STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Asia8787 wrote:Hej dziewczyny, ja prenatalne 3.07 i tak jak Wy, już odliczam. Trzymam kciuki za nas
Czy któraś z Was boryka się z bólami głowy i migrenami? Mam nadzieję, że w drugim trymestrze przejdzieDziś z powodu bólu który towarzyszy mi od wczoraj, musiałam się zwolnić z pracy:( To jak na razie moja jedyna dolegliwość, ale bardzo uciążliwa
Asia8787 lubi tę wiadomość
11.2017 - aniołek 8tc
-
Fyffes wrote:Dzięki Dziewczyny!
Przy okazji, powiedzcie mi proszę jak to jest z tymi prenatalnymi, bo ja trochę tego nie ogarniam. Moja doktorka do której chodzę prywatnie kazała mi się zapisać na prenatalne do niej w szpitalu- 17 lipca mam usg, a 12 lipca mam oddać krew. Czy ta krew to jest test PAPPa czy coś jeszcze innego? Z tego co czytałam to PAPPa jest płatna i dobrowolna, a mnie nikt o zdanie nie pytał
tzn pewnie i tak chciałabym zrobić, ale zastanawiam się jak to w końcu wszystko wygląda.
Bo czasem z rozmachu lekarz mówiW zależności ile masz lat itp. to powinno się zrobić pappę. Mi też wpisał pappę bo się zapytałam o prenatalne, a potem miałam nieplanowaną wizytę u niego i dopytałam bo też nie wiedziałam
I nie kazał mi robić jak nie jest to dla mnie ważne. U mnie ona kosztuje ok 250 zł, same usg 300 (chodzę prywatnie). Jeśli jesteś po 35 r.ż. to pappa chyba jest bezpłatna, nie wiem czy przy poronieniach też nie jest darmowa - ale nie chcę wprowadzać w błąd, coś mi się tu obiło o oczy na forum
Dla mnie pappa to byłby dodatkowy stres, a na usg ryzyko wyszło bardzo małe.
-
Cześć dziewczyny
A propos szybszego bicia serca i tych spraw - macie coś takiego, że nawet w stanie spoczynku ciężko Wam oddychać?
Mnie od kilku dni coś takiego dopada i zaczynam się stresować. Siedzę sobie, czytam gazetę i nagle zaczynam tak ciężko oddychać i mam uczucie, że zaraz mi powietrza zabraknie
-
Minie Black wrote:Ja już po prenatalnych
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4cf7e5bbfea4.jpg
Więc tak, generalnie wszystko dobrze! Wygląda na dziewuche, ale mam nie przesadzac póki co z różem
CRL 5.7 cm, NT 0.8 mm, BPD 19. 7 mm
Wielkosciowo idealnie 12+2!
Ryzyka skorygowane:
Trisomia 21 - 1:4306
18 - 6148
13 - 20000ja swoją w piątek zobaczę
Diagnoza:Azoospermia
3x ICSI (2018/19). 6 zarodków
3x crio , 1 świeży transfer
29.3.18 😞 26.4.18 😁(12*)
13.09.18😞15.03.19😭
-12/19 naturalny cud- cb
-Aniołki (8*)2015 (12*)2018
-Amh 2,74
-Tsh 1,30 L-Thyroxin 25 mg
21.10.19 histeroskopia
-Zespół Ashermana
-Usunięty polip
9.11- histero , drożność i laparoskopia 😁😁😁
Zero zrostow, jajowody drożne
Torbiel 😬
02.2022 rozwód i początek nowego życia...
Może kiedyś uda mi się spełnić marzenie o macierzyństwie ale póki co czas zacząć żyć dla siebie -
MonaLiza wrote:Odnośnie zachcianek ostatnio miałam straszna ochotę na białą kiełbasę z cwikla
I kurczę do tej pory pojawia mi się ten kolor w toalecie. Chyba zaprzestane buraków i cwikly.
Diagnoza:Azoospermia
29.3.18 😞 26.4.18 😁(12*)
13.09.18😞15.03.19😭
-12/19 naturalny cud- cb
-Amh 2,74
21.10.19 histeroskopia
-Zespół Ashermana
-Usunięty polip
Torbiel 😬
Może kiedyś uda mi się spełnić marzenie o macierzyństwie ale póki co czas zacząć żyć dla siebie -
A ja tak jeszcze wrócę do tematu chrzcin i religii. My córki nie ochrzciliśmy i nie zamierzamy tego robić pomimo nacisku ze strony moich rodziców. Mąż jest ateistą a ja mam ogromne wątpliwości generalnie co do religii, dla mnie to nie bóg stworzył człowieka na swoje podobieństwo tylko człowiek boga. Więc w takiej sytuacji wg mnie nie mam nawet prawa decydować za moje niczego nie świadome dziecko że zapiszę je do kościoła. Będzie dorosła i będzie chciała - droga wolna, żaden ksiądz jej nie odmówi. Poza tym nie wyobrażam sobie całego obrzędu chrztu, że mam składać wyznania wiary itd mimo że tego nie czuję. A takie chrzczenie dzieci dla świętego spokoju, bo co ludzie powiedzą i że niby dzieci się będą śmiały to bzdury. Właśnie później nakręcają te spirale religii w szkołach i wtrącania się kościoła w sprawy państwa bo przecież niby ponad 90% Polaków to katolicy.
A chrzest dzieci to wymysł dawnych czasów i dużej umieralności noworodków i małych dzieci. Przecież w założeniach chrzciło się dorosłych. Dla mnie nienormalny jest sam „grzech pierworodny”, kto mógł wynyślić taką głupotę? Samo urodzenie się jest grzechem? Dla mnie to chore...olkakarolka, Marciiik lubią tę wiadomość
-
Magdoczka wrote:Cześć dziewczyny
A propos szybszego bicia serca i tych spraw - macie coś takiego, że nawet w stanie spoczynku ciężko Wam oddychać?
Mnie od kilku dni coś takiego dopada i zaczynam się stresować. Siedzę sobie, czytam gazetę i nagle zaczynam tak ciężko oddychać i mam uczucie, że zaraz mi powietrza zabraknie -
U mnie na ulicy akcja jest, pełno policji , psy goncze i helikopter, nawet mnie policja zapytała czy widziałam kogoś tak i siak ubranego obcokrajowca... Brrrr aż już z domu nie wychodzę. Nie chcę wiedzieć za co go ścigająDiagnoza:Azoospermia
29.3.18 😞 26.4.18 😁(12*)
13.09.18😞15.03.19😭
-12/19 naturalny cud- cb
-Amh 2,74
21.10.19 histeroskopia
-Zespół Ashermana
-Usunięty polip
Torbiel 😬
A mój mąż jest protestantem ja katoliczka i raczej będziemy chrzcic, jakoś sobie bez chrztu nie wyobrażamDiagnoza:Azoospermia
29.3.18 😞 26.4.18 😁(12*)
13.09.18😞15.03.19😭
-12/19 naturalny cud- cb
-Amh 2,74
21.10.19 histeroskopia
-Zespół Ashermana
-Usunięty polip
Torbiel 😬
Nie no jak ktoś jest wierzący, praktykuje to ok. Ja tylko mówię o sytuacjach kiedy ktoś nie wierzy ale ochrzci bo niby tak trzeba. Tego nie rozumiem
Marciiik lubi tę wiadomość
-
Magdoczka ja mam podobnie. najgorzej jest w nocy jak sie położe i troche poleżę. w pewnym momencie własnie aż cięzko mi oddychac. ja mierzę ciśnienie i sprawdzam puls. lekarz mi mówił żeby tak do 120 sie nie martwić.
Fyffes jeśli chodzi o prenatalne. jak masz powyżej 35 lat to ci darmowe przysługuje. jesteś po poronieniach tez lekarz może zlecić na nfz. ale musisz miec skierowanie. jak ma do siebie do szpitala to nie wiem może ona porostu w papierach podepnie skierowanie.
a co do zachcianek to ja nie mam. wcześniej miałam ochote na fast foody ale jaoś ostatnio mi przeszło. jedno jest pewne jem dużo częściej ale dużo mniejsze porcje. dzisaj np zhjadłam pysznego gołąbka z kaszą i grzybami. nigdy mi nie smakował a dzisiaj pyszny. -
Seli wrote:Bo czasem z rozmachu lekarz mówi
W zależności ile masz lat itp. to powinno się zrobić pappę. Mi też wpisał pappę bo się zapytałam o prenatalne, a potem miałam nieplanowaną wizytę u niego i dopytałam bo też nie wiedziałam
I nie kazał mi robić jak nie jest to dla mnie ważne. U mnie ona kosztuje ok 250 zł, same usg 300 (chodzę prywatnie). Jeśli jesteś po 35 r.ż. to pappa chyba jest bezpłatna, nie wiem czy przy poronieniach też nie jest darmowa - ale nie chcę wprowadzać w błąd, coś mi się tu obiło o oczy na forum
Dla mnie pappa to byłby dodatkowy stres, a na usg ryzyko wyszło bardzo małe.
Magdoczka- ja na początku miałam okropne kołatanie serca i zadyszki. Potrafiłam się zsapać samym mówieniem, czasem tez bez zadnego powodu czułam jak mi wali serce. Ale uznałam wtedy, że to hormony, krew szybciej krązy itd. Teraz już na szczęscie wszystko się uspokoiło, mam nadzieję, że u Ciebie to też tylko chwilowe -
anika82 wrote:Magdoczka ja mam podobnie. najgorzej jest w nocy jak sie położe i troche poleżę. w pewnym momencie własnie aż cięzko mi oddychac. ja mierzę ciśnienie i sprawdzam puls. lekarz mi mówił żeby tak do 120 sie nie martwić.
Fyffes jeśli chodzi o prenatalne. jak masz powyżej 35 lat to ci darmowe przysługuje. jesteś po poronieniach tez lekarz może zlecić na nfz. ale musisz miec skierowanie. jak ma do siebie do szpitala to nie wiem może ona porostu w papierach podepnie skierowanie.
a co do zachcianek to ja nie mam. wcześniej miałam ochote na fast foody ale jaoś ostatnio mi przeszło. jedno jest pewne jem dużo częściej ale dużo mniejsze porcje. dzisaj np zhjadłam pysznego gołąbka z kaszą i grzybami. nigdy mi nie smakował a dzisiaj pyszny.
Gołąbki... -
Fyffes wrote:Własnie ja jestem rocznik 90' więc wiek tutaj nie był na pewno wskazaniem. Może to faktycznie przez poronienia. No nic, jak będę 4go na zwykłym usg to dopytam, o ile znowu z wrażenia nie zapomnę
Magdoczka- ja na początku miałam okropne kołatanie serca i zadyszki. Potrafiłam się zsapać samym mówieniem, czasem tez bez zadnego powodu czułam jak mi wali serce. Ale uznałam wtedy, że to hormony, krew szybciej krązy itd. Teraz już na szczęscie wszystko się uspokoiło, mam nadzieję, że u Ciebie to też tylko chwilowe
Zapisz na kartceja tez tak robie bo potem zapominam
-
Sanka wrote:Nie no jak ktoś jest wierzący, praktykuje to ok. Ja tylko mówię o sytuacjach kiedy ktoś nie wierzy ale ochrzci bo niby tak trzeba. Tego nie rozumiemDiagnoza:Azoospermia
29.3.18 😞 26.4.18 😁(12*)
13.09.18😞15.03.19😭
-12/19 naturalny cud- cb
-Amh 2,74
21.10.19 histeroskopia
-Zespół Ashermana
-Usunięty polip
Torbiel 😬
anika82 wrote:Magdoczka ja mam podobnie. najgorzej jest w nocy jak sie położe i troche poleżę. w pewnym momencie własnie aż cięzko mi oddychac. ja mierzę ciśnienie i sprawdzam puls. lekarz mi mówił żeby tak do 120 sie nie martwić.
a co do zachcianek to ja nie mam. wcześniej miałam ochote na fast foody ale jaoś ostatnio mi przeszło. jedno jest pewne jem dużo częściej ale dużo mniejsze porcje. dzisaj np zhjadłam pysznego gołąbka z kaszą i grzybami. nigdy mi nie smakował a dzisiaj pyszny.
Właśnie ja też tak mam, że jak trochę poleżę, to mnie bardziej łapie. Na szczęście jutro wizyta, to dopytam lekarza.
-
nick nieaktualnySanka wrote:Nie no jak ktoś jest wierzący, praktykuje to ok. Ja tylko mówię o sytuacjach kiedy ktoś nie wierzy ale ochrzci bo niby tak trzeba. Tego nie rozumiem
Nie wierzę- nie chrzczę, nie posyłam do komunii.
Już wspominałam wyżej, że jestem wierząca (choć owszem miewan wątpliwości, własne przemyślenia itp), a oboje z mężem zastanawialismy się czy ochrzcić małą czy poczekać, niech sama zdecyduje.Paulcia28 lubi tę wiadomość
-
Sanka wrote:A ja tak jeszcze wrócę do tematu chrzcin i religii. My córki nie ochrzciliśmy i nie zamierzamy tego robić pomimo nacisku ze strony moich rodziców. Mąż jest ateistą a ja mam ogromne wątpliwości generalnie co do religii, dla mnie to nie bóg stworzył człowieka na swoje podobieństwo tylko człowiek boga. Więc w takiej sytuacji wg mnie nie mam nawet prawa decydować za moje niczego nie świadome dziecko że zapiszę je do kościoła. Będzie dorosła i będzie chciała - droga wolna, żaden ksiądz jej nie odmówi. Poza tym nie wyobrażam sobie całego obrzędu chrztu, że mam składać wyznania wiary itd mimo że tego nie czuję. A takie chrzczenie dzieci dla świętego spokoju, bo co ludzie powiedzą i że niby dzieci się będą śmiały to bzdury. Właśnie później nakręcają te spirale religii w szkołach i wtrącania się kościoła w sprawy państwa bo przecież niby ponad 90% Polaków to katolicy.
A chrzest dzieci to wymysł dawnych czasów i dużej umieralności noworodków i małych dzieci. Przecież w założeniach chrzciło się dorosłych. Dla mnie nienormalny jest sam „grzech pierworodny”, kto mógł wynyślić taką głupotę? Samo urodzenie się jest grzechem? Dla mnie to chore...
My z męzem ponad rok temu zaczelismy sie zastanawiać w co my tak naprawdę wierzymy. I jak zaczęliśmy czytac Biblię to dotarlo do nas i mega sie zdziwilismy co tam jest... i ile rzeczy nie ma (wychowani byliśmy w wierze katokickiej). Takze stwierdziliśmy ze kierujemy sie tym co mowi Pismo, nie czlowiek. Stąd nie wyznajemy zadnej religii. Staramy sie zyc zgodnie z tym co mowi Biblia i widzimy jak Bog żywo dziala w naszych zyciach, nie w ławce w kościeleI tak jak Sanka piszesz, w Biblii nie ma slowa o chrzczeniu dzieci, tylko o świadomej decyzji czlowieka. To tak ode mnie, co moge dodac
Marciiik lubi tę wiadomość
Grudzień 2018 - 10tc [*] - puste jajo płodowe
Julcia 18.01.2019
mommytobe