X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2020, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co to jest jest ten lek separacyjny?
    Moj wlasnie ostatnio strasznie marudzi a nawet i placze jak zostanie sam i nikt go nie bawi.😣 czy to o to chodzi?

10.09.2019 Marcel
  • Jusi 28 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2020, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas to samo . Gdy tylko odkurzam leżąc na macie spogląda na mnie cały czas tylko zniknę jej z oczu płacz okropny dopóki znowu się nie pojawię. Słyszy odkurzacz to już wzroku ze mnie nie spuszcza pilnuje mnie. Mogę pójść do toalety ale tylko wtedy gdy jest zajęta zabawą i na mnie nie zwraca uwagi.
    Płacze gdy widzi nowe osoby wstydzi się juz. Potrzebuje troszkę czasu zanim się oswoi z nową twarzą a wtedy bez problemu na ręce do kogoś z chęcią też idzie ale mnie cały czas obserwuje i tak🤭 dzieci się tak szybko rozwijają

t15bl9v.png
    fqzfby3.png
  • Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2020, 00:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas maly jest bardzo towarzyski. Usmiecha sie nawet do lekarzy😂
    Ale na tym koniec. Gdy jest na raczkach u obcego faktycznie jest placz.

10.09.2019 Marcel
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2020, 05:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak to może być już lęk separacyjny. Ja nie przerobiłam tego że starszym ale Kacper może mieć. Chociaż jeszcze nic takiego nie widzę. Co do obcych to na w sob pojechałam z nimi do rodziców na obiad i Kacper pół godz płakał bo obce miejsce. Dziadków mało widzi i też był płacz jak ktoś na niego spojrzał.
    U nas ząbkowe apogeum trwa chociaż Kacper już nie ma gorączki od wczoraj. Bartek nad nie je ale mleko przynajmniej wypił. Za to mnie bolą miesnie i chyba grypa się zaczyna :(

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • axie92 Ekspertka

Wysłany: 24 lutego 2020, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :) Prawie pół roku mnie to nie było. Ale Łucja to książkowe high need baby i nie miałam nawet głowy do pisania :) Ale spróbuję troszkę wrócić do Was. Co u nas? Wiadomo, sporo się dzieje z takim maluszkiem. Troszkę problemów ze zdrowiem o wagą (spadkowa po urodzeniu 3450, a teraz ok 5700g...), winny jest zespół Sandifera prawdopodobnie. Za nami 4 pobyty w szpitalu, w tym dwa razy z podejrzeniem padaczki. Ale całe szczęście to właśnie Zespoł Sandifera. Poza tym 5 marca skończy pół roku. Już się ładnie obraca na brzuszek w dwie strony, na plecki też, próbuje pełzać. Za jakis czas rozszerzamy dietę metodą BLW.

A poza tym Łucja śpi tylko na moich rękach w dzień. W nocy tylko obok, w łóżeczku nie spała ani jeden raz. Kocha cycać, przytulać się, jest ogólnie bardzo radosna i dużo się śmieje.

Pewnie nie nadrobię tych kilku miesięcy wpisów, ale trochę sobie poczty do tyłu :)

xx4wxzdvt9quz2vg.png

ojxeroeq320a4lee.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2020, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My pierwszy wyjazd do dziadków miałyśmy na przełomie roku, to tez potrzebowała ze 2 dni żeby się bać dziadków i nowego miejsca. Po miesiącu znowu tam byłyśmy i to samo. Co ciekawe, tydzień wystarczył żeby zapomniała tatę i nasz dom, bo po powrocie było to samo.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • axie92 Ekspertka

Wysłany: 24 lutego 2020, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka94 wrote:
    A co to jest jest ten lek separacyjny?
    Moj wlasnie ostatnio strasznie marudzi a nawet i placze jak zostanie sam i nikt go nie bawi.😣 czy to o to chodzi?

Dziecko potrzebuje widzieć opiekuna bez przerwy, boi się zostać odcięte od źródła przetrwania :)

Łucja ma to samo, plus bardzo boi się obcych. Jak są znajomi, warczy na ncih i stęka do póki nie wyjdą xd

xx4wxzdvt9quz2vg.png

ojxeroeq320a4lee.png
  • Lenka82 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2020, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jutro kończymy pół roku. Waga nieco poniżej 7kg.

- śpimy w nocy (z jedną pobudką na mleko) ale tylko obok mamy;
    - w dzień ze spaniem masakra (dżemka tylko jak uśpię w kocyku i to na siłę nieraz jak już krzyczy ze zmęczenia);
    - nie chcemy leżeć w wózku, od 1,5 mała spacerówka z wersją siedzącą i leżącą (z wózka 2w1)
    - nie mamy za grosz cierpliwości gdy coś nam nie wychodzi;
    - jemy z łyżeczki, póki co wszystko nam smakuje;
    - podnosimy się na wyprostowanych rączkach;
    - przewracamy się z pleców na brzuszek;
    - pełzamy dość szybko;
    - mówimy mama baba i dużo piszczymy;
    - płaczemy jak zbliża się do nas ktoś nieznany i chce nas dotykać;
    - nie mamy ani 1 zęba.

Ogólnie też nie jest łatwo bo dużo siedzimy same w domu. Poza tym martwi mnie trochę sytuacja finansowa. Wszystko strasznie podrożało, a na zasiłku ciężko (przed ciążą byłam zarejestrowana na minimalną).

bl9cjw4z4bshjmmh.png

08.2018 - 6tc poronienie chybione
    08.2019 - ur. Joanna (córka)
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2020, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenka no niestety wszystko idzie okropnie w górę :/
    A Kacper miał trzydniówkę bo dziś pojawiła się wysypka.

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2020, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K878 tak to bywa na tym etapie. Wszystko przez "niedorozwinieta" pamiec krotkotrwala.

Axie super, ze sie odezwalas! Widze, ze niejedno high need baby tu mamy. Zaowocuje to z czasem! ❤

Lenka pol roczku to juz brzmi tak dumnie! Prosze ile osiagniec!

Enya jest ogromnie towarzyska i obcym ludziom rozdaje usmiechy na lewo i prawo. Dla niej najwazniejsze, zeby ktos byl w poblizu i usmiechal sie do niej i zagadywal. Lek przed nieznajomymi byc moze sie pojawi pozniej. Starsze corki, jesli dobrze pamietam mialy go tak miedzy 9-12 miesiacem.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Leksi Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2020, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas podobnie malutka boi się obcych, nawet jak jest w wózku i ktoś się nad nią pochyli. Mój tato nauczył ją noszenia na rękach i jak tylko się do niej zbliża to cała się aż trzęsie, ręce wstawia do góry, a jak jej nie bierze to usteczka w podkówkę i marudzi. :)

Ząbkowanie na dwa dni odpuściło, kupka się unormowała, rączek już do buzi nie wkładała, mało co się śliniła, a od dzisiaj znowu to samo - lekka biegunka, jak zaśnie to czasami zapłacze podczas snu (na szczęście się nie wybudza) , rączki non stop w buzi. Pierwsza dolna jedynka bardzo urosła i podejrzewam, że będzie szła druga.

iv096iyewk8s7le5.png

iv096iyewivbyvps.png

Lena <3 : 18.04 -> 205g / 08.05 -> 362g / 19.06 -> 966g / 15.07. -> 1595g / 24.07. -> 1803g / 12.08. -> 2260g / 22.08. -> 2700g / 04.09. -> 2850g / 19.09. -> 3442g
  • łania Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2020, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 to jak często /na ile wychodzicie, że zastanawiasz się czy nie za dużo?

U nas lęku nie ma (jeszcze...), ale podkówkę na widok innych często robi. W domu też się czuje bez porównania lepiej.

Axie fajnie, że wróciłaś :)

Któraś ostatnio pytała o powrót do pracy. Ja wracam gdzieś w połowie listopada. Szczerze gdyby mi dalej płacili to jeszcze bym posiedziała w domu z moimi słoneczkami :)

Córka 02.2017 ❤️
    Córka 11.09.2019 ❤️
  • łania Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2020, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też chyba ząbkowanie w trakcie. Niby nie widzę nic, nie czuję, żeby dziąsła były rozpulchnione, mała już od dawna pcha 0alce, ciągle coś gryzie, ale od kilku nocy wierci się, pojękuje przez sen, niedawno też wybudziła się ze strasznym płaczem. Kupy u niej brzydkie, zielone, już sama nie wiem czy od zębów czy od alergii. Na razie wyelminowałam nabiał, ale jeszcze zdarza mi się zjeść kawałek czekolady a tam też mleko...

Córka 02.2017 ❤️
    Córka 11.09.2019 ❤️
  • Jusi 28 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2020, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do pracy zmykam od maja następnego roku ale chyba właśnie mogłam skrócić ten urlopvdo roku bo właśnie pieniążków jest dużo mniej i to się odczuwa czasem aż łapie doła z tego powodu. Jak już człowiek przyzwyczai się do większej kasy a potem ją traci ciężko jest się z tym pogodzić.

t15bl9v.png
    fqzfby3.png
  • Lubieswieczki Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2020, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Axie!! :)

Lania u nas tez alergia i widzę podobne zachowanie. Ale u nas młody dostaje mleczko z nabiałem. Bo jak zmieniliśmy mu na sojowe to okropne zaparcia.. dziś już chyba powoli wraca do normy. Zobaczymy. I dziś jedziemy do alergologa. Ale podobne zachowanie młody ma jak zje coś nowego. To w nocy się wierci i potrafi z mega płaczem się obudzić.. dlatego moje rozszerzanie diety jest okropnie w kropce i nie wiem jak się do tego teraz zabrać.

Jeśli chodzi o zabki to widać już coś białego żabka na dole ale coś nie idzie dalej tak jakby był jeszcze pod jakaś blonka i nie przebił się do końca :) Zobaczymy jak będzie dalej.

U nas młody chyba uczy obchodzić się z pisiorkiem 🤣🤣 do kąpieli daje mu zabawkę i nie płacze ale na przewijaku jak złapie to już lżej :)

Ja wychodzę z młodym codziennie na 1,5-2h czasem jak ładnie to i nawet dłużej :) fajnie śpi a czasem jak okropna pogoda to w domu siedzimy:) ale to rzadko raczej nawet w mrzawke wychodzimy.

Laurka moj młody podobnie byleby ktoś go zaczepiał i się do niego uśmiechał. Ale nie dpodchodIl za blisko bo płacz :)

U nas tez kasa mniejsza no ale cóż zrobię... jak wrócę do pracy to będzie jeszcze mniejsza bo o wiele więcej wydam na żłobek także narazie mi tu dobrze :) do pracy ruszę gdzieś w październiku :) a żłobek zaczynamy od września :)

Agusia to już macie pierwsza gorsza chorobę za sobą :) ciekwe jak u nas będzie.
    I jak ja rozpoznamy bo u nas wysypka to z byle czego wychodzi :/

f2wljw4zqzq01lps.png
    34bwskjof7j5jsym.png
  • Leksi Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2020, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    łania wrote:
    U nas też chyba ząbkowanie w trakcie. Niby nie widzę nic, nie czuję, żeby dziąsła były rozpulchnione, mała już od dawna pcha 0alce, ciągle coś gryzie, ale od kilku nocy wierci się, pojękuje przez sen, niedawno też wybudziła się ze strasznym płaczem. Kupy u niej brzydkie, zielone, już sama nie wiem czy od zębów czy od alergii. Na razie wyelminowałam nabiał, ale jeszcze zdarza mi się zjeść kawałek czekolady a tam też mleko...

łania, u nas to samo było i wyszedł ząbek :) Też dziąsła nie były jakoś mega rozpulchnione, czy czerwone. Kupki były brzydkie, zielonkawe, jakby trochę śluzowe (pediatra powiedział, że mogą być od nadmiaru śliny). Może podawaj dicoflor? My za radą pediatry podajemy i dzisiaj kupka była już o niebo lepsza.

Ja do pracy planuję wrócić, a właściwie poszukać nowej dopiero gdzieś tak od 2021 roku - tez się boję, że kasy będzie mało, ale na żłobek też trzeba wydać. Wole posiedzieć jeszcze z moim maluszkiem w domu i teraz spróbować coś przyoszczędzić :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2020, 11:57

iv096iyewk8s7le5.png

iv096iyewivbyvps.png

Lena <3 : 18.04 -> 205g / 08.05 -> 362g / 19.06 -> 966g / 15.07. -> 1595g / 24.07. -> 1803g / 12.08. -> 2260g / 22.08. -> 2700g / 04.09. -> 2850g / 19.09. -> 3442g
  • łania Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2020, 00:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym chętnie posiedziała w domu, tym bardziej, że pracę mam stresującą i bardzo odpowiedzialną, ale nie stać nas, żebym poszła na wychowawczy. A parcia, żeby wyjść do ludzi nie mam. Rozmowy na placu zabaw mi wystarczą 😁

Muszę wziąć się za siebie, bo na prawdę mogę powiedzieć, że nie mam co na siebie włożyć. Jeśli nic nie ruszy, to jak się zrobi ciepło to chyba będę w ciążowych ubraniach chodzić 😉 wszystko na mnie jakieś kuse.

Moja malutka pospała dziś dłużej (do 9, zawsze wstaje 8-8.30) i na pierwszą drzemkę wybrała się dopiero o 13.30 😮 mam nadzieję, że to jednorazowy wybryk.

Córka 02.2017 ❤️
    Córka 11.09.2019 ❤️
  • Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2020, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lania a u mnie 4 noc z rzedu maly budzi sie doslownie co godzine. Gdzie zawsze max 2 razy sie budzil w nocy. Chodze jak zoombie. Eh.. kupy brzydkie. Moze to zeby? Ale nic po dziaslach nie widac. Za to po zachowaniu tak.

10.09.2019 Marcel
  • k878 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2020, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez się fajnie bawię w domu, ale już bym chciała wrócić. Prace tez mam stresującą ale chciałabym sobie urozmaicić tematykę rozmów. Wracam od stycznia tylko musimy znaleźć dobry zlobek albo nianie.

U nas dramat z jedzeniem. Chyba przestane gotować bo się narobie a ona nawet na czubku łyżki wypluwa. Gerberki dostanie póki nie zacznie zjadać.

Mogą być żeby Oleczka, może drobna infekcja oprocz tego.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Lubieswieczki Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2020, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez przebudza się częściej ale dam smoczka i śpi :)
    Ogólnie mamusie chyba potrzebuje waszej rady w rozszerzaniu diety. Moj młody narazie wcina warzywka i trochę kaszki ale coś mu nie podchodzi. Powoli chce mu dawać owoce i obiadki z mięskiem. Ale wiadomo jak coś nowego to tylko spróbować... a później ? Ile mogę mu tego słoiczka dać. Dziś dawałam marchewkę z ziemniaczkami i młody aż się telepal zjadl ponad polowe słoiczka 125g. A widzę ze zjadłby więcej... ile w ogóle mogę mu podać tak na raz na obiadek ? Help

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2020, 16:38

f2wljw4zqzq01lps.png
    34bwskjof7j5jsym.png
‹‹ 1189 1190 1191 1192 1193 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ