Wrzesień 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam sie po weekendzie. Mi sie niedziela dluzyla okropnie. Pogoda fatalna, dzieciom odbijalo, mala byla marudna, starsza troche lepiej. Tutejszy maj poki co bardziej jak marzec/kwiecien
Zaciskam kciuki za wszystkie wizytujace.
Dori jestes chuda, nie ma co sie krygowac tylko podziekowac i cieszyc a na deser ciasteczko
Ja w sumie rozumiem te mamy, ktorym w ciazy niefajnie. Moj organizm zle ciaze znosi. Nie tradycyjnym sensie mdlosci czy wymiotow, bo tego nigdy nie mialam, ale w bardziej powaznym sensie. W obu ciazach mialam stan przedrzucawkowy. W pierwszej niestety niezdiagnozowany poprawnie (choc ewidentny), w drugiej bardzo ostry i ciaza byla rozwiazana dokladnie w 37+0 (a to moje urodziny byly). To jak moj organizm puchnie i zatrzymuje wode, to w ogole nie jest powod do smiechu. Poprzednim razem wygladalam jak wieloryb doslownie. Stopy mialam wielkosci sloniowej, w nic nie moglam ich wlozyc. Ale tez lydki, uda i twarz, ktora wygladala jak balon. Kostek nie mialam, kolana mi sie nie zginaly - istna masakra.
Teraz jestem na aspirynie, zeby temu zapobiec - czas pokaze czy to cos da.
Ale pamietam, ze wygladem i tym jak maz mnie postrzega przejmowalam sie najgardziej po pierwszej ciazy. Bo w 1. ciazy zrobily mi sie kamienie zolciowe (znowu niezdiagnozowane, bo mloda idiotka nie sluchala co do niej mowie) i 2 miesiace po porodzie mialam nagla operacje z zaskoczenia. Bylam juz w pracy, po powrocie dostalam nowe stanowisko, bylam w nowym miejscu 2 dni i nagle bol (ktory dokuczal caly tydzien) zlapal mnie tak ostry, ale oddychac nie moglam. Posadzili mnie na wozek inwalidzki i wio na ostry dyzur (ER). A tam nagle od progu wszyscy wiedzieli, ze to musza byc kamienie zolciowe, bo to dosc czesto spotykane w ciazy (wsciekla bylam, ale uspokojona jednoczesnie, ze sobie nic nie wymyslilam, tak jak mi kilka osob probowalo wmowic). Zabieg byl laparoskopowy i zostaly mi po nim trzy blizny w roznych miejscach na brzuchu. Dla kogos, kto sie uchowal bez ani jednego rozstepu na brzuchu, to od tych naglych 3 blizn plakac mi sie chcialo. Ale to tez hormony pewnie. Blizny wyblakly i teraz to bym ich musiala z lupa szukac. I koniec koncow, teraz w wieku prawie 34 lat czuje sie w swoim ciele o wiele lepiej i pewniej niz jak bylam chuda, dwudziestoparoletnia laska.
Pierwsza ciaza to jest mnostwo, mnostwo zmian nie tylko fizycznych ale i psychicznych. A potem wczesne macierzynstwo jeszcze bardziej. Ale kobieta musi swoje przejsc. Zareczam Wam pierworodkom, ze kazda z Was tak za 2 lata, bedzie o wiele silniejsza i pewna siebie kobieta niz dzisiaj. I to jest piekne!08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Stayaway bardzo wpsolczuje tych przezyc. Cos takiego to jest trauma dla przecietnego pasazera a co dopiero dla oczekujacej mamy!
Dla mnie samoloty i lotniska (zwlaszcza lotniska) to jest miejsce tortur. Przeszlam wiele od strony imigracji, ale zadna biurokracja nie byla tak okropna jak doswiadczenia z lotnisk. Takze bardzo wspolczuje. Oby reszta urlopu sie udala i podroz powrotna byla spokojna.
Vian czyli to nie zgaga? Bo zgaga wiele kobiet meczy, zwlaszcza pod koniec ciazy. Zapytaj jutro lekarza koniecznie.
Alex gratulacje udanego badania. Najwazniejsze, ze dziecko uroslo, z innymi nie ma co porownywac. Poza tym mniejszego bobasa latwiej urodzic
Kumen komentarz Twojego meza naprawde superPozazdroscic.
Ano to brzmi dosc typowo. Nie martw sie.
Agusia_Pia na hormony ciazowe nic nie poradzisz. jedna bedzie miala lsniace wlosy i piekna cere, a innej zaczna sie wlosy przetluszczac, wypryski pojawiac i paznokcie lamac. Natura nie zawsze jest sprawiedliwa. Ale kilka miesiecy po porodzie przeciez Ci sie wszystko ustabilizuje i poczujesz sie lepiej08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Laurka no właśnie nie wiem co to jest. Zgaga to u mnie bardziej pieczenie i to przy samym wlocie do żołądka a to to mi do gadła podchodzi 😔 jutro mam tylko usg połówkowe. Lekarza 16 maja.
👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
Diana: 23.02.2021
Weronika(ur. 25tc): 08-24.06.2019(*)
Okolice Warszawy -
Ja już po połówkowych
zdrowa dziewczyna, szyjka długa, płyn owodniowy ok, więc odetchnęłam
alex0806, Pom-pon, Mama_Zuzia, zwichrowana, Cyntia, marchev, monkle, pola0909, Dori777, aannkka, Mańka, Agusia_pia, k878, miczitanka, cytrynówka lubią tę wiadomość
Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
04.2017 (') 12.2017 (')
-
Gomerka- cudownie ❤️ Ile wazy malutka?
VianEthel- zgaga ma różne postaci, niekoniecznie musi to być pieczenie, ale cofanie jedzenia równieżpolecam rennie- dozwolone w ciąży, gdyby bardzo dokuczalo to naprawdę działa
Laurka- tutaj niestety tez pogoda nie rozpieszcza
Meghan Markle urodziła dzisiaj syna -
Już po wizycie! Wszystko dobrze! Ufffff! W piątek mam połówkowe więc pani doktor powiedziała że ja sobie wtedy dokładnie poogladamy:) na chwilę tylko przełożyła usg i mała spała tak słodko z rączką pod buzka:)
Mama_Zuzia, elvira, marchev, pola0909, miczitanka, cytrynówka lubią tę wiadomość
-
Mama Zuzia ciekawe jak dadzą na imie 😁 jakieś typy?
Nie wiem czy to zgaga, nigdy tego nie miałam, ale tak jak pisałam, czasem to aż boli. Pogadam z lekarzem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2019, 18:58
👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
Okolice Warszawy -
VianEthel2 wrote:Laurka no właśnie nie wiem co to jest. Zgaga to u mnie bardziej pieczenie i to przy samym wlocie do żołądka a to to mi do gadła podchodzi 😔 jutro mam tylko usg połówkowe. Lekarza 16 maja.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2019, 19:09
-
Vian zgaga to nieprzyjemne, czesto bolesne pieczenie w przlyku, a refluks zoladkowo-przelykowy to cofanie sie tresci zoladkowej do przelyku. Refluks jest jednostka chorobowa a zgaga jedna z jego objaw, natomiast wystapienie zgagi nie musi oznaczac refluksu.
Refluks moze sie pojawic u ciezarnych ze wzgledu na podwyzszone cisnienie w jamie brzusznej. Kawa, herbata i napoje gazowane sa niewskazane. Lepiej jesc mniej a czesciej niz obfite posilki08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Ja mam stwierdzoną przepuklinę rozworu przełykowego i kiedyś brałam leki na zgagęa. I oczywiście przeleczony helicobacter pylori, niech ręka boska broni to złapać! 3 antybiotyki w ciągu 10 dni i biegunka przez miesiąc mimo brania probiotyków...
Ano ja 15 mam połówkowe na NFZ 😁 oj będziemy pisać.
Okolice Warszawy -
Ja też po wizycie. Szyjka jaka była taka jest. Na szczęście się nie pogorszyła. Synek zwinięty w kłębek, nie chciał pokazać buzi. Zarzucił nogi na głowę i do tego zasłonił twarz rączkami. Dostałam za to zdjęcie siusiaka, bo to prezentował wzorowo
Następna wizyta 22 i muszę do tego czasu zrobić krzywą. Mmmm pyszności
Cieszę się, że i u Was wszystko dobrze
U mnie samopoczucie jeżeli chodzi o kilogramy ok. Mogę przytyć nawet 20 obym nie miała rozstępów. W pierwszej ciąży niestety pojawiły się na pośladkach j piersiach mimo tego, że przytyłam 9 kg. Teraz pewnie będzie więcej na plusie bo i człowiek starszy i startowałam z większą waga wyjściową.pola0909 lubi tę wiadomość
-
Dziewuszki, przepraszam, ale czy Wy też tak często siusiacie? No u mnie ostatnio to jakieś przegięcie 😅 chodzę do kibelka co jakieś 15-20 min. Oczywiście siusiam mało ale często. Zrobiłam nawet w sobote dodatkowe badanie moczu bo myślałam ze mam zapalenie pecherza, ale wyniki idealne. Ta moja mała jakoś tak nisko siedzi i chyba bardzo uciska🤔🤔
-
Animka, Kaska- cudownie ze wszystko ok na wizytach ❤️ Gratulacje!
VianEthel- nie jestem dobra w obstawianiu wiec nie strzelam w żadne imię haha
Ja krzywa w ciąży już jedna robiłam, teraz będę robić za dwa tygodnie kolejna:)
Dargol- ja i tak teraz mniej sikam niż na początku.. pamietam ze z synem od 30tygodnia prawie spałam na kibelku 🤭🙈Dargol lubi tę wiadomość
-
Ja jak za wczasy nie pójdę siusiu i przetrzymam to pozniejnrtm mnie boli podbrzusze ze ledwo dochodzę do toalety.
Co do cofania się jedzie ia w przełyku to tego nie mam ale zauważyłam że jak zjem dwie kanapki na raz i wypije szklankę herbaty to mam uczucie mega pelnosci więc teraz jem jedna kanapkę z herbatą i za pół godziny druga wtedy mi lepiej.
-
animka899 wrote:Kaska- najważniejsze ze nie jest gorzej z szyjka! To dobry znak!
Ja skierowanie na krzywa dostanę na następnej wizycie bo pani dr mówiła że robi się między 24 a 27 tyg. A następna wizytę mam za miesiąc więc akurat potem będę w środku tego czasu
No odetchnęłam trochę z tą szyjką. Mam nawet pozwolenie na wyjazd na działkę. Tam oczywiście leżeć, ale zawsze to na powietrzu
Ja jeszcze tak często nie sikam. Ale to czasami tydzień różnicy robi swoje -
Mama_Zuzia wrote:Ja krzywa w ciąży już jedna robiłam, teraz będę robić za dwa tygodnie kolejna:)
ku 🤭🙈