!!!! Wrzesień 2020 !!!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Ounai wrote:Ej sorry Kasia, ale jak możesz coś takiego w ogóle doradzać? Ciąża to niestety nie jest czas na odchudzanie. Można spróbować przytyć 9kg, ale to jest absolutne minimum, które każda ciężarna powinna zebrać w 40 tygodni. Jeśli wpadasz już na takie pomysły i chcesz ryzykować ze zaszkodzisz swojemu dziecku, to chociaż nie namawiaj na to innych. Na odchudzanie był czas przed ciążą i wtedy trzeba było o tym myśleć.
-
nick nieaktualny
-
Ounai, poniżej cytat z artykułu oraz link, jeżeli nie masz takiego problemu to gratuluję, ja niestety mam jeszcze nadwagę i zalecenia jakie dostałam od ginekologa - proszę jeszcze schudnąć.
Kobieta z otyłością (powyżej BMI 30) nie powinna przytyć w ciąży. Zaleca się nawet obniżenie masy ciała. Najlepsze rokowanie u kobiet w ciąży uzyskujemy, jeżeli masa ciała spadnie w przeciągu okresu całej ciąży o około 7-8 kg.
https://mamaginekolog.pl/otylosc-a-ciaza -
Qunai nie mam zamiaru sie odchudzac kochana w ciazy. Swoje kilogramy zdobylam po drodze staran o dziecko. Po pierwsze byly zle dobrane leki, pozniej zalamanie po poronieniu.
Jesli lekarz stwierdzi to zwyczajnie wykupie diete u dietetyka dla ciężarnej, nawet taka ograniczająca cukier.
Ale narazie to mam zamiar uwazac co jem, czekac z cwiczeniami. Bo nadwaga to tez nie koniec swiata.
A artykul mowi o kobietach z otyloscia a tej nie mam.Adaś
Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
-
joana wrote:Lillove ostatnio czytalam "coraz bardziej mrok" polecam.. ale to nic z lekkich tylko taki thriller 😊
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2020, 14:09
-
fasolka86 wrote:Jestem po wizycie. Moja fasolka ma 1,98 cm i wiek ciąży z usg 8t5d. Lekarz pytał czy tatuś dziecka wysoki, a ja ze tak prawie 2 m wiec możliwe ze długi człowieczek mieszka u mnie w brzuchu. Mam torbiel niewielka ale nie rośnie wiec mam się nie martwić . Zrobiłam badania z krwi. Mam tez się zastanowić nad badaniami PAPPA. Kolejne usg 10.02 i 21.02 badanie genetyczne. Nie wiem jak wrzucić zdjęcie z usg
Super -
Moja kuzynka mając nadwagę przytula tylko 6 czy 7 kg i byłam w szoku bo ona w 9 miesiącu ciąży wyglądała lepiej niż przed ciąża. Lapałam się z aglpwe bo ja przytylam 20 kg. Jeżeli ginekolog i dietetyk mają zalecenia takie A nie inne to może coś w tym jest. Ja myślę że te 1800-2000kcal to nie jest naprawdę mało kalorii. Chociaż jestem zdania że rzeczywiście warto zainwestować w zdrowa.diete po prostu. Mniej cukru, więcej warzy i owoców , może trochę mniej mięsa a więcej innych zrodel bialaka. Kazdy ma swoj rozum i nie potępiajmy nikogo bo nikt tu nie namawia nikogo na odchudzanie.
-
nick nieaktualnyMnie się bardzo trzymają te mdłości i wstręt do jedzenia. Mój narzeczony mówi że muszę jeść.Wiem że muszę ale czasami to nie mogę bo jest mi NIEDOBRZE.
. Czy macie tak jak ja że pijecie ciągle nie możecie się napić. Dziś będąc z córką w sklepie tak mnie smak wziął na sok jabłkowy no i z butelkę musiałam wypić bo tak za mną chodził.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2020, 14:21
-
pap86 wrote:Czy oprocz mnie jest ktos kto nie ma mdlosci ciazowych?
Czy czujecie dziewczyny jakies tam delikatne niebolesne klucia,szczypniecia, dzgania w macicy?
Na dole coś tam czasami mnie ciągnie, piersi przy dotyku trochę bolą i tylko tyle w sumie2016 🩷
2020 🩵
Kwiecień 2025- kim jesteś kropeczko? ♥️ -
Katwie pewnie, kazdy ma swoj rozum i wie co jest dobre dla dziecka.
Jesli lekarz nie nakaze mi specjalnej diety, zebym chudla, to bede uwazala co jem i tyle. Bez zbednego odchudzania.
Wiadome wolalabym byc chudsza, ale nie zawsze ma sie to co sie chce.
Lillove musze zobaczyc. Ja dzis zaczne "9. November".Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2020, 14:35
Adaś
-
Joana, mam nadzieję, że Cie nie urazilam, napisałaś, że masz dużą nadwagę, ja też i nie mówię tak o 5kg więcej więc chciałam podzielić się z Tobą wiedzą, która zdobyłam od wielu lekarzy i dietetyczki, która studiowała na uniwersytecie medycznym, a teraz robi doktorat, więc jest dla mnie większym autorytetem niż osoby tylko po kursach.
Ja cierpię na kilka chorób, które bardzo utrudniają mi walkę z wagą ale nie mogę się poddać, mam córkę i kolejne dziecko w drodze.
Katwie, w 1 ciąży też przytylam 20kg (mozliwe, że więcej bo na koniec zaczęłam strasznie puchnac) noe chcialabym tego powtórzyć. -
Ounai wrote:OK, ale dziewczyna napisała że ma nadwagę nie otyłość, więc nie popadajmy w skrajności. Nie można doradzać komuś odchudzania nie znając jego chocby BMI.
Ounai lubi tę wiadomość
-
Kasia nie urazilas mnie.
Wiadome, ze zadna z nas nie chce zle dla drugiej.
Takze nie ma co sie spierac. Warto sobie cos doradzic a kazdy ma swoj rozum co z tym powie.
Moje bmi to 29 z kawalkiem, mam 170cm i waze 85kg.. Mam swiadomosc, ze jesli duzo przytylabym w ciazy to niestety wtedy wejde szybko w otylosc.
A z pcos odchudzanie nie jest tez tak proste.Adaś
-
Ounai, moje bmi na dzień dzisiejszy to 27.22 więc bardzo podobnie do Ciebie. Od 30 mamy otyłość, a do tego potrzeba tylko kilku kg.
Tak jak pisałam, kazdy podejmuje decyzje za siebie, mi lekarz i dietetyk zalecili tak, a nie inaczej. Przed ciaza miałam kilka razy analizę składu masy ciała, zwiekszylam aktywność fizyczna i spaceruje minimum godzinę dziennie (chyba, że wieje tak, że nie da się isc) takie mam zalecenia. Wierzę, że w dniu porodu lepsza kondycja i zdrowe odżywianie mi pomogą.
A tak zmieniając temat, to tlumaczylismy córce, że w brzuszku jest dzidzia i musi uważać... nie wiem skąd to wzięła ale podnosi mi koszulkę i daje buziaki w brzuch dzieci są rozkoszne, do schrupania 😍 trochę boję się, co to będzie jak będę w szpitalu... ona często uspokaja się tylko u mnie...mamy, które przerabialy temat, jak było U Was? -
joana wrote:Kasia nie urazilas mnie.
Wiadome, ze zadna z nas nie chce zle dla drugiej.
Takze nie ma co sie spierac. Warto sobie cos doradzic a kazdy ma swoj rozum co z tym powie.
Moje bmi to 29 z kawalkiem, mam 170cm i waze 85kg.. Mam swiadomosc, ze jesli duzo przytylabym w ciazy to niestety wtedy wejde szybko w otylosc.
A z pcos odchudzanie nie jest tez tak proste.