspertka

Wysłany: 26 czerwca 2018, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mogę liczyć na Wasze kciuki w tym tygodniu? Jutro zdaje egzamin praktyczny w szpitalu na pielęgniarkę, a pojutrze obrona i wizyta u lekarza, wczoraj zdałam egzamin teoretyczny. Boję się bardzo tej wizyty przez stres, który teraz osiąga chyba już maksymalny poziom..

- 27.12.2020 CB
    - 02.02.2021 beta HCG 128
    - 05.02.2021 beta HCG 379
  • Seli Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2018, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vew wrote:
    Dziewczyny, mogę liczyć na Wasze kciuki w tym tygodniu? Jutro zdaje egzamin praktyczny w szpitalu na pielęgniarkę, a pojutrze obrona i wizyta u lekarza, wczoraj zdałam egzamin teoretyczny. Boję się bardzo tej wizyty przez stres, który teraz osiąga chyba już maksymalny poziom..

Trzymam kciuki :D wszystko pójdzie gładko, musi :)

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
  • olkakarolka Ekspertka

Wysłany: 26 czerwca 2018, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vew, trzymam kciuki! ;)

Co ja odwaliłam wczoraj ;D po 21 stwierdziłam, że chce mi się placków ziemniaczanych ;D A że mąż po 22 wracał z pracy, to się zabrałam i usmażyłam furę. Jak zjadłam, to wiedziałam że to było to czego cały dzień szukałam ;)

Paulcia28 lubi tę wiadomość

qb3c2n0afku740kd.png

mhsvj44j7zycx2gc.png
  • Vew Ekspertka

Wysłany: 26 czerwca 2018, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj byłam na pierogach ruskich, chodziły za mną cały tydzień

- 27.12.2020 CB
    - 02.02.2021 beta HCG 128
    - 05.02.2021 beta HCG 379
  • Fyffes Koleżanka

Wysłany: 26 czerwca 2018, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja po pracy pognałam po kurczaka z rożna o którym marzyłam :D i to był najlepszy kurczak jakiego kiedykolwiek przyszło mi zjeśc ;)

zi13ikgn2ucj5bsa.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2018, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja muszę wybrać się do sklepu po jakieś zakupy :P i jakiś obiad zrobić

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
  • spaceangel Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2018, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mila83 wrote:
    Jaką ja ma straszną ochotę na bób! Ale tutaj nie ma :( Zjedz za mbie trochę ;)
    tak się nażarłam że mnie brzuch boli :P

relgvcqgarwutg3a.png

11.2017 - aniołek 8tc
  • agniesja Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2018, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fyffes wrote:
    Pewnie, ja się nie upieram :) Wydawało mi się, że gdzieś czytałam o tym, że to usg jest darmowe, natomiast mogę się mylić. Mam ostatnio wrażenie, że mój mózg to papka, więc wiesz :D
    Rozumiem Cię, bo ja też mam problemy ze skupieniem myśli :P

w57v3e3k8e2cqbjo.png
    qb3ck6nllq2i9no0.png
  • spaceangel Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2018, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do płatności za prenatalne. Ja się umówiłam jakoś 3 tygodnie temu prywatnie bo stwierdziłam że przecież nie spełniam wymagań na nfz. Poszłam do gina wczoraj z infekcją pyta się kiedy mi usg umówić, mówię że mam prenatalne 3 lipca. A on mi mówi że czemu nie poczekałam i nie zapytałam jestem po poronieniu więc on by mi dał skierowanie na prenatalne do szpitala za darmochę :D Ale ja już zapłaciłam to dupa... Zresztą potem stwierdził że prenatalne w tym kraju trochę mijają się z celem bo nawet jak będzie wada letalna to mi nie usuną bo to jest Polska a poza tym jest bardzo mały odsetek wad które mogą leczyć w łonie matki. Zwłaszcza w PL. Ma trochę racji przypadek z mojego otoczenia - kumpeli z pracy siostra zaszła, wykryli że dziecku nie rozwinęły się nerki. Już jakoś na samym początku były złe rokowania nerki w ogóle się nie rozwinęły, dziecko bez szans na przeżycie. Jeździła po całej Polsce i myślicie że jej usunęli? Urodziła, dziecko po 3 godzinach zmarło na jej rękach. Taki kraj. W Anglii na przykład masz wybór (mieszkałam kilka lat, moja siostra troje dzieci tam urodziła więc wiem), tutaj nie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2018, 12:23

relgvcqgarwutg3a.png

11.2017 - aniołek 8tc
  • Paulcia28 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2018, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    Trzymam kciuki :D wszystko pójdzie gładko, musi :)
    Ja się dołączam :-) powodzenia

Diagnoza:Azoospermia
    3x ICSI (2018/19). 6 zarodków
    3x crio , 1 świeży transfer
    29.3.18 😞 26.4.18 😁(12*)
    13.09.18😞15.03.19😭

-12/19 naturalny cud- cb
    -Aniołki (8*)2015 (12*)2018
    -Amh 2,74
    -Tsh 1,30 L-Thyroxin 25 mg
    21.10.19 histeroskopia
    -Zespół Ashermana
    -Usunięty polip
    9.11- histero , drożność i laparoskopia 😁😁😁
    Zero zrostow, jajowody drożne
    Torbiel 😬
    02.2022 rozwód i początek nowego życia...
    Może kiedyś uda mi się spełnić marzenie o macierzyństwie ale póki co czas zacząć żyć dla siebie
  • agniesja Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2018, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    spaceangel wrote:
    Co do płatności za prenatalne. Ja się umówiłam jakoś 3 tygodnie temu prywatnie bo stwierdziłam że przecież nie spełniam wymagań na nfz. Poszłam do gina wczoraj z infekcją pyta się kiedy mi usg umówić, mówię że mam prenatalne 3 lipca. A on mi mówi że czemu nie poczekałam i nie zapytałam jestem po poronieniu więc on by mi dał skierowanie na prenatalne do szpitala za darmochę :D Ale ja już zapłaciłam to dupa... Zresztą potem stwierdził że prenatalne w tym kraju trochę mijają się z celem bo nawet jak będzie wada letalna to mi nie usuną bo to jest Polska a poza jest bardzo mały odsetek wad które mogą leczyć w łonie matki. Zwłaszcza w PL. Ma trochę racji przypadek z mojego otoczenia - kumpeli z pracy siostra zaszła, wykryli że dziecku nie rozwinęły się nerki. Już jakoś na samym początku były złe rokowania nerki w ogóle się nie rozwinęły, dziecko bez szans na przeżycie. Jeździła po całej Polsce i myślicie że jej usunęli? Urodziła, dziecko po 3 godzinach zmarło na jej rękach. Taki kraj. W Anglii na przykład masz wybór (mieszkałam kilka lat, moja siostra troje dzieci tam urodziła więc wiem), tutaj nie.
    Jezu ;(

w57v3e3k8e2cqbjo.png
    qb3ck6nllq2i9no0.png
  • Doris_ Przyjaciółka

Wysłany: 26 czerwca 2018, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniesja wrote:
    Fyffes, to cytat z neta "Te badania prenatalne są refundowane przez NFZ tylko u tych kobiet, które są w grupie ryzyka. Aby zrobić bezpłatnie takie badania prenatalne trzeba spełnić co najmniej jedno z kryteriów: wiek powyżej 35 lat, wystąpienie w poprzedniej ciąży aberracji chromosomowej płodu lub dziecka, aberracje chromosomowe u ciężarnej lub ojca dziecka, zwiększone ryzyko urodzenia dziecka dotkniętego chorobą genetyczną, nieprawidłowy wynik badania USG lub badań biochemicznych." Nie spełniam ani jednego warunku i pewnie dlatego.

ja mam na NFZ i rozumuje to w ten sposób,że jest to dokładniejsze USG z pomiarami,miedzy innymi przezierności karkowej (NT) i kości nosowej (NB).Jak mnie lekarka zapisywała dopytywała asystentki,że musi spr swoj certyfikat czy ma aktualny,a jak nie to jest drugi lekarz,ktory go ma i w razie co na wizyte 10 lipca podejdzie zrobic badanie. Tez nie mam wskazań-mam 31 w tym roku,to moja 1 ciaza,zadnych poronien,chorob genet w rodzinie itd,a badanie jest na NFZ.

82o5ppm.png
  • Fyffes Koleżanka

Wysłany: 26 czerwca 2018, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się czasem zastanawiam czemu nie żyjemy w świecie Greys Anatomy, gdzie Arizona Robins i Alex Karev czynią tą swoją dzieciową magię :D (tak, jestem psychofanką Chirurgów, oglądam właśnie 4 raz wszystkie sezony ;p)

mommytobe, Paulcia28, Asia8787 lubią tę wiadomość

zi13ikgn2ucj5bsa.png
  • anika82 Ekspertka

Wysłany: 26 czerwca 2018, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam nowa koleżankę, powidzenia i spokojnej ciąży.
    Vew trzymam kciuki.
    a ja się witam w 2 trymestrze :)
    odliczam dni do czwartku do prenatalnych.
    dzisiaj pierwszy raz ciąza była przeszkodą. córa pobiła sobie zęby i nie mogłam z nią wejść na rtg. i musze przyznać ze niektórzy ludzie to świnie. babka na rtg i gdzie pani z tym brzuchem sie pakuje do mnie. wredne babsko. oczywiście mąz siedział czekał żeby wejśc z córką

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2018, 12:47

agniesja lubi tę wiadomość

28.03.2015 Antosia
    3jgxgzu3j37hb7pn.png
  • agniesja Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2018, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za przyjęcie do grupy :)

Anika, ja miałam podobną sytuację w pierwszej ciąży, tyle że nie mogłam wejść na prześwietlenie swojego psa a mój mąż miał ogromny problem, żeby go samemu utrzymać. Żałowałam wtedy, że nie mogę być z nimi, na pewno pies byłby wtedy spokojniejszy.

Doris, może faktycznie tak jest, ale dopytałam się swojej lekarki, czy na pewno nie można zrobić usg przyzierności karkowej na NFZ to powiedziała, że nie i odesłała mnie do prywatnego gabinetu. A może żaden z lekarzy tam pracujących nie ma tego certyfikatu? Nie wiem, ale mniejsza z tym, po prostu zrobię prywatnie i już ;)

Tak w ogóle, dziewczyny które chodzicie do gin na NFZ, dostajecie zdjęcia z usg? Ja miałam już dwa usg a przy tym żadnego zdjęcia dla siebie :( Zapominam zapytać o to lekarki :/

w57v3e3k8e2cqbjo.png
    qb3ck6nllq2i9no0.png
  • anika82 Ekspertka

Wysłany: 26 czerwca 2018, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja chodze na nfz i za każdym razem dostaję. co prawda słabe ma te usg i słabo widać. dlatego planuję połówkowe zrobić prywatnie i pózniej pod kiniec ciązy kolejne.

28.03.2015 Antosia
    3jgxgzu3j37hb7pn.png
  • agniesja Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2018, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na połówkowe chyba pójdę na 3 lub 4d, fajna pamiątka :)

w57v3e3k8e2cqbjo.png
    qb3ck6nllq2i9no0.png
  • mommytobe Ekspertka

Wysłany: 26 czerwca 2018, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fyffes wrote:
    Ja się czasem zastanawiam czemu nie żyjemy w świecie Greys Anatomy, gdzie Arizona Robins i Alex Karev czynią tą swoją dzieciową magię :D (tak, jestem psychofanką Chirurgów, oglądam właśnie 4 raz wszystkie sezony ;p)

Greys <3 <3 <3 tez kocham <3

Grudzień 2018 - 10tc [*] - puste jajo płodowe
    Julcia 18.01.2019 <3

mommytobe

• Doris_ Przyjaciółka

Wysłany: 26 czerwca 2018, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja narazie mam 2-jedno prywatnie,ale to byl taki poczatek,ze tylko pecherzyk widac,a drugie na NFZ,z zarodkiem,ale byl malusienki. Ja mam dlugie przerwy w wizytach,teraz na pren mam nadzieje dostanę z widocznym kluskiem i tez planuje po 20 tyg iść prywatnie na usg 3d

82o5ppm.png
  • katepr Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2018, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spaceangel oczywiście że usuwają w Polsce z wadami letalnymi. U nas normalnie ma pacjentka wybór. Oczywiście jak na 100% wiadomo że to wady śmiertelne i dziecko nie przeżyje dłużej niż kilka godzin. U nas specjalny oddział jest.
    Agniesja i tak nieźle ze juz 2 usg miałas :p ja w poprzedniej na nfz pierwsze usg mialam w 12tyg wlasnie prenatalne :p takze ten . A moze popros to dostaniesz to nie problem druknac

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

atdc9vvj09r8djr1.png
    atdcjw4zue2zk2y5.png
‹‹ 386 387 388 389 390 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ