X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2019

Oceń ten wątek:
  • Agulaa30 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sallvie wrote:
    Kochana mi sie odkleja kosmowka.
    Dostalam dupka i luteine i na tamtej wizycie koniecznie kazal mi przyjsc w ten czwartek czyli juz po dwoch tygodniach !
    Idz koniecznie prywatnie bo to chore jest ze Ci nic nie przepisal !
    zapisze sie na czwartek bo nie zniosę tej nie wiedzy ... :(

sallvie lubi tę wiadomość

w4sq9n73sbn750go.png Agata 30.... Blizniaki 9 lat...Czekamy na nastepne dzieciątko .Bicie serduszka 5tydz.5dz.JUZ CIĘ KOCHAMY <3.<3
  • sallvie Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agulaa30 wrote:
    zapisze sie na czwartek bo nie zniosę tej nie wiedzy ... :(

Zapisz się koniecznie.
    I trzymam kciuki za maluszka żeby wszystko było dobrze :)

Agulaa30 lubi tę wiadomość

👩 97' , 👨 96'

04.2017r. (37+2) - 25cs🩷
    01.2019r. (37+0) - 1cs 💙
    11.2021r. (34+4) - 3cs 🩷
    Aniołek - 03.2021r. (5+0) - 2cs 🤍

Czekamy na M !
    preg.png
  • Magdoczka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agulaa30 wrote:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/21ee3d5f2923.jpg

Aga, a w którym tygodniu ciąży jesteś? Tam na zdjęciu masz napisane D 6,1 cm. Może na tym aparacie to oznacza długość dziecka?

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • Paulina_2603 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zośkaaa wrote:
    Ja tak mówię, ze mam WZJG, bo tak mnie zdiagnozowano. Jednak jestem prawie pewna, ze nie mam tej choroby. Czasem przy "niby" zaostrzeniach gdybym nie widziała krwi i lekkiego bólu brzucha z naglym parciem na.stolec to w życiu bym nie wiedziała, ze to zaostrzenie. W chwili obecnej nie biorę niczego. Ostatnio gdy tez widzialam odrobinę krwi to na sigmoidoskopii było wszystko idealnie, jedynie właśnie w odbytnicy byl zatarty rysunek naczyń, jakis maly stan zapalny. Po jednym czopku asamaxu lub pentasy juz było ok. Ostatnio juz tez mojemu lekarzowi powiedzialam, ze to moze w ogole nie jest ta choroba, zaczął sie zastanawiać i nic nie wymyślił.
    Pasuje mi jedynie to, ze gdy ruszam z większą ilością błonnika, czy surowych warzyw i owoców to moim jelitom się to nie podoba.
    Mam obecny jedna mutacje genu odpowiedzialnego za celiakie. Pytanie tylko czy jest ona aktywna czy nadal w uśpieniu. Do tego potrzeba dalszych badań, ale na czas ciąży daje sobie spokoj.
    Ja też czasami się zastanawiam czy rzeczywiście mam tą chorobę... A w badaniach genetycznych też wyszedł mi jeden haplotyp odpowiedzialny za celiakie. Zrobiłam dodatkowe badania przeciwciał i wyszło, że niby nie mam celiakii. Rozmawiałam z kilkoma lekarzami i dietetyczką i każdy powiedział, że ograniczylby gluten i dodatkowo przy wzjg jeszcze laktoze.

17CDp1.png lcZRp1.png
    Adrianna - 23.12.2018, 3340 g, 55 cm
    Starania od 08.2014 - Aniołki - 05.2015 - 7t3d - cp; 04.2017 5t5d; 07.2017 - cb
  • Seli Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uh... Zalamka totalna... Ja w ciazy mam jakies gigantyczne zacmienie mozgu... Nic nie ogarniam... Gubie rzeczy, myle... zapisalam sobie w kalendarzu jutro spotkanie a ono bylo wczoraj!!!! Ja pierdykam. Jeszcze takiego numeru nie odwalilam :/

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
  • Zośkaaa Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina_2603 wrote:
    Ja też czasami się zastanawiam czy rzeczywiście mam tą chorobę... A w badaniach genetycznych też wyszedł mi jeden haplotyp odpowiedzialny za celiakie. Zrobiłam dodatkowe badania przeciwciał i wyszło, że niby nie mam celiakii. Rozmawiałam z kilkoma lekarzami i dietetyczką i każdy powiedział, że ograniczylby gluten i dodatkowo przy wzjg jeszcze laktoze.

Ja dostałam wyniki w dniu, w ktorym zrobilam test ciążowy. I powiem Ci, ze na początku próbowałam zrezygnować z glutenu, albo go ograniczyć... To mega trudne... Wysyłam Ci zaproszenie. Mam kilka pytań odnośnie choroby...

toyotarav4 lubi tę wiadomość

oar8ikgnjlcssob7.png
    qdkk2n0arn45g84d.png
    Aniołek <3 [*] 17.09.2016 9tc
    Aniołek <3 [*] 02.2018 5/6tc
    01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤

Starania o drugie bobo od 10.2019
  • Agulaa30 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdoczka wrote:
    Aga, a w którym tygodniu ciąży jesteś? Tam na zdjęciu masz napisane D 6,1 cm. Może na tym aparacie to oznacza długość dziecka?
    W 12 tyg.3 dzien..

w4sq9n73sbn750go.png Agata 30.... Blizniaki 9 lat...Czekamy na nastepne dzieciątko .Bicie serduszka 5tydz.5dz.JUZ CIĘ KOCHAMY <3.<3
  • Seli Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agulaa30 wrote:
    W 12 tyg.3 dzien..

A prenatalne kiedy masz?

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

• Zośkaaa Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agulaa30 wrote:
    W 12 tyg.3 dzien..

To taka długość malucha nawet by pasowała, jeśli to 6,1 to faktycznie długość. Ja na prenatalnych w 12+5 mialam crl 6,59 co odpowiadalo 12+6.

oar8ikgnjlcssob7.png
    qdkk2n0arn45g84d.png

• Zośkaaa Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agula, a może podesłać Ci luteine, z tym, ze mam zbędna tylko podjezykowa, a jednak dopochwowa lepsza... Ale pewnie i tak dotrze koło czwartku...Ale jakby coś to pisz, albo leć jutro do rodzinnego i nakłam troche... Lutka nie zaszkodzi.

oar8ikgnjlcssob7.png
    qdkk2n0arn45g84d.png

• Onana36 Ekspertka

Wysłany: 25 czerwca 2018, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gratuluję udanych wizyt. Ja mam ciągle schizy czy wszystko ok. Do lekarza chodzę z sercem na ramieniu i ciśnieniem 145/90 albo i wyższym. W terminie miesiączki wypiłam 3 kieliszki wina, kąpałam się w gorącym jacuzzi, kaszlałam i wzięłam 3 tabletki Thiocodinu i ciągle myślę. Do tego wiek. Nie umiem się cieszyć bo ciągle się martwię.
    Jakby ktoś się zastanawiał nie wiedziałam że jestem w ciąży bo miałam plamienia i myślałam że mam poprostu słabszy okres bo jestem alergiczką i w okresie pylenia mam zaburzenia miesiączki.

❤03.04.2008 Córeńka
    ❤02.06.2010 Synuś
    ❤07.07.2018 14 tc- Synuś Mój Aniołek[*]
  • Seli Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Onana36 wrote:
    Dziewczyny gratuluję udanych wizyt. Ja mam ciągle schizy czy wszystko ok. Do lekarza chodzę z sercem na ramieniu i ciśnieniem 145/90 albo i wyższym. W terminie miesiączki wypiłam 3 kieliszki wina, kąpałam się w gorącym jacuzzi, kaszlałam i wzięłam 3 tabletki Thiocodinu i ciągle myślę. Do tego wiek. Nie umiem się cieszyć bo ciągle się martwię.
    Jakby ktoś się zastanawiał nie wiedziałam że jestem w ciąży bo miałam plamienia i myślałam że mam poprostu słabszy okres bo jestem alergiczką i w okresie pylenia mam zaburzenia miesiączki.

Chodzi teza, że 2 tygodnie po zagnieżdżeniu dziecko jeszcze nic od Ciebie nie pobiera z pokarmu itp. Czyli alkohol, tabletki raczej nie mogły zaszkodzić :) Choć wiadomo, że jest zawsze jakiś strach.

dZhdp1.png

• Agulaa30 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na prenatalne sie.nie wybieram bo za drogo... :( w czwartek.pojde prywatnie moze.nie jest az tak zle zeby brac lekarstwa ale z gory jej.powiem ze jakby co to niech od razu daje lekarstwa bo wole w domu polezec niz w szpitalu bo nie mialabym co zrobic z blizniakami... co do lutki to dam.znac.ok? Jak cos to sie odezwe :)

Zośkaaa lubi tę wiadomość

• Seli Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agulaa30 wrote:
    Na prenatalne sie.nie wybieram bo za drogo... :( w czwartek.pojde prywatnie moze.nie jest az tak zle zeby brac lekarstwa ale z gory jej.powiem ze jakby co to niech od razu daje lekarstwa bo wole w domu polezec niz w szpitalu bo nie mialabym co zrobic z blizniakami... co do lutki to dam.znac.ok? Jak cos to sie odezwe :)

Na samo usg nie? Bo rozumiem, że pappa i te inne... Ale chyba usg genetyczne jest obowiązkowe...

dZhdp1.png

• Jenny Wren Przyjaciółka

Wysłany: 25 czerwca 2018, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś też po wizycie :) Maluch ma 29 mm więc podrósł na zapas ( odpowiada to 9+6, a przecież dziś dopiero 9+3) a serduszko bije 169bpm :)
    A z gorszych wiadomości, to mam krwiaka w dolnym biegunie jaja płodowego i dwie torbiele około 3 centymetrowe na jajniku.

Co robić z tym krwiakiem? Dostałam zalecenie żeby leżeć, ale tak poza tym, to nie wiem co jeszcze mogę robić by sobie pomóc, a nie zaszkodzić.

Doradźcie proszę.

Paulcia28 lubi tę wiadomość

rfxgvfxmxsf2l7sh.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny Wren wrote:
    Ja dziś też po wizycie :) Maluch ma 29 mm więc podrósł na zapas ( odpowiada to 9+6, a przecież dziś dopiero 9+3) a serduszko bije 169bpm :)
    A z gorszych wiadomości, to mam krwiaka w dolnym biegunie jaja płodowego i dwie torbiele około 3 centymetrowe na jajniku.

Co robić z tym krwiakiem? Dostałam zalecenie żeby leżeć, ale tak poza tym, to nie wiem co jeszcze mogę robić by sobie pomóc, a nie zaszkodzić.

Doradźcie proszę.

Ojej... A dostałaś luteinę? Duphaston, podobno dostaje się tylko to i odpoczynek... Nic innego raczej nie da się zrobić.

dZhdp1.png

• sallvie Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    Na samo usg nie? Bo rozumiem, że pappa i te inne... Ale chyba usg genetyczne jest obowiązkowe...

Badania prenatalne, jak i polowkowe i III trymestru nie sa obowiazkowe :)
    Dlatego też wlasnie moze nie sa refundowane no chyba że w wyjatkowych przypadkach jest ta refundacja :)

👩 97' , 👨 96'

04.2017r. (37+2) - 25cs🩷
    01.2019r. (37+0) - 1cs 💙
    11.2021r. (34+4) - 3cs 🩷
    Aniołek - 03.2021r. (5+0) - 2cs 🤍

Czekamy na M !
    preg.png
  • Jenny Wren Przyjaciółka

Wysłany: 25 czerwca 2018, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    Ojej... A dostałaś luteinę? Duphaston, podobno dostaje się tylko to i odpoczynek... Nic innego raczej nie da się zrobić.

biorę lutinus 3x1
    Kolejna wizyta za 3 tygodnie - 16 lipca - to już będzie ta prenetalna z pappa.
    12 t + 4 dzień. Nie za późno na pappę? Wy w jakim dniu miałyście?

rfxgvfxmxsf2l7sh.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sallvie wrote:
    Badania prenatalne, jak i polowkowe i III trymestru nie sa obowiazkowe :)
    Dlatego też wlasnie moze nie sa refundowane no chyba że w wyjatkowych przypadkach jest ta refundacja :)

https://badaniaprenatalne.pl/obowiazkowe-badania-w-ciazy/

tu jest tylko napisane usg... Ja mam w segregatorze mamyginekolog, że niby obowiązkowe jest usg między 11-14 tc, potem 20-22 i trzecie też... Więc się zdziwiłam.

dZhdp1.png

• Seli Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.femmed.com.pl/wp-content/uploads/2013/02/rekomendacjaopiekaprzedporodowa.pdf

A tu jest szczegółowo opisane jakie powinno być badanie usg między 11 a 14 tc. Jest o przezierności karkowej i ocenie ryzyka. Więc jest obowiązkowe :P Powinna się o to upomnieć jeśli chodzi na nfz

Badanie ultrasonograficzne między 11 – 14 tygodniem ciąży.
    Szczegółowa ocena struktury jaja płodowego obejmuje następujące elementy:
    1) Liczba zarodków w jamie macicy.
    4
    2) Ocena czynności serca płodu (FHR)
    3) Pomiary biometryczne:
    - długość ciemieniowo-siedzeniowa (CRL)
    - wymiar dwuciemieniowy główki płodu ( BPD)
    4) Ocena anatomii płodu:
    a) czaszka (kształt), sierp mózgu, sploty naczyniówkowe komór bocznych,
    b) ściany powłok jamy brzusznej uwzględniając fizjologiczną przepuklinę pępkową
    do 12 tygodnia ciąży,
    c) żołądek
    d) serce płodu - lokalizacja i czynność serca,
    e) pęcherz moczowy
    f) kręgosłup
    g) kończyny górne i dolne.
    5) Ocena kosmówki.
    6) Ocena przezierności karkowej (NT) i kości nosowej (NB).
    Wykonanie badania ultrasonograficznego między 11 – 14 tygodniem ciąży z oceną
    przezierności karkowej (NT) oraz kości nosowej (NB) i pozostałymi markerami zespołów
    wad uwarunkowanych genetycznie powinno się odbywać według zasad Fetal Medicine
    Foundation.
    Optymalny czas badania prenatalnego (11,0 – 13+6 t.c.);. CRL 45 – 84 mm.
    Nieprawidłowe wartości przezierności karkowej sugerują podwyższone ryzyko wystąpienia:
    a) aberracji chromosomalnych
    b) zaburzeń hemodynamicznych
    c) wad serca płodu
    d) zespołu przetoczenia krwi między płodami

Marciiik lubi tę wiadomość

dZhdp1.png

‹‹ 382 383 384 385 386 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również: