*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
-
WIADOMOŚĆ
-
renia83 wrote:Jakie macie ćwiczenia na asymetrie dla maluchów? Bo nasz też preferuje prawą
Reniu, poszukaj na Youtube pod hasłem NDT Bobath, na pewno znajdziesz proste ćwiczenia do robienia w domu. Ja "bawię się" z Alą (to dla nas zabawa, bo prawdziwe ćwiczenia to Vojta...) w taki sposób, żeby utrwalić u niej wyczucie środka. Dzieci z asymetrią mają problem ze znalezieniem centralnego punktu i odchylają się w którąś ze stron, dlatego należy im pokazywać zabawki najczęściej na wprost, zabrać z maty zabawki wiszące wszędzie i zostawić tylko na środku, samemu też starać się nie zagadywać do dziecka z boku, zmieniać często ułożenie dziecka w łóżeczku, pokazywać książeczki na wprost i tak,żeby dziecko wodziło za nią wzrokiem w obie strony swobodnie, kładę też małą na brzuszku sobie na nogach i pokazuję jej zabawki na środku w linii jej wzroku.
renia83 lubi tę wiadomość
-
Jak Helenka ładnie główkę podnosi. I to imię.
Moja ma tak na drugie. 
Dziewczyny które mają problem u dzieci z nietolerancja mleka krowiego. Jak to się objawia? Bo jak zaczęłam pić femaltiker z mlekiem i inke na mleku to mała ma takie szorstkie policzki i ją wysypalo na całym ciele a na dzieciach zdrowych miejsce dopiero w poniedziałek. Tylko z drugiej strony zawsze jem trochę sera lub kawę z mlekiem i nic nie było. -
nick nieaktualnyIsabelle dzięki Twojej wypowiedzi odnośnie KP przy moim odżywianiu poczytałam w necie że rzeczywiście skład mleka się niewiele zmienia i stwierdziłam ze w nocy dalej będę kp i chyba rozkręca mi się znowu laktacja!
Ewelina88, jonka91, isabelle, MartaKD, szpilka, lwuska55592, Chanela, Becia81, Maud11 lubią tę wiadomość
-
Tymi wrote:Co do powyzszych postów o napiecie miesniowe a szczepienia nie dałabym dziecka zaszczepic jesli juz mam taki problem neurologiczny no ale to Wasza decyzja,dla mnie jest to niedorzeczne dokładac dziecku do pieca najpier trzeba usunac aktualne zaburzenia po szczepieni moze choc nie musi pogłebic stan i zahamowac rozwój
Nasi lekarze wychodzą z założenia, że więcej szkód będzie z niezaszczepienia zgodnie z kalendarzem szczepień niż z zaszczepienia przy niedużym problemie z asymetrią i napięciem mięśniowym. Będziemy rehabilitować małą do ok. roczku, chyba bałabym się na tak długo odraczać szczepienia. Jak było u Ciebie z Tymkiem? Nie szczepiłaś małego jak był na oddziale neonatologicznym? Kiedy dostał pozostałe szczepienia i czy w ogóle? -
Melula wrote:Po świętach idziemy na wizytę do pediatry zapytać kiedy można u Ali rozszerzyć dietę, bo podobno można już od 3 miesiąca - troszkę jabłka i marchewki.
Rozszerzanie diety przy karmieniu piersią od 3 miesiąca? Słyszałam, że powinno się po pół roczku dopiero, przy samym mm wcześniej, czyli od 4-5 msc. Daj znać, co Ci powie pediatra. -
O mamo! Ja chce taka imprezę! Przypominają mi się czasy studiow:)Kawa wrote:Tymi nie wiem czy bys chciala;p tance na stole, glosnikach, jazda na dachu lub w bagazniku auta ;p
Helena cudowna! Nareszcie sie odezwalas! ;*
Ewelina88, Kawa, renia83, Tymi lubią tę wiadomość
-
Dlatego, że różne opinie słyszałam, to zapytam pediatryisabelle wrote:Rozszerzanie diety przy karmieniu piersią od 3 miesiąca? Słyszałam, że powinno się po pół roczku dopiero, przy samym mm wcześniej, czyli od 4-5 msc. Daj znać, co Ci powie pediatra.
-
nick nieaktualnyEwelina dla,mnie takie pryszczyki to ewidentnie alergia, u nasmzaczelomsie właśnie od szorstkiej buziaki, potem cale ciałko w pryszczykacj, do tego doszło wtedy mega ulewanie itp.
A ja nadal w łóżku...mała obudziła się przed 7dma, nakarmiłam, zesnęła ponownie, obudziła się om9:30 zjadła, pojawiła się ze mną, pogaworzyla i znowu zasnęła.....Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2015, 10:25