STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny, nie wiem jak mam liczyć przybliżony termin porodu na kalkulatorze ciążowym.
Jak wybieram liczenie od dnia ostatniej @, to wychodzi, że 6 stycznia.
A jak wybieram liczenie od dnia ostatniej owulacji, to wychodzi, 1 stycznia.
Tak samo wiek ciąży. Liczony od ostatniej @ wychodzi młodszy wiek niż liczony od ostatniej owulacji.
Nie rozumiem zupełnie
-
Bo liczenie od ostatniej @ zakłada że masz idealne cykle 28 dniowe, czyli owulację w 14dc i 14-dniową fazę lutealną. Jeśli masz szybciej owulacje (i tym samym krótsze cykle niż 28 dni, bo faza lutealna powinna mieć stałą wartość, najlepiej właśnie 14d) to wtedy termin porodu wg owulacji będzie szybciej niż wg @. I odwrotnie jeśli masz długie cykle i owu później niż 14 dnia to termin porodu będzie odpowiednio później.
Tak dokładnie to liczy się 38 tygodni od owulacji lub 40 tygodni od ostatniej @ (oczywiscie przy książkowych cyklach). Wg reguły Neagelego termin porodu przy cyklach 28 dniowych liczy się tak: termin OM +7dni -3miesiące +1rok. Wg daty owulacji: -7dni -3miesiące +1rok.
U mnie było tak: ostatnią @ miałam 21 marca, ale owulację miałam dopiero 20 lub 21 dnia cyklu (czyli ok 9-10.04). Wg OM termin porodu przypada mi na 28.12.2018, natomiast wg owulacji która była tydzień później 02.01.2019 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Marciiik witaj nie możesz używać emotikon z telefonu tylko trzeba ręcznie wpisywać np „: )” zazwyczaj to powoduje ucinanie postów
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2018, 12:32
Marciiik lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Magdoczka wrote:No właśnie ja mam regularne 24-dniowe cykle, z owulacją 10 dc i fazą lutealną 14 dni.
No i jak liczę wg dnia owulacji, to wychodzą mi trochę bzdury Bo wynika, że ciąża zaczęła się jeszcze przed @..Magdoczka, Maximmum lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny