Wrzesień 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Mila wrote:Mańka chyba można szczepić meningokoki z innymi szczepieniami ale najszeczciej jednak są osobno, żeby się dało powiedzieć po której szczepionce jak dziecko zareagowało. Przy meningokokach (bexero) jest gorączka i często ból nóżki. Dlatego przy tym szczepieniu wyjątkowo Paracetamol podaję się zaraz po szczepieniu, nie czekając nawet aż gorączka się pojawi. Na nozke polecam okład z roztworu sody, działa cuda. Za pierwszym razem zrobił jej się duży obrzęk i bardzo płakała. Altacet nue działał kompletnie a jak zrobiliśmy z sody to zeszlo błyskawicznie. Przy kolejnych dawkach robiliśmy ten okład już profilaktycznie, też odrazu po szczepieniu i więcej obrzęk się nie pojawił.10.09.2019 Marcel
-
Oleczka no taki temperament pewnie. Moja starsza w tym wieku najchętniej byłaby na rękach, karuzela zajmowała ją na 3 minuty, a jak się udało odłożyć na matę to i tak non stop musiałam zabawiać. Odejście od niej na siku to był lament. A malutka, mimo początkowej nieodkładalności, jest zupełnie inna. Poleży pod karuzelą, na podłodze, polubiła już leżenie na brzuszku. Wiadomo swoje też się wynoszę, ale jest o niebo lepiej. Dodatkowo u nas ciągle coś się dzieje, bo starsza siedzi w domu i dzień jakoś szybciej mija.
Z ciekawości spojrzałam co to jest to jumperoo i mam nadzieję, że włożysz w to Marcela dopiero jak zacznie samodzielnie siadać
Laurka oby rozszerzanie diety u Enyi poszło gładko to łatwiej będzie ją zostawić. A może polubi mleko z bidonu albo kubeczka?
Mańka współczuję nerwów związanych z chrzcinami. Dobrze, że to już za wami
Moja mała od 3 dni odmawia jedzenia w dzień. W zasadzie napije się 2 razy i może z raz kilka łyków. W nocy normalnie je. Wiem, że minie tylko chodzę pozalewana ciągle z twardymi cyckami.Córka 02.2017 ❤️
Córka 11.09.2019 ❤️ -
łania wrote:Oleczka no taki temperament pewnie. Moja starsza w tym wieku najchętniej byłaby na rękach, karuzela zajmowała ją na 3 minuty, a jak się udało odłożyć na matę to i tak non stop musiałam zabawiać. Odejście od niej na siku to był lament. A malutka, mimo początkowej nieodkładalności, jest zupełnie inna. Poleży pod karuzelą, na podłodze, polubiła już leżenie na brzuszku. Wiadomo swoje też się wynoszę, ale jest o niebo lepiej. Dodatkowo u nas ciągle coś się dzieje, bo starsza siedzi w domu i dzień jakoś szybciej mija.
Z ciekawości spojrzałam co to jest to jumperoo i mam nadzieję, że włożysz w to Marcela dopiero jak zacznie samodzielnie siadać
Laurka oby rozszerzanie diety u Enyi poszło gładko to łatwiej będzie ją zostawić. A może polubi mleko z bidonu albo kubeczka?
Mańka współczuję nerwów związanych z chrzcinami. Dobrze, że to już za wami
Moja mała od 3 dni odmawia jedzenia w dzień. W zasadzie napije się 2 razy i może z raz kilka łyków. W nocy normalnie je. Wiem, że minie tylko chodzę pozalewana ciągle z twardymi cyckami.
No ewientnie taki temperament. Pytanie czy schy makaron jest bezpieczny? Bo moj jak cos wklada do buzi to tak gleboko ze zaraz sie dlawi😂10.09.2019 Marcel -
Lania, współczuje, przerabiałam to jakieś 1,5 mca temu.
Oleczka, w UK walą wszystkie szczepionki na raz i każą dać paracetamol, to by się zgadzało.
Moja mało wkłada do buzi, ale dziś odkryła jak pic z bidonu 🤩
może poszukaj jakiegoś bardzo dużego makaronu, są takie muszle czy cannelloni. Ja tam polecam naturę bo to fajne i pod ręka. Ze starsza wszystko przerobiłam. I fasole i kasze, do dziś lubi się bawić, przesypywac, ROZSYPYWAĆ i zamiatać...Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2020, 13:23
Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny, przepraszam że nie odniosę się do tematów - mamy mały problem z kupka i strasznie się martwię. Malutka zaczęła się załatwiać praktycznie po każdym karmieniu i zauważyłam że dzisiaj na przewijaku poleciało trochę wody i śluzu jakby. Dodatkowo pojawiło nam się pełno placków na brzuszku i lokciach,a jesteśmy u moich rodziców jeszcze teraz. I nie wiem co robić, lecieć prywatnie gdzieś czy obserwować?
Lena : 18.04 -> 205g / 08.05 -> 362g / 19.06 -> 966g / 15.07. -> 1595g / 24.07. -> 1803g / 12.08. -> 2260g / 22.08. -> 2700g / 04.09. -> 2850g / 19.09. -> 3442g -
nick nieaktualny
-
O temat szczepień. My dziś mieliśmy 3 dawkę hexy , za dwa tygodnie pneumokoki i za rada lekarza poczekam do czerwca i zaszczepie na meningo, są 2 dawki w odstępie miesiąca wiec akurat wyrobimy się do roku.
Leksi to może być alergia, przypomnij ty karmisz piersią czy mm? I rozszerzasz już dietę? My zaczęliśmy i tez wyszły mu dwie takie szorstkie plamki na skórze, lekarz potwierdził ze to może być reakcja na jakiś składnik, mamy to natłuszczać i tyle.Mańka lubi tę wiadomość
Mati 16.07.2009
-
nick nieaktualny
-
Mila wrote:Laurka z tego co czytam to macie szczepienia na meningokoki. "There are three vaccines available in the United States to prevent meningococcal disease, all quadrivalent in nature, targeting serogroups A, C, W-135, and Y:
two conjugate vaccines (MCV-4), Menactra and Menveo, and
one polysaccharide vaccine (MPSV-4), Menomune, produced by Sanofi Pasteur."
Ja nie mowie, ze nie istnieja, bo oczywiscie, ze istnieja, tylko, ze sie nie szczepi. Bo sa szczepienia nieobowiazkowe np. przeciwko grypie, ktore sie ludziom wrecz sila wciska tutaj co roku, oraz HPV, gdzie wisza plakaty w kazdym gabinecie, zeby dac nastolatkom okolo 11-12 roku zycia. Nie sa w grafiku, ale sie o nich mowi i zacheca. A o meningokokach nie slyszalam ani razu.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Ja starszaków nie szczepilam na meningo bo syn poszedł do przedszkola jak miał 4 lata a córka do żłobka jak dwa i sam pediatra mówił ze nie zaleca. Miko do żłobka pójdzie możliwe ze jak skonczy rok, poza tym są starszaki znoszące różne „dobra” z placówek i lekarz mówił ze lepiej zaszczepić, ale tez nie wciskał na sile.
Mati 16.07.2009
-
Dziewczyny, u nas brzydka kupka chyba od ząbkowania - znaleźliśmy dzisiaj pierwszego ząbka!
agjot1979, karmię piersią tylko i na razie jeszcze nie rozszerzamy diety. Poczekam do skończonego 6 miesiąca.łania, k878, Mańka lubią tę wiadomość
Lena : 18.04 -> 205g / 08.05 -> 362g / 19.06 -> 966g / 15.07. -> 1595g / 24.07. -> 1803g / 12.08. -> 2260g / 22.08. -> 2700g / 04.09. -> 2850g / 19.09. -> 3442g -
Leksi gratulacje zebola 😀 u nas na razie się nie zanosi, dziś lekarz zetknął przy okazji badania i dziąsła bez oznak ząbkowania. Ciekawe kiedy cos wyjdzie , starszaki oboje mieli na pół roku dolne jedynki.
Leksi, Mańka lubią tę wiadomość
Mati 16.07.2009
-
Hej dziewczyny ! Dawno się nie odzywałam ale podczytuje
U nas tez idzie pierwszy ząb
Na meningokoki szczepimy
Mam takie pytanie do mam chłopców albo do mam które maja starszych chłopców. Kiedy Wasze maluchy zaczęły łapać się za posiora ? Takie niedyskretneale moj maluch od dwóch dni przy kąpieli strasznie się za niego ciąga. A jak zabieramy ręce to płacze. Mina mega skupiona. Ogólnie trochę nas to bawi ale czy to normalne ze on taki mały a już go znalazł ??