Wrzesień 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
K878 młody na mm. U mnie tez hormony odpadają. Wizytę miałam teraz w środę, na usg wszystko ok, blizna ładnie zagojona No ale ja nie jestem przekonana.
Leksi mój mały tez miewa okresowo sucha skore na głowie, pojawia się i znika i szczerze nic z tym nie robie. Tez niewiem od czego to.
Mati 16.07.2009
-
Leksi spróbuj tak na 10 czy 15 minut przed kąpielą nasmarowac główkę oliwką, jak "namięknie" to delikatnie wyczesać ile się da, nie na siłę i dopiero umyć. Jeśli to ciemieniucha to powinno pomóc. W razie potrzeby powtórzyć przy następnej kąpieli
k878, Leksi lubią tę wiadomość
-
W skrócie: moja Pani doktor prowadząca obecnie jest poza zasięgiem, więc na kontrolę zapisałam się do randomowego lekarza z jej poradni. Niestety owy lekarz nie był zadowolony, że nie prowadziłam ciąży właśnie u niego i odmówił mi badania kontrolnego, no chyba, że się dogadamy. Myślałam, że żartuje, więc sama głupio mu odpowiedziałam na co on wkurzony mnie wyprosił. Szok.
Leksi, to może być ciemieniucha. Ostatnio w jakiejś grupie dla mam dziewczyna wrzuciła zdjęcie główki swojego dziecka. Aż mnie zamurowało, bo nie wiedziałam, że do czegoś takiego można doprowadzić. Od tamtej pory po każdej kąpieli oliwkuję i masuję główkę małej, jak szalona 😅
A przy okazji tematu główek- jak ciemiączko u waszych maluchów? Miśka to przednie ma takie na opuszek palca. Niby lekarz nic nie mówił, ale przeszło mi przez myśl, czy aby nie za szybko zarasta.
I niestety od kilku dni mamy malutki kryzys laktacyjny. Miśka dostaje takiego szału, jak ją przystawiam do lewego cycka, że zaraz sąsiedzi mops'a na nas naślą 😂 Ma swojego ulubionego cyca i koniec. Walczymy, ale jest ciężko. Jusi, Ty ostatnio pisałaś, że miałaś ten problem. I jak to u was się to potoczyło? -
Może ja coś boli jak jest w te jedna stronę?
U nas od rana wyjec nie wiadomo dlaczego. Obstawiam brzuszek lub dopadło ja nasze chorobsko i gardło boli. Ktoś się orientuje czy takim maluchom można dać tantum verde?Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Laurka mam nadzieję, że przez te 2 tygodnie Enya przeżyje jakiś skok, po którym nastąpi poprawa
Mańka u nas z ciemiączkiem odwrotnie, mała ma duże, miesiąc temu było 3x4 cm i nie widzę żeby się zmniejszyło.
Leksi wydaje mi się, że to tylko sucha skóra. Ciemieniucha jest bardziej żółta, takie łuski.Córka 02.2017 ❤️
Córka 11.09.2019 ❤️ -
agjot1979 wrote:Pewnie mieszkając tam od urodzenia i mając takie możliwości jakie są dostępne tak ustawiają swoje życie ze i 6 dzieci jest do ogarnięcia 😀. Uznając stan obecny za normalny i jedyny możliwy nie zastanawiają się ze gdzieś może być inaczej i akceptują rzeczywistość taka jaka jest. Dla Amerykanów pewnie wizja rocznego urlopu macierzyńskiego, l4 w ciąży i wielu innych aspektów naszego życia tez jest nie do pomyślenia. Ciebie Laurka to dziwi bo wiesz ze może być inaczej, tak samo mnie dziwi ze kraj może nie robić nic w kwesti wsparcia rodziców jak np ogólnodostępne żłobki i chociaż półroczny urlop macierzyński.
My byliśmy w środę rodzinnie u ginekologa na kontroli, Mikołaj był grzeczny, wizytę praktycznie przespał w wózku. Teraz mam rozkmine na temat antykoncepcji, a ze wybór praktycznie żaden bo albo gumki, kalendarzyk, abstynencja albo wkladka. No i tak myśle co wybrać😀. A i patent ze swetrem działa, młody spi👍, co za lelek mi się się trafił, cycus mamusi ❤️10.09.2019 Marcel -
Dziewczyny mam problem. Od wczoraj boli mnie piers lekko, za to przy karmieniu zwijam sie z bolu. Najbardziej sutek. Co to moze byc?
Ropy nie ma napewno. Maly ssie normalnie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2019, 13:15
10.09.2019 Marcel -
Sylwiu wrote:A jeszcze z takich ciekawostek szpitalnych to jak rodzice mojej współlokatorki wchodzili do szpitala to podjechal samochod z kobietą ktora urodzila w tym samochodzie dziecko!! Nieźle co..podobno były straszne korki wtedy ..
Laurka..za 2 tyg wracasz..i co robisz z najmłodszą? Kiedys mowilas ze bierzesz ją do pracy ?
i donosila ta kobieta te czworaczki ? Bo to jednak trudniej .. a weź to ogarnij
Donosila. Te czworaczki maja teraz jakies 16-17 lat i sa jakimis geniuszami. Sa bardzo utalentowane (muzycznie, sportowo) i otrzymaly stypendia do najlepszych uczelni w Stanach!
Co do mojej pracy bede mogla mala ze soba brac, ale ten koncept ma sens tylko przy zalozeniu, ze dziecko potrafi pospac dwie godzinki. Bo ja w 2 godziny jak sie spreze moge wszystko w pracy zrobic zazwyczaj. Ale u Enyi najdluzsza drzemka trwa godzine. Bede musiala sie chusta ratowac, bo innego pomyslu nie mam.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Oleczka94 wrote:Manka u nas tez duzo wieksze ciemiaczko. Niestety nikt teho z Uk jakos nie kontroluje.
Na pewno patrza na wizytach pediatrycznych. Ciemiaczko przednie ma czas do 18. miesiaca zycia, zeby sie zrosnac, wiec jeszcze dlugo.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Oleczka, No właśnie mój lekarz przy trombofilii odradza wszelkie hormony bo wzrasta ryzyko zakrzepicy. Niby można jednoskładnikowe ale to tez w końcu hormony, wiec tak jak pisałam u mnie najlepiej wkładka ale ja nie jestem przekonana.
Co do bolącego sutka to może jakiś mały zastój ci się zrobił? Albo mały jak ssał to coś podraznil?
Mati 16.07.2009
-
agjot1979 wrote:Mila No właśnie mój lekarz tez o nich wspominał, ale mówił ze przy trombofilii jest jednak jakieś tam zwiększone ryzyko. Wiec na razie chyba zostają gumki, do wkładki chyba jeszcze nie dojrzałam.
Słuchajcie mój synuś przespał z moim swetrem w kołysce cała noc!! Obudził się dopiero o 6 😀, wypił mleko i spał dalej do 10.30!!! Idzie na rekord 😁
Nienawidze Cie 😭😂😅
A tak serio jak ukladasz malego ze swoja bluzka? Pod nim? Na nim? Zwinieta przy buzi, zeby czul Twoj zapach? Bo ja wlasnie probuje tego triku z moja koszula nocna (bo mala na mnie w nocy spi, wiec i na tej koszuli) w wozku*.
*15 minut ciszy bylo i minelo.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2019, 17:29
08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Laurka, dziś tez spał cała noc 😀 obudził się o 7 dopiero. Mój sweter zwijam w rulonik i kładę przy nim, obok główki żeby właśnie czuł zapach. Nie mam pojęcia czy to faktycznie działa, czy po prostu odsypia prawie całkowity brak drzemek w dzień, bo w dzień moje dziecko śpi tylko na rękach, a w wózku czy łóżeczku to tylko turbodrzemki po 15-20 minut i ryk.
Mati 16.07.2009
-
łania wrote:Ja kiedyś kładłam moją małą (tą starszą) na swojej koszulce od piżamy i żadnej różnicy w spaniu nie zauważyłam
Bo prawda jest taka, ze jak dziecko ma spac, to spac bedzie (pomimo halasu, jaskrawego swiatla, itp.), a jak nie chce spac, to chocbysmy na rzesach stawaly, to spac nie bedzie i zadne szumy, zapachy ani inne inne triki nie pomoga dopoki dziecko z tego nie wyrosnie.
U mnie godzina 13:00 i mimo ze srednia na drzemke poszla, co zdarza sie tylko i wylacznie jak same jestesmy w domu, to i tak o kant d... mi to, bo mala marudzi i marudzi. Zeby pozmywac w koncu naczynia po wczorajszej kolacji musialam pozwolic jej troche pokwekac /08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya