Termin STYCZEŃ 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Nome, dziękuję

Mój mąż nie był na żadnej wizycie. Powiedział że może pójdzie jak już ten brzuch będzie spory. Na prenatalne akurat pracuje, pewnie jakby mi / jemu zależało to by wolne załatwił ale jakoś tak nie. Mi również nie zależy żeby ze mną chodził. Tak więc nie chodzi
01.2025 💙 -
Cześć dziewczyny...
Witam się z bólem głowy 🙄...
@Rahia 🍀🤞
Jak ja Wam zazdroszczę tych prenatalnych. Ja na swoje muszę czekać do 17 lipca 🫤 Po części może bym już odetchnęła gdyby było wszystko. Póki co czekam do 28 na zwykłą wizytę.
Mdłości nieco odpuściły za to wszystko mi śmierdzi...
Miłego dnia Wam życze -
Nome ja swojego wezmę na prenatalne, reszta jest mi raczej obojętna czy będzie czy nie.
Ja mam wizytę za tydzień w czwartek i prenatalne 1go lipca będzie to 12+6 wiec może będzie już więcej widać.
mi się przeziebienie rozkręca
jak macie jakieś tipy na przeziebienie w ciąży to chętnie przyjmę. Mam wode morska i syrop prenalen ;p
-
Dzień dobry,
Nad morzem pogoda nie rozpieszcza. Przywitał Nas kolejny dzień deszczu.
U mnie wyszły problemy formalnościowe i dzielę się nimi,bo może którejś z Was się przyda.
Od 13 lat jestem na własnej działalności, ale oprócz tego rozwojowo od roku pracuje na półetatu w placówce państwowej.
Do mojej Pani dr na NFZ,która ma mi prowadzić ciążę trafiłam 30 maja w celu potwierdzenia ciąży będąc w 6t5d co zostało potwierdzone. Pani doktor przeprowadziła ze mną wywiad z uwagi na krwiaka dała zwolnienie już ciążowe i kazała wrócić za miesiąc. Wszystko grzecznie przyjrzałam i czekałam.
W ten poniedziałek zadzwoniła Pani dyrektor placówki w której pracuje i poprosiła o kontakt z Panią kadrową z urządu.
Jakie było moje zdziwienie,gdy dowiedziałam się ,że już na pierwszej wizycie powinnam otrzymać zaświadczenie do zakładu pracy i powinnam mieć założoną kartę ciąży ,a nie czekać z tym do 11 tygodnia!
Całe szczęście Pani kadrowa okazała się wyrozumiała i pomocna.
Teraz będę to wszystko odkręcać i potrzebować dokument ,że zgłosiłam się do lekarza już 30 maja…poza tym mogliby podważyć założenie karty ciąży tak późno w sprawie wypłaty becikowego - obowiązek jest założenie karty ciąży nie później niż do 10 tygodnia- ja idę będąc 10t5d ,więc w ostatnim momencie mi ta kartę zakłada…. O tym,że nie mam żadnych badań ani hiv ani toksoplazmozy ,a wymagają podstawowych badań na prenatalnych na które idę 11 lipca już nie wspomnę🙈
Jestem niepocieszona i gdyby nie to że i tak od 30 tygodnia będę pod opieką mojego lekarza w Szczecinie oraz ze tam robię wiarygodne prenatalne to pewnie bym zmieniała lekarza…
Także pilnujecie dziewczyny swoich spraw,bo ja zawierzyłam lekarzowi i byłoby słabo.
pp2018 lubi tę wiadomość
👩🏼 37 lat 🧔🏻41 lat
👦🏼👧🏼 bliźniaki 2012
👧🏻 córeczka 2019
6.12.23 II 10dpo - beta 10 ,dobre przyrosty
21.12.23 usg puste jajo
4.01.24 indukcja - poronienie 💔beta 52965
08.05.2024 II - 11dpo beta 23
10.05.2024 beta 98💚progesteron 52,80ng
16.05.2024 - beta 2464
22.05.2024 - 1 usg 'tylko' pęcherzyk ciążowy
24.05.2024 - beta 26709
28.05.2024 wizyta mamy wyczekane ❤
11.07.2024 I prenatalne 7,5cm zdrowego bobasa
10.01.2025 Planowane cc , Czekamy na Ciebie Synku

-
Ja tez od kilku dni gorsze samopoczucie, odstawiam upały. Wczoraj też miałam wysoki puls a dziś ból głowy 🫠
Sorpresa łącze się w bólu.
Iza super, że na prenatalnych wszystko ok 🥰
Rahia trzymam kciuki ✊️Starania od 09.2020
🔥2024🔥ivf start!
04.2024 FET 4bb
7dpt ⏸️ beta 64,1 🥹🥰
9dpt beta 122 🙏
11dpt 321 ❣️
15dpt pecherzyk w macicy 🍀
29dpt jest 💗🥹
01.2025 👨👩👧💖 -
Mam takie pytanie suwaczki macie ustawione wg om czy USG ? Bo zastanawiam się czy zmienić 😅
-
Byłam dzisiaj na USG do 10 tygodnia. Maluch ma już 2,8 cm i wychodzi 9t4d - dokładnie tyle ile wg mnie powinno być
Wcześniej wychodziło 2 dni mniej. Uff strasznie się cieszę, że póki co wszystko wygląda ok 
Chyba dzisiaj powiemy rodzicom i teściom, bo nie chce mi sie juz zwlekać do usg genetycznego jak poprzednio.
Plus może któraś mamusia podeśle jakieś pierogi, co bym miała co jeść
Dostałam skierowanie na USG z testem PAPP-a na NFZ, ale jak się okazuje mój gin z Enel-medu zaprasza mnie też na USG pierwszego trymestru do siebie, tak więc super bo taki był mój plan, żeby 2 razy zrobić. Nie spodziewałam się tylko, że on wystawi mi skierowanie na NFZ i już nawet umówiłam się do przychodni, żeby je dostać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2024, 11:59
kknn, Mamausia, Sorpresa🎁, Md1610 lubią tę wiadomość
-
Kukus wrote:Cześć, dzisiaj miałam wizytę 8+1 i Fasola rośnie ma 2 cm. U mnie mega zmęczenie i mdłości, normalnie bym leżała pół dnia, a gdzie tu prace ogarnąć. Dziewczyny kiedy planujecie powiedzieć w pracy o ciąży?
Ja powiedziałam w czwartek mojemu team leadowi i w poniedziałek PM-om, bo akurat jedna PM-ka była w Polsce i była okazja pogadać face to face.
Chciałam poczekać z tym jeszcze z miesiąc, ale mamy roszady w projektach, mnie chcą przenieść na 100% do jednego teamu, bo teraz ogarniam kilka mniejszych projektów i team lead i PM-i potrzebowali info, czy te ich plany są dla mnie ok. Tak więc postanowiłam postawić sprawy jasno, bo lepiej żeby planowali kolejne miesiące mając na uwadze, że jesienią pewnie zniknę.
-
Ja w pracy planuję powiedzieć jakoś w lipcu, jak będę mieć spotkanie z przełożonym. Możliwe że w sierpniu skończymy obecny projekt i żeby mieli na uwadze nie rzucanie mnie na jakiś długoterminowy
Mój mąż nigdy nie był ze mną na żadnym USG 😛 jakoś nie mam potrzeby, a on też nie widzi nic na usg 🤷🏻♀️ nawet jak było widać ewidentnie profil twarzy synka, to też nie widział, musiałam mu tłumaczyć gdzie nos, gdzie broda 🤣
pp2018 lubi tę wiadomość
-
Ja też melduję się po dzisiejszej wizycie 😀 Bobo ma 1.96 cm, czyli idziemy zgodnie z planem (8+5). Termin zostaje na 24.01 💪
Lekarz założył mi kartę ciąży, więc w końcu - it's official! 🙂 dziś też planujemy powiedzieć rodzicom - pewnie już i tak się domyślają, ale nie pytają, bo wiedzą że po 3 latach starań temat jest dość drażliwy.
W pracy planuję powiedzieć dopiero po prenatalnych, pewnie na początku sierpnia. Pracuję głównie z domu, czuję się dobrze, jak tak będzie dalej to do października zamierzam pracować.
Iza., Sorpresa🎁, Holibka, kknn, KINGA89, Rahia, Tigra, Nosa, Md1610, Mamausia lubią tę wiadomość
-
@Mamausia pamiętam, że wspominałaś, że w którejś wcześniejszej ciąży też miałaś późno zakładaną kartę.
Odnośnie karty ciąży to nie jest muś. Konieczne jest potwierdzenie ciąży w podanym terminie. Plus kryterium dochodowe:
„ Dochód na osobę w twojej rodzinie nie przekracza w miesiącu 1 922 zł netto.
Matka dziecka od co najmniej 10. tygodnia ciąży do porodu była pod opieką medyczną. Nie dotyczy to opiekunów prawnych, opiekunów faktycznych i osób, które przysposobiły dziecko.”
Dla mnie to becikowe to w ogóle jakaś kpina. Nie waloryzowane od wieku wieków, a dowalili absurdalne kryterium dochodowe. Czyli co? Tylko dla rodzin żyjących z jednej dość skromnej pensji lub wielodzietnych? No super po prostu, fajna zachęta i wsparcie. A Ci w ciut lepszej ale dalej kijowej sytuacji niech sobie radzą. Już by się nie ośmieszali po prostu.
Ja dziś przeżyłam zakończenie przedszkola u starszaka. Nawet dyplom za zaangażowanie w życie placówki dostałam 😅 W sumie fajnie było, tylko bardzo duszno u nas dziś i ciężko było wysiedzieć tę godzinę. Dzieci też pod koniec występu były spocone i ziewały. Ehhh, dopiero z nim w ciąży chodziłam, a tu już takie chłopisko idzie do szkoły 🥹 Buty 35, wzrost 130 cm. Kawał fajnego chłopaka!
Rocky, Nosa lubią tę wiadomość

-
Domi.Nika wrote:Nome ja swojego wezmę na prenatalne, reszta jest mi raczej obojętna czy będzie czy nie.
Ja mam wizytę za tydzień w czwartek i prenatalne 1go lipca będzie to 12+6 wiec może będzie już więcej widać.
mi się przeziebienie rozkręca
jak macie jakieś tipy na przeziebienie w ciąży to chętnie przyjmę. Mam wode morska i syrop prenalen ;p
Na przeziębienie za wiele nistety nie możesz wziąć.
Pozostają głownie domowe sposoby.
Ostatnio walczyłam z suchym kaszlem i bólem gardła, które męczyły mnie kilka dni.
Na gardło fajnie osłonowo działa u mnie kleik z siemienia lnianego (u Pana Tabletki artykuł jak go można zboostować), a na kaszel znajoma polecała mi Grintuss Pediatric. Nie wiem czy po prostu sam przeszedł w końcu, czy ten syrop się do tego przyczynił, ale przeszło.
Prenalenu nie stosowałam bo w składzie tylko jakieś soki, w które mało wierzę i czosnek, po którym wykreciłoby mi teraz żołądek na drugą stronę.
A no i polecany jest syrop z cebuli, ale ja nie mam odwagi na takie eksperymenty na tym etapie
-
Hej dziewczyny,
Chciałam się przywitać w tym wątku, bo na dzisiejszej wizycie zobaczyłam serduszko mojego bobasa.
Teraz jestem w 8t1d.
Wszystkiego dobrego Wam życzę
Wcześniej regularnie podczytywałam ten wątek z cichą nadzieją, że uda mi się do niego dołączyć
Nomeolvides, Kukus, Rahia, Rocky, pp2018, kknn, Holibka, Domi.Nika, Atika, Iza., Nosa, Sorpresa🎁, Jakasienka, Md1610, Oliwka91 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny jestem po wizycie, więc tak
2 rączki, 2 nóżki po 5 paluszków.
Nos, broda, przezierność karkowa ideolo.
Serce bije tak jak ma. 4 komory są.
Narządy wewnętrzne rozwinięte.
Pępowina ok, płyn owodniowy w normie, łożysko ok.
Trisomie 21, 18, 13 <1:2000 więc super!
Brat bliźniak wykluczony
Mamy 5,5 cm
No i na 95% chłopak 😁🥰❤
Nosa, Nomeolvides, Sorpresa🎁, Domi.Nika, Rocky, kknn, Holibka, Jakasienka, pp2018, Md1610, Iza., Beza27 lubią tę wiadomość
01.2025 💙 -
@Jakasienka @Rocky gratulacje dobrych wieści z wizyt!
@Holibka chyba też dodatkowo coś w powietrzu jest, wczoraj wracałam do domu po schodach, po których zwykle chodzę, i po dotarciu na górę myślałam że zejdę, duszno i slabo. U mnie deszczowo.
W ogóle to zrobiłam Sanco, wyniki powinny być w ciągu kilku dni. Zrobiłam przed prenatalnymi z wielu powodów. Po pierwsze mój wiek i pierwsza ciaza, czuję, że (w przypadku dobrych wynikow) dadzą mi spokój, którego potrzebuje. Dowiem się też od razu jaka płeć, jestem bardzo niecierpliwa 😅 jestem też dobrej myśli. W innym przypadku- będę miała czas na oswojenie się lub przygotowanie do inwazyjnych badań. Któraś z Was jeszcze planuje zrobić któreś z badan NIPT?
Holibka, Jakasienka, pp2018 lubią tę wiadomość
-
Super! Gratulacje, cudowne wieści 💚💚💚Rahia wrote:Dziewczyny jestem po wizycie, więc tak
2 rączki, 2 nóżki po 5 paluszków.
Nos, broda, przezierność karkowa ideolo.
Serce bije tak jak ma. 4 komory są.
Narządy wewnętrzne rozwinięte.
Pępowina ok, płyn owodniowy w normie, łożysko ok.
Trisomie 21, 18, 13 <1:2000 więc super!
Brat bliźniak wykluczony
Mamy 5,5 cm
No i na 95% chłopak 😁🥰❤
Rahia lubi tę wiadomość
-
a ja właśnie zaliczyłam pierwsze rzyganko.
Wiedziałam, że nie ma się co cieszyć, że mi się poprawiło samopoczucie. Dzisiaj od obiadu bolał mnie brzuch, a gdy zaczełam podgrzewać kolację, pojawiły się mdłości i ślinotok, więc już wiedziałam, że lepiej zająć stanowisko przy muszli.
Ale kolacja nawet po chwili weszła.