X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️Wrzesień 2022❤️
Odpowiedz

❤️Wrzesień 2022❤️

Oceń ten wątek:
  • Madisonie Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2022, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karmelowaaa wrote:
    U mnie wizyta w poniedziałek za tydzień 🙈 Odliczam i zrobiłbym wszystko żeby już być po i wiedzieć czy jest okej..

Tymczasem w czwartek mam wizytę u endokrynologa, a w piątek dentysta, bo mnie mega ząb boli i chyba mam jakiś stan zapalny dziąsła bo mega boli przy jedzeniu 😱

Współczuję bólu zęba :-( ajć, a gdzie tu piątek, może puda znaleźć innego dentystę szybciej?

💙 Maksymilian 💙 urodzony 11/09/2022r.
  • Madisonie Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2022, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, które nie przyjmują leków na tarczycę jakie ma od TSH w ciąży?

• MayMasza Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2022, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka :)
    Jestem po wizycie kontrolnej, dzidziuś rozwija się dobrze, wszystko jest ok na chwilę obecną. Ma już 3,5cm 🥰
    Za tydzień w piątek prenatalne, pappa 2dni wcześniej ale nie wiem czy pójdę...
    Kolejna wizyta kontrolna 28.03. 🙏💪

Co do dolegliwości to u mnie nadal średnio... mdlosci,wymioty, cuda na kiju 🙄 cokolwiek zjem to mi źle 🤢 może wrócić zaraz chęć do jedzenia a dolegliwości się uspokoją

Maybelle, conte, agniecha2101, CestLaVie lubią tę wiadomość

8USFp2.png
    Witamina D -> 78
    HSG 2019 -> drożne
    AMH 1,91

badanie nasienia 2019 vs 2021
    morfologia 4% -> 3% ❌
    Koncentracja 46,05 mln/ml (norma >15) ->111,50 Miliony / ml mln/ml ✅
    Całkowita liczba 115,13 mln (norma >39M/Próba) -> 490,60 M/Próba ✅
    Ruch postępowy 55% (norma >32%) -> 50,23 % ✅(zmalało ❌)
    Ruchome 58,14 %(2021) ✅
  • Mokka Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2022, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CestLaVie wrote:
    Mnie mdłości minęły, czasem tylko poczuję się gorzej, piersi nadal bolą, rwą, są nabrzmiałe.

16 marca mam wizytę, będzie to 12t+2, trochę się stresuję bo ostatnie usg było 16 lutego

Macie wizyty w tym tygodniu? :)

Ja mam wizytę u mojej dr prowadzącej w sobotę, 5 marca.
    U mnie mdłości też minęły, piersi nadal trochę pobolewają, jak je dotknę. Wieczorami jestem za to bardzo zmęczona :(
    Walczę z tą cukrzycą, próbuję jakoś dojść do ładu. Wyniki po posiłkach mam ok, ale na czczo są jeszcze czasem trochę powyżej normy. Dzisiaj za to pojawiły się jakieś ketony w moczu :( nie wiem, czy to kwestia tego, że jednak się nie najadam (ciężko mi czasem dotrzymać 3 godz między posiłkami), czy jeszcze coś innego.
    Mam nadzieję, że sytuacja się jakoś ustabilizuje, bo jest to dla mnie dość męczące ;(

38 lat 👩, 38 lat 👨

1 ciąża - Synek 03.2015 (starania w sumie 2 lata, naturals 👩‍👦 3 miesiące po HSG 🙏🏻 - 1 jajowód niedrożny)

2 ciąża - Synek 09.2022 (starania w sumie 3 lata, usunięcie 1 jajowodu, 3x IVF - nieudane... , i nagle... naturals!!!)

3 ciąża - (31.07.23 - II kreski!!! naturals!), Synek

❄️❄️- 1xcb, 1x słaby

preg.png
    age.png
    age.png
  • Mokka Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2022, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jak u Was z humorami? Ja generalnie jestem tykającą bombą zegarową - bardzo łatwo jest mnie wyprowadzić z równowagi, szybko się wściekam.Cały czas chodzę jakaś podenerwowana. Wy też macie swoje humorki ciążowe?

38 lat 👩, 38 lat 👨

1 ciąża - Synek 03.2015 (starania w sumie 2 lata, naturals 👩‍👦 3 miesiące po HSG 🙏🏻 - 1 jajowód niedrożny)

2 ciąża - Synek 09.2022 (starania w sumie 3 lata, usunięcie 1 jajowodu, 3x IVF - nieudane... , i nagle... naturals!!!)

3 ciąża - (31.07.23 - II kreski!!! naturals!), Synek

❄️❄️- 1xcb, 1x słaby

preg.png
    age.png
    age.png
  • Maybelle Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2022, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2022, 23:33

2019 8tc 💔
    2020 córeczka 💗
    2022 czekamy na synka 💙
    8une43r84puaim9e.png
  • karmelowaaa Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2022, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madisonie wrote:
    Współczuję bólu zęba :-( ajć, a gdzie tu piątek, może puda znaleźć innego dentystę szybciej?

Ten był najszybciej 😅 Wcześniej jak gdzieś dodzwoniłam to terminy na sierpień albo kwiecień 😱 I nie liczyło się że jestem w ciąży i mnie serio boli 🤷‍♀️ Ale do piątku wytrzymam jakoś. Lepiej to niż sierpień 😂

Ja nigdy nie brałam leków na tarczyce, nikt nigdy nie powiedział że mam jakąś złą, aktualnie ostatnie badanie już w ciąży jak robiłam to miałam 2.66 i skierowanie na cito do endokrynologa.
    Na koniec roku miałam 2.7, w maju 2021 miałam 2.3 jakoś.

Humorów nie mam, czasem jak zjem coś słodkiego to po zjedzeniu mnie mdli, ale nie ma tragedii, w ciągu dnia zwykle koło 13/14 drzemka musi wpaść i 22 jestem już padnięta 😅 Poza tym z objawów ciążowych to bolały mnie meeega piersi przez ostatnie kilka tygodni, od wczoraj jakoś przeszło i już tak mega nie bolą, są wrażliwe ale nie tak jak wcześniej. Staniki wszystkie mam do wymiany 🙄

atdcpx9ir8g8hg1a.png
  • isabelll Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2022, 06:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madisonie wrote:
    Dziewczyny, które nie przyjmują leków na tarczycę jakie ma od TSH w ciąży?
    Ja jeszcze jak nie wiedzialM że jestem w ciąży a już byłam czyli początek stycznia miałam TSH 2,1 teraz mam 0,8. Nie biorę żadnych leków. Momentalnie też mi przestały wypadać włosy podczas tej ciąży a wychodziły garściami.

w4sqflw1oigl960n.png
  • Miisia94 Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2022, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, trochę mnie tu nie było. Gratuluję wszystkim pięknych dzidziusiów i dobrych wyników badań ❤️ Ja wczoraj miałam prenatalne, dzidziuś 6,44 cm, wszystko bardzo dobrze 😊 Najprawdopodobniej dziewczynka 💕💖 Bardzo się cieszę 😊 Wizyta była wzruszająca, widok ruszającej się dzidzi wzbudził we mnie emocje. Podrzucam Wam zdjęcie z usg. Dobrego dnia życzę ❤️
    FDBB411-F-3-CF3-4-C38-9-CF5-4064432-DEC33.jpg

karmelowaaa, Pati_pitniarka, MayMasza, Maybelle, conte, Madisonie, pocahontas, agniecha2101, CestLaVie lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2022, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie kolejna wizyta 24 marca, mój ginek wyznacza mi co miesiac :D
    co do papp-a, ja miałam w zeszłym tygodniu, też sie stresowałam, robiłam dzień przed wizytą ale wszystko wyszło super, bardzo niskie ryzyka, dzidziutek zdrowiuteńki :)
    Wolałam je zrobić, wiele schorzeń można operować jeszcze w brzuchu zanim dziecko przyjdzie na świat a i opiekę w razie "W" można sobie zaplanować, przygotować sie, znaleźć specjalistów itp. ale jeśli w rodzinie nie było żadnych poważnych chorób, to nie ma się co na zapas martwić :)

Madisonie, agniecha2101 lubią tę wiadomość

• isabelll Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2022, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    conte wrote:
    U mnie kolejna wizyta 24 marca, mój ginek wyznacza mi co miesiac :D
    co do papp-a, ja miałam w zeszłym tygodniu, też sie stresowałam, robiłam dzień przed wizytą ale wszystko wyszło super, bardzo niskie ryzyka, dzidziutek zdrowiuteńki :)
    Wolałam je zrobić, wiele schorzeń można operować jeszcze w brzuchu zanim dziecko przyjdzie na świat a i opiekę w razie "W" można sobie zaplanować, przygotować sie, znaleźć specjalistów itp. ale jeśli w rodzinie nie było żadnych poważnych chorób, to nie ma się co na zapas martwić :)
    Kurcze ja sie boje tego pappa. Naczytałam się ze to głownie statystyka... że podwyższa np ze względu na wiek a ja mam rocznikowo 34 wiec do najmłodszych nie należę. Ale u mnie to jest w pakiecie za darmo razem z tym usg prenatalnym z projektu unijnego więc chyba nie mam wyjścia.

w4sqflw1oigl960n.png
  • Maybelle Autorytet

Wysłany: 1 marca 2022, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

2019 8tc 💔
    2020 córeczka 💗
    2022 czekamy na synka 💙
    8une43r84puaim9e.png
  • MayMasza Autorytet

Wysłany: 1 marca 2022, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maybelle, u mnie problem z bolesnymi piersiami na razie ustal, ale mdlosci przodują w moim rankingu 🤢🙄 ja nie wiem, to jest beznadziejne bo nie jestem w stanie się skupić na niczym 🙄😁

8USFp2.png
    Witamina D -> 78
    HSG 2019 -> drożne
    AMH 1,91

badanie nasienia 2019 vs 2021
    morfologia 4% -> 3% ❌
    Koncentracja 46,05 mln/ml (norma >15) ->111,50 Miliony / ml mln/ml ✅
    Całkowita liczba 115,13 mln (norma >39M/Próba) -> 490,60 M/Próba ✅
    Ruch postępowy 55% (norma >32%) -> 50,23 % ✅(zmalało ❌)
    Ruchome 58,14 %(2021) ✅
  • isabelll Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2022, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MayMasza wrote:
    Maybelle, u mnie problem z bolesnymi piersiami na razie ustal, ale mdlosci przodują w moim rankingu 🤢🙄 ja nie wiem, to jest beznadziejne bo nie jestem w stanie się skupić na ja za to
    Ja teraz mam rąk walczy apetyt... o matko zjadłabym cała lodówkę... w takim tępię to przytyje 30 kilo do rozwiązania hah. Od dwóch dni czuje lekkie stuknięcia lekko nad spojeniem łonowym zwłaszcza jak już leżę w łóżku. Narazie obserwuje bo wydaje mi się to niemożliwe w 11 tygodniu... ale to moja 3 ciaza I jestem szczupła więc może... nie wygląda mi to na gaży jelitowe :)

agniecha2101 lubi tę wiadomość

w4sqflw1oigl960n.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2022, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ale ta statystyka nie jest wyssana z palca a do wyliczeń bierze się pod uwagę też pomiary wykonane na usg prenatalnym i dopiero wylicza się ryzyka...
    Ktoś te badanie opracował na jakiejś podstawie i szczerze mówiąc, ja nie znam przypadków, żeby to badanie oszukało kogoś. Wręcz przeciwnie, jest to pierwsze, nieinwazyjne badanie, w miarę tanie, umożliwiające wykrycie nieprawidłowości. Jeśli wg tego coś jest nie tak to można diagnozować dalej.
    Papp-a kosztuje 200 zł plus usg czyli w sumie ok 400 a nifty to już spory koszt bo ok 2500 zł.
    Ja zrobiłam papp-a i jestem spokojna, wg mojego wieku ryzyka były 1:848 a mi po pomiarach dzidziusia wyszło 1:4973. Gdyby wyniki były gorsze, zagłębiałabym się dalej.

agniecha2101 lubi tę wiadomość

• Maybelle Autorytet

Wysłany: 1 marca 2022, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

2019 8tc 💔
    2020 córeczka 💗
    2022 czekamy na synka 💙
    8une43r84puaim9e.png
  • isabelll Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2022, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maybelle wrote:
    Ja niestety słyszałam wiele złego o pappie i jak dziewczynom wychodziły podwyzszone ryzyka i później bały się o zdrowie dziecka praktycznie bezpodstawnie. I dlatego głównie mi chodzi o to, że to akurat badanie funduje często niepotrzebny stres, gdy ryzyka wychodzą duże poprzez wiek, albo inne faktory, a dziecko jest w pełni zdrowe. Nie wiem czy stres jest tego warty. Jest pełno innych testów które dają większe prawdopodobieństwo skuteczności. Każdy robi jak uważa, i jeśli akurat Tobie to gwarantuje spokój, to dobrze 😊
    Ja mam znajomą która po pappa miała ryzyko zespołu downa 1:100 , zrobiła nifty i wyszło 1:100000 ale co się nastresowała to jej... nie chce przechodzić tego stresu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2022, 16:21

w4sqflw1oigl960n.png
  • Madisonie Autorytet

Wysłany: 1 marca 2022, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maybelle wrote:
    Bo pappa to jest statystyka. Więcej napędza strachu niż to jest tego warte. Jak już chce się robić testy, to lepiej typu nifty, panorama itd które dają 99% pewności.
    Ja nie robię, bo na usg prenatalnym wszystko wygląda póki co dobrze 😊 Jakby coś tam wyszlo nie tak, to na pewno bym zrobila panoramę.

Jak mnie zaczęły ostatnio piersi boleć to to jest niewyobrażalne 😬 Was też tak bolą? Od początku były tkliwe, ale teraz to ten ból aż promieniuje i czuję go nawet bez dotykania. Do tego doszły bóle wiązadeł od powiększającej się macicy i często boli mnie w pachwinach, biodrach i na dole pleców. I znowu mi się robi nie dobrze po posiłkach. Masakra, gdzie to dobre samopoczucie 2 trymestru? 😅

Tak jak wcześniej pisałam, USG prenatalne nie wykazało nic niepokojącego to odpuszczam dodatkowe testy.

Od wczoraj mam takie dziwne "plumkania" w brzuchu. Nigdy nie słyszałam takich dźwięków. Czy to dzidzia pluska? :D pewnie mało prawdopodobne ;)

Powiem wam, że na tych prenatalnych dosyć mocno ginekolog przykładała głowicę do brzucha, nie bolało jakoś mocno w trakcie ale "po" odczuwałam lekkie pobolewanie podbrzusza i już się zestresowałam czy nic się dzidzi nie stało, ech mam już schizy. Dziewczyny miałyście takie bóle po USG prenatalnym?

• Maybelle Autorytet

Wysłany: 1 marca 2022, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

2019 8tc 💔
    2020 córeczka 💗
    2022 czekamy na synka 💙
    8une43r84puaim9e.png
  • AM1606 Przyjaciółka

Wysłany: 1 marca 2022, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    isabelll wrote:
    Ja mam znajomą która po pappa miała ryzyko zespołu downa 1:100 , zrobiła nifty i wyszło 1:100000 ale co się nastresowała to jej... nie chce przechodzić tego stresu

Moja bratowa miała po PAPPIE ryzyko ZD 1:49.
    Nie stawiła się na amniopunkcję.
    Chłopak zdrowy...

c55fikgnknyzdjqy.png
‹‹ 63 64 65 66 67 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ