Termin STYCZEŃ 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
ultramaryna_ wrote:Tak, ja nie przechodziłam tokso i robiłam już 2 albo 3 razy (przed ciążą, do 10tc), teraz doktorek znów mi zlecił… Nie powiem, że jestem zachwycona, bo to dość drogie badanie, ostatnio znów grupa krwi i Coombs, no już w tysiącach można liczyć te koszty prowadzenia ciąży 😉 Ale zrobię, bo jakby coś było nie tak, to nie wybaczyłabym sobie, że to zignorowałam 🤷♀️
no wlasnie u mnie to tlumacza tak, ze robia co 6 tygodni zeby jakby co móc szybko reagować na infekcję... Ja też nie przechodziłam i nie mam przeciwciał, testowane już miałam 2 razy... Może zrobię za miesiąc, nienawidzę pobierania krwi 😭początek starań 2021, pierwsze badania diagnostyczne 2022
07.2022 amh: 0.98 fsh:17.90
12.2022 - HyCoSy, niedrożny lewy jajowód
08.2023 amh: 0.3
03.2024 amh: 0.45
29.04.2024 - pierwsze ivf początek stymulacji
08.05.2024 - punkcja, 3 🥚
13.05.2024 - transfer
24.05.2024 - s-HCG 215, transfer udany
09.09.2024 - połówkowe, 323 g wszystko w normie 🎉
-
A propo szczepionek to Krztusiec będzie dostępny w aptekach gemini od 1 października. Rsv od ręki tyle że kosztuje u mnie 900+ ale mniej niż tysiaczek.
Ja jestem wiecznie dodatnia w Igg i w Igm w toksoplazmozie tak więc poza awidnoscią to już nie muszę powtarzać bo i tak to sensu nie ma od dawnaWiadomość wyedytowana przez autora: 19 września, 11:53
-
Zaqwsx wrote:A propo szczepionek to Krztusiec będzie dostępny w aptekach gemini od 1 października. Rsv od ręki tyle że kosztuje u mnie 900+ ale mniej niż tysiaczek.
Ja jestem wiecznie dodatnia w Igg i w Igm w toksoplazmozie tak więc poza awidnoscią to już nie muszę powtarzać bo i tak to sensu nie ma od dawna22.05.24 ⏸️
24.05 252.00
28.05 1884.00, jest pęcherzyk ciążowy 🍀
13.06 7.25mm, jest ❤️
18.07 USG, NIPT- 5.5cm zdrowego chłopczyka 💙
19.09 połówkowe - ✅
Leki: Acard,
Starania od maja 2023
Nawracajace ciąże biochemiczne 🙁
homozygota MTHFR c. 1286A>C, heterozygota PAI1
ANA: typ ziarnisty, 1:320, immunoblot ANA3 ujemny -
Właśnie jak ogarnąć sobie te szczepienia?
Jak rozumiem na kupno szczepionkimpotrzebnanjest recepta i po realizacji umawiam się w jakimś punkcie szczepień ( w aptekach szczepią?)? Sama dostarczam szczepionkę?
Jeśli macie doświadczenia z poprzednich cciaz to dajcie znać jak logistycznie to ogarnąć -
Szczerze nie doinformowywałam się czy na krztusiec mają farmaceuci uprawnienia do wystawiania skierowań. Ja poszłam do rodzinnego i powiedziałam że chce receptę na rsv grypę i krztusiec. Poszłam i zapisałam się w kolejkę do krztuśca i jak będzie dostępna to mają do mnie dzwonić a grypę wzięłam już. Rsv z dnia na dzień można dostać z tym że ja sie chce szczepić w 34tc więc jeszcze jej nie chce w lodówce trzymać
-
A wiecie, że krztusiec ma być refundowany od 2025? Nie wiem tylko czy to już ostatecznie klepnięte. Ale myślę, że dziewczyny z terminem na koniec stycznia - warto rozważyć, chyba że to już za późno na podanie szczepionki.
Ja mam ciągle mętlik w głowie. Gdyby nie starsza w przedszkolu to bym się nie zastanawiała nawet, a tak ciągłe zmiany zdania. No i nie ukrywam, że cena rsv też robi swoje. Gdybym była 100% przekonana do tych szczepień to nie byłoby problemu, ale skoro mam wątpliwości to jednak kasa wpływa na decyzję.
Jakasienka, skoro całkiem niedawno szczepiłaś się na krztusiec to nie jest tak, że jeszcze jesteś chroniona, a tym samym dziecko też dostaje przeciwciała?Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września, 13:14
Holibka lubi tę wiadomość
-
Jakasienka rozsądna - w rozsądnej cenie. I dostępna :p
Aleale miałam toxoplazmoze 2 razy w ciąży badaną (na NFZ). Tez nie przechodziłam nigdy.
Mam wyniki glukozy,
Początek 77
Po 1h 110
Po 2 h 88
Wiec chyba git, poza tym ze ten ulep był obrzydliwy to czułam się Ok w trakcie badania.Zaqwsx, Yowelin, kattalinna, Aleale, Ottioli, ultramaryna_, Liyss🧚🏻 lubią tę wiadomość
-
Ja też nie miałam toxo i badałam na razie dwa razy (po raz na trymestr) i czeka mnie jeszcze badanie w 3 trymestrze
Domi wyniki wyglądaj super 😁 -
kattalinna wrote:A wiecie, że krztusiec ma być refundowany od 2025? Nie wiem tylko czy to już ostatecznie klepnięte. Ale myślę, że dziewczyny z terminem na koniec stycznia - warto rozważyć, chyba że to już za późno na podanie szczepionki.
kattalinna lubi tę wiadomość
22.05.24 ⏸️
24.05 252.00
28.05 1884.00, jest pęcherzyk ciążowy 🍀
13.06 7.25mm, jest ❤️
18.07 USG, NIPT- 5.5cm zdrowego chłopczyka 💙
19.09 połówkowe - ✅
Leki: Acard,
Starania od maja 2023
Nawracajace ciąże biochemiczne 🙁
homozygota MTHFR c. 1286A>C, heterozygota PAI1
ANA: typ ziarnisty, 1:320, immunoblot ANA3 ujemny -
Ja toxo miałam badaną raz, ale mam przeciwciała. Drugie badanie w III trymestrze.
Mam pytanie do dziewczyn z potencjalnym konfliktem serologicznym - podanie antyimmunoglobuliny dotyczy również pierwszej ciąży? -
Rocky wrote:Ja toxo miałam badaną raz, ale mam przeciwciała. Drugie badanie w III trymestrze.
Mam pytanie do dziewczyn z potencjalnym konfliktem serologicznym - podanie antyimmunoglobuliny dotyczy również pierwszej ciąży?Rocky lubi tę wiadomość
-
Tak, podają też w pierwszej. U mnie pewnie koło 28-30 tygodnia z tego co ostatnio mówiła lekarka
Rocky lubi tę wiadomość
-
ultramaryna_ wrote:Ilona, nie ma co porównywać dzieci między sobą, bo każde rośnie już indywidualnie, dziewczyny mają rację, że każdy dzień i tydzień robią różnicę 😊 Jedynie możesz sprawdzić wagę swojego dzidziusia na siatce percentylowej, jeśli jest pomiędzy 10 i 95 pc to jest ok 😉
ultramaryna_ wrote:Tak, ja nie przechodziłam tokso i robiłam już 2 albo 3 razy (przed ciążą, do 10tc), teraz doktorek znów mi zlecił… Nie powiem, że jestem zachwycona, bo to dość drogie badanie, ostatnio znów grupa krwi i Coombs, no już w tysiącach można liczyć te koszty prowadzenia ciąży 😉 Ale zrobię, bo jakby coś było nie tak, to nie wybaczyłabym sobie, że to zignorowałam 🤷♀️
Wiara Nadzieja Miłość wrote:Dziewczyny, jeśli któraś z Was nadal nie zaopatrzyła się w rożki/beciki, to mega polecam te z Tonulkowo (nazwa marki) na Vinted. Po 40zl, miękkie, nowe, przepiękne. W dodatku ładnie zapakowane. Kupiłam 2 i jestem zachwycona jakością. Taka polecajka ode mnie 🤗
LeniweKluski wrote:Co do Gaviscon, sprawdzałam właśnie skład i absolutnie nie ma w nim aluminium.
Jak pisze producent, produkt pochodzi ze zbiorów wodorostów. W sumie to zawiera sód i wapń plus barwniki. Może w starym produkcie było to aluminium, nowa wersja go nie posiada i jest w pełni bezpieczna.
Domi.Nika wrote:Jakasienka rozsądna - w rozsądnej cenie. I dostępna :p
Aleale miałam toxoplazmoze 2 razy w ciąży badaną (na NFZ). Tez nie przechodziłam nigdy.
Mam wyniki glukozy,
Początek 77
Po 1h 110
Po 2 h 88
Wiec chyba git, poza tym ze ten ulep był obrzydliwy to czułam się Ok w trakcie badania.
-
Tigra wrote:Chyba dobry wynik,chciałabym tak mieć.Zapytaj doktora,masz taki swietny metabolizm cukru lub zbyt duży wyrzut insuliny.
Tigra lubi tę wiadomość
-
kattalinna wrote:Zaqwsx jak wrażenia z noszenia pantalonów uciskowych? Ja od kilku dni przeglądam internet i głupieję już, zupełnie nie wiem jakie wybrać. Obawiam się, że te veera dla mnie będą za słabe już.
-
Zmienię trochę temat, ale właśnie dostaliśmy zdjęcia z sesji do wyboru i o ludzie 😍 o ile przed sesją trochę mi było szkoda kasy i chciałam przełożyć o tyle bardzo jestem szczęśliwa że zrobiliśmy no i mega zadowolona z fotografki. Teraz muszę wybrać 30 i będzie ciężko 🙈
Generalnie zmierzam do tego że polecam! 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września, 15:56
Wiara Nadzieja Miłość, Domi.Nika, Rocky, Holibka, kattalinna, Zaqwsx, Ottioli, ultramaryna_, Tigra, Liyss🧚🏻 lubią tę wiadomość
-
Zaqwsx wrote:Ogólnie to nienawidzę ich. Nogi mnie nie bolały i nie miałam obrzęków więc efektu nie jestem w stanie ocenić a jeżeli chodzi o komfort to zerowy w zakładaniu ani noszeniu. Po czasie się można przyzwyczaić ale nie probowalam innych marek bo nie chce mi się już wkładać pieniędzy w ten temat. Ciężko mi coś doradzić. Ja i zwykłych rajstop nosić nie lubię 🥲