Wrzesień 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
No ja niestety tak miałam w pierwszej ciąży- cofali mi się z wyliczeniem średniej wynagrodzenia bo miałam L4 i niestety ale nie miałam uwzględnionych znacznie wyższych zarobków niż miałam i byłam na tym stratna o jakieś 1200zl miesięcznie 😢
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2019, 14:10
-
No więc chciałabym Wam bardzo podziekować za kciuki i ciepłe myśli kierowane w moją stronę. Okazało się, że szyjka się otworzyła i pęcherz płodowy wystawał poza nią, do pochwy...
Całość trwała ze 30 minut. Czujemy się dobrze. Ja już nawet zjadłam obiadek a malutka sobie bryka. Nie wiem kiedy pójdę do domu, mam nadzieję, że niedługo. A i nic mnie nie boli, tylko mi dali 2 butelki soli i biegam do toalety 😆kark zakamuflowany na maksa, lgia1, cytrynówka, zwichrowana, marchev, Laurka, Karmazynova lubią tę wiadomość
👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
Diana: 23.02.2021
Weronika(ur. 25tc): 08-24.06.2019(*)
Okolice Warszawy -
Ja miałam podwyżkę od sierpnia, w grudniu miałam angina i tydzień l4, a w marcu 4 dni ciążowego. Jak zobaczyłam ile mi tego ciążowego naliczyli to ręce zalamalam i moja kadrowa dzwoniła do Zusu żeby się upewnić, a potem konsultowałam jeszcze z kadrową w pracy u mojej mamy, więc info potwierdzone na 100% najgorsze jest to że jeśli ktoś zmieni pracę i pracuje miesiąc, a potem idzie na l4 to mu przysługuje całość wynagrodzenia, bo w danej firmie pracował tylko miesiąc. Niestety trzeba być super biegłym w tych przepisach, żeby znać takie kruczki.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2019, 14:18
-
VianEthel- masakra, całe szczęście ze jesteś plackiem i założyli już szew. Z tego co piszesz niedaleko było do przedwczesnego porodu
jak długa jest szyjka? Co mówią lekarze?
Lez kochana i odpoczywaj!
No niestety jeśli chodzi o L4 ciążowe to jest tam dużo zawiłości, ja nie mam na co narzekać bo nauczona doświadczeniem z pierwszej ciąży lepiej mi płaca niż jakbym była w pracy na L4 i to o wiele, ale w pierwszej ciąży właśnie miałam bidę z nędza przez nieznajomość przepisów -
Jeśli chodzi o laktator, to najpierw napaliłam się na elektroniczny, bo wygodny, szybki itd. Ale zaczęłam zagłębiać się w temat i ostatecznie stwierdziłam, że raczej nie będzie mi taki potrzebny.
Oczywiście rzeczywistość to zweryfikuje, ale chciałabym karmić piersią jak najdłużej i cały macierzyński spędzić z dzieciątkiem. Zakładając taka wersję, w moim przypadku dla mnie nie ma sensu kupować od razu takiego cuda techniki, które jednak troszku kosztuje. Gdyby okazało się, że jednak jest to niezbędna rzecz, karmienie piersią mnie przerasta itp.,to wtedy kupię. A tak, to na wszelki wypadek, czy tam na pobudzenie laktacji zaopatrzę się w ręczny, bo chciałabym z niego korzystać tylko w awaryjnych sytuacjach.
Dobrze jest się zastanowić, jak bardzo aktywna planujesz być po porodzie. Tak jak Mama_Zuzia wspomniała od października czekają ją studia, więc sporym ułatwieniem będzie laktator elektroniczny.
Istnieje jeszcze opcja wypożyczania laktatorów (w Krakowie widziałam taką wypożyczalnię w pobliżu Gali Targowej), ale jestem sceptycznie do tego nastawiona. -
nick nieaktualnyVian super, że już szew założony i wszystko trzyma 😘
Mama_Zuzia, ja łącznie 46mscy karmiłam maluchy, także mam nadzieję, że nic mnie nie zaskoczy tym razem 😊
Tylko u mnie z dziecka na dziecko coraz gorszy nawał. Z najstarszą było znośnie, 2-3 dni. Z synkiem wcześniej, dłużej i boleśniej. Natomiast z najmłodszą była tragedia, ryczałam z bolu już w szpitalu przed wyjściem w 2dobie, cyce chyba o 10cm urosły, bo w żadne bluzki się nie mieściłam, twarde i grudki się porobiły, że nie szło nic odciągnąć. I tak chyba 8 albo 10 dni. Już się bałam, że trzeba będzie po antybiotyk lecieć.
Także teraz chyba tego się najbardziej boję, że mogę zwariować przez te pierwsze 2 tyg po porodzie 😞Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2019, 14:28
-
Dzięki
Też już teraz jestem dobrej myśli i powoli zaczyna mi się dłużyć czas do września.
Cytynówka - w brzuszku synek Grzesiu, a termin mam na 6 września i mały na każdym usg jest idealnie w tych wymiarach. Ani nie zwalnia ani nie przyspiesza. Następna wizyte 28 maja.
W kwestii wyprawki, to ja po tym jak poznałam płeć wpadłam w mały zakupowy szał, ale tylko ciuszkowy. Po ok. miesiącu trochę przystopowałam, jak koleżanki zaczęły mi szykować kartony z wyprawką.
W tym tygodniu kupiliśmy wózek. Zdecydowaliśmy się na firmę Joie. Wózek bardzo fajny, kompaktowy, rewelacyjna spacerówka, bo z tego słynie ta firma. Jedyne co, to mają stosunkowo małe gondolki do innych producentow, ale my z mężem jesteśmy raczej drobnej postury, więc mamy nadzieję, że posłuży przez te ok. 7 miesięcy. Moja przyjaciółka ma ten sam model (użytkuje od sierpnia ur.) i bardzo nam zachwalała, stąd chyba ostateczny wybór. Dokładny model do mytrax signature (z większą gondolką).
cytrynówka lubi tę wiadomość
Wyczekujemy na 6.09.19 r.))
-
Hej wszystkim, miałam dziś wizytę i wszystko wygląda dobrze, szyjka zamknięta. Na dniach zrobię obciążenie glukoza, i dostałam skierowanie na usg 3 trymestru, więc zapisze się na za niecały miesiąc na nie. Pani doktor mówi, że pewnie będę miała dziecko coś około 3 kilo jak pierwsze. Dobrze by było
Vian chodzę się że szew założony, oszczędzaj sięWiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2019, 14:48
kark zakamuflowany na maksa, Pom-pon, pola0909, marchev, monkle, cytrynówka, Karmazynova, Mańka lubią tę wiadomość
-
No więc po badaniu, jakiś zarys nerki i przepływów jest ale obok mam napisane że znakiem zapytania agnezja lub hipoplazja. Prowadzący musi to kontrolować, oczywiście mała leżała na lewym boku i znowu problem. Pocieszające jest to że udało się uchwycić te przepływy. Noi waży 599g chyba kawał baby rośnie hahaja
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2019, 15:02
pola0909, monkle, Ula_Lbn lubią tę wiadomość
-
Vian- dobrze że opanowali sytuację!! Odpoczywajcie!
Ja laktator kupiłam przed porodem bo bałam się że mała trafi na oiom więc chciałam być przygotowana. Mam medela swing. Drogi był ale jest rewelacyjny! Na szczęście przydał mi się dopiero jak mała odstawialam:p
Ja w domu nie mam nic z wyprawki. Wszystko na wsi w kartonach;) przyjedzie w sierpniu;) hihi -
nick nieaktualny
-
Vian dobrze że wszystko opanowane, aż mnie zmroziło! Trzymaj się tam ;*
Dziewczyny, dzisiaj stworzyłam chyba najładniejszą rzecz do tej pory, rożekjak na poczatek moich działań na maszynie to jestem mega zadowolona
do tego kocyk na chłodniejsze dni
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a3fa25eecdb1.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f1aa7d9083bd.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a3c7ab8d969d.jpg
kark zakamuflowany na maksa, pola0909, Mama_Zuzia, Ula_Lbn, Ann.., Laurka, cytrynówka, elvira, Karmazynova, Mańka lubią tę wiadomość
Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
nick nieaktualny
-
Hej wszystkim
jestem nowa, termin porodu 18 września. Chcialam zapytac czy czujecie juz kopnięcia? Jestem na początku 23 tygodnia i mam obawy ze juz jasno powinno kopać. Myślicie ze jeszcze na to czas?
To moja pierwsza ciąża, spodziewam sie córeczki
Pozdrawiam was cieplutko, jest ktos z Wrocławia?monkle, Ula_Lbn, cytrynówka, Karmazynova lubią tę wiadomość
-
Karla123 wrote:Hej wszystkim
jestem nowa, termin porodu 18 września. Chcialam zapytac czy czujecie juz kopnięcia? Jestem na początku 23 tygodnia i mam obawy ze juz jasno powinno kopać. Myślicie ze jeszcze na to czas?
To moja pierwsza ciąża, spodziewam sie córeczki
Pozdrawiam was cieplutko, jest ktos z Wrocławia?
nie czujesz w ogole nic czy wyraznych kopniec? Kiedy byla ostatnio wizyta i kiedy masz nastepna? Juz powoli ruchy powinny byc wyczuwalne, warto zglosic lekarzowi prowadzacemu, chodz pewnie bedzie Cie o to pytal. Ja z corka ruchy czuje duuzo delikatnej niz z synem. Duzo moze zalezec tez od Twojej budowy ciala, ulozenia dziecka i lozyskaWiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2019, 15:50
Syn 10.2016
Aniołek [*] 6tc6d 03.2018