X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2020, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj już po wizycie. 180g zdrowego chłopa.
    Mam do was pytanie. Dzisiaj wypada mi 16t i 4 d. I jestem pewna że to zgadza się z owu. Jednak wszystkie wymiary odpowiadają dużo większej dzidzi. Np. Obwód główki i brzuszka odpowiada 17t i 6d. W poprzednich pomiarach tez byla roznica ale nie taka duza.Czy to jest normalne ?

erre, Jaśmina, Chmurka, darika, Pogoda, Asia000, Domi1995, joana, Krokodylica, to_tylko_ja, edka85, Ptysio, maja2024 lubią tę wiadomość

• edka85 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    joana wrote:
    Sorry to gdzie mam trzymac dziecko Twoim zdaniem?? Bo to moja pierwsza a nie jak u Ciebie 3. Nie mam pokoju dla dziecka, ba nawet dopiero bedzie remjntowany po 20 latach kiedy korzystal z niego moj maz jako nastolatek.
    To dziecko mam trzymac w kartonie? I mieszkac tylko w salonie?
    Wygląda na to, że powinnaś przygotować już wszystko wcześniej, najlepiej przed poczęciem :)

joana, Krokodylica lubią tę wiadomość

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • erre Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata, gratuluję chłopca! :D
    Jeśli lekarz nie skomentował tego negatywnie, to nie ma czym się martwić :)

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • Audrey Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata, super, gratuluję ☺
    I tak, to norma, u mnie też dzidzia ostatnio była starsza o 3 dni ☺

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2020, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jestem po usg prentalanym, wszystko jest ok :) Maluszek dał się ladnie pomierzyć, z samego usg ryzyko wyszło niskie, jak będę miala badanie krwi to lekarz jeszcze raz przeliczy i mi da znac.
    Poki co maluszek ma 6 cm, przezierność wyszla 1 mm, jedynie tętno bylo wysokie, bo 184, ale lekarz stwierdził, ze to gorna granica i na tym etapie jest ok.
    Takze cieszę się bardzo bardzo :)
    Resztę pomiarów mam dostać jak lekarz wszystko obliczy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2020, 16:16

darika, Pogoda, joana, Jaśmina, Krokodylica, edka85, erre, ktosiowa, pap86, Ptysio, maja2024 lubią tę wiadomość

• Audrey Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalii, gratuluję. Masz zdjęcie?☺

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata_K wrote:
    Ja dzisiaj już po wizycie. 180g zdrowego chłopa.
    Mam do was pytanie. Dzisiaj wypada mi 16t i 4 d. I jestem pewna że to zgadza się z owu. Jednak wszystkie wymiary odpowiadają dużo większej dzidzi. Np. Obwód główki i brzuszka odpowiada 17t i 6d. W poprzednich pomiarach tez byla roznica ale nie taka duza.Czy to jest normalne ?
    Córka też była do przodu o tydzień, półtora. Po prostu urodziła się duża 🙂.

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2020, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spróbuję dodać:

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2020, 21:01

Chmurka, darika, Krokodylica, edka85, erre, Pogoda, Asia000 lubią tę wiadomość

• katwie27 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej ale dyskusja :) Sytuacja się zmieniła i byłoby nietaktem teraz z naszej strony uważać, że nic się na świecie nie dzieje, nie zauważać że ludzie umierają. Nie chce naskakiwac na Kotkę, ale również uważam że to dziwne, że kiedy nic się nie działo jeszcze to miałaś już zapasy i ostrzegalas nas przed wirusem, A teraz kiedy sytuacja się zaostrza, jest co raz więcej zachorowań i zgonów twierdzisz że dzieci mogą wrócić do szkoły...
    Prawda jest taka że nasza izolacja jeżeli chodzi o gospodarkę nie prowadzi do niczego dobrego, ale ni3stety coś kosztem czegoś. Wirus jest nowy, jeszcze chyba nie do końca zbadany, więc wolę żeby moje dziecko zostało w domu ile się da. Ja też siedze w domu, straciłam już kilka ciąż i wolę nie ryzykować dodatkowo.

Krokodylica, to_tylko_ja lubią tę wiadomość

Kasia
    d7fd0b1459f6d2c1b2ab33a2c8bad5e1.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

• joana Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje udanych wizyt 😊

Kotka czy napisalam, ze jest niezadbana? Czy ze ma prawo to robic?
    Poza tym dla Ciebie moje napisanie oznacza, ze inne sa niezadbane. To czemu Ty napisałaś, ze kazda, ktora ma pomalowane włosy na porodowce czy paznokcie jest odrazu jak jakas Gwiazda??
    Ale skoro piszesz o substancjach to zapewne i zabraniasz depilacji w ciazy. Bo ja nie pisalam nigdzie o przedluzaniu rzes itp( choc dla mnie wolna Polska- kazdy robi na co pozwala mu sumienie).
    I dlatego ja nie nosze hybryd, bo wreszcie mogę odpoczac (nie chodze do pracy więc uznalam ze narazie zrezygnuje), ale chce malowac wlosy w ciazy, depiluje sie i uzywam normalnie kosmetyki bez czytania. Kazdy ma swoj rozum i dostep do wiedzy, więc wie co z czym sie je.

A co do mebli to podziwiam. Staralam sie o ta ciaze prawie 2 lata. I teraz nie mam zmaiaru kupowac mebli uzywanych bo czekam na tem dzien z zapartym tchem ze szczescia. I napewno przez sekunde placac za te meble nie bede miala wyrzutow sumienia ze wlasnie truje dziecko 😁

Edka mysle, ze skoro to potrafi sie ulatniac i kilka lat to chyba powinnam kupwac juz meble, jeszcze zanim poznalam meza 😂 jego mina bylaby bezcenna gdyby sie o tym dowiedzial 😋😁

to_tylko_ja, Domi1995 lubią tę wiadomość

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
  • joana Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wczesniej ktos pytal o odrobaczanie pieska. Psa nie mam, ale ostatnio bylam na szczepieniu z kotem. On stal sie troche wychodzacy po zamieszkaniu na wsi. Weterynarz kazal odrobaczac raz na 3 miesiące.
    Pewnie psy inaczej ale moze ktos ma kocura..

A co do ruchow dzidzi.. to nie czuje nic od dwoch dni...... ale jak czulam to byly ponizej pepka po prawej stronie tak chyba...

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

• KotkaPsotka3 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katwie ja nie mowie ze te dzieci maja juz teraz weacac do szkoly a ludzie do pracy tylko, ze na dluzsza mete tak sie nie da.

Joana no ja tak to odczytalam ze jesli ktos nie malzje paznokci badz sie nie fatbuje etc to sie zapuszcza.

Przeciw depilacji nic nie mama, no chyba ze za pomica kremu to nie, ale mechanicznie czemu nie? Sa tez lakiery do paznokci bez toluenow, fzalanow i dpb i poprostu lepiej zwrocic uwage na to jakich sie uzywa bo sa to substancje szkodliwe, przenikajace przez plytke paznokcia do krwioobiegu.
    Tak samo takie rzeczy jak ubrania. Dawno temu nasaczano pizamki dzieciece antyogniowymi substancjami dopoki ktos tego nie zabronil bo sie okazalo, ze wszystko bardzo szybko (kilka godzin) przenika do krwi. Albo zakladanie ubran prosto ze sklepu na siebie lub dzieci- one sa nasaczane antygrzybicznymi substancjami zeby niebzgnily podczas transportu. To sa szczegoly ale tych szczeholow jest masa i koim zdaniem lepiej jest cos wiedziec niz nie i gdzie tylko sie da redukowac.

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png
  • Chmurka Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Joana za odpowiedź. Nasz wychodzi z nami na spacery, ale sam nigdy. Po podwórku też sam nie biega bo jak się go wypuści to siada przy drzwiach i piszczy. Ale pewnie nie długo go odrobaczymy znowu. Żeby było raz na 3-4 miesiące.
    Co do tej dyskusji to ja łóżeczko mam używane ale pokoik mam zamiar malować. Jak będzie ciut cieplej bo wtedy okno otworze i choćby i na dwa dni non stop. A spać będę na innym piętrze w tym czasie żeby nie musieć wdychać. Ale są teraz farby które mają mniej składników szkodliwych. Nie że wcale ale zdecydowanie szybciej wywietrzeja. A i robię remont kuchni jakoś w maju/czerwcu( zależy od sytuacji) więc będę miała cała kuchnie w nowych meblach... ;P
    Moim zdaniem wiadomo że należy zrobić to wcześniej żeby wszystko powietrzało, czy to farba czy meble, ale bez przesady żeby nie kupować. Po prostu okno otwarte a przyszła mama nie przesiaduje tam i nie wdycha.
    Kosmetykow używam różnych, trochę zwracam bardziej uwagę na skład, ale już przed ciążą patrzylam żeby syfu nie miało, więc nie jest to jakaś wielka zmiana. Musiałam odstawić tylko kilka serum bo miało np kwas salicylowy, witaminę A albo jakiś kiepski konserwant .(jeśli chodzi o konserwanty to zwracam uwagę żeby nie było tego składnika w każdym produkcie jaki używam, ale np dwa sobie zostawiłam).

iv09hdge02bk9ct0.png
  • Wikisen Przyjaciółka

Wysłany: 23 marca 2020, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny, czytam Was od kiedy sie dowiedzialam o ciazy. Czyli od polowy lutego ;) Dowiedzialam sie dosc pozno, bo (choc to troche wstyd w moim wieku) ciazy juz nie planowalam :) termin mam na 3 wrzesnia stwierdzony tylko po Usg , gdyz ze wzgledu na kp synka moje okres z listopada czy grudnia i stycznia byly tylko plamieniami takimi 2 dniowymi. Malenstwo po prenatalnych rozwija sie ksiazkowo i wykluczone sa podstawowe wady genetyczne. Mieszkam w Niemczech i jutro mam wizyte u mojego ginekologa.
    Moge sie do Was przylaczyc w tak trudnym czasie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2020, 16:57

katwie27, AHope, to_tylko_ja, Jaśmina, Domi1995, darika, erre, Pogoda, Ounai, Ptysio, Asia000, maja2024, Natalii lubią tę wiadomość

29.10.2016 dwa aniołki w niebie Adam i
    Dawid (18 tc) ♥️♥️
    11.2018 synek Daniel
    h4zp9jcgfzggimc3.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gratuluję udanych wizyt. :)

Wikisen witaj :)

Wikisen lubi tę wiadomość

• katwie27 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję Wam udanych wizyt ;) Ja jeszcze muszę poczekać ponad tydzień. Dzisiaj u mnie porządkowy dzień. Zabrałam się za pokój synka (A raczej skladzik), w końcu schowalam sortery itp, poukładane wszystko ładnie i jestem dumna jak paw. Ale chyba się narobilam bo zaczęło mnie trochę ciagnac i brzuch troszkę się zrobił twardy. Więc teraz że tak powiem twardo leżę:)

Kasia

• joana Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka chyba lepiej te 3 - 4 miesiące i miec spokojną glowe. U nas kot tez niby wychodzacy, bo np kuweta i miski w domu. A na dworzu jest maks godzine dziennie. Ale oczywiście biega sam 😋

Wikisen witaj ❤ u mnie tez termin na 03.09 😊

Wikisen lubi tę wiadomość

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

• joana Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do mebli napewno cos kupie nowe a cos uzywane. Ale pokoj to napewno malujemy bo tam juz trwa remont i np zmienilismy grzejnik i byly chowane rury w sciany itp. A kiedy pomalujemy to zobaczymy, bo narazie remont stoi a robimy od razu cala gore domu.
    Ale oczywiscie zanim wejdzie dzidzia to porzadnie sie wywietrzy. Zreszta czy pokoik czy sypialnia, oba malujemy, więc i tak wyjscia nie ma. No w salonie nie bede z dzieckiem spala. Tam nie zmiescilyby sie rzeczy.

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

• katwie27 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotka na dłuższą metę nie da się zamknąć wszystkiego niestety. Takie są fakty. Ale uważam że świat się nie zawali jakby dzieci miały nawet do końca roku szkolnego zostać w domu. Rozumiem, że to przede wszystkim jest utrudnienie dla pracujących rodziców ale chyba my zwalszcza siedzące w domach teraz naprawdę nie możemy narzekać. Rodzić też może wspomagać w domu edukację dziecka. Skoro rodzice decydujący się na edukację domową daja radę nauczyć dzieci to myślę że każdy rodzic przez te 3 miesiące też mógłby dac radę. Generalnie muszę Wam powiedzieć, że obserwuje teraz zwłaszcza na Facebooku jakiś taki dziwny trend narzekania na czas spędzony z dzieckiem, rodzina. Pełno poradników jak spędzić ten czas kreatywnie, pełno zdjęć znajomych z dziećmi z podpisem "u nas kreatywne "... A ja myślę że przy okazji tej epidemii warto się zastanowić nad naszym życiem. Jesteśmy społeczeństwem pracującym,no niestety za coś trzeba kupić jedzenie czy ubranie, ale ta praca stoi tak wysoko ponad wszystko że spędzenie dwóch tygodni z dzieckiem staje się sytuacja nienormalna, najdeyczajba. Jesteśmy przyzwyczajeni że spędzamy dłuższy czas z rodziną na wyjeździe, na wakacjach, gdzie dzieci są zajęte, A jak przychodzi do po rpsptu bycia że sobą dłużej w domu, po prostu spędzenia normlanie czasu jak matka z dzieckiem, jak mąż z żoną to nagle jest szok... Smutne. Ja pracuje od 18 roku życia. Studiując dziennie i zaocznie potrafiłam wypracować cały etat w pracy... Praca była zawsze najważniejsza. A teraz powiem Wam że naprawdę cieszę się że jestem z dzieckiem w domu, cieszę się że widzę jak się zmienia (u trzylatka to z dnia na dzien), jest mi naprawdę dobrze...

joana, Ptysio lubią tę wiadomość

Kasia

• to_tylko_ja Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pogoda wrote:
    Lekarka mi powiedziała że jak będzie mi się chciało siku parę minut po tym jak dopiero byłam w ubikacji to znaczy że dostałam kopniaka w pęcherz :D
    To wygląda na to, że ja dzisiaj zaliczyłam pierwszego konkretnego kopniaka. Ledwo do łazienki doleciałam, mimo, że byłam chwilę wcześniej.

Agata_K - tak, jak najbardziej to normalnie. Dzieci do końca pierwszego trymestru rosną w podobnym tempie, a później każde już sobie ;) dlatego mamy noworodki na 3kg i na 4,5kg ;) Wygląda na to, że Twój bobas będzie należał do większych dzieci ;)

Witaj Wikisen - opowiedz coś więcej o sobie coś więcej :) To Twoja pierwsza ciąża? Są jakieś podejrzenia co do płci? Jaki to ten wstydliwy wiek na nieplanowaną ciążę? :D

08.05.2020 - 24+1 - 620g <3
    04.06.2020 - 28+0 - 1110g <3
    02.07.2020 - 32+0 - 1800g <3
    30.07.2020 - 36+0 - 2780g <3
    20.08.2020 - 39+0 - 3300g <3
    w57v3e3krsc08o95.png
‹‹ 319 320 321 322 323 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ