X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • Agus89 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2014, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry. :)
    U mnie dziś samopoczucie lepsze. Pogoda nie jest tak męcząca, jest chłodniej i pochmurniej. :)
    Zauważam że cycki mnie rosną z dnia na dzień :D
    Aż mnie skóra swędzi po bokach. :P Mam już chyba rozmiar G. :D

GabiKOR, M4DZI4, isabelle lubią tę wiadomość

43kt9vvj5d2sqlej.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2014, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry Dziewczyny :)

NIX ja myślę że jakbyś podjechała gdzieś do mniejszego miasteczka pod warszawę to nie ma takich kolejek, u mnie gdyby się chciało iść na nfz to czas oczekiwania to tydzień ok a i często mi się trafiało jeszcze w tym samym tyg kiedy dzwoniłam ;)
    Jeśli rzeczywiście kosztuje ok 6stówek to zapłacisz tylko za bilet;)

• bluegirl89 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2014, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agus89, ja jestem właśnie po zakupie nowego biustonosza, bo już ze wszystkich piersi mi się wylewały, a ze względu na rozmiar 75G nie był to mały wydatek, bo dałam ponad 150 zł, ale powinien mi starczyć na całą ciążę i okres karmienia, bo ma u góry elastyczną koronkę:)
    A co do pogody to faktycznie nie dość, że chłodniej to i alergia jakby mnie daje mi się we znaki.
    Za to dzisiaj pierwszy raz tak mnie zemdliło, że poleciałam kaszląc(taki dziwny objaw) do toalety, jednak skończyło się tylko na wypluciu czegoś w formie piany. I już mi lepiej.
    Miłego dnia mamuśki :)

ex2bhdgejfu72ae7.png
    km5shdgeqwm0rb9j.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2014, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycha co do samodzielnego brania jodu:
    "W czasie ciąży wzrasta zapotrzebowanie na jod o około 15% do 230μg dziennie. Jod w ciąży - bezkompromisowo niezbędny."
    ja mam tabletki po 150mg więc normy nie przekrocze, a coś tam uzupełnie i wspomoge pracę tarczycy. :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2014, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej...
    u mnie prenatalne+Pappa to koszt 300zł....więc da się znieść...

mdłości odpuściły, ale WIELKA senność nastała...nic tylko śpię, jem, śpię...heheh

miłego dnia:)

• liliana Ekspertka

Wysłany: 12 czerwca 2014, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawa wrote:
    Patrycha co do samodzielnego brania jodu:
    "W czasie ciąży wzrasta zapotrzebowanie na jod o około 15% do 230μg dziennie. Jod w ciąży - bezkompromisowo niezbędny."
    ja mam tabletki po 150mg więc normy nie przekrocze, a coś tam uzupełnie i wspomoge pracę tarczycy. :)

Też biorę dawkę jodu 150 mg/ dziennie + Euthyrox 50. Mam nadzieję,że TSH drastycznie mi nie spadło od tej dawki tyroksyny (miesiąc temu miałam tsh 2,66 i zalecono zwiększenie z 35 na 50). FT4 wynosiło ok. 12, więc spoczko.

No kochane, byłam wczoraj na kolejnym 4. już USG. Słyszałam serducho (ostatnio nie włączał dźwięku) - niestety nie znam tętna, ale skoro gin powiedział,że bije miarowo to wierzę :) nasz maluch ma już prawie 12 mm :) w macicy wszystko super. Przyczyna krwawień/plamień w dalszym ciągu nie znana.
    (Odpukać) plamienie z dnia na dzień jest coraz bledsze...

Lekarz powiedział,że w dalszym ciągu jest tu poronienie zagrażające, ale wychodzimy na prostą i wierzy,że już teraz będzie ok. Zalecenie: cały czas leżeć i przyjmować luteinę 3x2. Jeśli np za tydzień plamienie ustanie, wówczas dawkę zmniejszyć 2x2.

Tak się cieszę,że z naszym krasnalkiem jest wszystko oki :) jest taki maluśki, a taaaaaki silny :)

Reasumując:
    - na USG wszystko oki
    - objawy typowo ciążowe (silniejsze mdłości bez wymiotów, tkliwe piersi, kłucie w brzuchu, brak apetytu) i nieciążowe (zmęczenie, lecz brak snu w ciągu dnia, przerywany sen w nocy - może z podświadomego stresu?)
    - niech plamienie już sobie idzie precz!!!
    - Jejciu miesiąc już nie "przytulałam" się z mężem (przeciwskazania!)...ale czego to ojciec nie zrobi dla dobra dzidziusia :D

A jak u Was? widzę,że tematem przewodnim jest tarczyca i testy genetyczne.
    Co do tarczycy, to chyba wyraziłam już swoje zdanie :) trzeba badań regularnie, bo płata figle w ciąży

Co do genetycznych, to choćbym bardzo chciała, to nie pomogę.

3mam za Was kciuki kochane - za Wasze wizyty, badania i dobre samopoczucie :)

Kawa, Monifah, isabelle, kejti91 lubią tę wiadomość

relgcwa11d8kpmkr.png
  • zielarka Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2014, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szkoda że nie zapytałaś o rutinoscorbin, ja na niezidentyfikowane krwawienia go dostałam i wszystko przeszło jak ręką odjął.
    Super, że dzidek daje radę :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2014, 10:14

liliana lubi tę wiadomość

FITop1.png
  • kamilaaa_88 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2014, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :)
    jak sobie radzicie w te gorące dni?
    Ja mam strasznie niskie ciśnienie i zawroty głowy, ale daję rade.

relg8iikn5mn7s8i.png
  • aniafk Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2014, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam test pappa za darmo i jak położna w karcie ciąży zaznaczała czy chcę zrobić to powiedziałam, że nie :) Wielkie oczy zrobiła. Prawdę mówiąc nie wiem czy będę robić czy nie. W ostatniej ciąży zrobiłam bo na usg lekarz (konował) znalazł jakieś nieprawidłowości ale wyszedł ok.
    Przecież gdyby wyszło, że jest ryzyko Downa , Edwardsa czy Patau to co w tedy? Usunąć ciążę. Nie potrafiła bym. Chociaż zdaję sobie sprawę, że te dwa ostatnie zespoły są śmiertelne i dzieci nawet roku nie przeżywają.
    Zresztą chyba wolałabym dowiedzieć się przy porodzie, że coś jest nie tak niz połowę ciąży się zamartwiać zamiast cieszyć.

82dopiqvflbgbpkd.png
    1kk0x1hp3dsy5yue.png
  • M4DZI4 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2014, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześc :)ja dalej jeszcze trochę smarkam ale jakoś zyję :p
    Następną wizytę miałam miec dopiero ok 10 lipca ale postanowiłam zmienic lekarza (chociaż mój jest super)na takiego co pracuje w prywatnej klinice gdzie chce rodzic żeby u nich od razu całą ciążę prowadzic.Więc jutro jadę zrobic badania a do nowego gina w poniedziałek.Nie wiem czy będę miała kolejne usg czy tylko nową kartę ciąży założą, ale to się okaże. Miłego dzionka :) <3

relgh371ssmqv4f3.png
  • rastafanka Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2014, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja od trzech dni umieram... okropnie boli mnie brzuch, jakieś takie skurcze od brzucha do pachwiny i aż do nogi promieniuje... nie wiem co to może być :( tak się wystraszyłam tym, że od razu umówiłam się dziś na wizytę do mojego gienka... pewnie stwierdzi, że panikara jestem i tyle... :(

l22ndf9hcnybk1rg.png
  • gonek Przyjaciółka

Wysłany: 12 czerwca 2014, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam:) niedawno wrocilam od lekarza i widzialam mojego skarba...taki ruchliwy,skakal i piescia bil mamusie,nie moge sie doczekac kiedy poczuje te uderzenia :)wg usg to 11,6dzien,malenstwo ma juz 6cm,wiec calkiem spore:)
    bylam u lekarza na kase chorych po skierowanie na badanie prenatalne,musze je zrobic w pobliskim miescie,ale to nie problem...ten lekarz troche mnie dzis zdenerwowal,bo bylam pewna,ze zrobi dzis badanie kosci nosowej,przeziernosci karku itd...przeciez to 12tydz,dziecko odpowiednio duze wiec nie rozumiem...no ale nic,24tego mam wizyte u mojej doktorki i wszystko bede miala zrobione,a do niego w sumie poszlam zeby dostac skierowanie na prenatalne i nie placic za nie,bo od prywatnego to musialabym placic,a wystarczy,ze za wizyte place 180zl.

M4DZI4, nix lubią tę wiadomość

f2w3rjjguyawgot1.png
  • liliana Ekspertka

Wysłany: 12 czerwca 2014, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rastafanka wrote:
    A ja od trzech dni umieram... okropnie boli mnie brzuch, jakieś takie skurcze od brzucha do pachwiny i aż do nogi promieniuje... nie wiem co to może być :( tak się wystraszyłam tym, że od razu umówiłam się dziś na wizytę do mojego gienka... pewnie stwierdzi, że panikara jestem i tyle... :(

Rastafanko, też tak miałam i lekarz powiedział,że jest to całkowicie normalne. Miałam takie 2 dni intensywne, kiedy bolała mnie dosłownie cała miednica - promieniowała na nogi, więc nie martw się :) no chyba,że ból nie będzie ustępował, to może warto wówczas zadzwonić do lekarza.

Gonek - cieszę się, że z maluszkiem oki :) hehe śmiechowe te ruchy maluszka (może bokserem będzie...;) )

Mam do Was pytanie: co robicie z farbowaniem włosów? ja niestety jestem farbowaną blondyną :( od 2 miechów nie kładłam farby, więc możecie sobie wyobrazić jakie mam odrosty ;) swoją drogą i tak leżę + dla dobra dziecka poczekam do końca I trymestru. Mimo to chciałabym poznać Wasze zdanie na ten temat. Farbowanie szkodzi, czy nie szkodzi maleństwu?

relgcwa11d8kpmkr.png
  • Monifah Ekspertka

Wysłany: 12 czerwca 2014, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M4DZI4 wrote:
    Cześc :)ja dalej jeszcze trochę smarkam ale jakoś zyję :p
    Następną wizytę miałam miec dopiero ok 10 lipca ale postanowiłam zmienic lekarza (chociaż mój jest super)na takiego co pracuje w prywatnej klinice gdzie chce rodzic żeby u nich od razu całą ciążę prowadzic.Więc jutro jadę zrobic badania a do nowego gina w poniedziałek.Nie wiem czy będę miała kolejne usg czy tylko nową kartę ciąży założą, ale to się okaże. Miłego dzionka :) <3

Jesteś z Białegostoku co nie :)? domyślam się, że mówisz o Arciszewskich? też zastanawaiam się nad porodem u nich. Także, chyba będę Cię podpytywac na bieżąco :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2014, 11:54

Malenq lubi tę wiadomość

• isabelle Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2014, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liliana, bardzo się cieszę, że u Ciebie wszystko w porządku.

Liliana, a Ty jak długo jeszcze masz leżeć? Leżysz tak bezwzględnie non stop, czy wykonujesz jakieś drobne prace domowe? Ja zaczęłam się trochę ruszać po domu i wychodzić na wolne spacery do lekarza czy labu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2015, 23:17

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2014, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olka25 wrote:
    hej! a mi wczoraj laptop padł, więc dziś się dorwałam do laptopa rodziców :D też coś chora jestem... wczoraj miałam wysoką gorączkę - mam nadzieję, że nie zaszkodziła dzidzi... dziś już ok, tylko gardło boli

Olka, czytałam gdzieś, że jak w ciąży wystąpi wysoka gorączka to trzeba to skontrolować u lekarza. Samo przeziębienie można leczyć domowymi sposobami.

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • liliana Ekspertka

Wysłany: 12 czerwca 2014, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Isabelle,

My to mamy te przejścia... :)
    fajnie,że nasze maluchy (odpukać) rozwijają się prawidłowo :)

W kwestii leżenia: wstaję tylko do toalety + wiercę się na łóżku i ruszam się na minutkę w poszukiwaniu wody, leków i innych akcesoriów niezbędnych do życia :D mam to szczęście, że mąż gotuje i sprząta (pracuje w domu), więc totalna wegetacja :)

Zazdroszczę tych spacerów. Jak wczoraj wsiadłam do auta i przejechałam kilkanaście km, miałam wrażenie jakbym w podróż życia jechała :D :D tak mi brakuje tych kontaktów z naturą :) chociaż mam namiastkę - ptaszki za oknem śpiewają i świeże powietrze wdycham :)

Zapytam raz jeszcze o te plamienia - czy wg Ciebie powinnam udać się do innego gina na konsultację? lekarz nie robił badania ginekologicznego, a może jest coś na szyjce lub w innym miejscu?

Druga sprawa: czy miałaś robiony posiew na bakterie i np chlamydie, ureoplasme i itp.? u mnie niestety labo jest czynne do 17, a wizyty zawsze o 19-20, więc nie mogę się doprosić...

relgcwa11d8kpmkr.png
  • belldandy Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2014, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej;)

Jak się czujecie? ;))

Ja za dwie godziny mam wizytę u gina i troszkę się denerwuje, ale z tego co widzę, to każda z nas tak ma;) Ostatnio widziałam serduszko, teraz poproszę by chwilkę posłuchać i zapytam ile uderzeń na minutę oraz o przewidywany termin porodu bo ostatnio nic nie mówił;) Proszę o trzymanie kciuków!:))

M4DZI4, liliana, kejti91, GabiKOR lubią tę wiadomość

Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
    Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
    Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
    Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm

[*] 2014 i 2016
  • M4DZI4 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2014, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Monifah,jestem z Białegostoku i dokładnie umówiłam się do gina na zamenhofa,wybrałam takiego co ma w miarę sporo dobrych opinii( zresztą najważniejszą czyli SWOJĄ opinię wyrobię sobie sama :) )i on przyjmuje codziennie i jest też przy porodzie,bo dwóch innych co mi polecono przyjmują tylko 1 raz w tygodniu i nie uczestniczą jak rodzisz.Pierwsza wizyta w pon więc zdam relację :)
    A teraz pytanko do tych kobitek co już robiły badanie glukozy na czczo- czy można rano przed tym badaniem cokolwiek wypic? chociaż wodę albo gorzką herbatę?Bo nie wyobrażam sobie tak o suchym pysku wyjśc z domu, pawia puszczę jak nic :P

Monifah lubi tę wiadomość

relgh371ssmqv4f3.png
  • belldandy Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2014, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rastafanka wrote:

Lepiej dmuchać na zimne, ja z takimi bólami już dawno bym była u lekarza, także to chyba normalne, że się boimy;)) Głowa do góry, pewnie wszystko jest ok!:)

Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
    Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
    Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
    Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm

[*] 2014 i 2016
‹‹ 146 147 148 149 150 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ