Termin STYCZEŃ 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Tigra wrote:
Podrzuć bardzo proszę linki.Chętnie poczytam.Może nie jest za późno.
Tzn. już tak trochę właśnie późno, bo to działa właśnie na etapie produkcji komórki jajowej (3 mies. przed zapłodnieniem) i w tym pierwszym trymestrze, ale w zasadzie i na tym etapie coś tam zawsze można zdziałać.
Czytałam o tym w książkach DNA żywienia, Więcej niż DNA i kilku innych + różne prelekcje i artykuły na pubmedzie, a z linków to np.:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://journals.viamedica.pl/ginekologia_polska/article/download/45935/32726&ved=2ahUKEwiO__un6L-IAxUTQvEDHXtfEs0QFnoECBIQAw&usg=AOvVaw3vupLdOUwc1KNL3pMAJRXt
https://biotechnologia.pl/biotechnologia/jak-oszukac-przeznaczenie-epigenetyka-i-cholina-jako-przyklad-dziedziczenia-poza-genami,15973
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://journals.viamedica.pl/ginekologia_polska/article/download/45636/32430&ved=2ahUKEwj1i93E57-IAxV1R_EDHSPtLpoQFnoECB4QAQ&usg=AOvVaw27rB3cNbrWsNnXjqrPExJk
Tigra lubi tę wiadomość
-
@Nome fajne zakupy, gratulacje powodzenia na badaniu
Pamiętam, że kupiłaś pałąk baby gym. Szukam teraz na vinted ale dość drogie są nawet same gołe drewniane stojaki. Ciekawi mnie ile zapłaciłaś.
Nabrałam ochoty na jakąś ładną matę do zabawy i subtelne zawieszki do takiego stojaka. Podobają mi się te markowe typu Little Dutch. Ze starszakiem miałam w jakieś kolorowe małpy i mnie strasznie drażniła ta pstrokacizna. Teraz nie chce tak przytłaczającej MNIE formy. Będę polować bo nowe to jakiś kosmos cenowy.
@Faelwen super, że Cię chociaż uspokoili.
Ciesze się z dobrych wieści z wizyt, to najważniejsze!
Ja dziś nabrałam nieco sił i zrobiłam ten błąd i rozprawiłam się z kupką wstydu rzeczy do prasowania. No i teraz leżę odpoczywam bo brzuch stwardniał po 2h stania. Zatokom przynajmniej lepiej od tej ciepłej i wilgotnej pary z prasowaniaFaelwen90 lubi tę wiadomość
🙋🏻♀️ 37.
👦🏼 7.11.2017 - zdrowy, kochany syn❣️4380 g, 62 cm, 10/10, CC - brak postępu porodu
👼🏻 26.09.2019 - ur. 37 tc. Przepuklina mózgowa, CC planowa
-
Ja odmawiam prasowania 🤪 przeczytałam na paru stronach, że pranie plus suszenie w suszarce wystarczy (para sterylizuje) i tego będę się trzymać. Hehe
Dostałam maila że idą do mnie biustonosze z Momcozy oraz laktator. Nie mogę się doczekać paczuchyHolibka, Podkoszulka lubią tę wiadomość
-
Zaqwsx wrote:Miły ten lekarz bardzo 😀 ja korzystam z rajstop veera ciążowych. Wydają się odpowiednie. Dopiero od tygodnia noszę a nie narzekałam na obrzeki nóg czy ciężkość. Noszę dlatego że mam już żylaki małe i nie chce żeby się powiększały. Ciasne są strasznie. Dobrze dobierz rozmiarowke 😀 Ubieram się z nie z 10 minut z przerwami na głębokie oddechy 😀
Dziękuję za polecajke! Zaraz sobie obczaję jak tam wygląda rozmiarówka 😊
Ja pobuszowałam dziś w lumpie i mam cała pakę ubranek. Trochę mnie poniosło, ale jak ubranka na wagę były w tak dobrym stanie to aż szkoda nie wziąć. Za całą reklamówkę wyszło mnie 26 zł 🤭 teraz segreguję wszystko rozmiarami i już faktycznie będę dokupować brakujące rzeczy. Natomiast na wycenę udało mi się zakupić taki cieplutki w dobrej jakości śpiworek za 15 zł. Wiem już gdzie warto jeździć!Holibka, kattalinna, Wiara Nadzieja Miłość, ultramaryna_, Podkoszulka, Zaqwsx lubią tę wiadomość
-
Kinga ja tez o tym czytałam dlatego przed ciąża ogarnęłam dietę i suple moja i męża. Z pomocą dietetyczki która się zna na tych tematach. Przed ciąża miałam lekka nadwagę ale nie chciałam z nią wchodzić w ciąże. Teraz tez staram się jeść racjonalnie i ale 20 % jedzenia rekreacyjnego dla zdrowego rozsądku u mnie się sprawdza
Ano i dotrwałam dziś na duńskim vinted bonetkę wełniana z engela w idealnym stanie za 26 zł!
Wgl zauważyłam ze strasznie dużo osób sprzedaje szare rzeczy, szczerze mówiąc to ja te rzeczy odkupuje bo takie sie trafiają w dobrym stanie 😅 muszę zacząć szukać jakichś innych kolorów.Holibka, LeniweKluski, KINGA89, Rocky, Podkoszulka, Faelwen90 lubią tę wiadomość
-
Zawsze mnie to zachwyca 🥰
https://rodzicpoludzku.pl/baza-wiedzy/pierwszy-kontakt-baza-wiedzy/co-sie-dzieje-podczas-pierwszego-kontaktu-z-mama-i-dzieckiem/#czytelniarplDomi.Nika, Holibka, Zaqwsx, Tigra lubią tę wiadomość
-
Holibko jeden dorwałam na lokalnej śmieciarce za całe 0 zł (a to little Dutch w super stanie!) a drugi kupiłam na vinted za 150 zł. Mi też zależy żeby te rzeczy dla dzieci były estetyczne 🙈 bardzo chcę ograniczyć oczojebne, głośne, plastikowe badziewka
Mam wyniki i wygląda na to że nie ma cukrzycy 😁 chociaż nie wiem czy w końcu nie za szybko mi zaleciła, bo najlepiej po 26 tc podobno
Na czczo 77 (a z palca było 87)
Po 1h 153
Po 2h 115
Wydaje mi się też że za mało spada, ale tego to się chyba już w tej ciążowej krzywej nie ocenia
My teraz wchodzimy w wydatki remontowe: nowy prysznic i meble łazienkowe (jednak nie kujemy kafli), tapeta, szafa i komoda do bąblowego pokoju, suszarka elektryczna 😱 z dużych rzeczy jeszcze foteliki, materac do łóżeczka (na razie jednego). Reszta to już pierdoły chociaż jak się pozbiera to i tak sporo wydatków przed nami (np ta cała apteczna wyprawka - termometr, nebulizator itp… )Holibka, ultramaryna_, Podkoszulka lubią tę wiadomość
-
Mi to się wydaje ze wszystkie „największe rzeczy mamy” wózki, dostawki, laktatory itp . We wrześniu chciałabym dać sobie trochę spokoju z wyprawka bo czuje ze potrzebuje trochę odpocząć od myślenia o tym i szukania rzeczy. Czekam na jakieś paczki z vinted i zobaczymy. Resztę rzeczy dokupimy w październiku jakieś tam prześcieradła i inne tekstylia a w listopadzie apteczna wyprawkę i do końca listopada temat będzie zamknięty.
Rocky, kattalinna, ultramaryna_, Podkoszulka, Zaqwsx lubią tę wiadomość
-
Pochwalę się że właśnie dostałam z jakieś 1000 ubranek od 50 do 68. Wiele z metką po wieeelu dzieciach z rodziny. Siedzę i to przeglądam. Masakra 😅
Dobrze mieć 8 chłopca w rodzinie 😄
https://zapodaj.net/plik-qMmiig7sBGLeniweKluski, KINGA89, kattalinna, Holibka, ultramaryna_, Podkoszulka lubią tę wiadomość
-
kattalinna wrote:
Dla mnie też to niesamowite jak to jest zaprogramowane 🥹 bardzo wzruszające
kattalinna, Zaqwsx lubią tę wiadomość
-
Domi.Nika wrote:Mi to się wydaje ze wszystkie „największe rzeczy mamy” wózki, dostawki, laktatory itp . We wrześniu chciałabym dać sobie trochę spokoju z wyprawka bo czuje ze potrzebuje trochę odpocząć od myślenia o tym i szukania rzeczy. Czekam na jakieś paczki z vinted i zobaczymy. Resztę rzeczy dokupimy w październiku jakieś tam prześcieradła i inne tekstylia a w listopadzie apteczna wyprawkę i do końca listopada temat będzie zamknięty.
Taaak, ja też momentami mam już przesyt, więc rozumiem. Chciałabym do końca października / maks połowy listopada mieć już też wszystko z głowy i potem tylko leżeć z herbatką, czytać książki i odpoczywać 😅 -
Zaqwsx, super! Mega zazdro!
U nas w rodzinie już trochę czasu nie było niemowlaka i te ubranka się rozeszły. Także taka tekstylna pomoc jest naprawdę na wagę złota 👌
Ja narazie trzymam się swojej listy dość sztywno i wypełniam ją krok po kroku.
Wszystkie większe zakupy, typu łóżeczko (czy dobrze pamiętam, że któraś z was oglądała waldin 7w1?), wózek zostawiam sobie na październik/listopad.
Tak samo wszelkie maty edukacyjne zostawiam do kupienia rodzinie 😂😅 po urodzeniu na pewno padną pytania o prezenty to myślę, żeby wtedy podsuwać pomysły na zakup
A dziś na Vinted upolowałam bonetke engel z rękawiczkami za 50ziko. Mam nadzieję że przyjdzie w dobrym stanie 🙏ultramaryna_ lubi tę wiadomość
-
LeniweKluski ja chciałam kupić waldin 7w1 ale nagle zmieniłam zdanie i kupiliśmy dostawkę lionello a potem kupimy łóżeczko jak młody wyrośnie 😅 koncepcja się mi zmieniła. No i trochę takiej na początek wyszło bo złapałam ta promocje z limango. O to razem czekamy na bonetke z engela zobaczymy jakie przyjdą!
-
Kinga zdrówka! Oby Cię nic poważnego nie rozłożyło 🤞🏼
KINGA89 lubi tę wiadomość
-
Jeju, dziewczyny, ale miałam ciężki dzień. Mąż zniknął na cały dzień z autem, w którym trzymam wózek, więc byłam uziemiona. A synek jak na złość przez cały dzień strasznie marudził, miał gorszy humor. Każde jedzenie bee, a jednocześnie złościł się z głodu 🤦🏼♀️ Zabawki wszystkie nie te, chociaż już machnęłam ręką na bałagan i pozwoliłam mu wszystko rozwalać po salonie. Ciągle na rączki, ciągle chce po mnie skakać, bo w ten sposób się we mnie wtula. Jak tylko odstawiałam na podłogę, to płacz. I to taki płacz w zmęczeniu (aha, bo drzemki też dziś do kitu), więc potykał się o własne nóżki, słaniał na boki, raz uderzył główką w stół… no po prostu rozpacz. Normalnie zawsze rytuał z kąpielą zaczynamy koło 19:45/20, a dziś już od 18:45 szukałam wybawienia nad wanną. Widzę na kamerce, że chyba wreszcie zasnął…
Głowa mi tak pulsuje, jakbym wróciła z jakiegoś weekendowego wesela. Przez cały dzień Mała w brzuszku kopała i to tak boleśnie. Chyba też nie była zachwycona takim dniem. Ciężko mi było siedzieć na podłodze, ciężko chodzić z synkiem na rękach… W takie dni jak ten myślę sobie, że macierzyństwo bywa naprawdę hardcorowo trudne. A gdzie w tym wszystkim samotni rodzice? Gdzie opieka nad dziećmi chorymi/niepelnospawnymi? Naprawdę, nie ogarniam tego moim umysłem. Jedno jest pewne - kobiety to prawdziwe fighterki, bohaterki. A ta miłość - miłość do dziecka - jest absolutnie wyjątkowa, pchająca nas ku rzeczom z pozoru niemożliwym 🥹
Tak że moje torby z ciuszkami zniesione ze strychu nadal leżą w torbach w salonie. Od tygodnia nie udało mi się ich przejrzeć i posegregować. Też zaczynam powoli mieć dość wyprawkowej presji w mojej głowie 🙈 W weekend skorzystam z obecności męża i posegreguję te ubranka w spokoju, ale to, czego mi będzie brakowało, to chyba zamówię dopiero za jakiś czas. Potrzebuje oddechu i odcięcia się na moment.
Tak się pożaliłam. Wybaczcie. Ściskam Was mocno i podczytuję 🫶Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września, 20:02
Faelwen90 lubi tę wiadomość
-
WNM, współczuję Ci bardzo ciężkiego dnia. Mam nadzieję, że jutro będzie łatwiej. Pamiętaj że wyprawka może jeszcze chwile na Ciebie poczekać, a swoje zdrowie (psychiczne też) trzeba dbać tu i teraz. Tulę mocno ❤️22.05.24 ⏸️
24.05 252.00
28.05 1884.00, jest pęcherzyk ciążowy 🍀
13.06 7.25mm, jest ❤️
18.07 USG, NIPT- 5.5cm zdrowego chłopczyka 💙
19.09 połówkowe - ✅
Leki: Acard,
Starania od maja 2023
Nawracajace ciąże biochemiczne 🙁
homozygota MTHFR c. 1286A>C, heterozygota PAI1
ANA: typ ziarnisty, 1:320, immunoblot ANA3 ujemny -
Ja skończyłam przebierać ubranka. Jak pisałam że tysiac to chyba jednak ze 2... nie wiem skąd się tyle zgromadziło. Nawet rozmiar 46 który pierwszy raz w życiu widziałam i ze 4 kreacje na Boże Narodzenie w rozmiarze 50,56,68 i 80 😅 ogólnie przez rok nie kupię sama żadnego ubranka. Z jednej strony fajnie z drugiej trochę smutno, ale niektóre te rzeczy to nawet w moim stylu w sumie. Duuużo dinozaurow i kombinezon dinozaur w rozmiarze 56 😀
Podkoszulka, Holibka lubią tę wiadomość
-
WNM, mamy prawo mieć gorsze dni i czuć się po prostu źle i nie tak. Bez względu na to kim jesteśmy i jakie pełnimy funkcje. To normalne i pozwól sobie na wszystkie emocje. Zawsze jest jutro a ubranka na napewno nie dostaną nóg i nie wyskoczą za okno jest jeszcze czasu a czasu! Trzymaj się ♥️