Termin STYCZEŃ 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Zaqwsx wrote:Teraz to już nie ma takiego wielkiego skoku w krwi, najwiecej jej rośnie w drugim trymestrze. Mimo wszystko przy tych wartościach i tak drobne suple bym sobie brała. Już nie żelazo płynne tylko jakieś te zwykle ciążowe z żelazem. Już nie zaszkodzi bo nimi normy nie przekroczysz a trochę organizmowi pomożesz. Dobrze wszystko wygląda i raczej nie spodziewałabym się już pogarszania wyników a raczej pewnie pod koniec ciazy nawet lekkiej poprawy
Dziękuję, uspokoiłaś mnie. Suple cały czas biorę, tylko właśnie bez żelaza, bo jak pobrałam takie z żelazem przez 1 miesiąc to przekroczyłam zakres referencyjny, bo prawie 200 miałam. Może teraz pobiorę coś żelazem co 2-3 dni tak profilaktycznie. Jednak zawszę wolę być że wszystkim w tych zakresach powyżej średniej.Zaqwsx lubi tę wiadomość
Synek 29.12.2024. -
Zaqwsx wrote:
Kattalinna może jakoś zapakuj go w inne kartony albo zmień detale żeby nie skojarzyła faktów. Ja jako osoba która o nieistnieniu mikołaja się dowiedziala sama znajdując prezenty, mówię że smutne to jest 😀Zaqwsx lubi tę wiadomość
-
kattalinna wrote:Ja byłam w jej wieku gdy w wigilię weszłam do pokoju, w którym starsze siostry pakowały prezenty. Trauma na całe życie, także znam temat 😉 zastanawiam się na ile zdążyła przypatrzeć się pudełku, czy zauważyła, że narysowany odkurzacz był na nim. Szybko ją przegoniłam, ale te małe bestie potrafią dużo wyłapać gdy nie trzeba... Chyba podejmę ryzyko, zapakować w papier ozdobny i tak muszę, może w całym zamieszaniu skupi się na swoich prezentach bardziej a jak coś to będę improwizować 🤣
kattalinna lubi tę wiadomość
-
Zaqwsx wrote:Kinga obniżona morfologia wynika w tym momencie z rozcieńczenia krwi, które osiąga pułap najwyższy w 34tc i już nie rośnie. Obniżona morfologia wynikać może z niedoboru żelaza lub witaminy B12. Musisz mieć oba te parametry w normie żeby ta morfologia wyglądała lepiej. Poza tym organizm lubi się adaptować do sytuacji lub działać na zasadzie sprzężenia zwrotnego. W tym przypadku chyba się zaadaptował do ciąży i morfologia się poprawiła. W organizmie się zrobił większy porządek. W drugim trymestrze ten wzrost ilosci krwi jest dużo większy i bardziej bierze organizm z zaskoczenia.
Ja bym jeszcze brała żelazo w małej dawce w suplementach ale nie przejmowała się tym jakoś bardzo mocno bo jest w zakresie normy a teraz powinno się wszystko już zacząć regulować lepiej. Co do wartosci to ja nie wiem jakie mam bo nigdy nie musiałam badać bo mialam dobrą hemoglobine, mimo to biorę suple z żelazem ( jak mi się przypomni 🙈)
Dobrze napisalas
A ja wlasnie dodam, ze duzo dziewczyn pisze o spadku żelaza itp a ja ANI RAZU nie miałam go badanego. Prowadzę ciążę u 2 lekarek i tylko przy spadku Hgb do 11,3 włączyły mi żelazo, potem ta hemoglobina była lepsza już i ciągle biorę to zelazo aby hemoglobina utrzymywała sie na jakimś normalnym poziomie. -
Witam,przyszłe i obecne mamy. Zwracam się z zapytaniem gdyż nie mogę tego nigdzie znaleźć. Jakie sprawy urzędowe i w jakiej kolejności trzeba załatwić po urodzeniu dziecka. A drugie pytanie czy któraś z Was orientuje się na czym polega opieka nad żoną po cesarskim cięciu
-
Ada1993 wrote:Witam,przyszłe i obecne mamy. Zwracam się z zapytaniem gdyż nie mogę tego nigdzie znaleźć. Jakie sprawy urzędowe i w jakiej kolejności trzeba załatwić po urodzeniu dziecka. A drugie pytanie czy któraś z Was orientuje się na czym polega opieka nad żoną po cesarskim cięciu
To coś słabo szukasz. Polecam zacząć od Google Zarówno na jedno i drugie pytanie odpowiedzi są na pierwszej stronie wyników wyszukiwania.Aleale lubi tę wiadomość
-
Ilona ja też prowadzę u dwóch lekarek i nie miałam zleconego badania żelaza. Z własnej ciekawości badałam na początku ferrytyne, którą była żenująco niska, ale wiadomo że w pierwszym trymestrze się nie suplementuje.
Potem jak hemoglobina spadła to dostałam do suplementacji szelazo (więc nawet nie czyste żelazo na receptę) i na tym bardzo ładnie utrzymuje się w okolicach 13.
Kattalina ewentualnie wsadzić pod choinkę bez pudełka tylko z jakąś wielką kokardą 🙈
Zaqwsx właśnie schodzę z magnezu i od przyszłego tygodnia już bym chciała odstawić, ale nospe chyba wezmę, bo mnie wykończy ten kamieńkattalinna lubi tę wiadomość
-
Ilona.. wrote:Dobrze napisalas
A ja wlasnie dodam, ze duzo dziewczyn pisze o spadku żelaza itp a ja ANI RAZU nie miałam go badanego. Prowadzę ciążę u 2 lekarek i tylko przy spadku Hgb do 11,3 włączyły mi żelazo, potem ta hemoglobina była lepsza już i ciągle biorę to zelazo aby hemoglobina utrzymywała sie na jakimś normalnym poziomie.
Bo to nie jest rutynowo zlecane badanie. Mój gin twierdzi, że wystarczy morfologia, bo na tej podstawie on sobie pi razy oko ocenia żelazo. Wiadomo - mają ograniczony koszyk świadczeń, więc nie szastają badaniami. Ja sobie robię żelazo prywatnie dodatkowo po prostu co jakiś czas. Zrobiłam w kwietniu chwilę przed zajściem, a później jeszcze 3 czy 4 razy. Koszt niewielki, a taki spokój psychiczny mi to daje, że mam odpowiednie zapasy dla siebie i dziecka.
Tak samo wit. D sobie robię prywatnie, wit. B12, kwas foliowy - też ani razu nie miałam tego zleconego i gdybym nie robiła sama, to też nie wiedziałabym jakie dawki suplementacji dobierać, a takiego brania czegoś miesiącami na oko to raczej nie uznaje. Ja taka jestem, że muszę zbadać, potwierdzić, wiedzieć i kontrolować.Ilona.., Gumcia1989 lubią tę wiadomość
Synek 29.12.2024. -
Holibka wrote:Ja tylko rzucę w temacie suplementacji żelaza, że mi gin zalecił tardyferon na przedostatniej wizycie ze względu na wyniki ciut poniżej widełek i planowaną cc.
Żelazo jest bardzo ważne, ja od 3trymestru biore Sorbifer ale co 2 dzien na szczęście, bo mój stolec miał problemy 🙈 a wyniki się poprawiły.
Tak z innej beczki 😭
To była najgorsza noc . Nie moglam spac , jak leżałam na boku jednym, drugim to ból czulam w środku. Poduszki , wszystko inne nie pomagało. Dramat noc
Jeszcze moja gin chora i jtr mam innego lekarza , a muszę iść bo już 35tc się zaczął do do jtr L4 mam.
Mam nadzieję, że u Was było lżej 🥰👩🏽 Ja 35 lat
Pierwsza niespodziewana ciąża 06.2021r. zakończona - nie pojawiło się💔, wyłyżeczkowanie 16.07.21r.
Od Tego momentu starania .
05.05.2023r. podjęcie decyzji o klinice niepłodności. GAMETA BYDGOSZCZ
% endometriozy.
07.2023r. - Histeroskopia , biopsja : zapalenie endometrium.
AMH -2,47/ Monitoring ✔️ cykle 30-31
👦Mąż 37lat
zdrów jak 🐟
Plemniczki żywe-pracusie ✔️
( Start IVF/ICSI kwiecień 2024
Zaczynamy :
- 2x dziennie ( rano wieczorem )Estrofem)
02.05.2024r. Niespodziewane dwie kreski✔️✔️
04.05.2024r Beta HCG 218mIU/ml
06.05.2024r. Beta HCG 748 mIU/ml
08.05.2024r.Beta HCG 2011 mlu/ml
🩺 22.05.2024r. 6t4d MAMY
22.12.2024r Urodziła się Nasza córka Klementynka -
Hej hej już wam mówię jak było u mnie z tym masażem. Położyłam się na kozetce w spódniczce o babeczka pokazała 3 czy 4 techniki na mnie. I najpierw pokazała i tłumaczyła co robi potem robił to mój maż na mnie i ja mówiłam czy robi dobrze/czy źle 😂 wiec u mnie na mnie pokazywała a mąż powtarzał. Nikt nie był skrępowany, nawet mój mąż powiedział że „zrobiła to tak ze było bez krępacji”. Ale ja też mam bardzo wysoka tolerancje na rozbieranie się. Potem jeszcze robiła mi masaż na rozciągnięcie tkanek żeby zachęcić bobaska do obrotu i rozmawiała z nami normalnie o porodzie i gdzie co i jak.
Ja dziś spałam znowu wspaniale, do 7 na siku i potem do 9.40. Dobrego dnia idziemy podejrzeć Kazia o 13.30 🙂Holibka, Zaqwsx, kknn, Ilona.., ultramaryna_, Gumcia1989, kattalinna lubią tę wiadomość
-
Dzięki dziewczyny za opis takiej wizyty. Będzie trzeba taka zaplanować. 😊
Nome, piękne gąski. Ja zamówiłam też naklejki ale nie dużo bo mały będzie spał u Nas w sypialni więc chce tylko ozdobić okolice komody/ kącika dziecka.
Nie wiem czy to ta pogoda czy etap ciąży ale jestem bez sił i mam taką chandrę od wtorku że tragedia. Najchętniej zrobiłabym z siebie kocyków buritto i tak spędziłabym całe dnie. Do tego znów czuję się nie gotowa na przyjście małego człowieka. Mimo iż trochę rzeczy już kupiliśmy to mam wrażenie że niczego nie mamy, a powinniśmy już mieć wszystko. A ciuszków brak (wiąż nie odebrane po ludziach), komody brak, remont łazienki się przesuwa. Imię nie wybrane... Do tego mąż ma więcej delegacji niż jest w domu przez najbliższe dwa tygodnie. Jakoś wszystko widzę w czarnych barwach...22.05.24 ⏸️
24.05 252.00
28.05 1884.00, jest pęcherzyk ciążowy 🍀
13.06 7.25mm, jest ❤️
18.07 USG, NIPT- 5.5cm zdrowego chłopczyka 💙
19.09 połówkowe - ✅
9.12 USG - 2kg człowieka
3.01 USG - 2.77kg człowieka
Starania od maja 2023
Nawracajace ciąże biochemiczne 🙁
homozygota MTHFR c. 1286A>C, heterozygota PAI1
ANA: typ ziarnisty, 1:320, immunoblot ANA3 ujemny -
Domi.Nika powodzenia na wizycie
Murilega może jesteście z tych ludzi, którzy nazywają dziecko w dniu porodu pierwszym imieniem które przyjdzie do głowy? 😀 U mnie w rodzinie był taki przypadek i tez fajnie, chociaż ja panikowałam że nie mam imienia jak się dowiedziałam że jest chłopcem przez 2 tygodnie... 😅 Z przygotowaniami najtrudniej zacząć. Jak się już poroni rzeczy, pouklada i wyobrazi to łatwiej kolejne czynności wykonywać
Ja się idę zmusić do sportu. Nie chce mi się jak nie wiem, ale jestem dzisiaj wrakiem człowieka i muszę zrobić coś żeby poczuc serotoninę. Postawiłam na spacer po okolicznych polach i śpiewanie małemu ( niech już ma mnie dość 🤣)Domi.Nika, kattalinna lubią tę wiadomość
-
Ja mam od wczoraj jakaś energię właśnie nie wiem czym to spowodowane, ale miałam kilka dni Burito Murilega. I oglądałam bajki disneya 😅 fajnie było. Także to się zmienia!
Dziś upolowalam komplecik z francise and henry na połóg bo maja promki nie wiem czy polecam bo nie miałam, ale jak ktoś poluje to zaczął się u nich Black Friday maja tez koszule do karmienia ale ja koszul mam 4/5 i muślinowy szlafroczek. Myśle ze mi wystarczy i mam taki świąteczny secik piżamowy z hm upolowany na vinted i spodnie z golfem plus koszula.
-
Hej dziewczyny, ja też się zgłaszam jako przyjmująca żelazo od dzisiaj 🙋🏼♀️ Hgb na poziomie 11 tylko:/ Dostałam na receptę tak jak Karolka sorbifer i 2x dziennie zalecenie przyjmowania 😬
Młody waży już uwaga: 2.5 kg 🙈 Mam dwie ostatnie wizyty przed sobą i w razie w trzecią jakbym nie urodziła przed 9 stycznia. Jezu ale mnie to przeraża, już tak blisko końca 🤪Karolka89, Aleale, KINGA89, Rocky, ultramaryna_, Gumcia1989, kattalinna, Liyss🧚🏻 lubią tę wiadomość
-
kinia982 wrote:Hej dziewczyny, ja też się zgłaszam jako przyjmująca żelazo od dzisiaj 🙋🏼♀️ Hgb na poziomie 11 tylko:/ Dostałam na receptę tak jak Karolka sorbifer i 2x dziennie zalecenie przyjmowania 😬
Młody waży już uwaga: 2.5 kg 🙈 Mam dwie ostatnie wizyty przed sobą i w razie w trzecią jakbym nie urodziła przed 9 stycznia. Jezu ale mnie to przeraża, już tak blisko końca 🤪
Ooo kinia jak to zleci, ale waga ładna 🥰🩵 czyli podobnie mamy z 5tyg Nam pozostało, Boziu 🙈🥰 ( tez sie boje ) 🤣🤣🤣 Będzie pięknie, bedzie ciężko ale jak nie My to kto kobietki 👑💝🤰🏻🎀🫶😇🤪
A powiedz mi proszę te ost wizyty to już masz co 2,3tyg ?
Przede mną jeszcze Gbs . Wymaz robił Ci Twój gin czy bylas w vitalabo... itpWiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2024, 12:10
kinia982 lubi tę wiadomość
👩🏽 Ja 35 lat
Pierwsza niespodziewana ciąża 06.2021r. zakończona - nie pojawiło się💔, wyłyżeczkowanie 16.07.21r.
Od Tego momentu starania .
05.05.2023r. podjęcie decyzji o klinice niepłodności. GAMETA BYDGOSZCZ
% endometriozy.
07.2023r. - Histeroskopia , biopsja : zapalenie endometrium.
AMH -2,47/ Monitoring ✔️ cykle 30-31
👦Mąż 37lat
zdrów jak 🐟
Plemniczki żywe-pracusie ✔️
( Start IVF/ICSI kwiecień 2024
Zaczynamy :
- 2x dziennie ( rano wieczorem )Estrofem)
02.05.2024r. Niespodziewane dwie kreski✔️✔️
04.05.2024r Beta HCG 218mIU/ml
06.05.2024r. Beta HCG 748 mIU/ml
08.05.2024r.Beta HCG 2011 mlu/ml
🩺 22.05.2024r. 6t4d MAMY
22.12.2024r Urodziła się Nasza córka Klementynka -
Ja miałam przyjmować żelazo od połowy ciąży jakoś, co 2 dzień. Na ostatniej wizycie lekarka powiedziała, że mogę już odstawić, hemoglobina była lekko powyzej 12, ferrytyna 26 więc jak dla mnie średnio, ale zrobiłam jak kazała. Staram się pić zakwas z buraka kilka razy w tygodniu i często wpada wołowina na obiad. Mam nadzieję, że nie będzie jakiejś masakry jak zrobię badania za 2 tygodnie. Tym bardziej, że u mnie i tak te płytki są już poniżej normy.
Domówiłam dzisiaj kilka ubranek z vinted, bo czułam, że mi brakowało, choć to raczej wygoda, bo mogłabym robić codziennie pranie i suszenie i by starczyło, ale czy będę miała czas i chęci?
Muszę się zabrać też za te walizkę, ale nienawidzę się pakować nawet na wakacje, a co dopiero do szpitala... -
Kinia kawał synka ☺️ A Ty na który szpital się zdecydowałaś?
Karolka mi gbs pobierała lekarka na wizycie.
Domi kciuki za wizytę, dawaj znać co słychać u Kazia!
Mogę Wam wypisać co ja popakowałam do szpitala. Mam podział na torbę dla siebie, walizkę dla maluchów i rzeczy do auta. Jak macie jakieś sugestie czego brakuje albo co jakos zmienić to dawajcie 😁
Dla mnie:
1. Paczka koszule x3 i skarpetki x 4
2. Paczka klapki na odział i klapki pod prysznic
3. Paczka poród
- koszula do porodu
- skarpetki
- mały ręcznik
- średni ręcznik
- okład żelowy
- grzebień (raczej do zaciskania niż czesania )
- gumka do włosów
- pomadka do ust
- olejek do masażu
- piłeczka do masażu
- podkład x 1
4. Paczka po porodzie
- koszula
- skarpetki
- majtki siatkowe
- biustonosz
- wkładki laktacyjne
- 2 x podpaska poporodowa
5. Paczka WC
- majtki siatkowe
- nakładki na sedes
- butelka peri
- tantum rosa
- ginexid
- płyn do higieny intymnej
- ręczniki bambusowe
- czopki glicerynowe
- papier nawilżany
6. Paczka piersi
- lanolina
- kompresy multimam
- femaltiker
- biustonosze x2
- wkładki laktacyjne
- muszle ochronne
- nakładki na sutki
7. Szlafrok
8. Ręcznik duży + ręcznik średni
9. Podpaski poporodowe
10. Kosmetyczka (żel, szampon, odżywka, maseczka😅,szczotka do włosów, szczoteczka i pasta do zębów, golarka, Euthyrox + może dorzucę tusz, rozświetlacz i bronzer na wyjście). Wszystkie przybory toaletowe w wersji mini albo przelane.
11. Paczka prowiant (mamba, lizaki, wafle, kinderki, musy + woda z dzióbkiem)
Dla dzieci
1. Paczka „pupa”
- pieluchy 0 i 1
- chusteczki nawilżane
- bepanthen
2. Pieluszki tetra/muslin
3. Ubranka 44 (body, pajacyki, skarpetki)
4. Ubranka 50 (body, pajacyki, skarpetki)
5. Po porodzie dla każdego dziecka
- rożek
- pielucha 0 i pielucha 1
- Pielucha tetrowa
- otulacz
- pajacyk
- body na krótki rękaw
- skarpetki
- niedrapki (szpital wymaga 🙄)
W aucie będzie czekać:
- paczka pieluch 0 i 1
- poduszka do karmienia
- przedłużacz
- kocyki
- ubranka 56
- zestaw na wyjście dla dzieci i dla mnie
- koszula rozpinana i jakieś lekkie buty dla męża
- laktator i smoczki
- kubek i widelce (bo na liście od szpitala tego nie ma ale jakieś głosy czytałam że lepiej mieć swoje 🙄)
- lampka
- podkład żeby w razie czego położyć na fotel
Do tego jeszcze trzeba będzie dopakowac ładowarkę, suplementy i dokumenty. Dużo 😅
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2024, 13:13
kinia982, Holibka, Karolka89, Aleale, ultramaryna_, Gumcia1989 lubią tę wiadomość
-
Karolka89 wrote:Ooo kinia jak to zleci, ale waga ładna 🥰🩵 czyli podobnie mamy z 5tyg Nam pozostało, Boziu 🙈🥰 ( tez sie boje ) 🤣🤣🤣 Będzie pięknie, bedzie ciężko ale jak nie My to kto kobietki 👑💝🤰🏻🎀🫶😇🤪
A powiedz mi proszę te ost wizyty to już masz co 2,3tyg ?
Przede mną jeszcze Gbs . Wymaz robił Ci Twój gin czy bylas w vitalabo... itp
Za 2 tygodnie mam jedną (12 grudnia) i tam ma być GBS i dostane skierowanie na badania ostatnie już przed porodem, potem tydzień później ostatnia wizyta (czyli 19 grudnia), bo na święta mój gine na wolnym i mówi, że jak do 9 stycznia nie urodzę to się widzimy jeszcze raz 😀
Oczywiscie ze damy rade! ja juz mam dosc i najchetniej poszlabym rodzić teraz 🤣 Bardziej boje sie pobytu w szpitalu pozniej, niż samego porodu xdKarolka89, ultramaryna_ lubią tę wiadomość
-
Nomeolvides wrote:Kinia kawał synka ☺️ A Ty na który szpital się zdecydowałaś?
Póki co jestem nastawiona na:
1. UCK (nacięcia mnie jakoś nie przerażają, a to najbliższy od nas i byłam tam raz już w ciąży gdy wymiotowałam wodą w 12 tygodniu, więc jakąś dokumentacje moją już mają)
2. Kartuzy, bo naczytałam się samych dobrych opinii
3. Zaspa, bo mam złe rodzinne wspomnienia z tym szpitalem i jakoś mnie on przeraża... Odwiedzałam tam tate, babcie, mame 🙈 Dla mnie owiany złymi wspomnieniami niestety.
A jak wyjdzie z miejscami w praniu to zobaczymy 🤪 Jak czytam, że o miejsca wszędzie trzeba się bić to nie nastawiam się mocno na żaden xD Ale czekam też na opinie od Ciebie, bo pewnie urodzisz przede mną to chętnie posłucham opinii i wezmę pod uwagę 🥰
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2024, 13:22