X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 stycznia 2015, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień bry...

Och jak bym zjadła sałatki majonezowej:-D

U nas po karmieniu, ciocia jest więc pomoc do noszenia i przewijania...a ja dalej w spanko....

• szpilka Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2015, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej boli mnie brzuch i krzyz synus sie chyba szykuje na dzis

Goosiaczek2, Malenq, jonka91, Ag..., Agus89, Maud11, Becia81, bluegirl89, renia83, kamilaaa_88, belldandy lubią tę wiadomość

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • kasiakra Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2015, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina88 wrote:
    Dziewczyny pomocy. już nie daje rady. maleńka tak mi poranila sutki że ledwo daje radę. mam pokarm a ona chętnie je ale ciągle leci krew. nie działa nic. a próbowała
    wielu kremówwi własnym mlekiem. wyć mi się chce.
    Kup sobie nakładki, mi Kuba też poranił, stosowałam bepanten i zaczełam karmić z nakładkami i pomogło. Cały czas karmię z nakładkami bo mam za małe sutki i Kuba denerwował się bo nie mógł sobie poradziś.
    Z aventu są dostępne różne rozmiary, ja używam s i są dobre, z tommy tippe jest rozmiar uniwersalny, jak dla nas trochę za duże.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2015, 09:12

relgtgf6uee8xud8.png
  • Melula Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2015, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heloł!
    Niestety, u nas też kryzys laktacyjny. Mamy problem z prawidłowym ssaniem Ali, nawet położna laktacyjna nie mogła sobie poradzić, nie otwiera szeroko buzi, jak zbliża się cyc. Ogólnie do tego nie starcza jej pokarmu, po całym dniu na kp na wieczór piersi są puste i mamy problem. Wczoraj dał się on we znaki bardzo, z ciężkim sercem, ale i ulgą, że dziecko się najadło, podjęliśmy z małżem wspólną decyzję, że jedynym wyjściem będzie sztuczne mleko. Ze łzami w oczach je podawałam.
    Ala w ciągu dnia śpi, ale im później dnia tym krócej a więcej czasu spędza przy cycu. Od 16-17 do 3 w nocy potrafiła nie przesypiać ani minuty. Nie wiedzieliśmy dlaczego tak się dzieje. Ale wczoraj po miałczeniu jej do 2 w nocy, okazało się, że w piersiach naprawdę pustki - zero reakcji laktatora. Nie było wyjścia, darła się w końcu i podałam butelkę. Ala wypiła 45ml i przespała całą noc. Rano wsunęła pełną pierś, co potwierdziło nasze przypuszczenia i zasnęła. Odciągnęłam mleko z drugiej piersi, aby sprawdzić, ile tam tego jest - po całej nocy (od 2 do 8) wyciągnęłam niespełna 20ml i ani grama więcej nie ma.
    Ja piję dużo, jem delikatnie, ale jest jak jest. Zobaczymy, jak się to rozkręci. Będziemy walczyć o każdą kropelkę mleka.

A co do porodu. To był koszmar z Ulicy Wiązów.
    Pamiętacie, jak pisałam o bólach kilkudniowych przed tamtym weekendem. W końcu w niedzielę, po kolejnej nieprzespanej nocy pojechaliśmy na IP. Główka przy badaniu wysoko, nic nie wskazywało na początek porodu, ale z uwagi na miniony termin porodu przyjęli mnie najpierw na porodówkę, podłączyli pod ktg - wykazało skurcze na poziomie 30-40. Ktg ponownie miałam podłączone od 18-19, zero zmian. Wysłali mnie na patologię ciąży. Tam leżałam do 3 w nocy, bo Pani położna kazała liczyć czas skurczy i dać znać, jak będą co 5 minut. Były już o 1.30, ale niestety położna była nieuchwytna (?????), w związku z czym nie miała czasu zajść do mnie sprawdzić. O 3 ją dorwałam i zaprowadziła mnie na porodówkę. Podłączyli znów ktg i to samo. Przyszedł gin i powiedział, że symuluję poród, a skurcze są raczej zapowiadające, a ja zwijałam się z bólu, a próg bólu mam nietęgi.
    Leżałam tak do rana, O 7 (12.01) przyszła nowa zmiana lekarzy i położnych. Jedną Panią dr zaniepokoiły moje bóle, obserwowała mnie, kazałam pochodzić. O 8 kazała znów zrobić ktg, ale tym razem na siedząco, a tam pokazało bóle na 100! Niestety rozwarcie najpierw na 4 a potem na 6 palców i nic więcej. Wody nie odeszły. O 8.40 miałam przebity worek i odeszły zielone wody, a tętno Ali zaczęło spadać. Podjęli momentalnie decyzję o cc - 15 minut i było po wszystkim. W dokumentach mam zapisane, jako powód cc - "zagrażająca zamartwica wewnątrzmaciczna płodu".
    Ala dostała 10 pkt, ale była sinawa już.
    Małż nie zdążył dojechać - skończył mu się urlop i 12.01 poszedł do pracy, bo wg lekarza z niedzieli, nic nie zapowiadało rychłego porodu. Przyjechał jak kończyli mnie szyć. Zabrał Alę, ale nie mógł już kangurować.
    Po cc czuję się dobrze, ciągnie mnie tylko rana. Brzuch mam okropnie zwisający - zawsze miałam taki delikatnie, ale teraz opadł niemalże na kolana :(
    Waga w dniu wyjścia: -1kg od wagi sprzed ciąży.

Ogólnie, gdyby nie problemy ze ssaniem i małą ilością pokarmu (laktacja nie chce w żaden sposób się rozkręcić) to stan ten uważam za cudowny. Ala, mimo tego wszystkiego, nie płacze niemalże wcale, raczej się wkurza, jest radosna, spokojna, tylko denerwuje się podczas karmienia, bo nie umie chwycić cyca, a ja mam rany już na sutkach od tych wszystkich prób.
    Jestem zdołowana tą sytuacją, ale cóż - nie mam na to wpływu.

Kocham naszą Alę ponad życie i ogólnie wszyscy są w niej zakochani. Rośnie nam mała modelka, pozuje do zdjęć profesjonalnie, sama się ustawia :)

bluegirl89 lubi tę wiadomość

dqprio4pygfv875f.png zrz6anlieenmishw.png
  • Pinia108 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2015, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na razie jem normalnie - tak jak w ciąży. Tylko jem też białe pieczywo, bo na diecie cukrzycowej był tylko pełnoziarnisty zytni.
    Ja wyspana po nocy, mąz ma 4dni wolne i mamy taki układ, że jak nie idzie rano do pracy, to On ma dyzur w nocy przy małej, ja wstaje tylko do cyca
    Córeczka jest na razie małym aniołeczkiem:-) śpi, je, robi w pieluchę, jak nie śpi to lezy sobie grzecznie w łóżeczku.
    Tatuś zakochał się po uszy, ulubione jego zajęcie, to patrzenie na córunie :-)

bluegirl89 lubi tę wiadomość

Marianna [*] 08.11.2013 8tc
    Kamilka 7.01.2015
    Jan [*] 19.04.2016 12 tc (8/9 tc)
    Weronika 11.08.2017
  • blador Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2015, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    isabelle wrote:
    Nie pamiętam, czy pisałaś wcześniej ale co się u was dzieje z kp? Alek słabo ssie i się nie najada?

najpierw w ogóle nie mogłam go przystawić, ba nawet wszystkie położne w szpitalu do mnie przychodziły ( bo moja teściowa kiedyś była tam położną) i z ich pomocą też udało się tylko 2 razy, w ogóle nie otwiera buźki na cyca, a ja mam płaskie brodawki, z nakładkami jakoś czasami się udawało po długiej męce, ale wtedy 3 razy się zassał i zasypiał ze zmęczenia tak, że żadne mizianie, ani poklepywanie po dupce w celu obudzenia nie dawało rady :/ a za pół godzinki budził się z głodu mimo, że przy cycu był ok. 40 min., a no i mój synuś jak już wypuści brodawkę/smoczek to nie ma bata żeby wziął do buzi jeszcze raz, nawet jeśli wypił tylko 10 mililitrów, a normalnie wypija 50/60

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2015, 09:29

relgh3718o9n8rtv.png
  • MartaKD Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2015, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatni dzien na patologii poznej ciazy i jutro ciecie:) jestem podekscytowana,troszke przerazona,troche się boje,zeby z mala było wszystko ok.Na razie nie mam się czym martwic,badania,zapisy,itp wychodza super.Oby jej nie brali na docieplanie,bo maz chce ja jak najszybciej wziac,ale no jak bedzie trzeba,to trudno.Trzymajcie jutro kciuki,poprosze o modlitwe.Ja dziś ide na msze,pozniej odwiedziny,do 22 jem co popadnie,do 3 pije i jakoś dzien i noc zleca.Buziaki i gratulacje dla dziewczyn,ktore urodzily wlasnie:)

bluegirl89, Chanela lubią tę wiadomość

ug37df9hvpghw3yg.png
  • MartaKD Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2015, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeden lekarz wczoraj do mnie mowi przy wizycie,ze teraz to się robi zaklad ciec w szpitalu,porazka polskiego poloznictwa.A ja mu na to,ze ja bym chciala naturalnie,ciesze się,ze skurcze mam itp,ale nie chce oslepnac,bo będę parla,albo zeby mi mala wyciagali proznociagiem.Przyszedl wieczorem i już byl milutki.

ug37df9hvpghw3yg.png
  • blador Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2015, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartaKD ja też uważam, że teraz jest bardzo dużo cięć, ale nie myślę, że to źle, dobrze że lekarze szybko podejmują decyzję o cc, dzięki czemu nasze dzieciaczki rodzą się zdrowe, czasami zaniedbania mają tragiczne skutki

relgh3718o9n8rtv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 stycznia 2015, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martuś w programie "Porody-Następny rozdział" była babeczka która powiedziała że chce rodzić SN i wszyscy uznali ją za hipiskę, bo w hiszpani większość ciąż rozwiązuje się cc :) dla nich dziwny jest wybór rodzenia sn, a dla polaków cc :P

MartaKD lubi tę wiadomość

• bluegirl89 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2015, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szpilka...czekaj na nas!!! Skoro Zosia nie chciała się rodzić jak było ładnie i ciepło to może śnieg, który spadł w nocy ją przekona :P

Trzymam kciuki za Ciebie :D

ex2bhdgejfu72ae7.png
    km5shdgeqwm0rb9j.png[/url]
  • Rybka1 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2015, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny. Z tego co widzę coraz więcej cc,ale zgadzam sie ze ważne jest to aby było jak najmniejsze ryzyko dla dziecka.

eNortjKzUjIytDA2M1CyBlwwFYEC0Q,,45.png
  • Chanela Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2015, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2015, 13:39

201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • Rybka1 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2015, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do diety to ja unikam alergenow np orzechów cytrusów czekolady i produktów potencjalnie wzdymajacych kalafior brokuł groch itd. Jem dużo pieczonego i gotowanego. Kaszę, ziemniaki, buraczki, marchewka :-)

Narazie Tfu Tfu jest ok

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2015, 11:01

eNortjKzUjIytDA2M1CyBlwwFYEC0Q,,45.png
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2015, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z kategorii humor porodowy

co robi maz jak zona szykuje sie na porodowke?

od pol godziny zamiata igly z choinki

bluegirl89, Becia81, Kawa, Agus89, Chanela, jonka91 lubią tę wiadomość

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 stycznia 2015, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wy o diecie, a ja wczoraj sie nie opanowałam i zjadłam pół dużej pizzy (z brokułami, fasolką, fetą, szynką i płatkami migdałowymi z sosem czosnkowym :P )plus popiłam szklaneczką coli.. i wiecie co? Mała znowu przespała prawie całą noc :) od 21 do 4, o 4 na śpiocha zmieniłam pampers i dostawiłam do piersi.
    Mam zamiar sobie zrobić listę produktów które jadłam i nic się nie działo :)

Chanela, zielarka lubią tę wiadomość

• Pinia108 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2015, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W szpitalu zaczęłam używać aplikacji Dziennik Maluszka z Nivea. Kozystalam tylko z karmienia która pierś reszta minie chodziła. Teraz coś się zepsuła i zawsze komunikat że aplikacja zostaje zamknieta:-( mam Samsung Galaxy Core. Musze coś innego znaleźć bo wygodniej mi kliknąć na komórce niż pisać w zeszycie
    ile macie kamień na dobę? Mnie wychodzi 8-9 na dobę. Nie wiem czy nie zamało

Marianna [*] 08.11.2013 8tc
    Kamilka 7.01.2015
    Jan [*] 19.04.2016 12 tc (8/9 tc)
    Weronika 11.08.2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 stycznia 2015, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w Biedronce od jutra znowu w ofercie produkty LOVELA za 14,89zł :))

a w Netto od 22.01 Pampersy Mega Boxy za 79,99 np roz.3-150szt i te większe :)

bluegirl89, Chanela, jonka91 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 stycznia 2015, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pinia mi też ona nie chciała działać a mam tel Pentagram. Kalendarz/notatnik to fajna sprawa maluszek by miał pamiątkę ;)

U mnie z karmieniami to różnie np piątek od 4 rano do 7 dnia następnego mam wpisane 8-9 karmień. Sobota-od 10 rano-do 9 rano dziś-7 karmień i jest tylko na piersi ;)

• Ag... Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2015, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szpilka pojechała rodzic. Trzymamy kciuki!!!

Agus89, bluegirl89, renia83, Chanela, Becia81, Kawa, zielarka, jonka91, MigoTtTka, Paula44, MartaKD lubią tę wiadomość

dqprhdgeyewjk8qy.png
‹‹ 1912 1913 1914 1915 1916 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ