X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • ania_29 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agus90 zamiast ochraniacza można uszyć ładną torbę na podręczne rzeczy do zawieszenia na łóżeczko. Też będzie zdobić ;)
    Łóżeczka nie po to mają szczebelki żeby je zasłaniać, więc ja chyba odpuszczę sobie względy estetyczne ;)

201501145565.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartaKD wrote:
    a ja tak spanikowałam nierównym biciem serca,że zaczełam żalować,że kupilam już jakies ciuszki dla Malej:(

Ale ty nie przejmuj się tak na pewno wszystko jest w najlepszym porządku.Lekarze nie zalecają sprzętów do podsłuchiwania maleństwa bo się matki później stresują bo serduszko bije słabo albo nie miarowo a to właśnie wszystko przez to że dzidziuś się wierci albo odwróci i po zawodach jest mega stres a no i niczego nie żałuj jak masz okazję to kupuj.

MonikaDM lubi tę wiadomość

• szpilka Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej KOchane wg om czyli suwaczka zaczynam dzis 18 tydzien czyli 5 miesiac ;)
    zaczynamy ten miesiac pod znakiem wrednej czepialskiej zolzy ;>

Paula44, jonka91, M4DZI4, zielarka lubią tę wiadomość

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok- moja lista excelowska ( wzór z formulami i wykresami itp) jest skonczona, do uzupelnienia przez kazdą we wlasnym zakresie wg wlasnych upodoban.
    fajnie obrazuje hierarchie wydatkow na poszczegolne kategorie:)
    Proponuje, że jesli ktoras chce to niech wpisze maila w liste naszą ( trzeba zrobic zakledke email) albo wysle mi prywatnie i wtedy wam przesle plik.
    Formuly powinny dzialac w kazdym excelu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2014, 12:36

szpilka, jonka91, kejti91 lubią tę wiadomość

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agus89 wrote:
    Też o tym pomyślałam. Ładnie to wygląda, ale bezpieczne nie jest. Dlatego myślałam żeby używać tych poduszeczek jako ochraniacza tylko na początku, potem pozszywam to jakoś w całościowy ochraniacz. :P
    Ale pomyślę jeszcze. :)

Lecę na kawę do sąsiadki. :D

Dziewczyny, dlaczego ochraniacze są niebezpieczne? Przecież jeśli ochraniacz jest prawidłowo zawiązany do łóżeczka (wiązania poza zasięgiem dziecka) dziecko nie uderzy się o drewniane szczebelki, nie wciśnie się pomiędzy, jest chronione przed ewentualnym przeciągiem i nie razi je w oczy lampka nocna. Ja widzę same plusy!

MonikaDM lubi tę wiadomość

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • marrtka Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misio :)
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/3d8fea50a031.jpg

isabelle, Agataa, Paula44, MonikaDM, jonka91, neharika, Maud11, Becia81 lubią tę wiadomość

dxomkrhms4puy6o2.png
  • ania_29 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    isabelle to sobie przeczytaj
    http:ec//tatapad.pl/sprzet/ochraniacze-do-lozka-sa-niebezpieczne-wyjmij-je-z-kolyski-asap/
    Dziecko, żeby uderzyło w szczebelki i zrobiło sobie krzywdę, musiało by nabrać sporego rozpędu ;) Tak więc ochraniacz to taki nasz wymysł. Ładnie wygląda :)
    Lecę na obiad do mamci :)

201501145565.png
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania_29 wrote:
    isabelle to sobie przeczytaj
    http:ec//tatapad.pl/sprzet/ochraniacze-do-lozka-sa-niebezpieczne-wyjmij-je-z-kolyski-asap/
    Dziecko, żeby uderzyło w szczebelki i zrobiło sobie krzywdę, musiało by nabrać sporego rozpędu ;) Tak więc ochraniacz to taki nasz wymysł. Ładnie wygląda :)
    Lecę na obiad do mamci :)

Mało rzetelny ten artykuł. Z jednej strony neguje się możliwość uderzenia się dziecka w drewniane szczebelki i zaklinowania się rączki czy nóżki pomiędzy szczebelkami, a z drugiej uprawdopodabnia możliwość zaplątania dziecka w materiał ochraniacza... Rozłożył mnie zupełnie jednak jeszcze inny argument przeciw: że dziecko z powodu ochraniacza oddycha wciąż tym samym, wydychanym powietrzem, coraz bardziej nasyconym dwutlenkiem węgla. No bez jaj :)

Jeśli materiał jest dobrze zamocowany do łóżeczka wiązaniami na każdym boku, a ochraniacz jest bezpiecznej wysokości, nie ma możliwości by malutkie dziecko znalazło się pomiędzy materiałem a szczebelkami, a tym bardziej zaplątało się. No takiej siły, żeby rozwiązać supełki to na pewno nie ma :) Dużo bardziej niebezpieczne w moim odczuciu jest zakładanie tak popularnych baldachimów czy wieszanie karuzeli bezpośrednio nad dzieckiem. Ciekawe, czy amerykańscy naukowcy też zbadali ten problem i jakie "statystyki" im wyszły ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2014, 13:37

Agataa, MonikaDM, Ewelina88, renia83, Maud11 lubią tę wiadomość

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • Agus89 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Jaki tu spokój nananana... nic się nie dzieje nananana..." :D
    https://www.youtube.com/watch?v=G5kJ1hXJF8Q
    Ta piosenka mi pasuje do dzisiejszego dnia. :)

Cicho tu dzisiaj jakoś. :P

szpilka, Ag..., Paula44, jonka91 lubią tę wiadomość

43kt9vvj5d2sqlej.png
  • ania_29 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    isabelle wrote:
    Mało rzetelny ten artykuł.
    Co nie zmienia faktu, że ochraniacz jest zbędny ;)

zielarka lubi tę wiadomość

201501145565.png
  • zielarka Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nix...nie wnikaj w to...dla spokoju ducha :) Co strona czy książka to inna teoria. Wolę liczyć tak jak mówi belly, ponieważ jestem już w 5 miesiącu, a w zasadzie reszta nie ma większego znaczenia ;)

Ania, też uważam, że ochraniacz jest niepotrzebny ale jeśli ktoś bardzo chce wydać na niego pieniądze to droga wolna. Moja córka nie miała ochraniacza i nie uderzała się w głowę ani nie wykręcała nóżek, nie raziło ją światło ani nie była w przeciągach. Ale każdy robi to co uważa za słuszne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2014, 15:10

nix lubi tę wiadomość

FITop1.png
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania_29 wrote:
    Co nie zmienia faktu, że ochraniacz jest zbędny ;)

Jasne, że zbędny, z tym na pewno się trzeba zgodzić :) Jak wiele rzeczy, które kupują początkujący, najarani rodzice :) Ale argumenty, że jest niebezpieczny kompletnie do mnie nie przemawiają i uważam, że są wydumane. Sama bym taki artykuł wysmażyła na temat niebezpieczeństwa zakładania body dziecku albo pampersów. Marne internetowe dziennikarstwo, nic poza tym :)

Ja ochraniacz na pewno kupię, bo uważam, że może być piękną ozdobą łóżeczka, a chcę mieć przyjemność z macierzyństwa i otaczać się ładnymi rzeczami :) Nie kupię natomiast baldachimu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2014, 15:29

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • ania_29 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zielarka wrote:
    Ania, też uważam, że ochraniacz jest niepotrzebny ale jeśli ktoś bardzo chce wydać na niego pieniądze to droga wolna. Moja córka nie miała ochraniacza i nie uderzała się w głowę ani nie wykręcała nóżek, nie raziło ją światło ani nie była w przeciągach. Ale każdy robi to co uważa za słuszne.
    Jasna sprawa, nikogo nie chcę przekonywać że ochraniacz to zło. Po prostu staram się spojrzeć na to racjonalnie i hamować trochę swoje zapędy. Gdyby ochraniacz miał służyć dziecku, to bym kupiła, ale skoro to raczej dekoracja - to lepiej go sobie wybić z głowy ;) Tak samo jak pościel dla noworodka - poduszki tak małemu dziecku się pod głowę chyba nie daje, więc nie będę dziecka na to kładła i przykrywała piękną kołderką, skoro na początkowy etap lepszy będzie kocyk czy śpiworek.
    Narzekałam dzisiaj mężowi, że brzuch mi ostatnio sporo urósł a ruchów prawie wcale albo w ogóle nie czuję. No to teraz łupnęło kilka razy centralnie pod pępkiem, dobitnie dając do zrozumienia, żebym nie fiksowała ;)

zielarka lubi tę wiadomość

201501145565.png
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania_29 wrote:
    Jasna sprawa, nikogo nie chcę przekonywać że ochraniacz to zło. Po prostu staram się spojrzeć na to racjonalnie i hamować trochę swoje zapędy. Gdyby ochraniacz miał służyć dziecku, to bym kupiła, ale skoro to raczej dekoracja - to lepiej go sobie wybić z głowy ;) Tak samo jak pościel dla noworodka - poduszki tak małemu dziecku się pod głowę chyba nie daje, więc nie będę dziecka na to kładła i przykrywała piękną kołderką, skoro na początkowy etap lepszy będzie kocyk czy śpiworek.

Ania, znasz portal Dzieci są ważne? Dużo informacji o racjonalnym planowaniu i ekorodzicielstwie, m.in. http://dziecisawazne.pl/tania-wyprawka/

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • ania_29 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    isabelle wrote:
    Ania, znasz portal Dzieci są ważne? Dużo informacji o racjonalnym planowaniu i ekorodzicielstwie, m.in. http://dziecisawazne.pl/tania-wyprawka/
    Po przeczytaniu, że pieluszki wielorazowe są o wiele tańsze a odparzenia można leczyć mąką ziemniaczaną, nie wiem czy chcę w to brnąć :D To już trochę przegięcie w drugą stronę ;)
    Nie lubię planować, szukać tysiąca opinii w jednym temacie, porównywać i chyba po prostu zdam się na swój rozum i ewentualne rady siostry :) Może mnie logika nie zapędzi w kozi róg ;)

isabelle, renia83 lubią tę wiadomość

201501145565.png
  • zielarka Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pieluchy wielo wcale nie wychodzą taniej niż pampersy (nie mówię tu o pamperasach pampersa tylko o np biedronkowych dada)). Bo pieluch wielo trzeba kupić duzo ok 30 szt na raz, by starczało na parę dni bez prania, do tego trzeba pamiętać o praniu pieluch, które tez kosztuje.
    Wielo nie obciążają środowiska za to pranie ich wymaga dodatkowego, częstego zużycia wody i chemii do prania, chyba ze wybierzemy eko orzechy piorące.
    A mąka ziemniaczana naprawdę dobrze się sprawdza przy odparzeniach, znacznie lepiej niz pudry dla dzieci a nieraz wygrywała nawet z sudokremem.
    Oliwa lub olejek migdałowy też był lepszy niż oliwka dla dzieci.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2014, 16:18

FITop1.png
  • Agataa Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania_29 wrote:
    Narzekałam dzisiaj mężowi, że brzuch mi ostatnio sporo urósł a ruchów prawie wcale albo w ogóle nie czuję. No to teraz łupnęło kilka razy centralnie pod pępkiem, dobitnie dając do zrozumienia, żebym nie fiksowała ;)

Wychodząc z założenia, że kupisz jedynie rzeczy służące dziecku, to niewiele byś kupiła, bo tak na prawdę 95% rzeczy jest dziecku całkowicie zbędnych, są one dla rodziców by im ułatwić, umilić itd rodzicielstwo ;)

Moja kruszynka też mi zasadziła dziś kilka niezłych kopniaków, a już zaczynałam tęsknić za jej `wyraźnymi ruchami`.

p19u3e3kzv3sw8vu.png
  • ania_29 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zielarka wrote:
    Pieluchy wielo wcale nie wychodzą taniej niż pampersy (nie mówię tu o pamperasach pampersa tylko o np biedronkowych dada)). Bo pieluch wielo trzeba kupić duzo ok 30 szt na raz, by starczało na parę dni bez prania, do tego trzeba pamiętać o praniu pieluch, które tez kosztuje.
    O to mi właśnie chodzi :) Czytałam już opinie przyszłych mam, które się rozeznawały w temacie. A mąka ziemniaczane i te sprawy - nie wiem czy chce mi się być eko ;) Sama sobie nie robię maseczek z naturalnych składników, choć są ponoć dobre i tanie. To po prostu nie moja bajka :)
    Agataa wrote:
    Wychodząc z założenia, że kupisz jedynie rzeczy służące dziecku, to niewiele byś kupiła, bo tak na prawdę 95% rzeczy jest dziecku całkowicie zbędnych, są one dla rodziców by im ułatwić, umilić itd rodzicielstwo ;)
    Ależ ja nie twierdzę że kupuję tylko niezbędne rzeczy ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2014, 16:25

201501145565.png
  • lwuska55592 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.wolnymbyc.pl/pieluchowo/ tu jest blog na temat pieluszek wielo, zarówno ceny, koszty, testy, jest tam opisane dosłownie wszystko na ten temat.. ja jestem za chociaż nie jestem z tych eko, wydaje mi się to rozsądnym rozwiązaniem, na pewno zakupię kilka pieluszek wielorazowych, na dłuższą mete wychodzą one taniej niż jednorazowe i raczej są zdrowsze. To już jest indywidualna kwestia wszystko ma swoje plusy i minusy. Ja chciałabym ich używać ale jeszcze się porozglądam co i jak, w praniu może wyjść wiadomo- inaczej
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/78da25575177.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2014, 16:33

ex2bo7ess0m327wq.png
  • zielarka Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2014, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupiłam dwie wielo w ciuchlandzie, kosztowały 1 zł, żal było mi je zostawić. Gdy znajdę jeszcze jakieś też kupię, mogę je zakładać w domu ale zdecydowanie obstaję za pampkami :)

lwuska55592 lubi tę wiadomość

FITop1.png
‹‹ 572 573 574 575 576 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ