STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
sallvie wrote:Kochana mi sie odkleja kosmowka.
Dostalam dupka i luteine i na tamtej wizycie koniecznie kazal mi przyjsc w ten czwartek czyli juz po dwoch tygodniach !
Idz koniecznie prywatnie bo to chore jest ze Ci nic nie przepisal !sallvie lubi tę wiadomość
Agata 30.... Blizniaki 9 lat...Czekamy na nastepne dzieciątko .Bicie serduszka 5tydz.5dz.JUZ CIĘ KOCHAMY
.
-
Agulaa30 wrote:zapisze sie na czwartek bo nie zniosę tej nie wiedzy ...
Zapisz się koniecznie.
I trzymam kciuki za maluszka żeby wszystko było dobrzeAgulaa30 lubi tę wiadomość
Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs
Zośkaaa wrote:Ja tak mówię, ze mam WZJG, bo tak mnie zdiagnozowano. Jednak jestem prawie pewna, ze nie mam tej choroby. Czasem przy "niby" zaostrzeniach gdybym nie widziała krwi i lekkiego bólu brzucha z naglym parciem na.stolec to w życiu bym nie wiedziała, ze to zaostrzenie. W chwili obecnej nie biorę niczego. Ostatnio gdy tez widzialam odrobinę krwi to na sigmoidoskopii było wszystko idealnie, jedynie właśnie w odbytnicy byl zatarty rysunek naczyń, jakis maly stan zapalny. Po jednym czopku asamaxu lub pentasy juz było ok. Ostatnio juz tez mojemu lekarzowi powiedzialam, ze to moze w ogole nie jest ta choroba, zaczął sie zastanawiać i nic nie wymyślił.
Pasuje mi jedynie to, ze gdy ruszam z większą ilością błonnika, czy surowych warzyw i owoców to moim jelitom się to nie podoba.
Mam obecny jedna mutacje genu odpowiedzialnego za celiakie. Pytanie tylko czy jest ona aktywna czy nadal w uśpieniu. Do tego potrzeba dalszych badań, ale na czas ciąży daje sobie spokoj. -
Uh... Zalamka totalna... Ja w ciazy mam jakies gigantyczne zacmienie mozgu... Nic nie ogarniam... Gubie rzeczy, myle... zapisalam sobie w kalendarzu jutro spotkanie a ono bylo wczoraj!!!! Ja pierdykam. Jeszcze takiego numeru nie odwalilam
-
Paulina_2603 wrote:Ja też czasami się zastanawiam czy rzeczywiście mam tą chorobę... A w badaniach genetycznych też wyszedł mi jeden haplotyp odpowiedzialny za celiakie. Zrobiłam dodatkowe badania przeciwciał i wyszło, że niby nie mam celiakii. Rozmawiałam z kilkoma lekarzami i dietetyczką i każdy powiedział, że ograniczylby gluten i dodatkowo przy wzjg jeszcze laktoze.
Ja dostałam wyniki w dniu, w ktorym zrobilam test ciążowy. I powiem Ci, ze na początku próbowałam zrezygnować z glutenu, albo go ograniczyć... To mega trudne... Wysyłam Ci zaproszenie. Mam kilka pytań odnośnie choroby...toyotarav4 lubi tę wiadomość
Aniołek[*] 17.09.2016 9tc
Aniołek[*] 02.2018 5/6tc
01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤
Starania o drugie bobo od 10.2019 -
Magdoczka wrote:Aga, a w którym tygodniu ciąży jesteś? Tam na zdjęciu masz napisane D 6,1 cm. Może na tym aparacie to oznacza długość dziecka?
Agata 30.... Blizniaki 9 lat...Czekamy na nastepne dzieciątko .Bicie serduszka 5tydz.5dz.JUZ CIĘ KOCHAMY
.
-
Agulaa30 wrote:W 12 tyg.3 dzien..
A prenatalne kiedy masz? -
Agulaa30 wrote:W 12 tyg.3 dzien..
To taka długość malucha nawet by pasowała, jeśli to 6,1 to faktycznie długość. Ja na prenatalnych w 12+5 mialam crl 6,59 co odpowiadalo 12+6.
Aniołek[*] 02.2018 5/6tc
Agula, a może podesłać Ci luteine, z tym, ze mam zbędna tylko podjezykowa, a jednak dopochwowa lepsza... Ale pewnie i tak dotrze koło czwartku...Ale jakby coś to pisz, albo leć jutro do rodzinnego i nakłam troche... Lutka nie zaszkodzi.
Aniołek[*] 02.2018 5/6tc
Dziewczyny gratuluję udanych wizyt. Ja mam ciągle schizy czy wszystko ok. Do lekarza chodzę z sercem na ramieniu i ciśnieniem 145/90 albo i wyższym. W terminie miesiączki wypiłam 3 kieliszki wina, kąpałam się w gorącym jacuzzi, kaszlałam i wzięłam 3 tabletki Thiocodinu i ciągle myślę. Do tego wiek. Nie umiem się cieszyć bo ciągle się martwię.
Jakby ktoś się zastanawiał nie wiedziałam że jestem w ciąży bo miałam plamienia i myślałam że mam poprostu słabszy okres bo jestem alergiczką i w okresie pylenia mam zaburzenia miesiączki.❤03.04.2008 Córeńka
❤02.06.2010 Synuś
❤07.07.2018 14 tc- Synuś Mój Aniołek[*] -
Onana36 wrote:Dziewczyny gratuluję udanych wizyt. Ja mam ciągle schizy czy wszystko ok. Do lekarza chodzę z sercem na ramieniu i ciśnieniem 145/90 albo i wyższym. W terminie miesiączki wypiłam 3 kieliszki wina, kąpałam się w gorącym jacuzzi, kaszlałam i wzięłam 3 tabletki Thiocodinu i ciągle myślę. Do tego wiek. Nie umiem się cieszyć bo ciągle się martwię.
Jakby ktoś się zastanawiał nie wiedziałam że jestem w ciąży bo miałam plamienia i myślałam że mam poprostu słabszy okres bo jestem alergiczką i w okresie pylenia mam zaburzenia miesiączki.
Chodzi teza, że 2 tygodnie po zagnieżdżeniu dziecko jeszcze nic od Ciebie nie pobiera z pokarmu itp. Czyli alkohol, tabletki raczej nie mogły zaszkodzićChoć wiadomo, że jest zawsze jakiś strach.
-
Na prenatalne sie.nie wybieram bo za drogo...
w czwartek.pojde prywatnie moze.nie jest az tak zle zeby brac lekarstwa ale z gory jej.powiem ze jakby co to niech od razu daje lekarstwa bo wole w domu polezec niz w szpitalu bo nie mialabym co zrobic z blizniakami... co do lutki to dam.znac.ok? Jak cos to sie odezwe
Zośkaaa lubi tę wiadomość
.
-
Agulaa30 wrote:Na prenatalne sie.nie wybieram bo za drogo...
w czwartek.pojde prywatnie moze.nie jest az tak zle zeby brac lekarstwa ale z gory jej.powiem ze jakby co to niech od razu daje lekarstwa bo wole w domu polezec niz w szpitalu bo nie mialabym co zrobic z blizniakami... co do lutki to dam.znac.ok? Jak cos to sie odezwe
Na samo usg nie? Bo rozumiem, że pappa i te inne... Ale chyba usg genetyczne jest obowiązkowe... -
Ja dziś też po wizycie
Maluch ma 29 mm więc podrósł na zapas ( odpowiada to 9+6, a przecież dziś dopiero 9+3) a serduszko bije 169bpm
A z gorszych wiadomości, to mam krwiaka w dolnym biegunie jaja płodowego i dwie torbiele około 3 centymetrowe na jajniku.
Co robić z tym krwiakiem? Dostałam zalecenie żeby leżeć, ale tak poza tym, to nie wiem co jeszcze mogę robić by sobie pomóc, a nie zaszkodzić.
Doradźcie proszę.Paulcia28 lubi tę wiadomość
-
Jenny Wren wrote:Ja dziś też po wizycie
Maluch ma 29 mm więc podrósł na zapas ( odpowiada to 9+6, a przecież dziś dopiero 9+3) a serduszko bije 169bpm
A z gorszych wiadomości, to mam krwiaka w dolnym biegunie jaja płodowego i dwie torbiele około 3 centymetrowe na jajniku.
Co robić z tym krwiakiem? Dostałam zalecenie żeby leżeć, ale tak poza tym, to nie wiem co jeszcze mogę robić by sobie pomóc, a nie zaszkodzić.
Doradźcie proszę.
Ojej... A dostałaś luteinę? Duphaston, podobno dostaje się tylko to i odpoczynek... Nic innego raczej nie da się zrobić. -
Seli wrote:Na samo usg nie? Bo rozumiem, że pappa i te inne... Ale chyba usg genetyczne jest obowiązkowe...
Badania prenatalne, jak i polowkowe i III trymestru nie sa obowiazkowe
Dlatego też wlasnie moze nie sa refundowane no chyba że w wyjatkowych przypadkach jest ta refundacja
Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs
Seli wrote:Ojej... A dostałaś luteinę? Duphaston, podobno dostaje się tylko to i odpoczynek... Nic innego raczej nie da się zrobić.
biorę lutinus 3x1
Kolejna wizyta za 3 tygodnie - 16 lipca - to już będzie ta prenetalna z pappa.
12 t + 4 dzień. Nie za późno na pappę? Wy w jakim dniu miałyście? -
sallvie wrote:Badania prenatalne, jak i polowkowe i III trymestru nie sa obowiazkowe
Dlatego też wlasnie moze nie sa refundowane no chyba że w wyjatkowych przypadkach jest ta refundacja
https://badaniaprenatalne.pl/obowiazkowe-badania-w-ciazy/
tu jest tylko napisane usg... Ja mam w segregatorze mamyginekolog, że niby obowiązkowe jest usg między 11-14 tc, potem 20-22 i trzecie też... Więc się zdziwiłam. -
http://www.femmed.com.pl/wp-content/uploads/2013/02/rekomendacjaopiekaprzedporodowa.pdf
A tu jest szczegółowo opisane jakie powinno być badanie usg między 11 a 14 tc. Jest o przezierności karkowej i ocenie ryzyka. Więc jest obowiązkowePowinna się o to upomnieć jeśli chodzi na nfz
Badanie ultrasonograficzne między 11 – 14 tygodniem ciąży.
Szczegółowa ocena struktury jaja płodowego obejmuje następujące elementy:
1) Liczba zarodków w jamie macicy.
4
2) Ocena czynności serca płodu (FHR)
3) Pomiary biometryczne:
- długość ciemieniowo-siedzeniowa (CRL)
- wymiar dwuciemieniowy główki płodu ( BPD)
4) Ocena anatomii płodu:
a) czaszka (kształt), sierp mózgu, sploty naczyniówkowe komór bocznych,
b) ściany powłok jamy brzusznej uwzględniając fizjologiczną przepuklinę pępkową
do 12 tygodnia ciąży,
c) żołądek
d) serce płodu - lokalizacja i czynność serca,
e) pęcherz moczowy
f) kręgosłup
g) kończyny górne i dolne.
5) Ocena kosmówki.
6) Ocena przezierności karkowej (NT) i kości nosowej (NB).
Wykonanie badania ultrasonograficznego między 11 – 14 tygodniem ciąży z oceną
przezierności karkowej (NT) oraz kości nosowej (NB) i pozostałymi markerami zespołów
wad uwarunkowanych genetycznie powinno się odbywać według zasad Fetal Medicine
Foundation.
Optymalny czas badania prenatalnego (11,0 – 13+6 t.c.);. CRL 45 – 84 mm.
Nieprawidłowe wartości przezierności karkowej sugerują podwyższone ryzyko wystąpienia:
a) aberracji chromosomalnych
b) zaburzeń hemodynamicznych
c) wad serca płodu
d) zespołu przetoczenia krwi między płodamiMarciiik lubi tę wiadomość