X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2019

Oceń ten wątek:
  • Agulaa30 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sallvie wrote:
    Kochana mi sie odkleja kosmowka.
    Dostalam dupka i luteine i na tamtej wizycie koniecznie kazal mi przyjsc w ten czwartek czyli juz po dwoch tygodniach !
    Idz koniecznie prywatnie bo to chore jest ze Ci nic nie przepisal !
    zapisze sie na czwartek bo nie zniosę tej nie wiedzy ... :(

sallvie lubi tę wiadomość

w4sq9n73sbn750go.png Agata 30.... Blizniaki 9 lat...Czekamy na nastepne dzieciątko .Bicie serduszka 5tydz.5dz.JUZ CIĘ KOCHAMY <3.<3
  • sallvie Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agulaa30 wrote:
    zapisze sie na czwartek bo nie zniosę tej nie wiedzy ... :(

Zapisz się koniecznie.
    I trzymam kciuki za maluszka żeby wszystko było dobrze :)

Agulaa30 lubi tę wiadomość

Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
    Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
    Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs

iv09jw4z732yf0w9.png
  • Magdoczka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agulaa30 wrote:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/21ee3d5f2923.jpg

Aga, a w którym tygodniu ciąży jesteś? Tam na zdjęciu masz napisane D 6,1 cm. Może na tym aparacie to oznacza długość dziecka?

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • Paulina_2603 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zośkaaa wrote:
    Ja tak mówię, ze mam WZJG, bo tak mnie zdiagnozowano. Jednak jestem prawie pewna, ze nie mam tej choroby. Czasem przy "niby" zaostrzeniach gdybym nie widziała krwi i lekkiego bólu brzucha z naglym parciem na.stolec to w życiu bym nie wiedziała, ze to zaostrzenie. W chwili obecnej nie biorę niczego. Ostatnio gdy tez widzialam odrobinę krwi to na sigmoidoskopii było wszystko idealnie, jedynie właśnie w odbytnicy byl zatarty rysunek naczyń, jakis maly stan zapalny. Po jednym czopku asamaxu lub pentasy juz było ok. Ostatnio juz tez mojemu lekarzowi powiedzialam, ze to moze w ogole nie jest ta choroba, zaczął sie zastanawiać i nic nie wymyślił.
    Pasuje mi jedynie to, ze gdy ruszam z większą ilością błonnika, czy surowych warzyw i owoców to moim jelitom się to nie podoba.
    Mam obecny jedna mutacje genu odpowiedzialnego za celiakie. Pytanie tylko czy jest ona aktywna czy nadal w uśpieniu. Do tego potrzeba dalszych badań, ale na czas ciąży daje sobie spokoj.
    Ja też czasami się zastanawiam czy rzeczywiście mam tą chorobę... A w badaniach genetycznych też wyszedł mi jeden haplotyp odpowiedzialny za celiakie. Zrobiłam dodatkowe badania przeciwciał i wyszło, że niby nie mam celiakii. Rozmawiałam z kilkoma lekarzami i dietetyczką i każdy powiedział, że ograniczylby gluten i dodatkowo przy wzjg jeszcze laktoze.

17CDp1.png lcZRp1.png
    Adrianna - 23.12.2018, 3340 g, 55 cm
    Starania od 08.2014 - Aniołki - 05.2015 - 7t3d - cp; 04.2017 5t5d; 07.2017 - cb
  • Seli Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uh... Zalamka totalna... Ja w ciazy mam jakies gigantyczne zacmienie mozgu... Nic nie ogarniam... Gubie rzeczy, myle... zapisalam sobie w kalendarzu jutro spotkanie a ono bylo wczoraj!!!! Ja pierdykam. Jeszcze takiego numeru nie odwalilam :/

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
  • Zośkaaa Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina_2603 wrote:
    Ja też czasami się zastanawiam czy rzeczywiście mam tą chorobę... A w badaniach genetycznych też wyszedł mi jeden haplotyp odpowiedzialny za celiakie. Zrobiłam dodatkowe badania przeciwciał i wyszło, że niby nie mam celiakii. Rozmawiałam z kilkoma lekarzami i dietetyczką i każdy powiedział, że ograniczylby gluten i dodatkowo przy wzjg jeszcze laktoze.

Ja dostałam wyniki w dniu, w ktorym zrobilam test ciążowy. I powiem Ci, ze na początku próbowałam zrezygnować z glutenu, albo go ograniczyć... To mega trudne... Wysyłam Ci zaproszenie. Mam kilka pytań odnośnie choroby...

toyotarav4 lubi tę wiadomość

oar8ikgnjlcssob7.png
    qdkk2n0arn45g84d.png
    Aniołek <3 [*] 17.09.2016 9tc
    Aniołek <3 [*] 02.2018 5/6tc
    01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤

Starania o drugie bobo od 10.2019
  • Agulaa30 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdoczka wrote:
    Aga, a w którym tygodniu ciąży jesteś? Tam na zdjęciu masz napisane D 6,1 cm. Może na tym aparacie to oznacza długość dziecka?
    W 12 tyg.3 dzien..

w4sq9n73sbn750go.png Agata 30.... Blizniaki 9 lat...Czekamy na nastepne dzieciątko .Bicie serduszka 5tydz.5dz.JUZ CIĘ KOCHAMY <3.<3
  • Seli Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agulaa30 wrote:
    W 12 tyg.3 dzien..

A prenatalne kiedy masz?

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

• Zośkaaa Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agulaa30 wrote:
    W 12 tyg.3 dzien..

To taka długość malucha nawet by pasowała, jeśli to 6,1 to faktycznie długość. Ja na prenatalnych w 12+5 mialam crl 6,59 co odpowiadalo 12+6.

oar8ikgnjlcssob7.png
    qdkk2n0arn45g84d.png

• Zośkaaa Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agula, a może podesłać Ci luteine, z tym, ze mam zbędna tylko podjezykowa, a jednak dopochwowa lepsza... Ale pewnie i tak dotrze koło czwartku...Ale jakby coś to pisz, albo leć jutro do rodzinnego i nakłam troche... Lutka nie zaszkodzi.

oar8ikgnjlcssob7.png
    qdkk2n0arn45g84d.png

• Onana36 Ekspertka

Wysłany: 25 czerwca 2018, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gratuluję udanych wizyt. Ja mam ciągle schizy czy wszystko ok. Do lekarza chodzę z sercem na ramieniu i ciśnieniem 145/90 albo i wyższym. W terminie miesiączki wypiłam 3 kieliszki wina, kąpałam się w gorącym jacuzzi, kaszlałam i wzięłam 3 tabletki Thiocodinu i ciągle myślę. Do tego wiek. Nie umiem się cieszyć bo ciągle się martwię.
    Jakby ktoś się zastanawiał nie wiedziałam że jestem w ciąży bo miałam plamienia i myślałam że mam poprostu słabszy okres bo jestem alergiczką i w okresie pylenia mam zaburzenia miesiączki.

❤03.04.2008 Córeńka
    ❤02.06.2010 Synuś
    ❤07.07.2018 14 tc- Synuś Mój Aniołek[*]
  • Seli Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Onana36 wrote:
    Dziewczyny gratuluję udanych wizyt. Ja mam ciągle schizy czy wszystko ok. Do lekarza chodzę z sercem na ramieniu i ciśnieniem 145/90 albo i wyższym. W terminie miesiączki wypiłam 3 kieliszki wina, kąpałam się w gorącym jacuzzi, kaszlałam i wzięłam 3 tabletki Thiocodinu i ciągle myślę. Do tego wiek. Nie umiem się cieszyć bo ciągle się martwię.
    Jakby ktoś się zastanawiał nie wiedziałam że jestem w ciąży bo miałam plamienia i myślałam że mam poprostu słabszy okres bo jestem alergiczką i w okresie pylenia mam zaburzenia miesiączki.

Chodzi teza, że 2 tygodnie po zagnieżdżeniu dziecko jeszcze nic od Ciebie nie pobiera z pokarmu itp. Czyli alkohol, tabletki raczej nie mogły zaszkodzić :) Choć wiadomo, że jest zawsze jakiś strach.

dZhdp1.png

• Agulaa30 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na prenatalne sie.nie wybieram bo za drogo... :( w czwartek.pojde prywatnie moze.nie jest az tak zle zeby brac lekarstwa ale z gory jej.powiem ze jakby co to niech od razu daje lekarstwa bo wole w domu polezec niz w szpitalu bo nie mialabym co zrobic z blizniakami... co do lutki to dam.znac.ok? Jak cos to sie odezwe :)

Zośkaaa lubi tę wiadomość

• Seli Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agulaa30 wrote:
    Na prenatalne sie.nie wybieram bo za drogo... :( w czwartek.pojde prywatnie moze.nie jest az tak zle zeby brac lekarstwa ale z gory jej.powiem ze jakby co to niech od razu daje lekarstwa bo wole w domu polezec niz w szpitalu bo nie mialabym co zrobic z blizniakami... co do lutki to dam.znac.ok? Jak cos to sie odezwe :)

Na samo usg nie? Bo rozumiem, że pappa i te inne... Ale chyba usg genetyczne jest obowiązkowe...

dZhdp1.png

• Jenny Wren Przyjaciółka

Wysłany: 25 czerwca 2018, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś też po wizycie :) Maluch ma 29 mm więc podrósł na zapas ( odpowiada to 9+6, a przecież dziś dopiero 9+3) a serduszko bije 169bpm :)
    A z gorszych wiadomości, to mam krwiaka w dolnym biegunie jaja płodowego i dwie torbiele około 3 centymetrowe na jajniku.

Co robić z tym krwiakiem? Dostałam zalecenie żeby leżeć, ale tak poza tym, to nie wiem co jeszcze mogę robić by sobie pomóc, a nie zaszkodzić.

Doradźcie proszę.

Paulcia28 lubi tę wiadomość

rfxgvfxmxsf2l7sh.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny Wren wrote:
    Ja dziś też po wizycie :) Maluch ma 29 mm więc podrósł na zapas ( odpowiada to 9+6, a przecież dziś dopiero 9+3) a serduszko bije 169bpm :)
    A z gorszych wiadomości, to mam krwiaka w dolnym biegunie jaja płodowego i dwie torbiele około 3 centymetrowe na jajniku.

Co robić z tym krwiakiem? Dostałam zalecenie żeby leżeć, ale tak poza tym, to nie wiem co jeszcze mogę robić by sobie pomóc, a nie zaszkodzić.

Doradźcie proszę.

Ojej... A dostałaś luteinę? Duphaston, podobno dostaje się tylko to i odpoczynek... Nic innego raczej nie da się zrobić.

dZhdp1.png

• sallvie Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    Na samo usg nie? Bo rozumiem, że pappa i te inne... Ale chyba usg genetyczne jest obowiązkowe...

Badania prenatalne, jak i polowkowe i III trymestru nie sa obowiazkowe :)
    Dlatego też wlasnie moze nie sa refundowane no chyba że w wyjatkowych przypadkach jest ta refundacja :)

Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
    Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
    Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs

iv09jw4z732yf0w9.png
  • Jenny Wren Przyjaciółka

Wysłany: 25 czerwca 2018, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    Ojej... A dostałaś luteinę? Duphaston, podobno dostaje się tylko to i odpoczynek... Nic innego raczej nie da się zrobić.

biorę lutinus 3x1
    Kolejna wizyta za 3 tygodnie - 16 lipca - to już będzie ta prenetalna z pappa.
    12 t + 4 dzień. Nie za późno na pappę? Wy w jakim dniu miałyście?

rfxgvfxmxsf2l7sh.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sallvie wrote:
    Badania prenatalne, jak i polowkowe i III trymestru nie sa obowiazkowe :)
    Dlatego też wlasnie moze nie sa refundowane no chyba że w wyjatkowych przypadkach jest ta refundacja :)

https://badaniaprenatalne.pl/obowiazkowe-badania-w-ciazy/

tu jest tylko napisane usg... Ja mam w segregatorze mamyginekolog, że niby obowiązkowe jest usg między 11-14 tc, potem 20-22 i trzecie też... Więc się zdziwiłam.

dZhdp1.png

• Seli Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.femmed.com.pl/wp-content/uploads/2013/02/rekomendacjaopiekaprzedporodowa.pdf

A tu jest szczegółowo opisane jakie powinno być badanie usg między 11 a 14 tc. Jest o przezierności karkowej i ocenie ryzyka. Więc jest obowiązkowe :P Powinna się o to upomnieć jeśli chodzi na nfz

Badanie ultrasonograficzne między 11 – 14 tygodniem ciąży.
    Szczegółowa ocena struktury jaja płodowego obejmuje następujące elementy:
    1) Liczba zarodków w jamie macicy.
    4
    2) Ocena czynności serca płodu (FHR)
    3) Pomiary biometryczne:
    - długość ciemieniowo-siedzeniowa (CRL)
    - wymiar dwuciemieniowy główki płodu ( BPD)
    4) Ocena anatomii płodu:
    a) czaszka (kształt), sierp mózgu, sploty naczyniówkowe komór bocznych,
    b) ściany powłok jamy brzusznej uwzględniając fizjologiczną przepuklinę pępkową
    do 12 tygodnia ciąży,
    c) żołądek
    d) serce płodu - lokalizacja i czynność serca,
    e) pęcherz moczowy
    f) kręgosłup
    g) kończyny górne i dolne.
    5) Ocena kosmówki.
    6) Ocena przezierności karkowej (NT) i kości nosowej (NB).
    Wykonanie badania ultrasonograficznego między 11 – 14 tygodniem ciąży z oceną
    przezierności karkowej (NT) oraz kości nosowej (NB) i pozostałymi markerami zespołów
    wad uwarunkowanych genetycznie powinno się odbywać według zasad Fetal Medicine
    Foundation.
    Optymalny czas badania prenatalnego (11,0 – 13+6 t.c.);. CRL 45 – 84 mm.
    Nieprawidłowe wartości przezierności karkowej sugerują podwyższone ryzyko wystąpienia:
    a) aberracji chromosomalnych
    b) zaburzeń hemodynamicznych
    c) wad serca płodu
    d) zespołu przetoczenia krwi między płodami

Marciiik lubi tę wiadomość

dZhdp1.png

‹‹ 382 383 384 385 386 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ