Termin STYCZEŃ 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Faelwen90 wrote:Na probiotyki w ciaży też trzeba zwracać uwagę... jak pierwszy raz kupowałam było mi obojętne jaki będzie, ale zaznaczyłam Pani farmaceutce, że ma być bezpieczny dla kobiet w ciąży. Pani mi doradziła i kupiłam. W domu przeczytałam ulotkę a tam "nie stosować w ciąży". No i zaufaj farmaceucie 🤔
Z tymi ulotkami to bywa różnie, bo wiele firm stosuje takie klauzule bez sensu jako "dupochrony". Z ostatnich przykładów każdy lek nasseny z doksylamina ma ta klauzulę, a jest to substancja aktywna leku na mdłości w ciąży (Xonovea), co potwierdziła mi i farmaceutka i lekarz. Dla pewności można potwierdzić z innym farmaceutą lub lekarzem, ale czasem lepiej słuchać ich niż ulotki, bo ulotki są bardziej zachowawcze, by chronić się prawnie.22.05.24 ⏸️
24.05 252.00
28.05 1884.00, jest pęcherzyk ciążowy 🍀
13.06 7.25mm, jest ❤️
18.07 USG, NIPT- 5.5cm zdrowego chłopczyka 💙
19.09 połówkowe - ✅
Leki: Acard,
Starania od maja 2023
Nawracajace ciąże biochemiczne 🙁
homozygota MTHFR c. 1286A>C, heterozygota PAI1
ANA: typ ziarnisty, 1:320, immunoblot ANA3 ujemny -
@Murilega, no właśnie ja jestem z tych czytających ulotki, zawsze taka byłam... W mojej rodzinie nikt tego nie czyta i żyją 😀
Czasami w tych ulotkach piszą takie rzeczy, że włosy na głowie stają dęba... chodzi mi o skutki niepożądane, a mimo to jak trzeba było to brałam te leki i nigdy nic się nie stało. Pewnie rzeczywiście to działa jak taki "dupochron" tak jak to opisałaś.
Pamiętam jak na którejś wizycie u mojego lekarza przepisał mi Lamettę na owulację, bo nie miałam swojej i od razu zaznaczył, że jak będę czytać ulotkę to żebym się nie wystraszyła, bo to lek stosowany przy leczeniu raka piersi. Nie wiem skąd wiedział, że będę czytać, ale dobrze, że mi powiedział, bo pewnie wydygana bym do niego zadzwoniła 😀 -
Tak, jak już urodzą się wasze maluszki, jest możliwość że będziecie dostawać leki przeznaczone od starszego wieku według ulotki i to też na tym samym polega 🤷🏻♀️
Farmaceuci mają większą wiedzę o lekach niż lekarze, ja nawet bardziej im bym ufała 😉
Oczywiście gdy farmaceuta przykłada się do nauki i pracy, a nie byle jaki.
Dziewczyny, czy macie doświadczenie z kremowymi wózkami podczas zimy? Mam super ofertę, blisko mnie, wózka, który chciałam ale jest kremowy. Boję się o to zimowe błoto i pluchę, czy ten materiał się nie pochlapie i ciężko go będzie doczyścić?Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia, 08:56
Faelwen90 lubi tę wiadomość
-
Beza, pewnie dużo zależy od materiału. Moi sąsiedzi mają jasny kremowy emmaljunga - nie przyglądałam się szczególnie uważnie, ale nie zauważyłam, żeby wózek był brudny. Dopytaj jaką porą roku był używany, zobaczysz jego aktualny stan i to Ci trochę powie czy da się doczyścić czy nie.
Beza27 lubi tę wiadomość
-
Domi.Nika wrote:A te bawełniane czapeczki maja jakieś swoje zastosowanie ?
Też się chętnie dowiem 😅 przy starszaku nie używałam, a urodzony na początku listopada. Może jak przeciągi w domu, żeby główni nie owiało? Nie wiem.
No i te skarpetki „niedrapki” na dłonie wg mnie też niepotrzebne. Jestem zwolennikiem pozwalania dziecku na czucie swojego własnego dotyku od pierwszych dni.kattalinna, Faelwen90 lubią tę wiadomość
🙋🏻♀️ 37.
👦🏼 7.11.2017 - zdrowy, kochany syn❣️4380 g, 62 cm, 10/10, CC - brak postępu porodu
👼🏻 26.09.2019 - ur. 37 tc. Przepuklina mózgowa, CC planowa
-
Holibka wrote:Też się chętnie dowiem 😅 przy starszaku nie używałam, a urodzony na początku listopada. Może jak przeciągi w domu, żeby główni nie owiało? Nie wiem.
No i te skarpetki „niedrapki” na dłonie wg mnie też niepotrzebne. Jestem zwolennikiem pozwalania dziecku na czucie swojego własnego dotyku od pierwszych dni.Mamausia lubi tę wiadomość
-
Doczytałam, że czapeczki powinny nosić wcześniaki do osiągnięcia wagi 3 kg praktycznie cały czas ze względu na nierozwinięty system termoregulacji. Natomiast dzieci urodzone o czasie powinny mieć zakładaną czapeczkę na kilkanaście minut po kąpieli, ale jeśli jest dość ciepło to i to nie jest konieczne. Także tak to wygląda z czapeczkami.
Ilona.. lubi tę wiadomość
🙋🏻♀️ 37.
👦🏼 7.11.2017 - zdrowy, kochany syn❣️4380 g, 62 cm, 10/10, CC - brak postępu porodu
-
Jak dla mnie to jedyna opcja dla takiej czapeczki to na wyjście z domu, gdy jest jeszcze kombinezon z kapturem. Chociaż nie powiem, jak z córką wyszłam ze szpitala to w domu po pierwszej kąpieli ubraliśmy ją jak małego eskimoska bo było trochę chłodno wtedy, a my dostaliśmy zupełnego zaćmienia 😂 to była druga połowa maja 😉 teraz nie przewiduję takich ubytków w myśleniu 😉
Edit: te nieszczęsne niedrapki też zakładałam, ale chyba tylko raz w szpitalu. Głupie to bardzo. Ale dostałam to wzięłam...Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia, 12:23
-
Beza27 wrote:Dziewczyny, czy macie doświadczenie z kremowymi wózkami podczas zimy? Mam super ofertę, blisko mnie, wózka, który chciałam ale jest kremowy. Boję się o to zimowe błoto i pluchę, czy ten materiał się nie pochlapie i ciężko go będzie doczyścić?
Nie mam doświadczenia z wózkami ale jeśli chodzi o auta to nasze bladożółte auto zawsze wygląda na mniej brudne niż czarne. 😅 Większość błota po zaschnięciu robi się brązowo/beżowa więc o ironio może być na takim wózku być mniej widząc błotno/piaskowe plamy.kattalinna, Beza27, Holibka lubią tę wiadomość
22.05.24 ⏸️
24.05 252.00
28.05 1884.00, jest pęcherzyk ciążowy 🍀
13.06 7.25mm, jest ❤️
18.07 USG, NIPT- 5.5cm zdrowego chłopczyka 💙
19.09 połówkowe - ✅
Leki: Acard,
Starania od maja 2023
Nawracajace ciąże biochemiczne 🙁
homozygota MTHFR c. 1286A>C, heterozygota PAI1
ANA: typ ziarnisty, 1:320, immunoblot ANA3 ujemny -
kattalinna wrote:Dziewczyny dziergające, pomocy! Szukam, przeglądam i mam pustkę w głowie. Macie jakiś fajny wzór na kocyk na szydełku? Nawet na kolor się nie umiem zdecydować...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia, 14:39
-
Teraz w trendach jest tzw. granny square jeśli chodzi o szydełko. I nie ma przy tym wzorze problemu z decyzją odnośnie koloru🙋🏻♀️ 37.
-
Oj też nie znoszę zszywać jeszcze te kwadraciki fajnie się robi ale potem weź to połącz do kupy
kattalinna lubi tę wiadomość
-
Tez myślałam o tym żeby zeobic kocyk ale już dawno nic nie dziergałam i nigdy nic nie wyszło mi jakieś ekstra.
Czuje się dziś jak mucha w smole, jakbym żyła w slow motion. Co za dzień poszłam tylko rano na spacer z psem zanim zrobiło się gorąco i resztę dnia jestem plackiem. Współczuje kobietom końcówki ciąży w sierpniu. Jak tu połowa potrafi znieść z planszy.