Termin STYCZEŃ 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Stokrotkkka bo się już martwiłam 🥺 Gratulacje dla was. Jaka piękna waga
Nomeolvides klimat sali operacyjnej jest niezwykły. Ja jako pracownik uwielbiam, jako pacjent już mniej, ale zawsze jak wchodziłam na ivf to czułam magię. Może dlatego się zakochałam w swojej pracy.
Dobrze ze według nich wszystko poszło zgodnie z planem i aby jak najszybciej was wypuścili teraz. Przyznam że jak czytam o tym pokarmie to trochę mnie stres bierze. Ale u mnie jedno do wykarmienia to może nie będzie tak trudno.
Jakasienka jak czujesz się zestresowana to ja bym poszła prywatnie na wizytę orzed, jeżeli dasz radę wytrzymać do wizyty to nie. Ja teraz jestem słaba psychicznie I mam ochotę że wszystkim iść. Na IP można nakłamać trochę ale nie wiadomo jakie będą konsekwencje tego...
Holibka zazdroszczę tych ubrań po ciąży. Chyba sobie nakupie takich fajnych podkreślających figurę jak już urodzę 😂Holibka lubi tę wiadomość
-
Stokrotka - serdeczne gratulacje !!!!!! ❤️
kinia928 - a masz jakas wizyte niedlugo, jakies ktg zeby sprawdzic jak tam sytuacja?Stokrotkkka lubi tę wiadomość
początek starań 2021, pierwsze badania diagnostyczne 2022
07.2022 amh: 0.98 fsh:17.90
12.2022 - HyCoSy, niedrożny lewy jajowód
08.2023 amh: 0.3
03.2024 amh: 0.45
29.04.2024 - pierwsze ivf początek stymulacji
08.05.2024 - punkcja, 3 🥚
13.05.2024 - transfer
24.05.2024 - s-HCG 215, transfer udany
09.09.2024 - połówkowe, 323 g wszystko w normie 🎉
-
Yowelin wrote:Jakimś gigantem nie jest, ja też, ale w naszych rodzinach faceci są więksi więc nam się tak trafiło.
Fermina, nie wiem jak oni te siatki ustalają. Powinny być jednakowe, ale tak naprawdę każdy cm pomiaru ma tu znaczenie więc stąd taki rozjazd. A Ty nie miałaś zalecenia indukcji przed terminem porodu? Jeśli chodzi o UCK, to jedyne, co moja lekarka powtarza, że tam nikt nie będzie przeciągał i jak coś to decyzja o CC zapadnie szybko i jak będą wskazania, to ją po prostu zrobią. A Ty o jakim szpitalu myślisz?
Miałam mieć ale w tym 37 tc mój gin powiedział, że zobaczymy na kolejnej wizycie (czyli dziś ). Ja jestem z prowincji 😆 2x rodziłam w Lęborku i byłam bardzo zadowolona ale teraz nie wiem czy im zaufam w tej decyzji, kiedy trzeba a kiedy nie trzeba ciąć.. -
Stokrotka, gratuluję! Wspaniale, że jesteście już razem po tej stronie!😍
Stokrotkkka lubi tę wiadomość
-
Aleale wrote:Stokrotka - serdeczne gratulacje !!!!!! ❤️
kinia928 - a masz jakas wizyte niedlugo, jakies ktg zeby sprawdzic jak tam sytuacja?
Dopiero 09.01 wizytę+ktg i na tej wizycie skierowanie na 13.01 na indukcję jak samo się nie zacznie 😭 bo mój ginekolog ma urlop... -
Puściłam sobie Titanica w tle i Was nadrabiam, chociaż pewnie nie odniosę się do wszystkich.
@Stokrotka, gratulacje! Kolejny wątkowy maluszek ❤️ Musiałaś się namęczyć tyloma godzinami skurczów... Odpoczywaj i daj znać jak będziesz miała siły jak to się u Ciebie potoczyło.
@Nome, fajnie że już jesteś po zabiegu, niezłe przygody miałaś. Niestety jak jest jakiś stan zapalny to śluzówka potrafi być bardzo krucha i nawet najlepsze szwy mogą nie trzymać jak powinny. Jedyny plus, że Cię to nie bolało jakoś. Niech Cię obstawią antybiotykiem i obyś jak najszybciej mogła zapomnieć o wszystkim i cieszyć się dzieciaczkami ☺️ A na tekst lekarzy chyba nie wiedziałabym jak zareagować 😂
@Yowelin, Rocky, Gumcia1989, Ottioli, Podkoszulka (mam nadzieję, że nie zapomnialam o nikim) - no to dziewczyny jesteśmy na podobnym etapie, u mnie dziś 37tydz.1 💪 To ogromny komfort dla głowy, że już ciąża donoszona ☺️ Naprawdę cieszyłabym się, gdyby coś się niedługo zaczęło 🙈
@Holibka, czyli nie ma co liczyć, że się pochodzi dłużej w tych ciążowych legginsach po porodzie? Przyznam, że też miałam taki plan na połóg, żeby sobie w nich wygodnie chodzić i najwyżej wywijać ten pas na brzuch 😂 A brzuszkowa noc mam nadzieję, że będzie wyjątkiem, bo z tego co piszesz to Tymek na razie jest bardzo współpracującym maluszkiem.
@kattalinna, oby wszystko sprawnie poszło a bojowe nastawienie pomogło, czekamy na wieści 💪 Właśnie boję się tego, że nie będą pozwalali za bardzo na jedzenie w porodzie, a raz że źle znoszę głód, dwa - przy cukrzycy muszę mieć unormowaną glikemię, nie wiem jak kilka/kilkanaście godzin bym miała wytrzymać bez jedzenia szczerze mówiąc 😅
@potforzasta, synek wygląda przesłodko, nie można się napatrzeć na niego ☺️
@_Aliya_, Liyss - kciuki za Was dziewczyny!
@kinia982, no już by mogły przestać sobie robić jaja te skurcze u Ciebie i rozkręcić porządną akcję! Z tymi skurczami to musi być bardzo indywidualna sprawa - Ciebie skręcało z bólu, a ktg nic nie pokazywało, a ja dziś na ktg miałam skurcze nawet do 80, których wgl nie czułam... Ale podejście lekarza olewające Twoje odczucia i to że boli bardzo słabe, zwłaszcza w tak renomowanym ośrodku oczekiwałabym innego traktowania.
@Zaqwsx, jak wchodzę na forum to tylko patrzę czy coś u Ciebie ruszyło 😄 Śniło mi się, że byłaś następna 😅
@kknn, czyli otwierasz jutrzejszą stawkę - powodzenia! ☺️
@Jakasieńka, z tego co pamiętam to pierwsza córeczka też była raczej z tych drobnych, więc jeśli lekarz nie widzi nic niepokojącego w tym przyroście, to nie ma co panikować. Ale jeśli konsultacja u innego lekarza by Cię uspokoiła, to bym się umówiła 🙂 Na tym etapie rozbieżności w pomiarach mogą być spore, więc trzeba to brać na dystans chyba.
Ja dziś miałam pierwsze ktg - mały cały czas bojkotował peloty, które mu chyba uciskały, położna powiedziała, że rzadko się zdarza tak aktywne dziecko 😂 Zapisało się kilka skurczów i to nawet takich do wartości 80 (położna mówiła, że to już sporo, ale nie wiem).
Od kilku dni mały bardzo rozpycha się w brzuchu i jest w ruchu prawie cały czas - chyba już mu ciasnawo. Tłumaczę mu, że na szagę nie wyjdzie, musi kombinować inaczej 😂 Z dobrych wieści, mam ujemny GBS i hemoglobina troszkę urosła w ostatnich badaniach. Za to jestem trochę wkurzona na lekarkę, bo nie dopilnowała, bym zrobiła drugi wynik gr. krwi... Zleciła mi to tylko raz, wynik wpięła w kartę i wczoraj szykując sobie wszystkie dokumenty do szpitala patrzę, a tam jak byk napisane, że wynik niepotwierdzony, a do szpitala potrzebny potwierdzony 🙄 Więc jeszcze jutro czeka mnie lab.
Wgl ostatnie dni całe bym mogła przespać... Nie wiem czy to jakieś zbieranie sił przed porodem czy co, ale mogłabym tylko wstawać na jedzenie. Każdy film czy podcast działa na mnie jak najlepsza usypianka, chwila i odlatuję 😀
Jak to jest z tymi wartościami skurczów w ktg? Jakie wartości macie przy skurczach przepowiadajacych, a jakie są przy porodowych? 🤔 Obserwowałam dziś to wszystko z zaciekawieniem na tym ktg 😀
Jeśli kogoś pominęłam, to wybaczcie!Holibka, kinia982, Podkoszulka, kknn, Perli_92, Liyss🧚🏻, Ottioli, Stokrotkkka, kattalinna lubią tę wiadomość
-
Kinia982 strasznie późno ta wizyta. Pewnie bym nie wytrzymała....
Ja mialam dzisiaj spadki tętna na ktg podczas ruchów. Nie wiem czy uznają to za fail maszyny. Czekam na interpretację i badanie szyjki ale teraz to dopiero stresa będę miała
Akma ja nie rozumiem dobrze tych skurczów. Dużo podczas ruchu się podnosi wykres z tym że to jeszcze nie skurcze no i czasami samoistnie mi dojeżdżają ale ostatnio miałam na 100 a dzisiaj to może do 40 maksymalnie się zarysowały, tak więc nie rozumiem reguły.
Moje dziecko nienawidzi ktg. Boję się że podczas porodu też będzie na ktg cicho i chwilę później będzie się ruszał. Nie chce żeby coś źle interpretowali bo już któryś raz słyszę że się dziecko za mało ruszakinia982 lubi tę wiadomość
-
Fermina, a Wejherowo? Jest taka grupa "Gdzie rodzić na Pomorzu" na fb i z tego, co kojarzę, to raczej polecają. Może rozważ sobie jak nie jesteś pewna Lęborka. Z UCK jest ten problem, że możesz się tam po prostu nie dostać, bo nie będzie miejsca. Chyba że dostaniesz dzisiaj skierowanie, ale chyba lepszym wariantem byłoby gdyby się okazało, że bobas jednak nie jest taki duży, co? 😉
Akma, a to mnie trochę pocieszyłaś z tym wynikiem krwi, bo ja mam co prawda potwierdzony, ale nie mam oryginału więc też gnam jutro do labu. Dobrze wiedzieć, że ktoś na tym samym etapie ciąży też z tym walczy.
Też dołączam do pytania o skurcze na KTG, jak to wygląda. Miałam już jedno przy kwalifikacji 2 tygodnie temu, ale tam chyba tylko zapisalo się raz coś 50, to chyba jakaś bieda z nędzą była.
Mnie dzisiaj w nocy obudził taki mega skurcz, ale totalnie nie wiedziałam czy to macica czy co, dziwne to było, ale bardzo silne. Oczywiście mały wtedy nie ruszał się przez jakieś 40 minut i już zaczęłam panikować. Wstałam, zjadłam ciasto i popiłam colą, to coś się tam delikatnie ruszył i zasnęłam. Nie wiem co to było. Lekarka mówiła, że pewnie przepowiadający, ale ja do tej pory miałam raczej je takie napinające (mrowiejace) i miesiączkowe. Dobrze, że dziś była wizyta i sprawdzone, że wszystko ok. -
Hej, zgłosiłam się rano do szpitala bo wczoraj minął termin porodu. Zostawiają mnie już a indukcję zaczniemy najwcześniej w niedzielę dopiero. Tak więc długi weekend mam w szpitalu 🙈
Już czekam na moją córkę, żeby jak najszybciej stąd wyjść!
A, że to mój pierwszy w życiu pobyt w szpitalu więc duże emocje są we mnie. Coś się lekarzowi nie spodobało w zapisie ktg i trochę mam mniej wód chociaż lekarz twierdzi, że w normie dla tego tc ale wolą mnie zostawić. Mała waży około 3800 g więc jeśli chodziłoby o samą wagę to by mnie puścili jeszcze do domu na kilka dni.
Takie bolesne badanie szyjki mi zrobił, że nigdy takiego bólu nie czułam. Tylko mówił „ dziecko nie wyginaj się” a ja tam walczyłam o przetrwanie na tym fotelu 🙈 Ja nie wiem jak dam radę przy porodzie jak te badanie mnie zjechało 😅 a i nawet nie wiem ile ma szyjka bo z tego bólu już nie słuchałam co ten lekarz do mnie mówi. Jedynie co to miałam trochę krwi na papierze więc zakładam, że to po tym badaniu musiało być.
Idę nadrabiać co u Waskinia982, Fermina, kknn, Podkoszulka, Holibka, ultramaryna_, Ottioli, kattalinna lubią tę wiadomość
Nadzieja to początek wszystkiego✨
11cs 🍀
19.04 12dpo ⏸️ beta 122,90/22.04 beta 578,60 🤞🏻
09.05 0,58 cm bobo z bijącym 💗
28.05 nasz maluszek ma 2,46 cm 🐣
17.06 bobuś ma 6 cm 😍 🩷
26.06 prenatalne, zdrowe bobo ma już 7,24 cm 🥹 🩷
24.07 mała akrobatka waży 212g 😍
06.08 córeczka waży 317g 🥰
21.08 II prenatalne, malutka waży 481g i wszystko ok 🥹
03.09 nasza kuleczka waży 639g 🥰
01.10 gwiazdeczka waży 1140g ♥️
16.10 III prenatalne- wszystko dobrze, córcia waży 1654 g 🤩
29.10 córeczka waży 1919g, stópka 6,2 cm
19.11 KTG, nasza myszka waży 2499 g 💗
03.12 KTG, córcia waży 3100g, jej włoski mają ponad 1 cm długości 🥹
17.12 KTG, ostatnia wizyta, nasz dzidziuś waży 3500 g 💗
🔜 poród 🥰
-
Faelwen dużo jest dobrych opinii o Wejherowie (chociaż ja bym nie chciała mieć wpisane że się w Wejherowie urodziłam 😂) i Kartuzach. Może któryś z tych szpitali?
-
U mnie jednak spadki tętna i będzie hospitalizacja dzisiaj. Szkoda ze na długi weekend. Aby chcieli w razie czego indukowac
kinia982, kattalinna lubią tę wiadomość
-
Zaqwsx wrote:U mnie jednak spadki tętna i będzie hospitalizacja dzisiaj. Szkoda ze na długi weekend. Aby chcieli w razie czego indukowac
Myślę że w takiej sytuacji nie będą czekać. Święto nie święto tu się liczy życie i zdrowie. Kciuki ogromne! -
Kurczę, spisałam się jak dzika i mi się usunęło. 🙈
Teraz w skrócie. Mam złe doświadczenia z Wejherowem z pierwszego porodu i w ogóle ich nie biorę pod uwagę. Obraziłam się śmiertelnie, znam też dziecko niepełnosprawne przez ich błąd i w ogóle w mojej świadomości nie funkcjonują jako dobra placówka.
Haha Nome, ja nie jestem stąd i nie mam uprzedzeń ale mój mąż też niekoniecznie chciał mieć Wejherowo w akcie urodzenia dziecka 🤣
Myślę że miedzy Lęborkiem a Kartuzami nie ma wielkiej różnicy w doświadczeniu trudniejszych porodów a ogólnie na opiekę w Lęborku złego słowa nie powiem, wręcz byłam zachwycona.
@Zaqwsx, super że biorą Cię na obserwację, lepiej sprawdzić co się dzieje. -
Dzięki Nome źle taka końcówkę docisnęłam. Wiec uwaga sprawdźcie te końcówki. Już git! Muszę podciągać sobie trochę tego mleka.
Zaqwsx myśle ze będzie dobrze z ta laktacja nie przejmuj się. Hormony robią swoje.
Stokrotka gratulacje! Jesteś w dobrych rękach na oddziale! Położne są super. Laktacyjne położne tez ekstra. Super pomagają. A i mąż dostał na mnie zwolnienie wiec tam wypisują jak poprosisz.
Edit. Zaqwsx będę odświeżać forum kiedy tylko będę mogła 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia, 14:21
Stokrotkkka lubi tę wiadomość
-
Zaqwsx wrote:U mnie jednak spadki tętna i będzie hospitalizacja dzisiaj. Szkoda ze na długi weekend. Aby chcieli w razie czego indukowac
-
@Lyiss miałaś ten słynny masaż szyjki? To chyba się zacznie niedługo.
-
Zaqwsx, lepiej żeby Kacperek był pod kontrolą ☺️ będzie dobrze, a indukcja nie taka straszna. Pozytywne nastawienie to 50% sukcesu. Pewnie zaskoczyła Cię ta sytuacja, bo nie byłaś gotowa na taki obrót sytuacji, więc bardzo mocno Cię przytulam 🫂 będziecie w dobrych rękach ❤️
Liyss, najważniejsze, że jesteś teraz już pod opieką specjalistów i maleńka będzie monitorowana ☺️ do niedzieli szybko zleci 🙌 już za chwilkę się zobaczycie po drugiej stronie brzucha 🥹 ja dzisiaj od rana czułam lekki stres, bo chyba też chciałabym już być w szpitalu, żeby mieć małego na oku.
Stokrotka, gratulacje 🥳 na pewno tak długi poród, to ogromny wysiłek, odpoczywaj ❤️ zdrówka dla Was i szybkiego wyjścia do domku!
Kattalinna, wspieram myślami 🙏Liyss🧚🏻, Stokrotkkka, kattalinna lubią tę wiadomość
04.2023: 8+2, triploidia 💔
08.2023: 6+5 monoploidia 💔
01.2024 & 03.2024: cb
20.04.2024 beta 24,14; 22.04 beta 96,72; 24.04 beta 253,80; 29.04 beta 2362,2 🍀
13.05 🩺 8,3 mm (6+5) ❤️
27.05 🩺 2,17 cm (8+4)
10.06 🩺 3,85 cm (10+4)
24.06 🧬 6,30 cm (12+4)
22.07 🩺 (16+4) 175 gramów małego kawalera 🩵
19.08 II 🧬 (20+4) 376 gramów
16.09 🩺 (24+4) 693 gramy
14.10 🩺 (28+4) 1165 gramów wiercipięty
15.11 🩺 (33+1) 2294 gramy
29.11 🩺 (35+1) 2630 gramów
13.12 🩺 (37+1) 3054 gramy
30.12 🩺 (39+4) 3500 gramów
Ja&On: 34 lata
Kariotyp ✅
Trombofilia: białko S 56%❌
MTHFR A1298C w układzie heterozygotycznym❌
ANA1: dodatni ❌
ANA2: słabo dodatni: 1:160, ziarnisty z dodatnimi sferami chromosowymi❌
-
@Stokrotkaaa gratuluję! Cudownie, że jesteście już z Bartusiem razem 🥰 Jak znajdziesz chwilę to napisz nam co i jak. Cieszcie się sobą 🥹
@Nome kochana ale z Ciebie mleczna mama! Jak ściągałam mleko dla syna to na 120 ml płakałam z radości. A 250-300 to jakiś kosmos 😍 oby tak dalej. CDL powtarzają, że jest popyt to jest podaż hehe Dzięki za instrukcje z momcozy!
@Zaqwsx i @Lyiss kciuki za wasze pobyty w szpitalu. Dobrze być pod bieżącą opieką, odpada dużo stresu i niepewności. 🤞🏻🤞🏻Pamiętam swój masaż szyjki z porodu z synem, zdecydowanie najgorsze doświadczenie!
@Holibka, fajnie tak wrócić do ubrań przedciążowych 😊 A Tymuś pięknie rośnie, skoro już wyrasta. Mój syn urodzony 2820 g rozmiar 56 jeszcze nosił na 2 miesiące 😅 w ogóle mogłabyś nam zdjęcie Tymka wrzucić, te maluchy tak się zmieniają.Liyss🧚🏻, Stokrotkkka lubią tę wiadomość