Wrzesień 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Na tym etapie ciazy każdy bobas ma penisa tylko u chłopców jest skierowany w górę u dziewczynek w dół i będzie z tego łechtaczka. Dlatego jest duże ryzyko błędu w określaniu płci. Nie ma jeszcze innych widocznych genitaliów.Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
k878 wrote:Na tym etapie ciazy każdy bobas ma penisa tylko u chłopców jest skierowany w górę u dziewczynek w dół i będzie z tego łechtaczka. Dlatego jest duże ryzyko błędu w określaniu płci. Nie ma jeszcze innych widocznych genitaliów.
Tak, jest to wyrostek płciowy -
nick nieaktualnyA właśnie, że nie, bo moja najmłodsza miała w górę
Ale na usg 3d było widać peniska i "jajka". I ginka powiedziała, że dziewczynki na początku mają jajka, bo to opuchnięta łechtaczka. A chłopcy ich nie mają.
Na tej podstawie w 13tc usłyszałam dziewczynka i się zgodziło, mimo moich przeczyć, smaków i wszystkich znaków na niebie i ziemi (włącznie z tym wyrostkiem na usg) -
nick nieaktualnyAgucha90s wrote:Dziewczyny a jak to jest z dentysta? Mamy leczenie na NFZ?
Lami lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Znalazlam artykuł,może komuś się przyda.
Co zatem należy się kobietom w ciąży i połogu w ramach bezpłatnej opieki stomatologicznej?
Po pierwsze do stomatologa nie potrzebujemy skierowania.Pacjentowi (w tym kobiecie ciężarnej czy podczas połogu) zgłaszającemu się do stomatologa z bólem zęba świadczenia udzielane są w dniu zgłoszenia w każdej placówce, która ma podpisaną umowę na świadczenie usług w ramach NFZ, a po godzinie 19.00 w placówkach, w których pełniony jest dyżur stomatologicznej pomocy doraźnej.„Białe plomby” przysługują w zębach przednich górnych i dolnych (od 3+ do +3, od 3- do -3). W przypadku dorosłych jest to tzw. kompozytowy materiał chemoutwardzalny. W przypadku dzieci do 18 r.ż. jest to szybkoschnący światłoutwardzalny materiał kompozytowy. W pozostałych zębach przysługują plomby szare – amalgamatowe.Leczenie kanałowe – osobom dorosłym przysługuje leczenie kanałowe od kła do kła (3-3). Dzieciom i młodzieży do 18 r.ż., kobietom w ciąży i połogu (do 42. dnia po porodzie) przysługuje leczenie kanałowe wszystkich zębów obejmujące leczenie do 3 kanałów w zębie.Znieczulenie jest refundowane w połączeniu z innymi świadczeniami gwarantowanymi.
W ramach świadczeń gwarantowanych pacjentom ubezpieczonym w NFZ (w tym kobietom w ciąży i w czasie połogu) przysługują:
badanie lekarskie stomatologiczne z instruktażem higieny jamy ustnej – raz w rokukontrolne badania lekarskie – 3 razy w rokuzdjęcia rentgenowskie zewnątrzustneleczenie zmian na błonie śluzowej jamy ustneji to o czym wspomniałam – usunięcie kamienia nazębnego, z którego bardzo polecam Wam skorzystać, jeśli jeszcze nie miałyście go wykonanego. Pierwsze usunięcie kamienia nazębnego wykonane dokładnie otwiera oczy na to, co i w jakich ilościach gromadzi się nam w przestrzeniach około-dziąsłowych, czego na gołe oczy nie widać!
Co trzeba przy sobie mieć będąc w ciąży czy połogu, aby móc się zgłosić do stomatologa w celu skorzystania z powyższych świadczeń?
Aby skorzystać z powyższych świadczeń w dniu zgłoszenia bądź najpóźniej w ciągu 7 dni roboczych od dnia zgłoszenia trzeba mieć ze sobą dokument tożsamości (dowód osobisty albo paszport) oraz zaświadczenie lekarskie, które potwierdzi ciążę. Aby skorzystać z dodatkowych świadczeń gwarantowanych należy mieć przy sobie również kartę ciąży.
Jeśli napotykacie na opór ze strony placówki medycznej, która nie chce Wam wskazać terminu, sugerowałabym powołanie się na rozporządzenie,które warto mieć w formie papierowej przy sobie. A jeśli to nie pomaga na recepcji, to z reguły pierwszy mail do dyrektora placówki z kopią do Rzecznika Praw Pacjenta powinien już pomóc.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2019, 14:33
Lami, pola0909, Agucha90s lubią tę wiadomość
Miłosz 30.07.2019 cc
48cm 2700 gram szczęścia 💙
-
Agucha90s wrote:Witam się w pierwszym dniu na l4. Rano byłam w pracy po komputer bo zwariuje w domu a mam parę takich rzeczy do zrobienia na które zawsze brakuje czasu. Rozmawiałam z szefem no nie jest zadowolony ale rozumie sytuację. No nic ja się nie prosiłam o zwolnienie... Jeszcze parę dni będę miała wyrzuty sumienia ale to chyba minie... Sprawdziłam na portalu moje l4 i mam tzw. Chodzone więc spacer czy sklep bez problemu załatwię
-
nick nieaktualny
-
Karola9316 wrote:Ja już po wizycie, maluszek wiercil się i machal rączkami. Liczy już 4cm i TP znowu o jeden dzień się przesunął
Gratuluje!co do terminu to najdokładniejszy jest ten z prenatalnych w 1 trymestrze.
Później na każdym etapie będzie się to wahać w zależności od wymiarów główki, nóżek itp ale na to już się nie powinno tak patrzeć -
Ala88 wrote:Hej . Jak mogę sprawdzić swoje zwolnienie ? Gdzie się logowalas żeby sprawdzić? Sama jestem na L4 i boję się trochę wychodzić, bo tyle slyszalam o tych kontrolach
Możesz sprawdzić na stronie Zusu- musisz mieć profil zaufany, możesz go szybko założyć przez stronę swojego banku npAgucha90s lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny