Termin STYCZEŃ 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
KINGA89 wrote:Dziewczyny, księgowa mi powiedziała, że do macierzyńskiego będę potrzebowała zaświadczenie o porodzie (taka małą karteczkę z informacją, która to ciąża i który porod), ja nic takiego nie dostałam w szpitalu i teraz się zastanawiam skąd ta wziąć. Lekarz rodzinny może to wystawić albo położna?
Też mi tak powiedzieli, aczkolwiek dziewczyna, która wysłała mi tę wiadomość raczej tylko przekazuje dokumenty dalej. Pisałam jej, że poprzednio nie składałam tego zaświadczę i nikt nie kazał dosyłać. Wczoraj złożyłam wnioski i kopię odpisu aktu urodzenia bez zaświadczenia.
Moim zdaniem nie powinno być potrzebne, bo przecież żeby mieć macierzyński nie musisz sobie tego dziecka urodzić i sam fakt, że w akcie urodzenia jesteś rodzicem powinien wystarczyć.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:53
KINGA89 lubi tę wiadomość
-
Kattalinna chodzi o pieluszki wielorazowe? To one tak zachwycają?
Nie wiem jak taki maluch ma nie spać w dzień. Niezłe znęcanie się nad rozwijającym się organizmem 😂kattalinna lubi tę wiadomość
-
Kattalina ja mam dwa smoczki jeden z luu a drugi z Lovi (był za free do butelki). Ale spec od smoczków ze mnie żaden. Czasami weźmie do paszczy a czasami wypluje.
Rozumiem ze rozmawialiście o wielorazowych pieluszkach ? zastanawiam się czy na następny rozmiar wybrać MOS czy OS. Chyba wezmę jedna taka jedna taka i zobaczę jak będą leżały. Zdecydowanie ten system SIO jest najlepszy. Mój maż ogarnął zwijanie tetry w samolot (ja jeszcze tego nie ogarnęłam) :p na razie używam na zmianę z bambiboo.
kattalinna, Zaqwsx lubią tę wiadomość
-
Tak, wielorazowe 🙂 już dostałam przydomek od położnych "eko mama" 😉
Domi, ja mam głównie wełnę, po córce jakieś chyba rozmiar S (wtedy to kupowałam jako Nb niby 🤣) otulacze. Nawet nie pamiętam co i jakie bo kupowałam na raty. 7 lat temu nie było rozmiarów MOS, dopiero zaczęły wchodzić. Dla mnie najlepsze wtedy (w sumie do końca używałam) były OS slim z oopsa. Tej firmy już nie ma, trochę pieluch jeszcze krąży na bazarkach. Ten rozmiar to chyba był taki pośredni, pięknie leżały u młodej. Teraz będę pewnie na bieżąco decydować. Stefan rośnie w takim tempie, że nie wiem czy od razu na studia nie pójdzie 🤣 btw dziś waga 3770g, czyli 90g w dwa dni.
Mój mąż też był specem od samolotów, teraz nie ogarniamy i na bieżąco składam 😉 -
kattalinna wrote:Domi, a który z tych dwóch Tobie się bardziej podoba? I jak wagowo wypadają w porównaniu?
Oba wydają się tak samo wagowo. Bardzo podobnie są zrobione- chodzi mi o profil tego smoczka. Mi się wgl smoczki nie podobają 😂 ale No cóż jakieś swoje wizje muszę porzucić na rzecz mojego zdrowia psychicznego :pkattalinna lubi tę wiadomość
-
Domi.Nika wrote:https://zapodaj.net/plik-ke90gDAmvJ
No dobra jednak wyglądają inaczej 🙈 ale ja nie ogarniam. Podobno logopedzi polecają te z Lovi. Mam sporo koleżanek logopedek chyba ich podpytam.kattalinna lubi tę wiadomość
-
Właśnie kombinuję jak kupić smoczek idealny od razu, żeby był zaakceptowany przez młodego i logopedów 🤣 szczególnie, że u nas pozycja spoczynkowa języka jest do poprawy i wzmocnienia, boję się żeby smoczkiem nie pogorszyć... Ale moja psychika krzyczy, że muszę mieć smoczek 🤣
-
kattalinna wrote:Właśnie kombinuję jak kupić smoczek idealny od razu, żeby był zaakceptowany przez młodego i logopedów 🤣 szczególnie, że u nas pozycja spoczynkowa języka jest do poprawy i wzmocnienia, boję się żeby smoczkiem nie pogorszyć... Ale moja psychika krzyczy, że muszę mieć smoczek 🤣
Ja kupiłam Nuk anatomiczny (10 zł za 1 sztukę w Pepco). Wg przeglądu smoczków który mam jest ok a do tego: "Smoczek dopasowuje się do wnętrza jamy ustnej, dzięki czemu język może się oprzeć i pracować." Może to opcja dla Was?22.05.24 ⏸️
24.05 252.00
28.05 1884.00, jest pęcherzyk ciążowy 🍀
13.06 7.25mm, jest ❤️
18.07 USG, NIPT- 5.5cm zdrowego chłopczyka 💙
19.09 połówkowe - ✅
9.12 USG - 2kg człowieka
3.01 USG - 2.77kg człowieka
Starania od maja 2023
Nawracajace ciąże biochemiczne 🙁
homozygota MTHFR c. 1286A>C, heterozygota PAI1
ANA: typ ziarnisty, 1:320, immunoblot ANA3 ujemny -