X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 6 maja 2019, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie po weekendzie. Mi sie niedziela dluzyla okropnie. Pogoda fatalna, dzieciom odbijalo, mala byla marudna, starsza troche lepiej. Tutejszy maj poki co bardziej jak marzec/kwiecien :/

Zaciskam kciuki za wszystkie wizytujace.

Dori jestes chuda, nie ma co sie krygowac tylko podziekowac i cieszyc a na deser ciasteczko ;)

Ja w sumie rozumiem te mamy, ktorym w ciazy niefajnie. Moj organizm zle ciaze znosi. Nie tradycyjnym sensie mdlosci czy wymiotow, bo tego nigdy nie mialam, ale w bardziej powaznym sensie. W obu ciazach mialam stan przedrzucawkowy. W pierwszej niestety niezdiagnozowany poprawnie (choc ewidentny), w drugiej bardzo ostry i ciaza byla rozwiazana dokladnie w 37+0 (a to moje urodziny byly). To jak moj organizm puchnie i zatrzymuje wode, to w ogole nie jest powod do smiechu. Poprzednim razem wygladalam jak wieloryb doslownie. Stopy mialam wielkosci sloniowej, w nic nie moglam ich wlozyc. Ale tez lydki, uda i twarz, ktora wygladala jak balon. Kostek nie mialam, kolana mi sie nie zginaly - istna masakra.
    Teraz jestem na aspirynie, zeby temu zapobiec - czas pokaze czy to cos da.

Ale pamietam, ze wygladem i tym jak maz mnie postrzega przejmowalam sie najgardziej po pierwszej ciazy. Bo w 1. ciazy zrobily mi sie kamienie zolciowe (znowu niezdiagnozowane, bo mloda idiotka nie sluchala co do niej mowie) i 2 miesiace po porodzie mialam nagla operacje z zaskoczenia. Bylam juz w pracy, po powrocie dostalam nowe stanowisko, bylam w nowym miejscu 2 dni i nagle bol (ktory dokuczal caly tydzien) zlapal mnie tak ostry, ale oddychac nie moglam. Posadzili mnie na wozek inwalidzki i wio na ostry dyzur (ER). A tam nagle od progu wszyscy wiedzieli, ze to musza byc kamienie zolciowe, bo to dosc czesto spotykane w ciazy (wsciekla bylam, ale uspokojona jednoczesnie, ze sobie nic nie wymyslilam, tak jak mi kilka osob probowalo wmowic). Zabieg byl laparoskopowy i zostaly mi po nim trzy blizny w roznych miejscach na brzuchu. Dla kogos, kto sie uchowal bez ani jednego rozstepu na brzuchu, to od tych naglych 3 blizn plakac mi sie chcialo. Ale to tez hormony pewnie. Blizny wyblakly i teraz to bym ich musiala z lupa szukac. I koniec koncow, teraz w wieku prawie 34 lat czuje sie w swoim ciele o wiele lepiej i pewniej niz jak bylam chuda, dwudziestoparoletnia laska.

Pierwsza ciaza to jest mnostwo, mnostwo zmian nie tylko fizycznych ale i psychicznych. A potem wczesne macierzynstwo jeszcze bardziej. Ale kobieta musi swoje przejsc. Zareczam Wam pierworodkom, ze kazda z Was tak za 2 lata, bedzie o wiele silniejsza i pewna siebie kobieta niz dzisiaj. I to jest piekne!

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 6 maja 2019, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stayaway bardzo wpsolczuje tych przezyc. Cos takiego to jest trauma dla przecietnego pasazera a co dopiero dla oczekujacej mamy!
    Dla mnie samoloty i lotniska (zwlaszcza lotniska) to jest miejsce tortur. Przeszlam wiele od strony imigracji, ale zadna biurokracja nie byla tak okropna jak doswiadczenia z lotnisk. Takze bardzo wspolczuje. Oby reszta urlopu sie udala i podroz powrotna byla spokojna.

Vian czyli to nie zgaga? Bo zgaga wiele kobiet meczy, zwlaszcza pod koniec ciazy. Zapytaj jutro lekarza koniecznie.

Alex gratulacje udanego badania. Najwazniejsze, ze dziecko uroslo, z innymi nie ma co porownywac. Poza tym mniejszego bobasa latwiej urodzic ;)

Kumen komentarz Twojego meza naprawde super :) Pozazdroscic.

Ano to brzmi dosc typowo. Nie martw sie.

Agusia_Pia na hormony ciazowe nic nie poradzisz. jedna bedzie miala lsniace wlosy i piekna cere, a innej zaczna sie wlosy przetluszczac, wypryski pojawiac i paznokcie lamac. Natura nie zawsze jest sprawiedliwa. Ale kilka miesiecy po porodzie przeciez Ci sie wszystko ustabilizuje i poczujesz sie lepiej :)

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • VianEthel2 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2019, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka no właśnie nie wiem co to jest. Zgaga to u mnie bardziej pieczenie i to przy samym wlocie do żołądka a to to mi do gadła podchodzi 😔 jutro mam tylko usg połówkowe. Lekarza 16 maja.

👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
    Diana: 23.02.2021
    Weronika(ur. 25tc): 08-24.06.2019(*)
    Okolice Warszawy
  • Gomerka Autorytet

Wysłany: 6 maja 2019, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po połówkowych :-) zdrowa dziewczyna, szyjka długa, płyn owodniowy ok, więc odetchnęłam :-)

alex0806, Pom-pon, Mama_Zuzia, zwichrowana, Cyntia, marchev, monkle, pola0909, Dori777, aannkka, Mańka, Agusia_pia, k878, miczitanka, cytrynówka lubią tę wiadomość

Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
    04.2017 (') 12.2017 (')

• Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 6 maja 2019, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gomerka- cudownie ❤️ Ile wazy malutka?

VianEthel- zgaga ma różne postaci, niekoniecznie musi to być pieczenie, ale cofanie jedzenia również :) polecam rennie- dozwolone w ciąży, gdyby bardzo dokuczalo to naprawdę działa :)

Laurka- tutaj niestety tez pogoda nie rozpieszcza :/

Meghan Markle urodziła dzisiaj syna :)

ojxeroeqgm6z29wi.png
    Rok starań i..świąteczny cud!
    Syn - 2013 ❤️ Pierwsza miłość
    ————————
  • agjot1979 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2019, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vian a moze to refluks? Mialam w poprzedniej ciazy, okropne uczucie takiego jakby balona w okolicy mostka ktore konczylo sie mega bekiem ktory pomagal na chwile i od nowa to samo.

f2w3vcqgcqrsk8cl.png
    Mati 16.07.2009
    74dik6nl44edfunt.png
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2019, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już po wizycie! Wszystko dobrze! Ufffff! W piątek mam połówkowe więc pani doktor powiedziała że ja sobie wtedy dokładnie poogladamy:) na chwilę tylko przełożyła usg i mała spała tak słodko z rączką pod buzka:)

Mama_Zuzia, elvira, marchev, pola0909, miczitanka, cytrynówka lubią tę wiadomość

201512131765.png

201909081765.png
  • VianEthel2 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2019, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Zuzia ciekawe jak dadzą na imie 😁 jakieś typy?

Nie wiem czy to zgaga, nigdy tego nie miałam, ale tak jak pisałam, czasem to aż boli. Pogadam z lekarzem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2019, 18:58

👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
    Okolice Warszawy
  • Ano Koleżanka

Wysłany: 6 maja 2019, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    VianEthel2 wrote:
    Laurka no właśnie nie wiem co to jest. Zgaga to u mnie bardziej pieczenie i to przy samym wlocie do żołądka a to to mi do gadła podchodzi 😔 jutro mam tylko usg połówkowe. Lekarza 16 maja.
    No to czekam na te połówkowe twoje bo ja tez jutro mam a jesteśmy ten sam termin porodu😆😆😁😁 wizytę mam 15 maja wiec tez praktycznie ta sama data 😜 😆😆😆😆

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2019, 19:09

0e192c1c16.png
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2019, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka- no ja na twoim miejscu bym sobie odpuściła. Jednak maleństwo najważniejsze moim zdaniem

201512131765.png

201909081765.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 6 maja 2019, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vian zgaga to nieprzyjemne, czesto bolesne pieczenie w przlyku, a refluks zoladkowo-przelykowy to cofanie sie tresci zoladkowej do przelyku. Refluks jest jednostka chorobowa a zgaga jedna z jego objaw, natomiast wystapienie zgagi nie musi oznaczac refluksu.
    Refluks moze sie pojawic u ciezarnych ze wzgledu na podwyzszone cisnienie w jamie brzusznej. Kawa, herbata i napoje gazowane sa niewskazane. Lepiej jesc mniej a czesciej niz obfite posilki

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • VianEthel2 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2019, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam stwierdzoną przepuklinę rozworu przełykowego i kiedyś brałam leki na zgagęa. I oczywiście przeleczony helicobacter pylori, niech ręka boska broni to złapać! 3 antybiotyki w ciągu 10 dni i biegunka przez miesiąc mimo brania probiotyków...

Ano ja 15 mam połówkowe na NFZ 😁 oj będziemy pisać.

Okolice Warszawy
  • Kaska Autorytet

Wysłany: 6 maja 2019, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też po wizycie. Szyjka jaka była taka jest. Na szczęście się nie pogorszyła. Synek zwinięty w kłębek, nie chciał pokazać buzi. Zarzucił nogi na głowę i do tego zasłonił twarz rączkami. Dostałam za to zdjęcie siusiaka, bo to prezentował wzorowo :D Następna wizyta 22 i muszę do tego czasu zrobić krzywą. Mmmm pyszności :)

Cieszę się, że i u Was wszystko dobrze :)

U mnie samopoczucie jeżeli chodzi o kilogramy ok. Mogę przytyć nawet 20 obym nie miała rozstępów. W pierwszej ciąży niestety pojawiły się na pośladkach j piersiach mimo tego, że przytyłam 9 kg. Teraz pewnie będzie więcej na plusie bo i człowiek starszy i startowałam z większą waga wyjściową.

pola0909 lubi tę wiadomość

m3sxebkmtz1qzq0y.png
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2019, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaska- najważniejsze ze nie jest gorzej z szyjka! To dobry znak!

Ja skierowanie na krzywa dostanę na następnej wizycie bo pani dr mówiła że robi się między 24 a 27 tyg. A następna wizytę mam za miesiąc więc akurat potem będę w środku tego czasu

201512131765.png

201909081765.png
  • Dargol Ekspertka

Wysłany: 6 maja 2019, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewuszki, przepraszam, ale czy Wy też tak często siusiacie? No u mnie ostatnio to jakieś przegięcie 😅 chodzę do kibelka co jakieś 15-20 min. Oczywiście siusiam mało ale często. Zrobiłam nawet w sobote dodatkowe badanie moczu bo myślałam ze mam zapalenie pecherza, ale wyniki idealne. Ta moja mała jakoś tak nisko siedzi i chyba bardzo uciska🤔🤔

nzjd9n73lhky3rsn.png
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 6 maja 2019, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Animka, Kaska- cudownie ze wszystko ok na wizytach ❤️ Gratulacje!

VianEthel- nie jestem dobra w obstawianiu wiec nie strzelam w żadne imię haha :)

Ja krzywa w ciąży już jedna robiłam, teraz będę robić za dwa tygodnie kolejna:)

Dargol- ja i tak teraz mniej sikam niż na początku.. pamietam ze z synem od 30tygodnia prawie spałam na kibelku 🤭🙈

Dargol lubi tę wiadomość

ojxeroeqgm6z29wi.png
    Rok starań i..świąteczny cud!
    Syn - 2013 ❤️ Pierwsza miłość
    ————————
  • Mama_Staszka Autorytet

Wysłany: 6 maja 2019, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dargol u mnie chęć do sikania po praktycznie każdej zmianie pozycji, np z siedzącej na stojąca, leżącej na siedząca itp. Oczywiście nie za każdym razem idę, czasem uda się przetrzymać i zwykle po kilku minutach przechodzi.

Dargol lubi tę wiadomość

• Agucha90s Autorytet

Wysłany: 6 maja 2019, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak za wczasy nie pójdę siusiu i przetrzymam to pozniejnrtm mnie boli podbrzusze ze ledwo dochodzę do toalety.
    Co do cofania się jedzie ia w przełyku to tego nie mam ale zauważyłam że jak zjem dwie kanapki na raz i wypije szklankę herbaty to mam uczucie mega pelnosci więc teraz jem jedna kanapkę z herbatą i za pół godziny druga wtedy mi lepiej.

8599skjo9dvue7er.png
  • Kaska Autorytet

Wysłany: 6 maja 2019, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    animka899 wrote:
    Kaska- najważniejsze ze nie jest gorzej z szyjka! To dobry znak!

Ja skierowanie na krzywa dostanę na następnej wizycie bo pani dr mówiła że robi się między 24 a 27 tyg. A następna wizytę mam za miesiąc więc akurat potem będę w środku tego czasu
    Animka faktycznie czytam w internecie, że w 24 i się trochę zdziwiłam. U mnie będzie to 22 tydzień. No nic, jak chce to zrobię. Ufam mu, bo doprowadził poprzednią moja zagrożoną ciążę do końca.

No odetchnęłam trochę z tą szyjką. Mam nawet pozwolenie na wyjazd na działkę. Tam oczywiście leżeć, ale zawsze to na powietrzu :)

Ja jeszcze tak często nie sikam. Ale to czasami tydzień różnicy robi swoje ;)

m3sxebkmtz1qzq0y.png
  • marchev Autorytet

Wysłany: 6 maja 2019, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Zuzia wrote:
    Ja krzywa w ciąży już jedna robiłam, teraz będę robić za dwa tygodnie kolejna:)
    ku 🤭🙈
    Zuzia w ktorym tyg robilas krzywa ? Bo ja juz jedna tez mam za soba, ale zastanawiam sie czy powinnam robic ponownie bo to jednak mega duze obciazenie dla organizmu. Niestety bardzo niepokoi mnie tak szybkie tycie. Nie chodzi o strach,ze bede gruba, ale o to, ze bardzo duzo przybieram mimo, ze uwazam na to co jem. Juz pierwszy wynik mialam 80,80,60 wiec ciekawa jestem czy to wlasnie nie wina cukru bo i jak zjem to mam "zjazdy"

‹‹ 555 556 557 558 559 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ