X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • pola0909 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaga94 wrote:
    Ja o słuchaniu serduszka ostatnio czytałam gdzieś jakiś artykuł, nie wiem czy nie było to na mamaginekolog, ale mogę się mylić. W każdym bądź razie, było napisane, że niektórzy nie polecają słuchania serduszka, ale oczywiście nic nie było udokumentowane. Ja ostatnio byłam to nawet ciężko mi było dostrzec czy "miga" serduszko, a Pan doktor stwierdził tylko, że jest i bije i to było na tyle z badania. Ale za tydzień idę do swojego prywatnie i na pewno wszystko pokaże i wytłumaczy.
    Jak tak patrzę na moje zdjęcie usg, to koło "dzidziola" ( nie wiem jak fachowo się mówi :-)) widać jeszcze ciałko zółtkowe dość duże i zastanawiam się kiedy zniknie i czy wg i czy to normalne?
    Tak dokładnie, ten artykuł był na mamaginekolog i ona sama też nie daje słuchać serduszka, chociaż nie krytykuje gin, którzy pozwalają, ponieważ nie jest to 100% udowodnione.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2019, 11:09

uwo93e3ke9z66nbe.png

ug378u69d0saxxaq.png
  • Lubieswieczki Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    Jakie witaminy bierzecie? Zastanawiam sie czy jak biore pregna plus to wziac sobie jeszcze kwas foliowy (mam ten nieprzetworzony) a nie chce przedobrzyc :)

Ja tez zjadłam prawie całe opakowanie pregna plus. Ale zmieniłam lekarza i od tego tygodnia biorę femibion 1 i wit D3 dodatkowo. Mówiła żeby żelaza narazie nie brać :)
    Gdzieś wcześniej była rozmowa na temat witamin :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2019, 11:14

f2wljw4zqzq01lps.png
    34bwskjof7j5jsym.png
  • Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaga94 wrote:
    Ja o słuchaniu serduszka ostatnio czytałam gdzieś jakiś artykuł, nie wiem czy nie było to na mamaginekolog, ale mogę się mylić. W każdym bądź razie, było napisane, że niektórzy nie polecają słuchania serduszka, ale oczywiście nic nie było udokumentowane. Ja ostatnio byłam to nawet ciężko mi było dostrzec czy "miga" serduszko, a Pan doktor stwierdził tylko, że jest i bije i to było na tyle z badania. Ale za tydzień idę do swojego prywatnie i na pewno wszystko pokaże i wytłumaczy.
    Jak tak patrzę na moje zdjęcie usg, to koło "dzidziola" ( nie wiem jak fachowo się mówi :-)) widać jeszcze ciałko zółtkowe dość duże i zastanawiam się kiedy zniknie i czy wg i czy to normalne?
    Ja widzialam bardzooo dokladnie. Myslisz ze jak pojde prywatnie to skoro miga to bede mogla juz uslyszec na 100%?
    Jak tutaj dopytalam czemu nie.mozna posluchac to babka do mnie ze takie rzeczy dopiero slychac ok. 16tyg . Hahahha no udalam glupia bo stwierdzilam ze nic nie ugram

10.09.2019 Marcel
  • Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pola0909 wrote:
    Tak dokładnie, ten artykuł był na mamaginekolog i ona sama też nie daje słuchać serduszka, chociaż nie krytykuje gin, którzy pozwalają, ponieważ nie jest to 100% udowodnione.
    A dlaczego nie pozwala? Co jest w tym zlego?:-)

10.09.2019 Marcel
  • aannkka Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie, serduszko bije pięknie <3 Dzidzia ma 7mm, kolejna wizyta 20 lutego. Dostałam już komplet badań do zrobienia :)
    P.S moje plamienia były od miesniakow. Leki na podtrzymanie dalej brać i się oszczędzać :)

k878, Mama_Zuzia, speakyourmind93, Olalu89, kark, monkle, pola0909, Inka90, Jaga94, Lami, Lubieswieczki, m0nika, Arashe, Finezja19 lubią tę wiadomość

8599ikgnwfmhvhys.png

• beta 14.10.21 - 37mIU/ml prog 30.04
    • beta 16.10.21 - 100mIU/ml prog 26.25
    • beta 19.10.21 - 610 mlU/ml

👶👶
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka, Oleczka- super wieści z wizyty :* gratulacje!

Oleczka- mi lekarz puścił na chwile bicie serduszka, ale słyszałam ze to zależy od lekarza. Ja e pierwszej ciąży tez słyszałam serduszko :)

Zielonawyspa- witaj! Fajnie, ze jesteś :) napisz coś więcej o sobie/ uważaj jedynie na emotikony bo one kasują właśnie cześć wiadomości

ojxeroeqgm6z29wi.png
    Rok starań i..świąteczny cud!
    Syn - 2013 ❤️ Pierwsza miłość
    ————————
  • Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Zuzia wrote:

Oleczka- mi lekarz puścił na chwile bicie serduszka, ale słyszałam ze to zależy od lekarza. Ja e pierwszej ciąży tez słyszałam serduszko :)

Zielonawyspa- witaj! Fajnie, ze jesteś :) napisz coś więcej o sobie/ uważaj jedynie na emotikony bo one kasują właśnie cześć wiadomości
    A jak widac serduszko ze bije i to dosc wyraznie, to na pewno je uslysze?:-)

10.09.2019 Marcel
  • alis132 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kij z mojego spania :) Pfff Pfff Pfff:)

7a819b979390c103fc0c3a675af9e29c.png
  • ZielonaWyspa Przyjaciółka

Wysłany: 30 stycznia 2019, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Zuzia wrote:

Dobrze wiedzieć, bo mi skasowały praktycznie wszystko.
    Coś o sobie? Mieszkam w Irlandii, gdzie lekarze mają tragiczne jak dla mnie podejście do pacjentów. Wszystko zostawiają Matce Naturze. Żadnych wspomagaczy czy coś. Poroniłam w 2016 roku. Udałam się z krwawieniem do naszego lekarza rodzinnego i co usłyszałam od lekarki? "To się zdarza i nic z tym nie zrobisz" Także ten, wysłała mnie samą do szpitala około 40km i tam spędziłam jakieś 8h. Żadnego usg nie miałam, tylko beta hcg... Straszne przeżycie, ale było minęło. Wracając do tych przyjemniejszych newsów, to według Belly mam 6tc i 6 dni.
    OM 13 grudnia, a owu była ma 100% jakoś 25,26,27 grudnia. 12 stycznia miałam prywatne usg u polskiej ginekolog i pęcherzyk był elegancki jak na 3-4 tydzień. Po wywiadzie kazała brać dupka 2x1, większą dawkę kwasu fol. i aspirynę na rozrzedzenie krwi. Ze względu na te poronienie dostałam skierowanie na usg 6 lutego (zazwyczaj pierwsze usg robi się tutaj w 12 tc). Boję się jak cholera czy wszystko będzie dobrze. Tak was czytam już bardzo długi czas i współczuję tym wszystkim, którym nie wyszło...
    Jak dotrwać ten cholerny tydzień?

• Ola_ Koleżanka

Wysłany: 30 stycznia 2019, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, to ja się dołączę - jestem już po oficjalnej wizycie.
    Mamy kijankę 0,27 cm i według ginekologa termin na 25.09.
    Wczoraj, w 6t0d było już migajace serce, ale też bez słuchania :)

Mama_Zuzia, pola0909, Inka90, Jaga94, Lami, MOJE, kark, Olalu89, monkle, m0nika, Arashe, Finezja19 lubią tę wiadomość

PCOS; 24 cykle starań

m3sxrjjgimr0s0e1.png
  • Jaga94 Przyjaciółka

Wysłany: 30 stycznia 2019, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubieswieczki wrote:
    Ja tez zjadłam prawie całe opakowanie pregna plus. Ale zmieniłam lekarza i od tego tygodnia biorę femibion 1 i wit D3 dodatkowo. Mówiła żeby żelaza narazie nie brać :)
    Gdzieś wcześniej była rozmowa na temat witamin :)
    Ja też biorę femibion 1 i D3. Przy tym składzie nie bierzesz już dodatkowego kwasu foliowego?, bo ja nie. Ale zawsze warto się podpytać :-)

Bladzioch 04.01
    Beta 07.01 - 206
    Beta 10.01 - 650
    29.01 -serduszko
    Maluszek urodzony 12.09.2019
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka94 wrote:
    A jak widac serduszko ze bije i to dosc wyraznie, to na pewno je uslysze?:-)

To zależy pewnie od sprzętu u ginekologa :)

ojxeroeqgm6z29wi.png
    ————————
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZielonaWyspa wrote:
    Coś o sobie? Mieszkam w Irlandii, gdzie lekarze mają tragiczne jak dla mnie podejście do pacjentów. Wszystko zostawiają Matce Naturze. Żadnych wspomagaczy czy coś. Poroniłam w 2016 roku. Udałam się z krwawieniem do naszego lekarza rodzinnego i co usłyszałam od lekarki? "To się zdarza i nic z tym nie zrobisz" Także ten, wysłała mnie samą do szpitala około 40km i tam spędziłam jakieś 8h. Żadnego usg nie miałam, tylko beta hcg... Straszne przeżycie, ale było minęło. Wracając do tych przyjemniejszych newsów, to według Belly mam 6tc i 6 dni.
    OM 13 grudnia, a owu była ma 100% jakoś 25,26,27 grudnia. 12 stycznia miałam prywatne usg u polskiej ginekolog i pęcherzyk był elegancki jak na 3-4 tydzień. Po wywiadzie kazała brać dupka 2x1, większą dawkę kwasu fol. i aspirynę na rozrzedzenie krwi. Ze względu na te poronienie dostałam skierowanie na usg 6 lutego (zazwyczaj pierwsze usg robi się tutaj w 12 tc). Boję się jak cholera czy wszystko będzie dobrze. Tak was czytam już bardzo długi czas i współczuję tym wszystkim, którym nie wyszło...

Tak myślałam po Twoim nicku ze jesteś z tamtych stron :) współczuje przeżyć, niestety tam rzeczywiście dosyć swawolnie podchodzą do ciąży i uznają ja dopiero od tego 12 tygodnia :/ dobrze ze trafiłaś do tej ginekolog i ze masz skierowanie na Usg, tydzień minie błyskawicznie zobaczysz kochana :)

ojxeroeqgm6z29wi.png
    ————————
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_ wrote:

Coraz nas tu więcej, super!;) cudownie ze już widzieliście serduszko, zdrowej ciąży i zostań tu z nami na dłużej :) w sensie pisz jak już się ujawnilas :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2019, 11:52

ojxeroeqgm6z29wi.png
    ————————
  • k878 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    Jakie witaminy bierzecie? Zastanawiam sie czy jak biore pregna plus to wziac sobie jeszcze kwas foliowy (mam ten nieprzetworzony) a nie chce przedobrzyc :)

Ja biorę wszystko oddzielnie. Dha które są w tych suplementach dla ciężarnych pochodzą najczęściej z tuńczyka albo z niewiadoma kąd, kupuje nordic naturals, drogie ze nie wiem co, ale uważam ze warto. Osobno biorę jodid, kwas metylowany solgara, wapń bo muszę z wit D i czasami magnez.

Żelazo faktycznie nie zalecają za szybko brać, lepiej sobie uzupełniać krową, pietruszką, pokrzywą. Od tabletek są często zaparcia albo biegunki albo inne przyjemności. Jak mi spadła hgb w połowie ciazy i zaczęłam suplementację to brałam ascofer i nic mi nie było, ale lekarz się dziwił bo u większości jest źle.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Jaga94 Przyjaciółka

Wysłany: 30 stycznia 2019, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka94 wrote:
    A dlaczego nie pozwala? Co jest w tym zlego?:-)
    Jak będziesz miała chwilkę, to może uda Ci sie tam znaleźć ten artykuł. Bo ja nie chcę pisać tego co pamiętam, bo mogę coś namieszać. Chyba, że ktoś inny odpowie :-). Ale tak jak pisała pola mamaginekolog nie krytykuje tego.

Bladzioch 04.01
    Beta 07.01 - 206
    Beta 10.01 - 650
    29.01 -serduszko
  • Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_ wrote:
    U mnie twierdza ze polowa 5 i juz migajace serce, to mozliwe?:-) nic mi nie powiedzieli w szpitalu o wielkosci ani nic

10.09.2019 Marcel
  • Jaga94 Przyjaciółka

Wysłany: 30 stycznia 2019, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka94 wrote:
    Ja widzialam bardzooo dokladnie. Myslisz ze jak pojde prywatnie to skoro miga to bede mogla juz uslyszec na 100%?
    Jak tutaj dopytalam czemu nie.mozna posluchac to babka do mnie ze takie rzeczy dopiero slychac ok. 16tyg . Hahahha no udalam glupia bo stwierdzilam ze nic nie ugram
    Tego nie wiem, ja po prostu chodzę prywatnie. A ta wizyta była na NFZ, bo prosiłam lekarza o skierowanie na badania i przy okazji zrobił mi usg w 5sekund.
    Ale i tak byłam zadowolona, bo wyniki na to co chciał i mógł to mi przepisał, wydrukował zdjęcie dla męża i powiedział, że jak na 7tyd wszystko jest ok.

Bladzioch 04.01
    Beta 07.01 - 206
    Beta 10.01 - 650
    29.01 -serduszko
  • ZielonaWyspa Przyjaciółka

Wysłany: 30 stycznia 2019, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak się czujecie dziewczyny?
    Bardzo się cieszę, że już jesteście pewne swoich małych serduszek i wszystko jest w porządku.
    Macie już jakieś małe zachcianki?
    Mnie co jakiś czas męczy zgaga co wydaję się dość nietypowe w moim przypadku na początku ciąży. Mam za sobą dwa porody i zgagę miałam zawsze pod koniec ;)

• Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZielonaWyspa wrote:
    Ja jestem z Uk. Tez maja takie podejscje. To moja 3ciaza a dzieci nie mam. Ale przynajmniej kierowali mnie za kazdym razem na skan.

10.09.2019 Marcel
‹‹ 159 160 161 162 163 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ