X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • manda21 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze na okreslenie plci nie zawsze, ale sprawdza sie ksztalt brzucha. Na chlopca jest taki spiczasty, a na dziewczynke okragly jak pileczka.

Syn 10.2016
    Aniołek [*] 6tc6d 03.2018
    ckai9jcgluuotmoy.png
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bunia- tu mamaginekolog to opisała :)

https://mamaginekolog.pl/chlopiec-czy-dziewczynka/

Bunia86 lubi tę wiadomość

ojxeroeqgm6z29wi.png
    Rok starań i..świąteczny cud!
    Syn - 2013 ❤️ Pierwsza miłość
    ————————
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    manda21 wrote:
    mi tez

U mnie od dwoch dni zero mdlosci, az jestem w szoku, troszke pobolewa mnie brzuch, ale podejrzewam, ze dlatego, ze rosnie. Wrocil mi apetyt. Czuje, ze w koncu morfologia jest normalna, teraz mozna normalnie zyc :) Ja mam wizyte dopiero 25 marca i nie nastawiam sie na poznanie plci. Z synem w 18tc dowiedzialam sie jaka plec, ale wtedy to bylo juz na 100%. Moze tym razem intuicja tez mnie nie zawiedzie.

Tak to można żyć!:) a tym razem co czujesz?

ojxeroeqgm6z29wi.png
    ————————
  • magda.g85 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny gratuluję wizyt i pięknych zdjęć :)

zem3i09k945lhtw9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2019, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno się patrzy na linię pupy i czy na końcu ciała ta taka jasna kreseczka między nogami jest równoległa do pupy czy nie. Jak równoległa lub w dół to dziewczynka, jak pod kątem do góry to chłopiec.
    U mnie najmłodsza miała jak u Moniki - wg kręgosłupa miała so góry, ale jakby patrzyć na pupę to była w dół. Dlatego ja na wyrostki tak do końca nie patrzę na 100% pewności 😉
    Za to u mnie na usg 4d w 13tc od razu było widać, że dziewczynka, bo miała "jajka", ale o tym już pisałam.

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2019, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kształt brzucha zależy od położenia dziecka, nie od płci ☺ Ja z najstarszą miałam arbuz, bo miała główkę wysoko, a z 2ma najmłodszymi piłki, bo mieli główki nisko bardzo szybko.

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2019, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kumen wrote:
    Wedlug om dzis jest 10t+4. Boje sie bo sie tyle naczytalam o tych poronieniach zatrzymanych...nie potrafie opanowac tego strachu.
    Dzidzia ma poki co przepukline. Lekarz powiedzial ze w ciagu tygodnia powinno to sie wchlonac, jesli nie to na nastepnym usg sie okaze co dalej. Podobno bedzie chlopiec...dzis mial 3,6cm.

• Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kumen wrote:
    Dzidzia ma poki co przepukline. Lekarz powiedzial ze w ciagu tygodnia powinno to sie wchlonac, jesli nie to na nastepnym usg sie okaze co dalej. Podobno bedzie chlopiec...dzis mial 3,6cm.

Czym się ta przepuklina objawia? I co jak się nie wchłonie?

Kawał chłopaka w takim razie :)

ojxeroeqgm6z29wi.png
    ————————
  • magda.g85 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dziś zauważyłam jakiś kolejny dziwny objaw i zaczyna mnie to niepokoić. rano tuż po przebudzeniu zanim wstanę z łóżka czuję jakieś dziwne twarde niesymetryczne zgrubienie w podbrzuszu, tylko z jednej strony. mija jak tylko wstanę i zaczynam chodzić. masakra zawsze coś. nie wiem czy panikować i umawiać się na wcześniejszą wizytę czy obserwować :/

zem3i09k945lhtw9.png
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda.g85 wrote:
    ja dziś zauważyłam jakiś kolejny dziwny objaw i zaczyna mnie to niepokoić. rano tuż po przebudzeniu zanim wstanę z łóżka czuję jakieś dziwne twarde niesymetryczne zgrubienie w podbrzuszu, tylko z jednej strony. mija jak tylko wstanę i zaczynam chodzić. masakra zawsze coś. nie wiem czy panikować i umawiać się na wcześniejszą wizytę czy obserwować :/

Może narazie obserwuj? W razie czego bierz nospe jak będzie dokuczalo, a jak będzie się utrzymywać to powiedz o tym na wizycie.

magda.g85 lubi tę wiadomość

ojxeroeqgm6z29wi.png
    ————————
  • makowa Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czuję się wywołana :)

Cześć wszystkim. Nie było mnie dłuuuugo, to prawda. Ale cały pierwszy trymestr to były mdłości. I możecie się śmiać, ale ten fiolet na forum je potęgował... Na staraniowej części wprowadzili graficzne zmiany i tam mi dużo lepiej. No ale I trymestr już za mną, mdłości spuściły z tonu, więc postaram się z Wami zostać :)

Jestem po usg genetycznym, miałam je w zeszły wtorek. Wszystko wygląda w porządku, trwało ono pół godziny, przez ten czas patrzyłam jak maluszek się wygina i macha rączkami :) Pomierzony z każdej strony. 7 cm dziecia. Mąż był ze mną, pierwszy raz na żywo na usg. Na początku jak usłyszałam, że serduszko bije, kość nosowa jest, rozstaw oczu i uszu prawidłowy to się popłakałam na leżance, ale dobrze, że ciemno było, to ani pani doktor ani mąż nie widzieli :) Usłyszałam, że "coś sterczy". Dwa dni później byłam u swojej prywatnej gin i na koniec usg powiedziała: "Będzie chłopak" - i powiedziała to z takim przekonaniem, że będę mocno zdziwiona, jak okaże się inaczej, już nastawiam się na chłopczyka :) Za tydzień mam wizytę luxmedowską, a potem miesiąc przerwy, nie wiem jak wytrzymam, nie miałam do tej pory tak długiej przerwy.

No i przedstawiam Wam mojego przystojniaka :)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/85ff68e8b3d8.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/754dd92d00ba.jpg

kark, pola0909, aannkka, VianEthel2, Agucha90s, elvira, Agusia_pia, Ann.., Bunia86, k878, manda21, ZielonaWyspa, Jusi 28 lubią tę wiadomość

MTHFR, PAI-1 hetero | ANA1, ANA2 + | p/c antykardiolipinowe + | Hashimoto
    OK: V Laiden, R2 | Protrombina II | ANA3 | LA | p/c p. b2 glikoproteinie | białko C, S | homocysteina

Aniołki 03.2018 12 tc, 06.2018 6 tc
    Udało się! II - 24.12.2018
    x0f7mnb.png
  • elvira Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowa super wiadomości! Gratulacje:)

Tak się zastanawiam czy tylko ja nie idę na prenatalne? Tzn moja Pani doktor ma mi zrobić usg zmierzyć kość nosowa i przeziernosc karkowa i to wszystko

relgsg185a86vsml.png

04.08.2017 Marcel 💙
    09.2019 córeczka ❤
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2019, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elvira u mnie to samo ;) Plus jak i twój wiek to wklepie w kompa to jej się pokazują statystyki czy jest możliwość chorób czy nie ☺

• Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    makowa wrote:
    Czuję się wywołana :)

Cześć wszystkim. Nie było mnie dłuuuugo, to prawda. Ale cały pierwszy trymestr to były mdłości. I możecie się śmiać, ale ten fiolet na forum je potęgował... Na staraniowej części wprowadzili graficzne zmiany i tam mi dużo lepiej. No ale I trymestr już za mną, mdłości spuściły z tonu, więc postaram się z Wami zostać :)

Jestem po usg genetycznym, miałam je w zeszły wtorek. Wszystko wygląda w porządku, trwało ono pół godziny, przez ten czas patrzyłam jak maluszek się wygina i macha rączkami :) Pomierzony z każdej strony. 7 cm dziecia. Mąż był ze mną, pierwszy raz na żywo na usg. Na początku jak usłyszałam, że serduszko bije, kość nosowa jest, rozstaw oczu i uszu prawidłowy to się popłakałam na leżance, ale dobrze, że ciemno było, to ani pani doktor ani mąż nie widzieli :) Usłyszałam, że "coś sterczy". Dwa dni później byłam u swojej prywatnej gin i na koniec usg powiedziała: "Będzie chłopak" - i powiedziała to z takim przekonaniem, że będę mocno zdziwiona, jak okaże się inaczej, już nastawiam się na chłopczyka :) Za tydzień mam wizytę luxmedowską, a potem miesiąc przerwy, nie wiem jak wytrzymam, nie miałam do tej pory tak długiej przerwy.

No i przedstawiam Wam mojego przystojniaka :)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/85ff68e8b3d8.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/754dd92d00ba.jpg

Widzę, ze udało mi się Ciebie wywołać! Już nam nie uciekaj stad mamusiu!
    Ślicznego masz przystojniaka ❤️ Ma taki śliczny profil

ojxeroeqgm6z29wi.png
    ————————
  • AmyLee44 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie była przezoernosc, kość nosowa oraz serce, a coś jeszcze w prenatalnych się robi?

3i49tv734kk70k5a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2019, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Zuzia wrote:
    Czym się ta przepuklina objawia? I co jak się nie wchłonie?

Kawał chłopaka w takim razie :)
    To przepuklina pepowinowa, na dzien dzisiejszy powiedzial ze to moze byc jeszcze fizjologiczne, gdyz powloki brzuszne zamykaja sie w 12/13tc. To znaczy ze jelitka, watroba itd sa poza organizmem. Nie pytalam co bedzie jesli sie nie wchlonie, ale juz wyczytalam o wiele wiecej niz chcialam wiedziec na ten temat...

• Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AmyLee44 wrote:
    U mnie była przezoernosc, kość nosowa oraz serce, a coś jeszcze w prenatalnych się robi?

Oj u nas było dużo innych parametrów, żołądek, pęcherz moczowy, czy jest prawidłowy zarys w główce, oczodołów, przepływy w sercu, przepływy w pępowinie, stopy, ręce, kanał kręgowy, objaw v..także dużo tego. Zarówno czy są w dobrych miejscach narządy jak i czy maja taka strukturę jaka mieć powinny

ojxeroeqgm6z29wi.png
    ————————
  • magda.g85 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Zuzia wrote:
    Oj u nas było dużo innych parametrów, żołądek, pęcherz moczowy, czy jest prawidłowy zarys w główce, oczodołów, przepływy w sercu, przepływy w pępowinie, stopy, ręce, kanał kręgowy, objaw v..także dużo tego. Zarówno czy są w dobrych miejscach narządy jak i czy maja taka strukturę jaka mieć powinny
    u mnie tak jak u Mama_Zuzia taki zestaw był robiony

zem3i09k945lhtw9.png
  • AmyLee44 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A racja przepływ w sercu też był serce to jakieś 3 parametry no i ręce i nogi ale reszty nie było hm no może co lekarz to inaczej. Ogólnie nie podoba mi się jakoś zdjęcia mam wrażenie że buzia taka jakaś dziwna jest ale może jestem walnieta haah

3i49tv734kk70k5a.png
  • makowa Autorytet

Wysłany: 4 marca 2019, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AmyLee44 wrote:
    U mnie oprócz tego co u Ciebie to rozstaw oczu, uszu, sprawdzenie mózgu, ciągłości kręgosłupa, obecności przepony, wątroby i pęcherza, przepływ krwi w pępowinie, sprawdzała też rączki i stópki czy mają po 5 paluszków :)

P.S. Postanowiłam, że nadrobię Was od połowy lutego, bo jestem ciekawa genetycznych/prenatalnych, więc czytam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2019, 20:34

MTHFR, PAI-1 hetero | ANA1, ANA2 + | p/c antykardiolipinowe + | Hashimoto
    OK: V Laiden, R2 | Protrombina II | ANA3 | LA | p/c p. b2 glikoproteinie | białko C, S | homocysteina

Aniołki 03.2018 12 tc, 06.2018 6 tc
    Udało się! II - 24.12.2018
    x0f7mnb.png
‹‹ 306 307 308 309 310 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ