X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OliOla wrote:
    Szczerze u nas na oddziale dają buteleczki po mleku mm. W domu je wyparzam tak jak każą.
    Można też mleko przywozić w pojemniczkach po moczu.
    Pytałam o te specjalne pojemniczki na mleczko ale oddziałowa powiedziała , że te buteleczki co oni dają w zupełności wystarczają. Najważniejsze aby były odpowiednio przechowywane i były podpisane. Nie ma sensu wydawać specjalnie pieniędzy.
    Różne normy terminu ważności mleka są dla wcześniaka a dla dziecka urodzonego w terminie.
    Np. świeże mleko w zamkniętym pojemniku dla wcześniacza przechowywane w temp. 25 stopni max czas przechowywania to 1 godz a dla dzieci donoszonych to 4-6 godz.
    Świeże schłodzone w zamkniętym pojemniku w temp. 4 stopi dla wcześniaka to 48 godz a dla dziecka donoszonego to już 2-5 dni.
    Tak więc różnica spora.

Ja też biorę buteleczki ze szpitala (50 ml) - w domu je wygotowuję i tak mrożę mleko. Niestety pojemniki do przechowywania to dość droga zabawa - 4 szt pojemników canpola kosztuje ok. 16 zł, nie wiem ile musiałabym ich kupić, żeby wystarczyło. Każdego dnia przywożę sobie ze szpitala buteleczki, z których Alicja piła mleko, albo do których ja ściągałam laktatorem. W szpitalu nie można ich użyć ponownie, ale w domu po wygotowaniu już tak.

A co do przechowywania mleka. Różne są opinie. U mnie na oddziale neonatologii świeżo ściągnięte mleko dla wcześniaka może stać w temperaturze pokojowej 6 godzin - często zostawiam ściągnięte przed 18 mleko na karmienie o 21. Za to w ogóle nie praktykuje się przechowywania mleka w lodówkach oddziałowych i odgrzewania potem dzieciom - albo jest świeże mleko matki w temperaturze pokojowej albo maluch dostaje mieszankę dla wcześniaków.

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szpilka wrote:
    zreszta w ramach wizualizacji innych takich: moje cycki nie będą boleć :)a na wzmiankę o cyckach znów jakies konczyny wypychają mi brzuch

Już ciągnie do cyca? Życzę Ci w takim razie, żeby nie bolały. Mnie bolą, i to o dziwo wcale nie od laktatora, ale odkąd księżniczka się zassała kilka razy :)

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawa wrote:
    Nie wiecie może czy do podgrzewacza z canpola wchodzą butelki TT??

To może ktoś sprawdzał już, czy do podgrzewacza Aventu wchodzą TT?

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    isabelle wrote:
    Już ciągnie do cyca? Życzę Ci w takim razie, żeby nie bolały. Mnie bolą, i to o dziwo wcale nie od laktatora, ale odkąd księżniczka się zassała kilka razy :)
    obawiam się że limit niebolących wyczerpałam w ciąży chociaż urosły konkretnie to praktycznie bezboleśnie, wielokrotnie przed okresem bolały strasznie a w ciąży prawie wcale, więc pewnie będzie ciekawie jak zacznę karmić, ale pozytywne myślenie najwazniejsze

mam nadzieję że Ala niedługo będzie sie dobrze przystawiać i ładnie ssać i nie będą Cię juz boleć

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • Passiflora Przyjaciółka

Wysłany: 13 grudnia 2014, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiki81 wrote:
    https://babynet.pl/bellamy-good-night-przewijak-na-komode-ivory-bellamy-by-anna-mucha-p-6826.html

tu jest coś takiego zobacz, może Cie zainteresuje, tylko cena ...

Cena jeszcze nie jest taka zła tylko ten przewijak jest pod jakąś konkretną komodę ale niestety wymiarów nigdzie nie widzę więc obawiam się, że nie będzie pasował na łóżeczko. Większość drewnianych przewijaków zrobionych na łóżeczko 120/60 kosztuje koło 300 zł, a to już lekka przesada. Mąż jednak znalazł rozwiązanie- kupimy stolnice i pomalujemy na biało:)

W każdym razie pokój Twojej królewny jest świetny. Stonowany, elegancki i ta sztukateria na ścianie- ekstra!

Wiki81 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2014, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Isabelle a nie można tych pojemników na pokarm zastąpić np tymi co się oddaje w nich mocz? są sterylne i tanie, tylko małe pojemnościowo, (ale do użytku w domu gdzie nikt nie widzi można byłoby chyba wykorzystać?) tylko nie wiem co z tym bpa? - wiem, wiem śmieszny pomysł
    Odłożyłam do koszyka na allegro z aventu pojemniki 180ml- 4szt-15,16zł(3,79zł/szt)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2014, 21:21

• OliOla Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2015, 19:20

isabelle lubi tę wiadomość

l22nzbmh1lqdktpj.png

• OliOla Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2015, 19:20

Kawa lubi tę wiadomość

l22nzbmh1lqdktpj.png

• Passiflora Przyjaciółka

Wysłany: 13 grudnia 2014, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawa wrote:
    Passiflora takie przewijaki są w Ikea, ale nie wiem po ile..

Nigdy nie widziałam w Ikei takiego przewijaka na stronie też nie mogę znaleźć. Jakbyś podesłała linka byłabym wdzięczna.

• jonka91 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Któraś chciała, chyba Bell, krople Sab Simplex, dziewczyna chce sprzedać.. ja odpuszczę, bo trochę drogo, jak coś będzie potzrebne to w tedy kupię.

https://bellybestfriend.pl/forum/w-ciazy-ogolne/bazarek,1475,42.html

2e0KXOD.jpg2e0Kp1.pngUld9p2.pngPYdSp1.png

• magdalenka Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze jeszcze muszę dokupic pojemniki na mleko, codziennie okazuje się, że stale czegoś mi brakuje. Z takich poważniejszych zakupów to nie mamy jeszcze fotelika i laktatora. A tak to same drobiazgi typu pieluchy białe tetra, pojemniki na mleczko, wanienka, kosmetyki...

• isabelle Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawa wrote:
    Isabelle a nie można tych pojemników na pokarm zastąpić np tymi co się oddaje w nich mocz? są sterylne i tanie, tylko małe pojemnościowo, (ale do użytku w domu gdzie nikt nie widzi można byłoby chyba wykorzystać?) tylko nie wiem co z tym bpa? - wiem, wiem śmieszny pomysł
    Odłożyłam do koszyka na allegro z aventu pojemniki 180ml- 4szt-15,16zł(3,79zł/szt)

Te pojemniczki byłyby bardzo ok, pod warunkiem sprawdzenia co z tym BPA i czy nie zawierają innych szkodliwych substancji, bo przecież one nie są przeznaczone do żywności.

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2014, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Passiflora wrote:
    Nigdy nie widziałam w Ikei takiego przewijaka na stronie też nie mogę znaleźć. Jakbyś podesłała linka byłabym wdzięczna.

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50251798/

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2014, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    isabelle wrote:
    Te pojemniczki byłyby bardzo ok, pod warunkiem sprawdzenia co z tym BPA i czy nie zawierają innych szkodliwych substancji, bo przecież one nie są przeznaczone do żywności.

Myślę że nie jest szkodliwy skoro Oliola mówi że u niej w szpitalu można z nich korzystać..?

isabelle lubi tę wiadomość

• isabelle Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OliOla wrote:
    Musze Ci powiedzieć, że bardzo ładnie je Twoja córeczka. Moja przez to zapalenie straciła apetyt. Ewidentnie chciała dać do zrozumienia, że coś jest nie tak. Teraz je ok. 20 ml co 1,5 godz. Ale najważniejsze, że pięknie ssie cumla i apetyt wrócił.

Jak infekcja będzie wyleczona to nie nadążysz mleka produkować :) Moja Alicja podczas leczenia wrodzonego zapalenia płuc bardzo spadła na wadze - do 1260 g z 1400 g wagi urodzeniowej, ale już teraz pnie się w górę, a ilość mleka ma stopniowo zwiększaną - zaczynaliśmy od 2 ml :D

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2014, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    isabelle wrote:
    To może ktoś sprawdzał już, czy do podgrzewacza Aventu wchodzą TT?

Isabelle, niestety nie wchodzą :(

Chyba że nie muszą całkiem dotykać dna, tylko tak wisieć nad dnem? Nie wiem jaka jest zasada działania podgrzewacza...
    Aventa dostałam od szwagierki a butelki kupiłam wcześniej.
    Butelki Tomme Tippee rzeczywiście są specyficzne, do termo-opakowania np. Baby Ono też nie wchodzą :/

Jeżeli chodzi o przechowywanie i mrożenie mleka ja zakupiłam też takie specjalne woreczki - 20 sztuk za niecałe 20 zł:
    http://www.aptekagemini.pl/baby-ono-woreczki-do-przechowywania-pokarmu.html

• isabelle Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maud11 wrote:
    Isabelle, niestety nie wchodzą :(

Chyba że nie muszą całkiem dotykać dna, tylko tak wisieć nad dnem? Nie wiem jaka jest zasada działania podgrzewacza...
    Aventa dostałam od szwagierki a butelki kupiłam wcześniej.
    Butelki Tomme Tippee rzeczywiście są specyficzne, do termo-opakowania np. Baby Ono też nie wchodzą :/[/url]

To dobrze wiedzieć, bo kupiłam już wcześniej podgrzewacz Aventu. Ja jeszcze nie wiem, na jakie butelki się zdecyduję ostatecznie, mój wcześniak będzie raczej wymagającym dzieckiem pod tym kątem. Póki co zakładam, że będziemy się karmić piersią i ewentualnie butelką Medela Calma, ale jakby nie wypaliło - chcę się przygotować na "łatwiejsze" butelki. Myślałam właśnie o Tommie Tippe albo dr Browns antykolkowych.

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2014, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maud Paula chyba mówiła że nie muszą butelki dotykać dna, tylko ona mówiła to o podgrzewaczu Sisi :)

p.s nie jestem pewna czy nie myle osób :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2014, 22:06

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2014, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawa wrote:
    Maud Paula chyba mówiła że nie muszą butelki dotykać dna, tylko ona mówiła to o podgrzewaczu Sisi :)

To jak nie muszą, to pewnie da się podgrzać :)

Ja mam porównanie do butelek Lovi które normalnie wchodzą do końca, a TT nie do końca - klinuje się w pewnym momencie :) ale dużo nie wystaje :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2014, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.

Tak, to ja. No podobno nie muszą. Mam butelki TT a podgrzewacz sisi. I wiszą nad dnem ok 1cm.

Ag - jak pobranie krwi pepowinowej?

Czy któraś z Was jeszcze się zdecydowała?

‹‹ 1548 1549 1550 1551 1552 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ