WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój się uaktywnił po brokulowej w ubiegłą środę i tak zostało. Hehe a maz mówi ale powiedz dziś lekarzowi ze ja czułem wcześniej jakby co:)
    Bell ja miałam genetyzne 3/4 d i połówkowe robię też. Super pamiatka, nie ma co się zstanawiac.
    Na wizytach mierzą mi ciśnienie a wagę wpisują na podstctego co ja powiem.

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • belldandy Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania_29 wrote:
    Ja również jestem mierzona co wizytę. Ciśnienie jest bardzo ważne - zbyt wysokie może zagrażać ciąży

Mierzę sobie sama w aptece i wczoraj miałam 114/ 69 a puls 80. 3 tygodnie temu było 113/ 68 puls 84

Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
    Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
    Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
    Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm

[*] 2014 i 2016
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdalenka wrote:
    Witam!
    Ja przybrałam jak jonka 1,5 kg według wagi na której się ważę od dawna, bo według tej lekarskiej przytyłam 3,5 kg....
    Ja dzisiaj na obiad pichce moje ulubione placki ziemniaczane mniam mniam, tylko mąż niezadowolony bo to nie jest konkretny obiad hehe.
    Co do pogody u mnie dzisiaj ciepło, ale chyba bez upału bo czuję jak wiaterek zawiewa, za to wczoraj padało.

Ha, Magdalenka mój mąż też uważa, ze placki ziemniaczane, naleśniki czy racuchy to zaden obiad...trudno, musi jeść co mu zrobię :) Wczoraj byłam dobra i zrobiłąm mu bigos, o który się prosił biedak już chyba ze 2 miesiace, a dziś zrobię moją domową pizzę :)

• belldandy Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag... wrote:
    Mój się uaktywnił po brokulowej w ubiegłą środę i tak zostało. Hehe a maz mówi ale powiedz dziś lekarzowi ze ja czułem wcześniej jakby co:)
    Bell ja miałam genetyzne 3/4 d i połówkowe robię też. Super pamiatka, nie ma co się zstanawiac.
    Na wizytach mierzą mi ciśnienie a wagę wpisują na podstctego co ja powiem.

Dziś wizyta? ;) To może potwierdzi już płeć!:)

Ag... lubi tę wiadomość

Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
    Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
    Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
    Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm

[*] 2014 i 2016
  • ania_29 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    belldandy wrote:
    Mierzę sobie sama w aptece i wczoraj miałam 114/ 69 a puls 80. 3 tygodnie temu było 113/ 68 puls 84
    To dobrze że sama sobie kontrolujesz. Tak czy siak to zadanie lekarza. Każdorazowo ciśnienie jest wpisywane do karty ciąży

Czas wyjść spod kołdry ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2014, 11:22

201501145565.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bell to jak wygląda Twoja Karta Ciąży? nie masz tam wpisywanej wagi i ciśnienia? Czy mówisz jakie masz i na "słowo" wpisuje? Jak dla mnie to wygląda na zaniedbanie ze strony ginekologa.

• jonka91 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://www.youtube.com/watch?v=bGJSEEx2pXc

Hah właśnie tak widzę swoje odchudzanie po ciąży :P Mężu będzie mnie zagrzewał do boju :D! No może nie w zajęciach grupowych, tylko indywidualnie :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2014, 11:42

Kawa, Maud11, MonikaDM lubią tę wiadomość

2e0KXOD.jpg2e0Kp1.pngUld9p2.pngPYdSp1.png

• Ag... Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bell no moze:) zależy jak się brzdąc ustawi bo o 19 to wg jego schematu spi:) a jak nie to pewnie połówkowe bedr miała gdzieś za ok 1/2 tyg a wtedy maz przyleci no i znając go nie odpuści aż się nie dowie :)
    A teraz farbuje kudly u fryzjera:D a maluch sie wierci.

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • agnesik Ekspertka

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM wrote:
    Ha, Magdalenka mój mąż też uważa, ze placki ziemniaczane, naleśniki czy racuchy to zaden obiad...trudno, musi jeść co mu zrobię :) Wczoraj byłam dobra i zrobiłąm mu bigos, o który się prosił biedak już chyba ze 2 miesiace, a dziś zrobię moją domową pizzę :)

Żartujesz? Mój mąż za to mógłby jeść codziennie placki pod różną postacią! :D

Domowa pizza !! Często robię, pyycha! :D

Ag..., MonikaDM lubią tę wiadomość

http://www.facebook.pl/thehandmadepassion/
    d69ck6nlq9narfhe.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez uwielbiam placki pod rozna postacią :)

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • magdalenka Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 11:18

• agnesik Ekspertka

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja póki co noszę prawie wszystkie ubrania z przed ciąży. Brzuch nie urósł mi tak bardzo, więc mieszczę się w spodnie i sukienki. Jedynie co wymieniłam to biustonosz i ciaśniejsze bluzki wymieniłam na luźne, bo te ciasne zrobiły się za krótkie przez brzuch :P

d69ck6nlq9narfhe.png
  • K_niecierpliwaMama Przyjaciółka

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj z powrotem Ag :)

bell, ja przytyłam 2,5kg. Wyjściowa waga 55, 2tyg.temu 57,5.
    Też mierzą mi ciśnienie i ważą na każdej wizycie, ale jak sama kontrolujesz ciśnienie to nie ma co panikować, można ew. zapytać lekarza dlaczego tego nie robią ;)

Też uwielbiam placki po węgiersku! Teraz robię z mąki krupczatki, z kurczakiem, pieczarkami i ciemnym sosem pieczeniowym. To jedna z niewielu potraw, z której jestem w stanie przełknać mięso bo tak to mam wstęt.. zwłaszcza do wędlin- jeszcze nie jadlam w ciąży, tylko salami.

Tak, jest super pogoda, wreszcie chłodek, a mi jak na złość łeb pęka i pewnie znów nie dotoczę się do lumpeksu... ani nigdzie. Skończy się na spacerze z psem :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2014, 11:55

ou9mp2.png
  • agnesik Ekspertka

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja odkąd jestem w ciąży mogłabym jeść ziemniaki ogólnie pod każdą postacią - kluski śląskie, frytki, placki i tak na okrągło, ale staram się opanować mojego smaka, żeby zróżnicować trochę obiady :P
    A do mięsa nie tyle że mam wstręt, ale po prostu go nie potrzebuję.. nie mam jakoś ochoty na mięso. Mimo to robię na obiad, bo mój mąż pracuje fizycznie i nie mogę mu zrobić słabego obiadku :P

d69ck6nlq9narfhe.png
  • Ewelina88 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć mamuśki!
    Ag... no w końcu wróciłaś. :P
    Ale wy to małpy jesteście. Ja w pracy do 18.00 a wy o plackach??? No przecież z nadmiaru śliny powódź będę tu miała.
    Do kiedy można oddawać tą krew na to badanie? Bo ja jutro idę to oddam od razu.

agnesik, Paula44, Ag... lubią tę wiadomość

zplX18SyZp.gif
    https://www.maluchy.pl/li-70300.png
  • Agus89 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olka - co do krwi, to ja od początku ciąży mam niedobory żelaza, dlatego cały czas łykam dodatkowo żelazo. Gin mi powiedział, że to się często zdarza. U mnie jest jeszcze tak że anemia się cały czas pogłębia mimo iż biorę coraz większą dawkę żelaza.

43kt9vvj5d2sqlej.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olka25 wrote:
    W poniedziałek badałam krew i mocz, i kiepsko wyszło. Z krwi wychodzi, że mam niedobory żelaza - pewnie stąd moje codzienne bóle głowy od kilku dni i być może to wysokie tętno też od tego. W moczu mam ciała ketonowe i białe krwinki. Zobaczymy, co lekarz na to. W piątek wizyta.
    Olka a dużo tych ciałek ketonowych masz? Ja też miałam ostatnio, ale mało i lekarz mi powiedział żeby się nie przejmować na razie bo jeżeli I trymestr był "ciężki" (mało jedzenia i długie przerwy pomiędzy posiłkami) to tak się zdarza.

I tak samo też mi powiedział odnośnie żelaza - ja mam 34 hematokrytu a norma jest od 37 w górę i lekarz też stwierdził że w ciąży to normalne, na takim poziomie się tego nie leczy bo żelazo i tak jest ciężko przyswajalne, jeżeli będzie lecieć bardziej w dół - wtedy będziemy interweniować.

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina88 wrote:
    Do kiedy można oddawać tą krew na to badanie? Bo ja jutro idę to oddam od razu.

Do 20 tygodnia za darmo, po 20 tyg. opłata 49 zł.

Ja w Krakowie byłam też ok. 5-tą osobą oddającą krew z tego projektu.

A nawiasem mówiąc to badanie nie jest wcale takie głupie. Tylko dzięki niemu Wiki dowiedziała się o swoim konflikcie płytkowym i będzie pod dobrą opieką.
    Ja wiem, że większości nas to nie grozi (2% kobiet, a spośród nich jeszcze 20% daje "zaledwie" 4 na 1000), ale mimo wszystko przypuszczam że do tej pory te właśnie 4 kobiety na 1000 nie wiedziały o tym wcześniej i dowiadywały się dopiero jak stało się coś złego :(

Ewelina88, Wiki81, Ag..., Malenq lubią tę wiadomość

• bluegirl89 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olka25 wrote:
    Wypiszę nieprawidłowości
    Mocz:
    ciała ketonowe 5
    osad - krwinki białe 3-13 (ostatnio było 0-3)
    Krew:
    erytrocyty 3,76 (norma 4,2-5,4)
    hemoglobina 11,6 (norma 12-16)
    hematokryt 33,8 (norma 37-47)

Na razie zaczęłam pić soki warzywne (chociaż bardzo nie lubię), barszcz, pić herbatę z pokrzywy, kakao i zobaczymy, jaka będzie decyzja lekarza.

Te normy są chyba ogólne, sprawdź sobie normy dla kobiet w ciąży, bo są troszeczkę inne.

ex2bhdgejfu72ae7.png
    km5shdgeqwm0rb9j.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olka25 wrote:
    Wypiszę nieprawidłowości
    Mocz:
    ciała ketonowe 5
    osad - krwinki białe 3-13 (ostatnio było 0-3)
    Krew:
    erytrocyty 3,76 (norma 4,2-5,4)
    hemoglobina 11,6 (norma 12-16)
    hematokryt 33,8 (norma 37-47)

Na razie zaczęłam pić soki warzywne (chociaż bardzo nie lubię), barszcz, pić herbatę z pokrzywy, kakao i zobaczymy, jaka będzie decyzja lekarza.

No to ja mam całkiem podobnie tylko bez białych krwinek :) Tylko jeszcze złe ilości eozynifili i neutrofili :)
    Ja też wolę nadrabiać niedobory odpowiednim jedzeniem, bo nie chciałabym brać żelaza (pamiętam że nie czułam się za dobrze po nim i jeszcze podobno zwiększa zaparcia... eh... jeszcze bardziej...???)
    Mam nadzieję że lekarz uzna że ok.

‹‹ 490 491 492 493 494 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ