WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyAsiaf wrote:ja bym bardzo chciała dowiedzieć się ile mój dzidziuś waży i mierzy teraz, wiem że w 19 tyg. na połówkowych było 330 gr., a teraz nie mam pojęcia, pewnie dowiem się jak pójdę na kolejne prywatne usg III trymestru. Chciałam potem wykorzystać skierowanie na usg z NFZ, ale powiedzieli mi, że jest za późno, więc stwierdziłam, że wykonam prywatnie... jak zadzwoniłam do ginekolog z mojej mieściny to dowiedziałam się od rejestratorki, że umawia tylko kobiety, które u niej całą ciążę prowadzą. Jak będę dzwonić w inne miejsca pewnie może być podobnie, albo zapytają się w którym mies. jestem i stwierdzą, żebym przyszła w III trymestrze... bo nie wiem teraz mam się umawiać na konsultacje czy po prostu usg ciążowe? jutro mam echo serca w szpitalu, na innym wątku dziewczyny pisały, że to usg z nastawieniem właśnie tylko na serduszko, inne z kolei miały wtedy bardzo dokładne także inne pomiary, ale w szpitalu gdzie będę miała jest straszna masówka i boję się, że trafię na gbura, bo miałam w planie zapytać nieśmiało czy może mi wagę podać. Cieszę się, że jutro znowu zobacz i usłyszę serduszko, z drugiej strony trochę się jak zawsze denerwuję, oby wszystko było w porządku. Na ostatniej wizycie u ginekologa usg min utę trwało, sprawdza tylko czy bije serduszko.
-
Asiaf, odwagi i pytaj - dla lekarza to 5 minut klikania a dla każdej ciężarnej spokój ducha lub dalsze rozmyślania...
Mnie ginekolog tez tylko zerka czy są ruchy, serduszko, obwód głowy co trwa 3 minuty. Tym razem wyraźnie poprosiłam o sprawdzenie wagi i szyjki. Nie była zachwycona ale zmierzyła a ja odetchnelamostatnio miałam pomiary na polowkowym wiec nie chciałam mc rozmyslac co i jak!
W małym gabinecie pewnie faktycznie nie chcą przyjmować nie swoich pacjentów, spróbuj w jakimś większym ośrodku prywatnym gdzie lekarzy jest kilku.Asiaf lubi tę wiadomość
-
mogę prywatnie, ale nawet prywatnie mam problem, bo właśnie babka powiedziała, że przyjmuje tylko osoby, które całą ciążę u niej od początku prowadzą. jak jutro nie będę z badania zadowolona to będę dzwonić dalej. ale widzę, że terminy mają z kosmosu chyba też ;o jak mam miesiąc na wizytę czekać to pewnie poczekam już na III trymestr, ale chciałabym wcześniej, zobaczymyAntoś
-
evitkagg85 wrote:Asiaf, odwagi i pytaj - dla lekarza to 5 minut klikania a dla każdej ciężarnej spokój ducha lub dalsze rozmyślania...
Mnie ginekolog tez tylko zerka czy są ruchy, serduszko, obwód głowy co trwa 3 minuty. Tym razem wyraźnie poprosiłam o sprawdzenie wagi i szyjki. Nie była zachwycona ale zmierzyła a ja odetchnelamostatnio miałam pomiary na polowkowym wiec nie chciałam mc rozmyslac co i jak!
W małym gabinecie pewnie faktycznie nie chcą przyjmować nie swoich pacjentów, spróbuj w jakimś większym ośrodku prywatnym gdzie lekarzy jest kilku.evitkagg85 lubi tę wiadomość
Antoś
-
nick nieaktualnyAsiaf wrote:mogę prywatnie, ale nawet prywatnie mam problem, bo właśnie babka powiedziała, że przyjmuje tylko osoby, które całą ciążę u niej od początku prowadzą. jak jutro nie będę z badania zadowolona to będę dzwonić dalej. ale widzę, że terminy mają z kosmosu chyba też ;o jak mam miesiąc na wizytę czekać to pewnie poczekam już na III trymestr, ale chciałabym wcześniej, zobaczymy
-
Asiaf wrote:mogę prywatnie, ale nawet prywatnie mam problem, bo właśnie babka powiedziała, że przyjmuje tylko osoby, które całą ciążę u niej od początku prowadzą. jak jutro nie będę z badania zadowolona to będę dzwonić dalej. ale widzę, że terminy mają z kosmosu chyba też ;o jak mam miesiąc na wizytę czekać to pewnie poczekam już na III trymestr, ale chciałabym wcześniej, zobaczymy
próbuj! Masz prawo wiedzieć, ile waży Twoje dziecko
ja też umawiałam się do innego lekarza w trakcie ciąży. Nie było żadnego tłumaczenia się. Powodzenia!
My dzisiaj wizytujemy o 16:30. Zastanawiam się, ile maleńka waży. Ostatnio widziałyśmy się 11.05 na połówkowych - ważyła 470g. Jestem ciekawa, czy to bardziej będzie 700g, czy ok. 1kg. Zaskoczyłyście mnie, że wasze maluchy już osiągają taką wagęAsiaf lubi tę wiadomość
-
Krasnalowa1 wrote:Dziwne. Jeśli dobrze kojarze to Ty jestez z Krakowa. Przeciez to ogromne miasto z tysiacem ginekologow pewnie. To nawet u mnie w nie tak duzym miescie nie ma problemu z umowieniem sie do jakiegos gina przez internet nawet z dnia na dzienAntoś
-
Asiaf, bo to jest tak,że na samo usg niechętnie Cię umówią. Zapisz się na wizytę z usg, nie będzie wtedy żadnego problemu, tylko koszt wyższy.
Pracuję w prywatnej służbie zdrowia i chodzi o to, że usg tak bez wywiadu jest trochę bez sensu, lekarze nie chcą robić.Asiaf lubi tę wiadomość
-
Asiaf wrote:za tydzień już w Krakowie, teraz jeszcze 40 km od Krakowa a zostałam bez samochodu, do niedawna byłam spokojna po połówkowych i nie myślałam o tym a jak kilka dni temu zaczęłam szukać to był problemik. będziemy w Krk już mieszkać to poszukam kogoś w okolicy, ale nawet jak umawiałam się stąd na wizytę do Krk do z dnia na dzień był problem, ale masz rację, że to ja też musiałam się zgrać ze swoją pracą, ewentualnie z pracą męża żeby mnie zawiózł, teraz będę mieć więcej możliwości
powiedz, jak dajesz radę z przeprowadzką w te upały i z brzuszkiem? My się szykujemy tylko do remontu i już nie wiem, jak to ogarnę...
-
ola_g89 wrote:Jak będziesz już na miejscu to na pewno będzie łatwiej.
powiedz, jak dajesz radę z przeprowadzką w te upały i z brzuszkiem? My się szykujemy tylko do remontu i już nie wiem, jak to ogarnę...
trochę to skomplikowane, ale teraz będziemy w mieszkaniu, którego właścicielem jest siostra męża i które też jest wyposażone - siostra w Warszawie i siostrzeniec też już tam na studia wyemigrował - będziemy je musieli jeszcze w sprzęty dla dzidziusia zaopatrzyć, ale to już na miejscu. właśnie będę się zabierać za segregowanie papierków i ciuchów żeby były przygotowane, ale już przewożeniem i wnoszeniem pudeł będzie musiał zająć się mąż, da rade, nie ma wyjścia
ale fakt, że znowu rozkładanie i układanie wszystkiego trochę mnie przeraża. a upały znoszę tragicznie, bo jeszcze jesteśmy na poddaszu bez klimy, w nowym miejscu nam będzie o wiele lepiej, na szczęście niedawno zaczęło padać i zrobiło się przyjemniej, więc pootwierałam okna. powodzenia w remoncie!
ola_g89 lubi tę wiadomość
Antoś
-
Izabelle wrote:Asiaf, bo to jest tak,że na samo usg niechętnie Cię umówią. Zapisz się na wizytę z usg, nie będzie wtedy żadnego problemu, tylko koszt wyższy.
Pracuję w prywatnej służbie zdrowia i chodzi o to, że usg tak bez wywiadu jest trochę bez sensu, lekarze nie chcą robić.
teraz będę na wizyty z Krakowa w drugą stronę jeździć, ale to nie problem, bo rodziców i brata odwiedzę, a po porodzie koło bloku też ośrodek podobno mamy, będę musiała już w nim położną pewnie wybrać, na szczęście nie ma rejonizacji, więc nie powinno być problemuWiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2018, 12:55
Antoś
-
Natalia1984 wrote:Ja na początku nie będę stosowała płynu do płukania. Kochane, polećcie mi firmę produkujące super ostre noże. Szlag jasny mnie trafia już, wszystkie w domu tępe, muszę kupić coś dobrego :p
A może zainwestuj w ostrzałkę? -
Asiaf wrote:Na szczęście nie mamy do przewiezienia wielu rzeczy, mieszkanie, które wynajmowaliśmy teraz było wyposażone więc tylko swoje rzeczy i sprzęty zabieramy, a nie braliśmy ich dużo, bo wiedzieliśmy, że to tymczasowe rozwiązanie.
trochę to skomplikowane, ale teraz będziemy w mieszkaniu, którego właścicielem jest siostra męża i które też jest wyposażone - siostra w Warszawie i siostrzeniec też już tam na studia wyemigrował - będziemy je musieli jeszcze w sprzęty dla dzidziusia zaopatrzyć, ale to już na miejscu. właśnie będę się zabierać za segregowanie papierków i ciuchów żeby były przygotowane, ale już przewożeniem i wnoszeniem pudeł będzie musiał zająć się mąż, da rade, nie ma wyjścia
ale fakt, że znowu rozkładanie i układanie wszystkiego trochę mnie przeraża. a upały znoszę tragicznie, bo jeszcze jesteśmy na poddaszu bez klimy, w nowym miejscu nam będzie o wiele lepiej, na szczęście niedawno zaczęło padać i zrobiło się przyjemniej, więc pootwierałam okna. powodzenia w remoncie!
pomalutku jakoś dasz radę to wszystko poukładać. Powodzenia!
Asiaf lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, jak widzę przykładowe menu w necie,dla ciężarnych z cukrzycą,to się zastanawiam czy takie ilosci jedzenia mozna przyjąc. Ciągle tylko chleb i chleb.... I chleb.
Nic,tylko jeść całą dobę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2018, 13:26
-
Natalia1984 wrote:Ja na początku nie będę stosowała płynu do płukania. Kochane, polećcie mi firmę produkujące super ostre noże. Szlag jasny mnie trafia już, wszystkie w domu tępe, muszę kupić coś dobrego :p
Natalia ja ostatnio dostałam w prezencie z firmy Gerlach - dobre i ostre.
Ale co do noży to lepiej zainwestować w dobra ostrzałkę ( tak ok 250-300zl) bo jakich byś nie kupiła super ekstra to one i tak będą po jakimś czasie tępekasia1518
-
Asiaf ja mieszkam 25 km od Lublina (dziki wschod),ale na usg ciazy moge sie umowic np do luxmedu z dnia na dzien albo i jeszcze tego samego dnia jak ktos odwola, bez dzwonienia przez internet. Nie wierze, ze w Krakowie tak nie ma. Poza tym chyba masz jakies polaczenia autobusowe (no chyba, ze sie kiepsko czujesz to lepiej nie). Ja bym nie czekala do 30 tyg, bo u mnie miedzy 20 a 30 duzo sie wydarzylo, no ale to ja, teraz chodze co miesiac i place 130 a nastepne 3d to juz w ogole ze 200 cos, ale po tym co przeszlam,pieniadze nie wazne
-
Isabelle,
Chciałabym pomoc ale w moich przepisach od lekarza 4 z 6 przykładowych posiłków to 2 kromki chleba zytniego z dodatkami. U mnie w lodówce jeszcze kurczak a'la gyros i przyznam że dziś zgrzesze - metoda prób u błędów zobaczę jak cukier po takim niedużym posiłku z kuskusem i warzywami.Izabelle lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnymitaka wrote:Asiaf ja mieszkam 25 km od Lublina (dziki wschod),ale na usg ciazy moge sie umowic np do luxmedu z dnia na dzien albo i jeszcze tego samego dnia jak ktos odwola, bez dzwonienia przez internet. Nie wierze, ze w Krakowie tak nie ma. Poza tym chyba masz jakies polaczenia autobusowe (no chyba, ze sie kiepsko czujesz to lepiej nie). Ja bym nie czekala do 30 tyg, bo u mnie miedzy 20 a 30 duzo sie wydarzylo, no ale to ja, teraz chodze co miesiac i place 130 a nastepne 3d to juz w ogole ze 200 cos, ale po tym co przeszlam,pieniadze nie wazne