X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • agjot1979 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubię świeczki normalne, dziecko poznaje swoje ciało, odkrywa raczki, nóżki i siusiaka 😀 mój tez za niego łapie. Nie ma się czym martwić.

f2w3vcqgcqrsk8cl.png
    Mati 16.07.2009
    74dik6nl44edfunt.png
  • Lubieswieczki Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak tez myślałam ale jakoś tak szybko mi się to wydaje ! 😂 u nas jest tak przy kąpieli ze jak sie do niego dorwie to nie da się mu raczek zabrać bo płacze ! I normalnie go ściska i ciąga ! Mam nadzieje ze on tam nic nie czuje..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2020, 11:05

f2wljw4zqzq01lps.png
    34bwskjof7j5jsym.png
  • Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubieswieczki wrote:
    Hej dziewczyny ! Dawno się nie odzywałam ale podczytuje :)
    U nas tez idzie pierwszy ząb :)
    Na meningokoki szczepimy :)

Mam takie pytanie do mam chłopców albo do mam które maja starszych chłopców. Kiedy Wasze maluchy zaczęły łapać się za posiora ? Takie niedyskretneale moj maluch od dwóch dni przy kąpieli strasznie się za niego ciąga. A jak zabieramy ręce to płacze. Mina mega skupiona. Ogólnie trochę nas to bawi ale czy to normalne ze on taki mały a już go znalazł ??
    Wlasnie wczoraj pisalam tutaj na forum ze moj maly juz odkryl ze go ma. Tez sie nim lubi bawic na przewijaku i pytalam az ciotki czy to normalne i powiedziala ze jak najbardziej. Jest to dla niego cos nowego, fajniw sie ciaga😀 a potem caly czerwony😂 jest to jakis kolejny etap rozwoju

10.09.2019 Marcel

Wysłany: 20 lutego 2020, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny już myślałam ze coś moze być nie tak :) Chociaż i tak jestem jakaś taka niespokojna bo młody ciąga go i mega ryczy, cała kąpiel i po kąpieli ciężko go ogarnąć tak strasznie się drze i łapie i tak w kolko.

f2wljw4zqzq01lps.png
    34bwskjof7j5jsym.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubięswieczki mój dziś też się zaczął łapać za siurka ale się śmiał przy tym hehe

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubieswieczki wrote:
    Dzięki dziewczyny już myślałam ze coś moze być nie tak :) Chociaż i tak jestem jakaś taka niespokojna bo młody ciąga go i mega ryczy, cała kąpiel i po kąpieli ciężko go ogarnąć tak strasznie się drze i łapie i tak w kolko.
    Moze go to boli?
    Z czasem nauczy sie ze jesli to mu sprawia bol to moze przestanie. Moj ma frajde przy tym.

10.09.2019 Marcel
  • Mańka Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka, Lubieswieczki, o cholera! Tożto jedno z większych odkryć w życiu małego mężczyzny 😂 Znajoma znajomych ma rocznego synka, zaniedbała niestety higienę (nie odciągała napletka, bo na pewnym etapie dziecko zaczęło się sobą interesować i uznała, że nie będzie tym dziecka zachęcać do "zabaw" 🤦‍♀️) i coś tam się porobiło, konieczna będzie interwencja lekarza, ale szczegółów nie znam. Dziewczynki również łatwo zabiedbać. Wiedziałam, że należy przemywać wargi sromowe, ale nie chcąc podrażnić delikatnych miejsc na początku nie docierałam do warg mniejszych. Do momentu, jak na pierwszej wizycie u pediatry lekarka zaglądnęła dokładnie w pieluszkę i moim oczom ukazały się zaniedbane miejsca. Lekarka mówiła, że to często zapomniane obszary i w skranych przypadkach dochodzi do sklejenia warg. Przegotowana woda załatwia sprawę. To tak w temacie miejsc intymnych mi się przypomniało.

Dziewczyny, z tymi szczepieniami muszę wobec tego doczytać. Odkąd pamiętam, nawet za dzieciaka, to powtarzano mi, żeby nie szczepić na raz. Pozostawić chociaż dwa tygodnie odstępu. W połowie marca wypada nam 6w1, widzę się wtedy z naszym pediatrą i dopytam, jak ona to widzi te meningokoki.

Leksi, już miałam pytać, jak się wyjaśniła sprawa kupy a tu już ząbek 🤩 Aż drżę, jak to będzie, gdy moje dziecię będzie mieć ząbki i jak będziemy się karmić. Poza tym, tak kocham ten szczerbaty uśmiech...

l22n9vvji5451khk.png

atdcwn15gxi28cxs.png

• Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mańka wrote:
    Oleczka, Lubieswieczki, o cholera! Tożto jedno z większych odkryć w życiu małego mężczyzny 😂 Znajoma znajomych ma rocznego synka, zaniedbała niestety higienę (nie odciągała napletka, bo na pewnym etapie dziecko zaczęło się sobą interesować i uznała, że nie będzie tym dziecka zachęcać do "zabaw" 🤦‍♀️) i coś tam się porobiło, konieczna będzie interwencja lekarza, ale szczegółów nie znam. Dziewczynki również łatwo zabiedbać. Wiedziałam, że należy przemywać wargi sromowe, ale nie chcąc podrażnić delikatnych miejsc na początku nie docierałam do warg mniejszych. Do momentu, jak na pierwszej wizycie u pediatry lekarka zaglądnęła dokładnie w pieluszkę i moim oczom ukazały się zaniedbane miejsca. Lekarka mówiła, że to często zapomniane obszary i w skranych przypadkach dochodzi do sklejenia warg. Przegotowana woda załatwia sprawę. To tak w temacie miejsc intymnych mi się przypomniało.

Dziewczyny, z tymi szczepieniami muszę wobec tego doczytać. Odkąd pamiętam, nawet za dzieciaka, to powtarzano mi, żeby nie szczepić na raz. Pozostawić chociaż dwa tygodnie odstępu. W połowie marca wypada nam 6w1, widzę się wtedy z naszym pediatrą i dopytam, jak ona to widzi te meningokoki.

Leksi, już miałam pytać, jak się wyjaśniła sprawa kupy a tu już ząbek 🤩 Aż drżę, jak to będzie, gdy moje dziecię będzie mieć ząbki i jak będziemy się karmić. Poza tym, tak kocham ten szczerbaty uśmiech...
    Szczerbaty usmiech jest najlepszy! Nie wiem jak sie pozbieram jak wyjdzie nam zabek😂 dopiero co usg a to juz etap zabkowania.

Co do napletkow to nie wolno odciagac. Tylko leciutko, ale tak to sam po ktoryms roku zycia sie 'uwolni'.😀

10.09.2019 Marcel
  • agjot1979 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Manka ja rozbijam szczepienia. Lekarze to by najlepiej chcieli walić wszystko na raz, ale ja robie w dwu tygodniowych odstępach. Wczoraj mieliśmy 3 hexe, zachwala tygodnie trzecie pneumo i mam sporo czasu żeby zrobić meningo nawet w miesięcznych odstępach.
    Co do napletka to Oleczka ma racje, nie odciągamy na sile tylko delikatnie , tyle ile można, za jakiś czas sam się odklei.

f2w3vcqgcqrsk8cl.png
    Mati 16.07.2009
    74dik6nl44edfunt.png
  • Mańka Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm to zdecydowanie musiałam coś pokręcić z tym siurkiem 🤔

l22n9vvji5451khk.png

atdcwn15gxi28cxs.png

• Laurka Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 01:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mila wrote:
    No właśnie nie wiem dlaczego :)
    Mila ja Cie przepraszam. Wczoraj myslalam, ze wyczuwam sarkazm albo ze sie chcesz mnie uraczyc jakas teoria spiskowa 😅 Sorry.
    Leksi gratulacje zabka. Mi przedwczoraj przez mysl przeszlo, zeby zapytac czy ktos sie juz moze pochwalic pierwszym zebem, ale zapomnialam, a Ty wczoraj napisalas ☺

Manka bezzebny usmiech jest boski, ale jak zobaczysz usmiech z pojedynczym zebem/zebami, to sie znowu rozplyniesz! Gwarantuje Ci 😊

Mańka, Mila lubią tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 01:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do siusiakow to ja sie nie znam 😉 Ale z tego co od innych czytam od lat to chyba sa dwie szkoly. Lub moze stara szkola i nowa szkola. Lekarze starszej daty pewnie co innego mowia. Teraz sie mowi, zeby nie sciagac, tylko delikatnie.
    Ja to sie koniec koncow ciesze, ze nie mam synka, bo tutaj to jeszcze bysmy musieli przerabiac kwestie obrzezania.

A co do zrosnietych warg sromowych to sie chyba stalo coreczce mojej cioci, jesli dobrze pamietam z tego co mi moja mama mowila. Ale to nie tylko jest rezultat niedokladnego mycia czy cos, tylko rowniez dlugiego uzywania pieluch czy pieluchomajt - nawet do 4. roku zycia, a w nich wszystko sie tam gotuje, bo nie sa przewiewne przeciez.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • k878 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Manka, karmienie zębatego szkraba z reguły nie boli. No chyba ze delikwent chce ugryźć albo potrzeć, ale to bez zębów tez boli.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3

Wysłany: 21 lutego 2020, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli moj nie jest widzę jedyny który odkrył pisiora :) dzisiaj trochę złapał ale obyło się bez płaczu no zobaczymy jak będzie wieczorem :)
    Jejku nie no sklejenie to chyba nie chociaż koleżanka mówiła ze dziewczynki od sudoceemu mogą się skleić ale nie wiem ile w tym prawdy. No ja delikatnie odciagam ale lekko żeby ta dziurka ładna się robiła wiec jak czyszczę to tam tez jest czyściutki wiec nie wiem co to mogłoby być:) jak za jakiś czas nie przejdzie to przejdę się do lekarza może coś poradzi :)

Te bezzębne uśmiechu są przecudne, u nas tez już powoli wychodzi ząbek i nie mogę się doczekać jak będzie wyglądał z tym jednym ząbkiem wśród tej pustki 😂
    My mamy zazwyczaj szczepienie raz w miesiacu. Na początku jak były pneumokoki to dostawał to i 6w1 tego samego dnia. Teraz dostaje po jednej. 2 dni temu mial 3 dawkę 6w1 a w kwietniu ma druga dawkę meningokoków bexero. Cały czas się zastanawiam jeszcze nad tymi innymi meningo chyba nimenrix? Moja pediatra umawia tak żeby nie podawać tego samego dnia 6w1 i no. Meningo.

Manka młody tak go szarpie i ściska ze zastanawiam się czy on nie płacze bo widzi nasze skwaszone miny... bo mnie aż to boli wewnętrznie 😂 cały czas tylko mówię do starego „Boże on go zaraz urwie” 😂😂 i może przez to ten płacz tez... no zobaczymy dzisiaj 😬

Mańka lubi tę wiadomość

f2wljw4zqzq01lps.png
    34bwskjof7j5jsym.png
  • Mańka Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety, poniższy obrazek ukazuje, jak wygląda u nas karmienie. Zatem obawiam się o te swoje sutki, gdy pojawią się zęby 😂

dd582c35990c.jpg

A co do odkrywania swojego ciała przez dzieci, to na liście moich lektur jest seria książek od wyd. Natuli- jedną z części jest właśnie rozwój seksualnym dzieci. Podobno warto 😊

l22n9vvji5451khk.png

atdcwn15gxi28cxs.png

• k878 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzisiaj dbam o siebie. Pierdolnik w domu, na obiad gotowiec, siedzę i czytam gazetkę. Póki śpią te małe czarownice... Już jestem na skraju. Kocham te dzieci ale tylko myśl ze dziś piątek powstrzymuje mnie przed ich rozszarpaniem.

Laurka, Jusi 28, Agusia_pia lubią tę wiadomość

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Enya dzisiaj konczy 5 miesiecy. Powoli wyrasta z ubranek na 6 miesiecy. Nie obrocila sie jeszcze z plecow na brzuch, spi fatalnie w nocy, aczkolwiek drzemki w ciagu dnia ostatnio lepsze. Ale jest super dziewczyna, duzo sie usmiecha i smieje na glos, bawi sie pieknie zabawkami i jest bardzo towarzyska.
    Kocham ja ogromnie! Pozdrawiamy forumowe ciocie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2020, 01:17

agjot1979, Jusi 28, Lubieswieczki, Mila, Agusia_pia, łania, k878, RudaAnna, Zielen lubią tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • agjot1979 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka, cudna Enya ❤️ Od razu widać ze to dziewuszka! Mój kawaler coś zagoraczkowal pod wieczór, pytanie czy to zeby , reakcja po szczepieniu czy infekcja? Innych objawów brak, dostal paracetamol i śpi, zobaczymy jaka będzie nocka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2020, 21:01

Laurka lubi tę wiadomość

f2w3vcqgcqrsk8cl.png
    Mati 16.07.2009
    74dik6nl44edfunt.png
  • agjot1979 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    d84d12c95ac5.jpg

Laurka, Jusi 28, Lubieswieczki, Agusia_pia, łania, k878, RudaAnna, Zielen lubią tę wiadomość

f2w3vcqgcqrsk8cl.png
    Mati 16.07.2009
    74dik6nl44edfunt.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agjot geniusz! 😄

agjot1979 lubi tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
‹‹ 1187 1188 1189 1190 1191 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ