Wózek - jaki wybrać?
-
WIADOMOŚĆ
-
Kochane podsumujmy tu nasze informacje dotyczące modeli oraz zaznaczmy na co zwracać uwagę przy wyborze wózka. Przeczytałam już masę opinii na str. bangla.pl, wysłuchałam też niejednego sprzedawcę i nadal nic nie wiem. O to na co sama zwracam uwagę:
1) Koła pompowane lub piankowe (pompowane na tereny, piankowe na miasto, choć te drugie w ogóle do mnie nie przemawiają, mam wrażenie, że twardo jadą i się kruszą. Inne materiały to w ogóle męczarnia dla dziecka.)
2) Wielkość kół (dla mnie 14’’- 12-stki są za małe i mnie się nie podobają, mniejszych w ogóle nie biorę pod uwagę, bo wg mnie źle wplywają na kręgosłup dziecka, a np.17tki wyglądają trochę jak koła przy wózku inwalidzkim... Co innego, gdy mowa o wózkach Inglesiny.. Bajka, ale droga..)
3) Stelaż (aluminiowy na pewno lżejszy, nie wiem tylko czy nie za bardzo awaryjny...)
4) Gondola (wg mnie warto wybrać 80cm, z regulowanym oparciem, najlepiej na paskach dla płynnego opuszczenia, dobrze jeśli opuszczana na plasko; z wygodnym materacykiem)
5) Wielkość spacerówki (Dobrze, aby 2-3letnie dziecko swobodnie w niej siedziało, ale też to 6 mies. nie zjeżdżało z wkładką do poręczy)
6) Ogólna wielkość wózka (Zbyt szeroki rozstaw kół utrudnia wpakowanie wózka do bagażnika czy poruszanie się w markecie)
7) Wahacze, sprężyny lub paski (zawieszenie na paskach pięknie buja gondolą, ale podobno wózek jest wywrotny w wersji spacerowej; sprężyny wydają mi się być twarde; zawieszenie regulowane w ogóle odpada.. może dobrym wyjściem są wahacze?)
Regulowany podnóżek (dopasowany dla starszego bobasa)
9) Wielkość pokrowca (tak by 2-letnie dziecko mogło schować nóżki)
10) Obsługa jednoosobowa (często potrzeba 4 rąk do zamontowania gondoli;/)
11) Duży, wytrzymały kosz na zakupy (nie na rzepach, i nie taki ciągnący się po ziemi, po włożeniu butelki wody...)
12) Głębokość budki (Taka, aby ładnie osłaniała przed wiatrem, nawet ponad 90 stopni, ale też żeby składana była wielostopniowo - niektóre budki nie trzymają się i same się składają). Dobrze, aby miały wentylacje.
13) Pojemna torba na rączkę (Aby pomieścić wszystkie gadżety, pampersy i inne)
14) Fotelik wpinany na stelaż (możliwość wpięcia fotelika za pomocą adapterów, warto sprawdzić czy adaptery są w cenie)
15) Fajnie jak są dodatkowe gadżety moskitiera, folia przeciwdeszczowa, parasolka (czasem trudno jest dopasować folię do wózka, albo jej koszt jest mega wysoki)
16) Odpinana tapicerka (dziecko nie raz zostawi swoją ulubioną chrupkę na tapicerce)
...
osobiście podobają mi się wózki retro Inglesiny, ale odrzucam je za cenę (ok. 4500zł); skłaniam się ku Jedo Bartatina Alu (lecz czytałam opinie,że wersja z gondolą cudowna, wózek buja się na paskach jak kołyska, świetnie amortyzuje wstrząsy, lecz podobno wersja spacerowa na paskach się; przewraca i dziecko wypada!); dziś zainteresował mnie Bebetto Solaris B (świetne, wentylowane budki, podwójne amortyzatory, duża spacerówka, skrętne kola, jednak opinie w internecie są słabe!)
Co Wy wybieracie?Limerikowo, Patu, Daisy, Daisy lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMoja siostra poleciła mi strony na temat wyborów wózka, podaje ci linki
http://www.siostraania.pl/artykul/rodzaje-wozkow-dzieciecych
http://www.siostraania.pl/artykul/jak-wybrac-odpowiedni-wozek
http://www.siostraania.pl/artykul/ranking-wozkow-dzieciecych
mycha89 lubi tę wiadomość
-
Ja również polecam wózki polskiego producenta Camarelo. Myśmy wybrali model Sevilla 3w1. Głównym powodem zakupu była wysokość wózka (oby dwoje z mężem jesteśmy wysocy i z większością modeli wyglądaliśmy jak z wózkiem dla lalek a o ciągłym schylaniu wolałam nawet nie myśleć). Wózek bardzo lekki-aluminiowy, zwrotne przednie koła z możliwością blokady, duża gondolka, spacerówka, fotelik wpinany na stelaż. W komplecie jest torba pielęgnacyjna, moskitiera i folia przeciw deszczowa. Wygląd nowoczesny a jednocześnie nie "kosmiczny". Cena przystępna, 1380 zł. Gwarancja 2 lata. Już się nie mogę doczekać czasu kiedy będę mogła nim śmigać na spacerki z moim synkiem.
Karolina 85, weronika86, Tygrysek, French_Lover lubią tę wiadomość
Ananasek -
Julkaa wrote:U nas RIKO NANO
Kurcze możesz cos więcej napisać o tym wózku, bardzo mi się spodobał, w wawie trudno go obejrzeć, będę szukać sklepu. Macie go czy myślicie nad nim?
Rozwazam jeszcze camarelo, lupo i kilka innych...Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2014, 13:10
-
Dziewczyny właśnie dzisiaj po długim biciu się z myślami zakupiliśmy wózek Camarelo Carera 3w1. Moja decyzja była bardzo spontaniczna bo do wczoraj byłam zdecydowana na wózek Bebetto Nico tyle że kolory mnie nie zachwycały ale czytając wasze posty poczytałam O wózku Camarelo Carera i zakochałam się. Ten wybór kolorów i design zwyciężył. Nico oglądałam już kilka razy to był mój pewniak a carery nie widziałam na żywo izaryzykowałam go kupić w ciemno. Znalazłam kilka opinii na internecie i testach też wypada dobrze więc czekamy na niego z niecierpliwością, już nie mogę się doczekać na przesyłkę.
Zamówiłam na allegro w przystępnej cenie 1599zł 3w1 z fotelikiem maxi cosi z tej aukcji: http://allegro.pl/wozek-camarelo-carera-3w1-maxi-cosi-citi-8xgratis-i4052306652.html
A oto powóz małej Antosi
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2014, 15:58
JagoodkaK, deidre, Honey lubią tę wiadomość
-
Mi tez sie te wozki camarelo baaardzo podobaja i te sie nad nin zastanawiam kochana jak przyjdzie bryka to prosimy o kilka real foto i opinie oczywiscie
Mi sie tez spodobal wożek polskiego producenta i wizualnie jest w podobnym stylu cu camarelo
http://allegro.pl/3w1-zestaw-baby-merc-zipy-q-gratisy-aluminiowy-i4067723261.html
-
My już też jesteśmy zdecydowani na wózek,
http://www.wozkirybnik.pl/419,0,kategoria.aspx
przede wszystkim ma dużą gondolę bo aż 85 cm wewnątrz. poza tym: skórzana rączka z regulacją wysokości,
- łatwo i lekko się prowadzi
- duży kosz na zakupy i wygodny do wkładania do niego rzeczy
- budka regulowana wielostopniowo z wentylacją
- klasyczne paski tłumiące nierówności
- duże pompowane i łożyskowane koła
- gondola z regulowanym oparciem
- odpinana tapicerka którą można wyprać
- prosta i jednoosobowa obsługa
- torba, folia przeciwdeszczowa, moskitiera
Nam zależało na zakupie na razie tylko gondoli, przede wszystkim żeby nie miała skrętnych kół, a spacerówkę chcemy kupić osobno. Mamy inne wymagania co do gondoli i inne do spacerówki i raczej nie szło połączyć tego w wózku 2 w 1. Niestety mało jest takich producentów. Ten wózek też jest 2w1 ale cena jest bardzo przystępna.
Zastanawialiśmy się jeszcze nad tym ale i droższy i mała gondola
http://www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=2080&osCsid=nqdd32jf07dg6ie6vh15cm6j52 -
Dziś oglądałam Jedo Fyn Memo, fajny U nas odpada, na ciezar Chociaz nie jest mega ciezki
Tautonia, Emmaljunga, Maxi Cosi i te z wyzszej polki odpadly, jednak sa za ciekie dla mnie
Jednak muszę postawić na wozek lekki, gdyż bede go wnosić.
Zauwazylam, ze czesto jak stelaz lekki to z gondola roznie i dopiero zweryfikowalo to dzisjesze ogladanie...
Takze wybieram pod katem gondoli, aby wozek mi się podobal i byl sprawny, gondola aby wytrzymala te 6-7 miechow a pozniej rozgladam sie za porzadna spacerowka...bo wagowa sama spacerowka, a taka z wozka wielofuncyjnego to roznica ok 7 kg wagi...
Rozwazam:
Tako EXTREME
Lupo i Lupo Comfort, kurcze ten material mi jakos srednio podchodzi, ale ogolnie dosc fajny.
Camarelo Sevilla i Carera, ladne wozeczki, lekka gondola i ogolnie lekki wozek, fajna kolorystka dosc lekkie, bardziej chyba mi podchodza niz Baby Design, ale ponoc znów Baby D. lepsze, pod wzgledem trwalosci. Super gondolki
Marco Polo wyglada jakos tak inaczej od innych... Musze jeszcze raz go oblukac, mega lekki, zwrotny, ciekawy
Musty Evo, kurcze fajny wozek, ale dziwny kosz...hmm
Riko Nano, nowość, w Wawie w 1 sklepie tylko do objerzenia, bardzo porzadny fajny wozek, tylko dla mnie jakis taki duzy, ale do rozpatrzenia
No i zdziwienie: Bebetto Luca, na necie nie podchodzila zupelnie, a na zywo inna bajka...ten material, jest wspaniały wozeczek sam w sobie mega lekki, gondolka rowniez.
Musze jeszcze z ta gondolka sie zorientować, czy będzie ok, bo boje się o rozmiary na zimę, ale teraz to faworyt
Ogolnie, gdybym nie musiala wozka wnoscic na pewno rozwazylabym inne, ale na ta chwilke i na te warunki musze sie tym zadowolicWiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2014, 12:38
-
U mnie poki co ( tylko i wylacznie po prżekopaniu neta) faworytami zostaja:
- baby merc model zipy Q 3 w 1
- camarelo carerra
- camarelo sevilla
Zastanawiam sie tez nad wozkiem firmy ed re ma IQ ale jest o nim bardzo malo info....
Musze je zobaczyc, prżetestowac na zywo. W maju bede w pl wiec zobacze i napisze jak wrazenia.
-
nick nieaktualny
-
weronikabp wrote:Moja bryka to foppapedretti Myo 3 w 1
OMG, pierwszy raz na oczy widzę, ale jest przegenialny! uchwyt podobny do Stokke, ale to odchylenie siedziska w bok...rewelacja!
Gratuluję zdobyczy!weronikabp, NataliaK lubią tę wiadomość
Chciałabym móc zanurzyć głowę w strumieniu twojej świadomości. -
nick nieaktualnyRewolucjaSięDzieje wrote:OMG, pierwszy raz na oczy widzę, ale jest przegenialny! uchwyt podobny do Stokke, ale to odchylenie siedziska w bok...rewelacja!
Gratuluję zdobyczy! -
weronikabp wrote:Dzięki kochana upolowalam go we Florencji, bo w pl mają uboga kolorstykę, oraz ceny zawyżone mam beżowy z pomaranczowymi wstawkami, jest boski i swietnie sie prowadzi. A swoją droga, bugaboo tez było na mojej liście super wozek!
No właśnie zaczęłam przeszukiwać net, bo się zakochałam po prostu
Biedny Cameleon...ma konkurenta a myślałam, że wszystko zostaje w rodzinie i tylko Bee+ mu zagraża;)
Ceną powalają...to fakt.
A co z gondolami?
Chciałabym móc zanurzyć głowę w strumieniu twojej świadomości. -
nick nieaktualnyRewolucjaSięDzieje wrote:No właśnie zaczęłam przeszukiwać net, bo się zakochałam po prostu
Biedny Cameleon...ma konkurenta a myślałam, że wszystko zostaje w rodzinie i tylko Bee+ mu zagraża;)
Ceną powalają...to fakt.
A co z gondolami? -
nick nieaktualnyRewolucjaSięDzieje wrote:No właśnie zaczęłam przeszukiwać net, bo się zakochałam po prostu
Ceną powalają...to fakt.
A co z gondolami?
http://www.ebay.it/itm/TRIO-Myo-Foppapedretti-Color-Beige-/110874959498?pt=Passeggini_e_Seggiolini&hash=item19d0a99e8a