*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
-
WIADOMOŚĆ
-
MartaKD wrote:A ja właśnie piję rumianek zamiast herbatki i czytam o fajnych jego właściwościach w ciązy:) polecam:)
W końcu z mężem postanowiliśmy, że za jakieś 2 tyg odswiezymy pokój. Pomalujemy ściany, zrobimy małe przemeblowanie, kupimy komode dla Milusi i kilka innych drobiazgów typu polka nad lozeczko, nowe zasłony i będzie cudownie. Niby nie jest to jakiś wielki remont ale nie mogę się doczekać.Ag..., Becia81, Maud11, rastafanka, Chanela, Paula44 lubią tę wiadomość
-
Miałam być we środę, ale rodzice już pojechali, małż chrapie a ja siedzę i was nadrabiam.
A więc się witam pod koniec długiego weekendu.
Zakupy zrobione. Pozostały kosmetyki i fotelik samochodowy. Rodzice zaszaleli i kupowali wszystko, czego nam brakowało, a czasami nawet troszkę więcej. Wszystko na razie leży w łóżeczku. Część czeka na pranie - poszewki, prześcieradełka, ręczniki, kocyki etc. Pozostałe rzeczy czekają na ich użytkowniczkęEwelina88, rastafanka, Becia81, Wiki81, jonka91 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Marta159753 wrote:Dziewczyny czy mogłybyście polecić coś na biegunkę w ciąży?
A drugie pytanie... czy któraś z Was ma problem ze swędzeniem dłoni, stóp, zgięć w łokciach?
Ja problemu nie mam, ale moja wspollokatorka ze szpitala właśnie w ten sposób dowiedziała sie, ze ma cholestazę. Powiedz o tym lekarzowi, moze zleci ci dodatkowe badania.
-
Kawa wrote:Rastafanka czy zamawiając te legginsy brałaś w swoim rozmiarze? czy większe?
Kawa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAleż się wkurzyłam!
pomyłam właśnie okna w remontowanej sypialni i chłopak nie uprzedził że nie da się otworzyć na oścież okien, tylko do pewnego stopnia, bo we wnękach położył płytę kartongips i na to gładź, pomalował już te wnęki, a my na oknach mamy rolety z prowadnicami i one fest wystają. Jak otworzyłam okna, zrobił się przeciąg i tylko jebło i mam dziury z obu stron w tych wnękach:/
teraz będę musiała pozbyć się rolet, bo w przeciwnym bądź razie wychodząc na balkon musiałabym się przeciskać przez lekko uchylone drzwi żeby nie uszkodzić ścianya co dopiero wynieść stertę pościeli do wietrzenia! ;/
-
nick nieaktualnyrastafanka wrote:Widzę, że już zdążyłaś kupić, ale ja wzięłam swój rozmiar i są dobre (tylko trochę za długie, ale z tym to zawsze mam problem, bo mam krótkie nóżki)
Za długie? hm to dobrze bo ja mam zawsze za krótkierastafanka lubi tę wiadomość
-
Kawa wrote:Ja mam rh- i mój M też, na wyniku z krwi pisze przeciwciał nie stwierdzono. Moja ginekolog też mi nic o tym nie mówiła o tym. A o co chodzi?
Jeśli przyszła mama ma krew Rh minus, tata Rh plus i nienarodzone dziecko odziedziczy czynnik Rh po ojcu (też ma dodatni), wtedy dochodzi do konfliktu serologicznego. Organizm kobiety "odczytuje" krew płodu jak sygnał od intruza (tak, jak od np. wirusa czy bakterii), zaczyna "uczulać" się na krwinki dziecka i przygotowuje na wytwarzanie przeciwciał, by walczyć z domniemanym wrogiem.
Skoro przeciwciał nie stwierdzono to nie ma o co się bać wszystko jest ok.
Przy pierwszej ciąży jest raczej małe prawdopodobieństwo że ma się jakieś przeciwciała. Badanie powinno się robić jakoś ok 12 tc i między 28 a 32. Polecam do poczytania
http://www.rodzice.pl/ciaza-i-porod/zdrowie-i-uroda-w-ciazy/Zastrzyk-zycia.html
konflikt najczęściej dotyczy mam minusowych ale jak wiadomo krew to nie tylko grupa czy czynnik rh ale i jakieś gr kell.
jeśli którąś interesuje to http://www.zdrowie.med.pl/bad_labor/badania/b_przeciwcial.html
Genetyka po-prostu. W pierwszej ciąży jest małe prawdopodobieństwa że są przeciwciała no chyba że się miało transfuzje czy coś. Najlepiej zapytać się lekarza on wszystko wyjaśni.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2014, 15:19
-
MartaKD wrote:Dziewczyny, która mają krew RH- robiłyście już przeciwciała?
Ja robilam przeciwciala juz 3 razy w tej ciazy i cale szczescie nie stwierdzono. To moja druga ciaza i jak widac da sie uniknac konfliktu serologicznego w tych czasach. -
A i zakupiłam ASPIRATOR DO NOSA NA KATAREK DO ODKURZACZA Abakus - 35 zł kosztował na allegro. Mam nadzieję, że da się go używać z odkurzaczem centralnym. Zapalenie oskrzeli i płuc u maluszka jest okropne i strasznie męczące, wiec jak będę tylko mogła tego uniknąć przez dokładne oczyszczanie noska, to 35 zl warto poświęcić.
zielarka, renia83, Kawa, lwuska55592 lubią tę wiadomość
www.styczniowki2015.phorum.pl -
nick nieaktualnyDziewczyny czy znacie kogoś kto ma uczulenie a konkretnie pokrzywkę przez zimno bo moja prawie 7 letnia córcia chyba to ma od 2 listopada jak wyjdziemy na dwór i jesteśmy na dworze ok godziny to całą buzię i pod brodą ma bąble jak od poparzenia pokrzywy martwię się bo to ponoć nie jest do wyleczenia. Idę we czwartek do alergologa. Na dodatek miałam dziś koszmar śniło mi się że urodziłam dziecko z zespołem downa i w tym śnie twierdziłam że mimo wszystko to moje kochane dziecko a z drugiej strony nie chciałam takiego dziecka i bardzo płakałam. Od 2 w nocy nie spałam do po 5.
-
Dziewczyny, poradźcie, bo nie wiem czy jechać na ip czy wszystko jest ok. Od kilku dni co jakiś czas na brzucha pojawiała mi się taka spora gula, zazwyczaj z prawej strony, ale właściwie w różnych miejscach. Jak była gula, to w tym samym miejscu czułam ucisk, to trwało tak po kilka sekund. Dziś od rana dość intensywnie brzuch mi faluje i pojawiają się gule, ale jednocześnie mam uczucie takiego dosyć silnego ciśnienia w brzuchu, albo w jednym miejscu, albo np. cały dół. No i nie wiem, czy to mała się tak rozpycha, czy to skurcze, wcześniej tak nie miałam. Co robić??
-
Izabelka, jeśli twarda jest tylko częśś brzucha (góra-dół, boki, po przekątnej) to dziecina się rozpycha, jeśli twardnieje macica-twardnieje cała.
Te "gule" to pupa, stopy, kolana lub łokcie wszych dzieciwięc więcej szacunku
Wytachałam dziś od teściów 4 worki z rzeczami po córci. Przybyło mi ciuszków od urodzenia do 1,5 roku, kocyk wełniany, dwa kocyki bawełniane, dwa kombinezony zimowe(dla noworodka i dla roczniaka), skarpetki, czapeczki 6 pieluch tetrowych i 5 flanelowych. Wiem już, ze muszę dokupić parę body z krótkim rękawkiem, bo po córci poniszczyły się napy i pozbyłam się ich.
Wszystko właśnie się pierzei tak mam już właściwie wszystko
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2014, 17:44
Izabelka88, Anutka, rastafanka, Wiki81, Bounia, Wiola25 lubią tę wiadomość
-
Ja stawiam, że to dziecko się rozpycha, też tak mam i czasami jest nieprzyjemne. Weź pogłaszcz to miejsce i zobacz czy np. Się chowa
i daj znać
Im ciąża jest bardziej zaawansowana i dziecko jest większe to takie falowanie, gule będą wyskakiwać..i to coraz częściej i mocniejWiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2014, 17:49
Wiola25 lubi tę wiadomość