X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2018, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi lekami to tak jest. Tak naprawdę żaden nie jest bezpieczny w 100%. Pomaga na jedno, szkodzi na drugie...
    Oznacza to, że nie powinno się łykać leków jak cukierków bez konsultacji z lekarzem. A jeśli już zalecił to oznacza, że ma więcej dla nas pożytku niż ewentualnej szkody.

Dla przykładu, popularne tabletki antykoncepcyjne nie są obojętne dla naszych organizmów. A mimo tego, wiele z nas się na nie decyduje. Ale mimo tego, raz w roku zaleca się wykonywać pakiet badań wątrobowych by sprawdzić czy wszystko ok.

frezyjciada lubi tę wiadomość

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2018, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie tak! Ja musiałam brać kupe magnezu, bo jak tylko nie brałam to problemy z sercem, zawrotami głowy itd. Tak jak pisałam- nikt nie mówi,ze jeśli u jednej biorącej magnezu w pyte wystąpi wnm u dziecka to u drugiej też. Słuchajcie swoich lekarzy i tyle ;)

Natalia o jaką dietę Ci chodzi? Przy kp? A wiecie, że wystawiacie dzieci na alergeny już teraz? :) Im więcej zróżnicowanego jedzenia jemy w ciąży, tym więcej smaków dajemy poznać dziecku i oswajamy jego organizm z różnymi alergenami ;) ot taka ciekawostka

Natalia1984 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2018, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny melduje się po wizycie :) Nasza malutka w porównaniu do waszych jest naprawdę malutka bo ma 1500 g, ale gin powiedział, że taki średniak na 40 centylu ;p
    Szyjka nadal 2,5 cm od 3 tygodni stoi w miejscu i ponoć jak na ten wiek ciąży jest wystarczająca. Nadal mam się oszczędzać ale nie będę miała zakładanego pessara.

Ja biorę magnez 3x2 na twardnienia brzucha bo tylko taka dawka coś daje. Czytałam też, że w kręgu logopedów istnieje określenie "dzieci ponospowe". Kiedyś rozmawiałam na ten temat z moim ginekologiem to powiedział, że trzeba pomyśleć co jest dla nas korzystniejsze, że lepiej żeby dziecko miało ten problem z mięśniami niż urodzić za wcześnie.

frezyjciada, Izabelle, Camilla13, promyczek 39, Angel1988, OctAngel, susełek, ola_g89, Amy333 lubią tę wiadomość

• Av Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2018, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy ktoś kiedys widział jakąś publikacje, która wykazywalaby korelacje między nospa a obniżonym napięciem miesniowym? Bo mam wrażenie, że ludzie to powtarzają, a żadnych dowodów nigdy nie widziałam. Ciekawi mnie, jaki miałby być tego mechanizm, bo nospa działa na mięśnie gładkie przecież, a nie prazkowane...

Izabelle lubi tę wiadomość

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
  • Vlinder Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2018, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av wrote:
    Czy ktoś kiedys widział jakąś publikacje, która wykazywalaby korelacje między nospa a obniżonym napięciem miesniowym? Bo mam wrażenie, że ludzie to powtarzają, a żadnych dowodów nigdy nie widziałam. Ciekawi mnie, jaki miałby być tego mechanizm, bo nospa działa na mięśnie gładkie przecież, a nie prazkowane...
    Też mnie to ciekawi, nigdy o tym nie słyszałam, a zarówno magnez jak i nospę przyjmowałam przez całą poprzednią ciążę 3x2 tabletki dziennie, syn nigdy nie miał problemów...

bhywvcqgxdl0na75.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2018, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minns wrote:
    No ja też się zaskoczyłam tym bardziej, że biorę magnez 3 x 1 od lutego... Ciekawe co powie moja ginekolog jak wróci z urlopu. Mam dość tych lekarzy, przy następnej ciąży poszukam na pewno innego. Raz jedno mówią, raz drugie i bądź tu mądry.

Dziewczyny ze skracającą się szyjką, czy któraś z Was bierze luteinę i czy są efekty?

Ja dopiero zaczynam stosować luteine i liczę że zadziała , bo kurde 16mm to nie przelewki. Mi kazała brać magnes do końca 8 miesiąca. I nospe 3x1.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2018, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezyjciada wrote:
    Dokładnie tak! Ja musiałam brać kupe magnezu, bo jak tylko nie brałam to problemy z sercem, zawrotami głowy itd. Tak jak pisałam- nikt nie mówi,ze jeśli u jednej biorącej magnezu w pyte wystąpi wnm u dziecka to u drugiej też. Słuchajcie swoich lekarzy i tyle ;)

Natalia o jaką dietę Ci chodzi? Przy kp? A wiecie, że wystawiacie dzieci na alergeny już teraz? :) Im więcej zróżnicowanego jedzenia jemy w ciąży, tym więcej smaków dajemy poznać dziecku i oswajamy jego organizm z różnymi alergenami ;) ot taka ciekawostka
    Tak, o kp. Ja wcinam wszystko na potęgę, do tego miętoszę się namiętnie z psem :D

klz9df9hvltz8vcc.png
  • Izabelle Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2018, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się właśnie zastanawiam z gotowaniem na zapas. Zawsze jak tak robiłam to jedzenie nie wchodziło ;) Jakoś w sierpniu zmierzę się z problemem:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2018, 20:21

l22ne6yd1cgn4wml.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2018, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika87 wrote:
    Hejka moja szyjka ok. 15 tygodnia ciąży miała 31 mm i od tamtej pory biorę luteinę. Wtedy 1 tabl. dziennie i oszczędny tryb życia. Teraz ma 26 mm i biorę 2 tabl. na noc i jutro mam zakładany pessar. Dodam, że tak wcześnie mi zmierzył szyjkę bo miałam kłucia w pochwie i bóle brzucha(pewnie się skracała). Chyba ta luteina coś dała, bo myślę że byłoby gorzej, ale któż to wie na pewno...
    yyy to nie wiem co ja mam powiedziec, do 4 miesiąca moja szyjka miała 27 później wydluzyla sie do 36, a dziś na usg 28. Lekarz zadowolony z długości i tego że jest szczelnie zamknięta. Nie brałam na to żadnych leków.

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2018, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia1984 wrote:
    Tak, o kp. Ja wcinam wszystko na potęgę, do tego miętoszę się namiętnie z psem :D
    Hehe to tak jak ja i całe dnie spędzam z wtulonymi we mnie 4 kotami :P

• JustynaG Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2018, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obecnie standardem jest przepytanie ciężarnej jakie leki przyjmowała w ciąży (jak dużo, w którym trymestrze/tygodniu). Warto mieć spisaną listę by nie zapomnieć.
    Jest to brane w celach statystycznych i ma ocenić wpływ niektórych lekarstw na dziecko.

Nikt nie robi badań na kobietach ciężarnych dlatego też próbują wyłapać zależności u kobiet, które leki przyjmowały.
    Coraz więcej mówi się o szkodliwości nospy ale w większości przypadków - zmniejszenie stresu matki, opóźnienie porodu - ma korzystniejszy wpływ niż ewentualne powikłania.
    To, że w jednej ciąży coś nie ma znaczenia, w innej - może mieć znaczenie kolosalne w skutkach. Bo każde dziecko jest inne. Każdy poród jest inny. I nie można tego porównać.

Izabelle lubi tę wiadomość

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • Angel1988 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2018, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny A powiedzcie mi czy Wy też macie taka duża ilość śluzu... ja mam strasznie często taki mleczny i się zastanawiam czy to normalne?? infekcja to raczej nie jest bo nic mnie nie swędzi ani nie piecze

bl9c8ribv6acupjv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2018, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel1988 wrote:
    Dziewczyny A powiedzcie mi czy Wy też macie taka duża ilość śluzu... ja mam strasznie często taki mleczny i się zastanawiam czy to normalne?? infekcja to raczej nie jest bo nic mnie nie swędzi ani nie piecze

Też mam...

Angel1988 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2018, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to samo :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2018, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel ja brałam do tej pory 4 różne leki na infekcję a ani razu mnie nie swedzialo i nie piekło. Zgłosiłam mojej gin zwiększona ilość śluzu(czasem był mleczny onnym razem rozciągliwy jak płodny) i w badaniu wychodziło, że to infekcja. Także ja przewrażliwiona już jestem i bieglabym na posiew.

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2018, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie teraz też mam większą ilość śluzu, ale to przez to, że jak Zimnica na zewnątrz to chodzę w bieliźnie, a to niestety zwiększa produkcję śluzu. Mam nadzieję, że wróci ciepełko i znów będę mogła chodzić w kieckach bez majtasów

• Ciemnowlosa Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To mnie nastraszylyscie z tym magnezem bo ja biore 1x magne b6 bo mialam skurcze nog, rak itp :(

17.03.2014 - Staś, 3400, 58cm
    05.04.2017 - cp, usuniety lewy jajowod.. :(
    06.09.2018 - Ignaś, 3kg, 53cm
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś po wizycie u lekarza prowadzącego. Maly wazy 1540 g. Oczywiście buziaka zakrył rączkami. Na tylke badań usg tylko raz udało mi się zobaczyć twarz. Ah chyba ńie jest fotogeniczny. :) Zapytałam o aniball i lekarz potwierdził ze jak najbardziej, ale po 35 tc. Tak samo masaż krocza. Także tez kupię aniballa, ciekawa jestem efektu. Jeśli chodzi o liście malin to stwierdził ze to ńic nie daje. I jak chce je pic to ok ale tez po 35 tc. Szyjkę mam 4,5 cm. Ale zaczynam odczuwać takie napięcie jak przed okresem. Chyba macica zaczyna ćwiczyć.
    Tez biorę magnez magne b6 forte.
    Od 30 tc mam przychodzić na wizyty co 2 tygodnie. Pierwsze ktg najwcześniej po 35 tc.

Angel1988, kasia1518, Vlinder, OctAngel, Izabelle lubią tę wiadomość

• Ciemnowlosa Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2018, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do sluzu mam go tony od wielu tygodni. Taki mlecznobialy, gesty. Do tego pachne nim juz nawet godzine po prysznicu czuc go ode mnie. Maz czasem mowil mi jak siadal obok ze juz znow go czuc ;) masakra

17.03.2014 - Staś, 3400, 58cm
    05.04.2017 - cp, usuniety lewy jajowod.. :(
    06.09.2018 - Ignaś, 3kg, 53cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2018, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak zamierzacie rodzić? W jakiej pozycji?

‹‹ 867 868 869 870 871 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ