Termin STYCZEŃ 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja tak zachcianek" smakowych nie mam i jakoś zapachy też mnie nie odrzucają z tego wszyatkiego tylko te nudnosci mam ale to jakoś przeżyje bo raczej wyjścia nie ma.
Fasolkę po bretońsku będę robić po niedzieli jakoś.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca, 16:19
Holibka lubi tę wiadomość
-
Witajcie 😊
Przepraszam, chcę podrążyć jeszcze temat zmiany pracy w ciąży.
Rozmawiałam dziś z kobietą, która powiedziała, że jeśli obecnie pracuję i przejdę do innego pracodawcy z tej samej branży (posada w państwówce) i będę dla niego pracować chociaż z dwa miesiące, to ZUS nie może się doczepić i problemów nie powinien robić.
Czy rzeczywiście mogą patrzeć łagodniej?
Doktor mówił, że poczatkiem 6 miesiąca będzie mi już widać brzuch i mogą nie chcieć mnie zatrudnić. Mam 12 tydzień i na razie nie widać.
Nie chcę siedzieć w domu, jeśli udałoby się, to chciałabym pracować jak najdłużej i mieć gdzie wrócić. Jeśli byłaby umowa na czas nieokreślony to chyba nie mogą mnie zwolnić?
Kurczę, ta osoba wbiła mi klina, a już myślałam, że mam za sobą rozterki.
Ona: AMH 0,13 po suplementacji i HW 0,36 IO
stan przedcukrzycowy
On: Problem męski - słaba morfologia
I klasa 2022r. 1% (wcześniej 0%) 2023r. 0%
II klasa 2022r. 5% 2023r. 15%
Koncentracja plemników 42,6 mln/ml
Ruch postępowy 2022r. 55% 2023 66%
Ruch całkowity 2022r. 60% 2023 70%
Brak ruchu 2022r. 40% 2023r. 30%
DFI: 2021r. 41% 2022r. 26% 2023r. 30%
Stymulacja XI.22 - 4 komórki - 3 dojrzałe
1 zapłodniona zatrzymana w 4 dobie.
Stymulacja III 23 - 1 ładna komórka , niestety za szybki przyrost i pękła
Suplementacja: q10, DHEA, Miovelia Pro, Miovelia NAC, L-carnityna
leki Glucophage 3x500
XII starania naturalne
X 23 histeroskopia - antybiotykoterapia
Bakterie w nasieniu - antybiotykoterapia.
Przerwa, w międzyczasie starania bez nadziei.
-
Atika wrote:Witajcie 😊
Rozmawiałam dziś z kobietą, która powiedziała, że jeśli obecnie pracuję i przejdę do innego pracodawcy z tej samej branży (posada w państwówce) i będę dla niego pracować chociaż z dwa miesiące, to ZUS nie może się doczepić i problemów nie powinien robić.
Doktor mówił, że poczatkiem 6 miesiąca będzie mi już widać brzuch i mogą nie chcieć mnie zatrudnić. Mam 12 tydzień i na razie nie widać.
Nie chcę siedzieć w domu, jeśli udałoby się, to chciałabym pracować jak najdłużej i mieć gdzie wrócić. Jeśli byłaby umowa na czas nieokreślony to chyba nie mogą mnie zwolnić?
Nie śledziłam Twoich poprzednich postów ale dlaczego chcesz teraz zmieniać pracę?pp2018 lubi tę wiadomość
👱♀️ AMH 1,4 / TSH 1,25
🧔♂️ oligo i teratozoospermia
IVF 02.24 9 zapłodnionych
mamy ❄️❄️ 3BB
I transfer 03.24
⛄️3BB (z 6 doby) EG + AH + encorton, 7dpt <2,30 ❌
wlew z accofilu
II transfer 04.24
⛄️3BB (z 5 doby) EG + AH + encorton + Accofil
6dpt ⏸️
8dpt beta 49, prog. 24,5
11 dpt beta 197, prog. 22,8
14 dpt beta 1022, prog. 30,6
18 dpt beta 4869, prog. 22,9
24 dpt beta 17652, krwawienie
26 dpt beta 24816, zarodek i 💖
-
Mała3 wrote:Nie ryzykowałabym zmiany pracy na tym etapie ciąży. ZUS jak najbardziej może się przyczepić.
Nie śledziłam Twoich poprzednich postów ale dlaczego chcesz teraz zmieniać pracę?
Umowa kończy się za dwa i pół miesiąca. 😔Pracodawca chce ze mną podpisać umowę na czas nieokreślony, ale na pół etatu.
Nie urządza mnie to. Będę miała niskie macierzyńskie. I nie wysoką wypłatę.
Zresztą po wielu latach pracy ot tak chce mi zabrać część etatu. 🤬
Twierdzi, że będę mieć więcej czasu dla rodziny, no żesz...
Mam możliwość pracy w innej miejscowości na cały etat.Ona: AMH 0,13 po suplementacji i HW 0,36 IO
stan przedcukrzycowy
leki Glucophage 3x500
XII starania naturalne
-
Atika wrote:Umowa kończy się za dwa i pół miesiąca. 😔Pracodawca chce ze mną podpisać umowę na czas nieokreślony, ale na pół etatu.
Nie urządza mnie to. Będę miała niskie macierzyńskie. I nie wysoką wypłatę.
Zresztą po wielu latach pracy ot tak chce mi zabrać część etatu. 🤬
Twierdzi, że będę mieć więcej czasu dla rodziny, no żesz...
Mam możliwość pracy w innej miejscowości na cały etat.
A nie lepiej iść od razu na zwolnienie w twoim przypadku ? I mieć 100 % płatnego l4 i potem macierzyński wypłaca ZUS.Mała3, Ilona.., Atika lubią tę wiadomość
-
Domi.Nika wrote:A nie lepiej iść od razu na zwolnienie w twoim przypadku ? I mieć 100 % płatnego l4 i potem macierzyński wypłaca ZUS.
Z tego co zrozumiałam kolejnego pracodawcy nie chcesz informować o tym, że jesteś w ciąży. ZUS może potraktować to jakoś zatrudnienie w celu wyłudzenia świadczeń. A i przyszły pracodawca może być niezadowolony, ze nie poinformowałaś go o dosyć zaawansowanej ciąży.
Jakasienka lubi tę wiadomość
👱♀️ AMH 1,4 / TSH 1,25
🧔♂️ oligo i teratozoospermia
IVF 02.24 9 zapłodnionych
mamy ❄️❄️ 3BB
I transfer 03.24
⛄️3BB (z 6 doby) EG + AH + encorton, 7dpt <2,30 ❌
wlew z accofilu
II transfer 04.24
⛄️3BB (z 5 doby) EG + AH + encorton + Accofil
6dpt ⏸️
8dpt beta 49, prog. 24,5
11 dpt beta 197, prog. 22,8
14 dpt beta 1022, prog. 30,6
18 dpt beta 4869, prog. 22,9
24 dpt beta 17652, krwawienie
26 dpt beta 24816, zarodek i 💖
-
Atika wrote:Witajcie 😊
Hm mam wrażenie, że nie znamy wszystkich okoliczności Twoich rozterek - np. relacji z nowym pracodawcą. Wygląda mi na to, że masz „obiecaną” tę posadę. W przeciwnym razie nie ryzykowałabyś zmiany pracy.
Jaka dostaniesz umowę na początek? Jeśli to budżetowka to pewnie umowa próbna. W budżetówkach często są wykorzystywane wszystkie opcje umowy przed zaoferowaniem umowy na czas nieokreślony. Jeśli dostaniesz umowę krótkoterminową, to mimo że przedłuży ci się z automatu do końca ciąży i będziesz miała zapewniony macierzyński, pracodawca nie będzie miał wobec ciebie żadnych zobowiązań po zakończeniu Twojego macierzyńskiego. Więc i tak nie będziesz miała do czego wracać.
Nie wiem co to za kobieta Ci doradzała, tzn. na ile była kompetentna. Ja bym w takie sytuacji skonsultowała temat z dobrą kadrową i zapytała w ZUSie po prostu.
Ja tu nie doradzę. Czuję kombinatorykę i to co Ci mogę doradzić to uważaj, żeby nie przekombinować po prostu, żebyś nie została i bez pracy i bez świadczeń jeśli ZUS zakwestionuje zmianę pracy w zaawansowanej ciąży.Atika, Jakasienka lubią tę wiadomość
🙋🏻♀️ 37.
👦🏼 7.11.2017 - zdrowy, kochany syn❣️4380 g, 62 cm, 10/10, CC - brak postępu porodu
👼🏻 26.09.2019 - ur. 37 tc. Przepuklina mózgowa, CC planowa
-
Dziękuję wam bardzo. ♥️
Sorpresa🎁 wrote:Zgadzam się w 100% z Holibką.
Ja bym uciekła już teraz na L4 i nie kombinowała, bo możesz zostać z niczym. ZUS to ZUS zawsze znajdą coś żeby utrudnić życie.
A czy mogę popracować jeszcze dwa miesiące i wtedy iść na L4?
Jeśli pójdę na L4 to będę mieć liczone 100% od pensji podstawowej i macierzyńskie automatycznie będzie mniejsze.
Obecnie mam dodatki i nadgodziny.Ona: AMH 0,13 po suplementacji i HW 0,36 IO
stan przedcukrzycowy
leki Glucophage 3x500
XII starania naturalne
-
Atika wrote:Dziękuję wam bardzo. ♥️
Jeśli pójdę na L4 to będę mieć liczone 100% od pensji podstawowej i macierzyńskie automatycznie będzie mniejsze.
Obecnie mam dodatki i nadgodziny.
Jeżeli masz oskładkowane nadgodziny i dodatki to wszystko się liczy. W budżetówkach raczej wszystko jest oskładkowane. Co masz na pasku płacowym?
No i pytanie czy możesz popracować jeszcze 2 miesiące to raczej nie do nas - nie wiemy przecież jakie masz dodatki z ost. 12 mcy, a jakie będziesz miała w kolejnych 2.
Ogólnie - możesz, przecież nikt nie zabroni Ci pracować, np. do prawie końca tej umowy którą masz na pełen etat.
No i ja bym przede wszystkim poszła do kadrowej i sprawdziła co masz oskładkowane.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca, 19:44
Oliwka91, Atika lubią tę wiadomość
🙋🏻♀️ 37.
👦🏼 7.11.2017 - zdrowy, kochany syn❣️4380 g, 62 cm, 10/10, CC - brak postępu porodu
-
L4 wypłacane jest jako średnia z ostatnich 12 miesięcy (lub mniej jeśli mniej się pracuje) i wliczają się do niego wszystkie dodatki, premie itp. Ja też nie zmieniałabym pracy w takiej sytuacji.
Możesz pracować i iść na l4 nawet dzień przed zakończeniem umowy.Atika lubi tę wiadomość
-
Z ciekawostek odkryłam że już nie da się wciągnąć brzucha 😂 ogólnie nie ma po co tego robić ale zauważyłam ze już pomalutku wystaje.
Nome jak u Ciebie z bliźniakami widzisz już cos ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca, 20:01
Mała3, kknn lubią tę wiadomość
-
Możesz pracować ile chcesz
Pytanie , od kiedy pracodawca proponuje Ci pół etatu ? -
Sorpresa🎁 wrote:Dominika ja to odkrywam codziennie 🤭 a najlepszy hit, że dopiero 8 tydz zaczęłam a ja się w zapinane spodnie nie mieszczę. Tzn mieszczę się ale ciasno jak usiąde. Fakt faktem to 3 ciąża i ten brzuch inaczej wygląda.
Ja już schowałam wszystkie „zwykłe” dżinsy i spodnie. Jedne takie luźniejsze sobie zostawiłam i zapinam na gumkę. Ale generalnie już najchętniej chodziłabym w leginsach z szerokim pasem albo już typowo ciążowych.
Wystaje mi już brzuch po prostu, a ucisk w podbrzuszu powoduje dyskomfort i wzmaga u mnie mdłości. No cóż, mam nadwagę, trzecia ciąża i That’s the way it is. Ani dobrze ani źle, po prostu fakty.🙋🏻♀️ 37.
-
Nomeolvides wrote:L4 wypłacane jest jako średnia z ostatnich 12 miesięcy (lub mniej jeśli mniej się pracuje) i wliczają się do niego wszystkie dodatki, premie itp. Ja też nie zmieniałabym pracy w takiej sytuacji.
Możesz pracować i iść na l4 nawet dzień przed zakończeniem umowy.
Ja kojarzę, że niektóre dodatki mogą nie być oskładkowane. Dlatego wg mnie warto sprawdzić w kadrach.
Nadgodziny na pewno są oskładkowane.Atika lubi tę wiadomość
🙋🏻♀️ 37.
-
Ilona.. wrote:Możesz pracować ile chcesz
Pytanie , od kiedy pracodawca proponuje Ci pół etatu ?
Od września. Czyli najdalej w sierpniu powinnam powiadomić o ciąży i wtedy przedłuży się obecna?
Najchętniej powiadomiła bym telefonicznie.Ona: AMH 0,13 po suplementacji i HW 0,36 IO
stan przedcukrzycowy
leki Glucophage 3x500
XII starania naturalne
-
Dziewczyny, które bierzecie xonveę - bierzecie je ciągiem, codziennie?
Przeczytałam ulotkę i oprócz tego, że śmiechłam, bo w 3 miejscach jest napisane, że nie można łączyć ich z alkoholem, to też jest wykład, że nie można ich odstawiać tak sobie, tylko lekarz daje wytyczne.
I trochę też się zmartwiłam, że bardzo często występującym skutkiem ubocznym jest senność i zmęczenie, a ja już nie mam kompletnie energii. -
Yowelin wrote:Dziewczyny, które bierzecie xonveę - bierzecie je ciągiem, codziennie?
Przeczytałam ulotkę i oprócz tego, że śmiechłam, bo w 3 miejscach jest napisane, że nie można łączyć ich z alkoholem, to też jest wykład, że nie można ich odstawiać tak sobie, tylko lekarz daje wytyczne.
I trochę też się zmartwiłam, że bardzo często występującym skutkiem ubocznym jest senność i zmęczenie, a ja już nie mam kompletnie energii.Yowelin, kknn lubią tę wiadomość
22.05.24 ⏸️
24.05 252.00
28.05 1884.00, jest pęcherzyk ciążowy 🍀
13.06 7.25mm, jest ❤️
18.07 USG, NIPT- 5.5cm zdrowego chłopczyka 💙
19.09 połówkowe - ✅
Leki: Acard,
Starania od maja 2023
Nawracajace ciąże biochemiczne 🙁
homozygota MTHFR c. 1286A>C, heterozygota PAI1
ANA: typ ziarnisty, 1:320, immunoblot ANA3 ujemny -
Doksylamina, która jest substancją czynną tego leku to lek na bezsenność, można kupić za kilkanaście złotych 😅, więc nie ma się co dziwić, że działa nasennie. Tak nas biedne kobiety w ciąży naciągają drogą xonveą....
Co mnie jednak dziwi to, to że biorąc na noc dwie tabletki, przez cały dzień mam nudności, a przechodzą dopiero zupełnie późnym wieczorem....Yowelin lubi tę wiadomość