WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Z tymi lekami to tak jest. Tak naprawdę żaden nie jest bezpieczny w 100%. Pomaga na jedno, szkodzi na drugie...
Oznacza to, że nie powinno się łykać leków jak cukierków bez konsultacji z lekarzem. A jeśli już zalecił to oznacza, że ma więcej dla nas pożytku niż ewentualnej szkody.
Dla przykładu, popularne tabletki antykoncepcyjne nie są obojętne dla naszych organizmów. A mimo tego, wiele z nas się na nie decyduje. Ale mimo tego, raz w roku zaleca się wykonywać pakiet badań wątrobowych by sprawdzić czy wszystko ok.frezyjciada lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDokładnie tak! Ja musiałam brać kupe magnezu, bo jak tylko nie brałam to problemy z sercem, zawrotami głowy itd. Tak jak pisałam- nikt nie mówi,ze jeśli u jednej biorącej magnezu w pyte wystąpi wnm u dziecka to u drugiej też. Słuchajcie swoich lekarzy i tyle
Natalia o jaką dietę Ci chodzi? Przy kp? A wiecie, że wystawiacie dzieci na alergeny już teraz?Im więcej zróżnicowanego jedzenia jemy w ciąży, tym więcej smaków dajemy poznać dziecku i oswajamy jego organizm z różnymi alergenami
ot taka ciekawostka
Natalia1984 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyHej dziewczyny melduje się po wizycie
Nasza malutka w porównaniu do waszych jest naprawdę malutka bo ma 1500 g, ale gin powiedział, że taki średniak na 40 centylu ;p
Szyjka nadal 2,5 cm od 3 tygodni stoi w miejscu i ponoć jak na ten wiek ciąży jest wystarczająca. Nadal mam się oszczędzać ale nie będę miała zakładanego pessara.
Ja biorę magnez 3x2 na twardnienia brzucha bo tylko taka dawka coś daje. Czytałam też, że w kręgu logopedów istnieje określenie "dzieci ponospowe". Kiedyś rozmawiałam na ten temat z moim ginekologiem to powiedział, że trzeba pomyśleć co jest dla nas korzystniejsze, że lepiej żeby dziecko miało ten problem z mięśniami niż urodzić za wcześnie.frezyjciada, Izabelle, Camilla13, promyczek 39, Angel1988, OctAngel, susełek, ola_g89, Amy333 lubią tę wiadomość
-
Czy ktoś kiedys widział jakąś publikacje, która wykazywalaby korelacje między nospa a obniżonym napięciem miesniowym? Bo mam wrażenie, że ludzie to powtarzają, a żadnych dowodów nigdy nie widziałam. Ciekawi mnie, jaki miałby być tego mechanizm, bo nospa działa na mięśnie gładkie przecież, a nie prazkowane...
Izabelle lubi tę wiadomość
Leon
-
Av wrote:Czy ktoś kiedys widział jakąś publikacje, która wykazywalaby korelacje między nospa a obniżonym napięciem miesniowym? Bo mam wrażenie, że ludzie to powtarzają, a żadnych dowodów nigdy nie widziałam. Ciekawi mnie, jaki miałby być tego mechanizm, bo nospa działa na mięśnie gładkie przecież, a nie prazkowane...
-
Minns wrote:No ja też się zaskoczyłam tym bardziej, że biorę magnez 3 x 1 od lutego... Ciekawe co powie moja ginekolog jak wróci z urlopu. Mam dość tych lekarzy, przy następnej ciąży poszukam na pewno innego. Raz jedno mówią, raz drugie i bądź tu mądry.
Dziewczyny ze skracającą się szyjką, czy któraś z Was bierze luteinę i czy są efekty?
Ja dopiero zaczynam stosować luteine i liczę że zadziała , bo kurde 16mm to nie przelewki. Mi kazała brać magnes do końca 8 miesiąca. I nospe 3x1.kasia1518
-
frezyjciada wrote:Dokładnie tak! Ja musiałam brać kupe magnezu, bo jak tylko nie brałam to problemy z sercem, zawrotami głowy itd. Tak jak pisałam- nikt nie mówi,ze jeśli u jednej biorącej magnezu w pyte wystąpi wnm u dziecka to u drugiej też. Słuchajcie swoich lekarzy i tyle
Natalia o jaką dietę Ci chodzi? Przy kp? A wiecie, że wystawiacie dzieci na alergeny już teraz?Im więcej zróżnicowanego jedzenia jemy w ciąży, tym więcej smaków dajemy poznać dziecku i oswajamy jego organizm z różnymi alergenami
ot taka ciekawostka
-
nick nieaktualnyNika87 wrote:Hejka moja szyjka ok. 15 tygodnia ciąży miała 31 mm i od tamtej pory biorę luteinę. Wtedy 1 tabl. dziennie i oszczędny tryb życia. Teraz ma 26 mm i biorę 2 tabl. na noc i jutro mam zakładany pessar. Dodam, że tak wcześnie mi zmierzył szyjkę bo miałam kłucia w pochwie i bóle brzucha(pewnie się skracała). Chyba ta luteina coś dała, bo myślę że byłoby gorzej, ale któż to wie na pewno...
-
nick nieaktualny
-
Obecnie standardem jest przepytanie ciężarnej jakie leki przyjmowała w ciąży (jak dużo, w którym trymestrze/tygodniu). Warto mieć spisaną listę by nie zapomnieć.
Jest to brane w celach statystycznych i ma ocenić wpływ niektórych lekarstw na dziecko.
Nikt nie robi badań na kobietach ciężarnych dlatego też próbują wyłapać zależności u kobiet, które leki przyjmowały.
Coraz więcej mówi się o szkodliwości nospy ale w większości przypadków - zmniejszenie stresu matki, opóźnienie porodu - ma korzystniejszy wpływ niż ewentualne powikłania.
To, że w jednej ciąży coś nie ma znaczenia, w innej - może mieć znaczenie kolosalne w skutkach. Bo każde dziecko jest inne. Każdy poród jest inny. I nie można tego porównać.
Izabelle lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAngel1988 wrote:Dziewczyny A powiedzcie mi czy Wy też macie taka duża ilość śluzu... ja mam strasznie często taki mleczny i się zastanawiam czy to normalne?? infekcja to raczej nie jest bo nic mnie nie swędzi ani nie piecze
Też mam...Angel1988 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAngel ja brałam do tej pory 4 różne leki na infekcję a ani razu mnie nie swedzialo i nie piekło. Zgłosiłam mojej gin zwiększona ilość śluzu(czasem był mleczny onnym razem rozciągliwy jak płodny) i w badaniu wychodziło, że to infekcja. Także ja przewrażliwiona już jestem i bieglabym na posiew.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJa dziś po wizycie u lekarza prowadzącego. Maly wazy 1540 g. Oczywiście buziaka zakrył rączkami. Na tylke badań usg tylko raz udało mi się zobaczyć twarz. Ah chyba ńie jest fotogeniczny.
Zapytałam o aniball i lekarz potwierdził ze jak najbardziej, ale po 35 tc. Tak samo masaż krocza. Także tez kupię aniballa, ciekawa jestem efektu. Jeśli chodzi o liście malin to stwierdził ze to ńic nie daje. I jak chce je pic to ok ale tez po 35 tc. Szyjkę mam 4,5 cm. Ale zaczynam odczuwać takie napięcie jak przed okresem. Chyba macica zaczyna ćwiczyć.
Tez biorę magnez magne b6 forte.
Od 30 tc mam przychodzić na wizyty co 2 tygodnie. Pierwsze ktg najwcześniej po 35 tc.Angel1988, kasia1518, Vlinder, OctAngel, Izabelle lubią tę wiadomość
-
A co do sluzu mam go tony od wielu tygodni. Taki mlecznobialy, gesty. Do tego pachne nim juz nawet godzine po prysznicu czuc go ode mnie. Maz czasem mowil mi jak siadal obok ze juz znow go czuc
masakra
17.03.2014 - Staś, 3400, 58cm
05.04.2017 - cp, usuniety lewy jajowod..
06.09.2018 - Ignaś, 3kg, 53cm -
nick nieaktualny