!!!! Wrzesień 2020 !!!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Tak polecam zdecydowanie poprawa. Wcześniej chodziły 2/3 dni i chore. Aktualnie chodzą 2/3 tygodnie. Starsza nawet 4/5 tygodni rekord pod rząd.
Dodam, ze jest to szczepionka na receptę i wczesniej warto jest jej stosowanie skonsultować z lekarzem pediatra:
https://www.pediatrakielce.com
Od siebie daję namiar na pediatre z Kielc.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2024, 14:51
-
Edka!!! Co ja widzę, 5 szkrabów 😍 Pewnie tu już nikt nie zagląda, zaraz piszę priv do Ciebie 😉
Dziewczyny, jak Wasze 5-latki się rozwijają? U nas Janek ma zdiagnozowane opóźnienie rozwoju mowy. To niestety impaktuje na rozwój emocjonalny i społeczny, więc w przedszkolu czasami się zachowuje jak 3-latek. Wszelka pomoc w rozwoju to tylko prywatnie, na NFZ nie widzą problemu i mówią "normalne dziecko".
Starszak właśnie zaczął szkołę i mam wrażenie, że mu jakieś adhd weszło 😅

-
Cześć!
Ależ ten czas leci, nasze bobaski mają już po 5 lat. Co prawda ja tu mało sie odzywałam z czasem ale sledzilam wątek. Miałam problemy z szyjka w jednej jak i drugiej ciazy
U nas jedynie problemy logopedyczne, nie wymawia "sz" "cz". Mam teraz córkę również z września i miala podcinane wedzidelko, lekarz zajrzał przy okazji do starszaka i powiedział, że też ma do podcięcia. Ale zanim się zdecydowaliśmy, aby jemu też podciąć zasięgnęliśmy opini innego neurologopedy i ten zaś twierdzi, że wedzidelko długie.
W związku z powyższym może zasięgnij jeszcze jakiejś innej opini? Nasze też czasem zachowuje się jak 3 latek jak mu odbija. Zawsze najgorzej dawać mu kolację to lata, rogi wszystko byleby nie to co trzeba, ale przecież to wciąż dziecko, małe dziecko.
👩+🧔♂️+👱+🐶
2020 👶 💙
30.12.2024 ⏸️
https://www.tickerfactory.com]
-
Erre, witaj, przypadkiem zajrzałam 😁 No u mnie się dzieje. Na dniach rodzę piąte 😛 Moja pięciolatka też ma wadę wymowy, mówi niewyraźnie, głównie te sz, cz. Nie czekaj na NFZ, tylko idź prywatnie do logo i po roku zobaczysz poprawę. Mój najstarszy również zaczął w tym roku szkołę, dobrze się zaadaptował, zebrał już nawet piątki i szóstki 😉
-
My chodzimy prywatnie na logo od 1,5 roku. To właśnie ta babka mnie pokierowała, żeby isc do neurologa, zrobić badanie słuchu, badania hormonów, zajęcia z integracji sensorycznej... Generalnie mały odblokował się z mówieniem po pół roku u logo, duzo gada, ale nadal przerabiamy te nieszczęsne sz, cz, s. W domu się poprawiło, bo dużo z nim rozmawiamy i zauważyliśmy, że "wygrzeczniał", ale w przedszkolu co drugi dzień nam zgłaszają głupkowate zachowania. Umówiłam się na diagnozę pedagogiczno-psychologiczną, może tam coś doradzą.
Wędzidełko też mieliśmy podcinane u obu synów. Młodszy ma teraz w porządku, natomiast u starszaka wyszło, że skrócone, ale mamy wypracować ćwiczeniami i masażami, neurostymulacją i plastrami 😅
Edka, u nas są oceny opisowe, nawet takie za sprawdzian czy pracę na lekcji. Na razie wszystkie są "powyżej oczekiwań". Na razie jest łatwo i przez to syn się nudzi na lekcjach, rozmawia, przeszkadza, a juz w połowie wrzesnia dostał dwie uwagi za to przeszkadzanie.
Edka, trzymam kciuki za łatwe i szybkie rozwiązanie 👍 Z takim doświadczeniem to dobrze wiesz co robic 😀

-