X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !!!! Wrzesień 2020 !!!!
Odpowiedz

!!!! Wrzesień 2020 !!!!

Oceń ten wątek:
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2020, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Avionauty sa fajne. Ja polecam. Co prawda mam dla starszaka ale naprawde fajny, wygodny,dobra firma.
    Dziewczyny super wiesci z wizyt i smieszne jak to dzidki teraz rosna jiz swoim tempem i jedne w podobnym tygodniu sa ciezsze inne lsejsze (choc to tylko szacunkowa waga :) )
    No po tych deszczach to jest armagedon z komarami w domu :/ chodze ze sciera i bije po scianach :/ kupilam nawet raid do kontaktu ale mam swiadomosc,ze to trucizna wiec tak odpalam ma troche. Dobrze,ze reraz troche chlodniej i sie okna na noc zamyka bo wpadaly jak glupie a ja nie nadazalam bic. W sobote.kedzoemy na tydzien na Mazury
    Zeżrą nas zywcem..

Moj starszak dzis na wieczor zalatwil palucha miarka do mebli. Ile ja mu mowilam,ze sie skaleczy ale nie, bawil sie a ja mu nie zabralam. Jak mi pokazal w pierwszej chwili zanim krew sie polala to widzialam gleboką dzoure i raz dwa w auto i do szpitala.a okazalo sie malą ranką, nie do szycia. Dobrze,ze teraz nie sezon na jezdzenie p sorach i tak naprawde zajelo nam wszystko 30min.

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2020, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurczę, dziwna ta położna ze szkoły rodzenia. Ja tez uważam, że emolient tylko jak są problemy skórne, juz nie mówiąc o balsamowaniu. Zgadzam się, że nie powinno się odciągać napletka, to stara szkoła i juz nikt nie każe tego robić.
    A swoją drogą, mamy dziewczynek, jak dbacie k higienę intymną córeczek? Bo z chłopakiem to prosta sprawa, a jak jest u dziewczynki, bo teraz do mnie dotarło, że w sumie to nie wiem

• Pogoda Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2020, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Nie wiem co to za szkoła rodzenia była ale brzmi jak sprzed 20 lat. Same brednie.
    Po pierwsze emolient tylko jeśli dziecko ma problemy ze skórą. Napletka się NIE ODCIĄGA!!!!!!!! dopóki sam fizjologicznie nie zacznie się odklejać co następuje ok 3 roku życia bo zrobisz dziecku krzywdę. Nie wiem po co używać fridy, żeby dodatkowo pobudzać śluzówkę do wytwarzania kataru, głupota straszna. Octaniseptu się już nie stosuje do pępka. Gdzie Ty taka szkole rodzenia znalazłaś? Błagam, powiedz, że to jakieś stare nagranie na YouTube a nie jakaś zacofana położna

No wlasnie młoda kobieta, położna że szpitala w którym mam rodzic 🤷 sama ma 20 miesięczne dziecko... wspominała oczywiscie o aktualnych praktykach, że napletka się nie odciąga, że można używać mydełka czy płynu i że od octanisteptu się odchodzi i mówiła o jakimś innym płynie od dr brown's coś na p... Także wiedzę ma, ale chyba korzysta z tej starej szkoły. Mam mieszane uczucia. Szkoła jest prowadzona na żywo w formie webinaru, można zadawać pytania na bieżąco.
    Jutro i pojutrze mamy kolejne tematy

Generalnie widać, że ta szkoła jest prowadzona na szybko i trochę na "odwal się"... Na YouTubie od Joanny mróz czy uczkinu się więcej dowiedziałam. Gdybym wcześniej się nie interesowała tematem, to niewiele bym się dowiedziała. Dla porównania film na YouTube z uczkin o kąpieli i pielęgnacji trwa chyba 2 h a ten webinar trwał 30 min z czego 5 to był filmik i w trakcie zadawalysmy pytania.
    Mam do tej babki maila, więc jak się zdenerwuje to do niej napisze żeby się ustosunkowała do uwag o których mi piszecie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2020, 22:10

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    9.05.2019 - transfer 5dniowej blastki - 12tc [*] ;(
    Zostały 2 ❄️
    11.01.20 pozytywny test - naturalny cud ❤️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • maja2024 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2020, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Można zamontować bazę bez isofix, są specjalne montowane bazy za pomocą pasów. Bazy isofix nie da się zamontować na pas.

Np. Britax ma taką bazę ale są jeszcze inne.

https://www.youtube.com/watch?v=d3cNcGLyIK8

Gratuluję udanych wizyt dziewczyny, dorodne już maluszki są :)

U mnie od wczoraj zawroty głowy, więc muszę trochę uważać. W czwartek pierwsze CTG mnie czeka, ciekawe ile trzeba podpiętym siedzieć.

msayah2.png
    0sbo70a.png
    eiktyx8d7h9nb2ik.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2020, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pogoda, ja mam starszą Panią położna i nie dość że na żywo raz w tygodniu prowadzi ćwiczenia to naprawdę ma wiedzę nie tylko tą z doświadczenia swojego ale aktualizuje informacje na bieżąco. W poniedziałek miałyśmy pierwszą pomoc i normalnie, racjonalnie opowiadała jak reagować, ja rozmawiać, z dyspozytorem, opowiedziała też o zanoszeniu (trochę na moją prośbę, bo wiem jaką ja traumę przeżyłam jak mi się pierwszy raz syn zaniósł). Często prosi mamy które już mają dzieci żeby opowiedziały jak to u nich wyglądało, żeby te które nie mają miały kilka przykładów. I każde takie spotkanie online trwa 1-1,5h, zależy ile jest pytań w trakcie. Do tego mamy tam dietetyka, Panią z bankowania krwi, namiary na dentystę, fizjoterapeutę, naprawdę full wypas.

Pogoda lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2020, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maja, chyba pół godziny się siedzi z tego co pamiętam. Szybko masz to KTG. Ja jeszcze nie miałam.

age.png

age.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2020, 23:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od którego tygodnia w ogóle robi się regularnie ktg? Ja w pierwszej ciąży miałam dopiero jak pojechałam rodzić 😶

Co do higieny intymnej dziewczynek to ja przemywałam po prostu pipkę wacikiem czy gazikiem z wodą i tyle. Przy czym położne w szpitalu kazały mi początkowo nie naruszać resztek tej mazi, która tam zalegała, same też tego nie robiły. Po powrocie do domu jednak już przemywałam, bo miałam schizy, że się jakiś stan zapalny zrobi 😐

Co do rad ze szkoły rodzenia to faktycznie trochę zaprzeszłe. Ja chodziłam do szkoły rodzenia w pierwszej ciąży i położna wspominała, że zalecało się emolienty, ale już się od tego odchodzi jeśli nie ma problemów skórnych, mówiła o octenisepcie, że też coraz częściej się rezygnuje z jego stosowania, o napletku nie pamiętam, ale wszędzie gdzie mi się temat przypadkiem przwijal pisano, żeby nie ruszac do 3 r. ż.

Wczoraj zauważyłam, że pojawiło mi się mleko 😶 nie leci samo wprawdzie, ale po naciśnięciu się pokazuje. W pierwszej ciąży tak nie miałam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2020, 00:00

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • katwie27 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2020, 03:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pap86 wrote:
    Avionauty sa fajne. Ja polecam. Co prawda mam dla starszaka ale naprawde fajny, wygodny,dobra firma.
    Dziewczyny super wiesci z wizyt i smieszne jak to dzidki teraz rosna jiz swoim tempem i jedne w podobnym tygodniu sa ciezsze inne lsejsze (choc to tylko szacunkowa waga :) )
    No po tych deszczach to jest armagedon z komarami w domu :/ chodze ze sciera i bije po scianach :/ kupilam nawet raid do kontaktu ale mam swiadomosc,ze to trucizna wiec tak odpalam ma troche. Dobrze,ze reraz troche chlodniej i sie okna na noc zamyka bo wpadaly jak glupie a ja nie nadazalam bic. W sobote.kedzoemy na tydzien na Mazury
    Zeżrą nas zywcem..

Moj starszak dzis na wieczor zalatwil palucha miarka do mebli. Ile ja mu mowilam,ze sie skaleczy ale nie, bawil sie a ja mu nie zabralam. Jak mi pokazal w pierwszej chwili zanim krew sie polala to widzialam gleboką dzoure i raz dwa w auto i do szpitala.a okazalo sie malą ranką, nie do szycia. Dobrze,ze teraz nie sezon na jezdzenie p sorach i tak naprawde zajelo nam wszystko 30min.
    O kurcze aż się przerazilam jak napisałaś o tym paluszku. U mnie zawsze o to jest wojna z moim trzylatkiem. Dzisiaj byłam na budowie i mierzylam głębokość wnęki na pralkę i oczywiscie walka o to kto mierzy czy ja czy syn. Zawsze muszę zabierać i tłumaczyć że coś się może stać w palec. Dobrze że u Was skończyli się tylko tak... Bo taki mały paluszek to naprawdę prosta sprawa dla takiej miarki. Ja bym pewnie zawału dostala od razu :D

Co do rad poloznej, ja się jakoś tak przejechałam na nich. Położne zwłaszcza w szpitalach jak dla mnie mają nieaktualną wiedzę. Bardzo często tylko robia nam mętlik w głowie. Jak kazałam z synem w szpitalu z zoltaczka to co zmiana pielęgniarek to inna opinia na wszystko... Jedna zmiana opierdziela za używanie sudocremu, druga już krzyczy że nie używam. Jedna mówi że mam myć dziecko rękawica, druga przychodzi i się śmieje że to w ogóle kupiliśmy... I tak że wszystkim.
    A właśnie, tak mi się nasunęło pytanie od razu bo powiem szczerze że nie pamiętam jak było z synem... Smarujecie na początku pupke po każdej zmianie pieluszki czy tylko jak się coś dzieje? Kurczę niby niecałe 3,5 roku minęło A ja już nic nie pamiętam... Chyba pora odpalić sobie właśnie jakieś filmiki i pooglądać.

Dzisiaj pierwsza noc mojego synka bez pieluszki. Odpieluchowany od 2 roku życia ale w nocy mi ciagle ładowal siuśki że hej... Ostatnio sporo miał suchych pieluszek rano więc dziś próba numer jeden z majteczkami na noc. Co chwilę się budzę i słucham czy nie woła mnie do siebie.

Kasia
    d7fd0b1459f6d2c1b2ab33a2c8bad5e1.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2020, 06:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PAP, ja mieszkam na Mazurach i nie narzekam na komary więc może nie będzie tak źle :)

U mnie w przychodni ktg robi się od początku 3 trymestru, trwa to ok 20–30 minut

pap86 lubi tę wiadomość

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2020, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalii rozchylasz delikatnie wargi sromowe i przemywasz płatkiem z wodą. Tyle. :)
    Ale to troszkę później bo w pierwszych dniach życia z tego co pamiętam jest tam maź od uridzenia i jej się nie wymywa.

Audrey co za dziwne podejście szwagierki, tak jak by to miało jakikolwiek wpływ na nią że Ty będziesz miała taki sam wózek...

U nas też mnóstwo komarów. Na szczęście 2 lata temu założyłam w oknach moskitiery. Nie wiem jak żyłam bez nich wcześniej. ;)

Ja dzisiaj mam wizytę, trzymajcie kciuki.

Totoro, ancys85, Jaśmina, Natalii lubią tę wiadomość

• pap86 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2020, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroko ciekawe ile maly wazy :)
    Katwie jak nadzorujesz a synek pobawi sie chwilke to moze luz ale moj wczora to nawet nie wiem jak zrobil...teraz to sobie mysle,ze glupia do szpitala lecialam ale w pierwszej chwili naprawde widzialam tam dziure w skorze a ,ze to na kciuki na tej skorce miedzy palcami (to dosc ruchome miejsce) to wydawalo mi sie,ze raczej trzeba bedzie szyc. Musze domową apteczke lepiej doposazyc bo czasem bandaz i gaziki jalowe sa potrzebne. Szczegolnie,ze ten moj to czupur straszny-kolana i lokcie pobite :)

f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2020, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co lepsze drugi zapowiada sie taki sam 😂 ike on sie natarmosi i nawygina w tym moim brzuchu. To juz nie sa takie kopniaki tylko przewalania, przekrecania, wypinania (lubie go polaskotac jak sie wypina i ucieka wtedy :) ) no ale taka zabawa to dla niego tez stymulacja :)

Jaśmina lubi tę wiadomość

f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • joana Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2020, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroko kciuki 😊

Tez jestem ciekawa od kiedy zaczna sie u mnie ktg ☺ u mnie kolejna wizyta za tydzień..

U nas tez juz zaczynaja sie komary, ale dramatu jeszcze nie ma. Na szczescie w oknach mamy moskitiery.

Qunai a napiszesz co mowili badz radzili na zanoszenie? Powiem szczerze, ze mnie ono bardzo przeraża...

Adaś
    mhsvj44jn9w5kfkv.png

Pcos, 13cs, 3cs po poronieniu
    06-08.2019 stymulacja cykli, 09.2019 poronienie samoistne 7tc.
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2020, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pap współczuję awarii z miarką, niestety ostre to cholerstwo.

Natalii zapomniałam napisać że przecierasz od przodu w stronę pupci i jednym wacikiem raz.

U mnie tak jak pisalam ktg dopiero w szpitalu.

Natalii lubi tę wiadomość

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2020, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darla też pierwszy raz widzę taką rozmiarówkę.
    To ich dziecko było takie malutkie? Ja bym 54 swoim nawet nie założyła swoim, z tej rozmiarówki brała bym od razu 60.

ancys85 lubi tę wiadomość

• ancys85 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2020, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica daj znać po wizycie co u Was 😀

Maja długość leżenia pod ktg zależy od personelu czasem pół godziny, innym 45 minut 😉 z tym że ja dopiero miałam robione jak byłam przyjęta do porodu.

Pap ja zawsze apteczkę mam przy sobie🤦‍♀️przy moim rozbójniku nie ma szans na inną opcje, kupiłam mała kosmetyczkę i tam wrzuciłam sole, plastry, maść na stłuczenia itp.

Dzis idę do fryzjera, hura wreszcie będę wyglądała jak człowiek!! 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2020, 08:28

Krokodylica lubi tę wiadomość

• Audrey Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2020, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie w moim mieście jest tylko ten jeden sklep z wózkami, kolejny najbliższy 150km ode mnie 😟 No i mają tam 2 foteliki do wglądu - maxi cosi i cybex. Mogą sprowadzić każdy ale na stanie nie ma.

Mam głupie pytanie, bo nie mogę się dodzwonić do męża 😊 nurkowałam dzisiaj w aucie i wyciągałam papiery, na tylnym siedzeniu za kierowca i pasażerem znalazłam takie coś, po dwa z każdej strony. Czyżby to isofix? Nie jest oznaczony ani nic że to isofix 🤔

f08cdd886604.jpg

Ja ostatnio na ktg siedziałam jakieś 35min ☺

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2020, 08:44

3jgxyx8dhnwoaf6u.png

klz9px9ilxc2xyu4.png
  • Pogoda Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2020, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O smarowanie pupki pytałam i najlepiej smarować przy każdej zmianie pieluszki, ale teraz nie wiem czy mam słuchać tej babki czy nie 🤔
    Ja pierwsze ktg mam przed wizytą we wtorek :) nie mam pojęcia ile może trwac

mhsvqtkf2ppd77xh.png

24.01.2019 - I IVF 0 ❄️
    11.04.2019 - II IVF 3 ❄️
    9.05.2019 - transfer 5dniowej blastki - 12tc [*] ;(
    Zostały 2 ❄️
    11.01.20 pozytywny test - naturalny cud ❤️
    6.09.20 Julianek 🥰👑
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2020, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja smarowalam pupkę tylko jak była jakaś zaczerwieniona itd, jak nie to nie, niech sobie skóra oddycha :) ogólnie uważam, że im mniej kosmetyków tym lepiej :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2020, 08:59

Jaśmina, Ptysio lubią tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Jaśmina Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2020, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do pielęgnacji maluszków to może ja się nie znam bo będę debiutować w tej roli ale mnie się podoba podejście Joanny Mróz na jej szkole rodzenia tj. im mniej paćkania kosmetykami tym lepiej.

Totoro, Pogoda, Ptysio lubią tę wiadomość

‹‹ 720 721 722 723 724 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ