X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a mnie trochę znowu martwi, że na wizytach nie mam pomiarów dzidziusia i nie będzie mi teraz kontrolował przyrostu wagi. Mój synek na usg III trym. w 30 + 0 tc ważył 1830 gr, więc do najmniejszych nie należy, chciałabym wiedzieć kiedy przebije 4 kg a nie... dowiedzieć się o tym na sali porodowej. Chyba będę musiała wybrać się prywatnie jeszcze raz, ale dopiero po skończonym 38 tyg. jeśli dotrwam. Myślicie, że to będzie dobry czas?

kasia1518 lubi tę wiadomość

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • promyczek 39 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margo bardzo dobra decyzja ! kazdy wie jak dziala szpital ,a w domu bedziesz spokojniejsza i nawet bedziesz miala wiecej poweru ,sily dla Hani :)

Moja malutka ,juz nie taka malutka 2050 g w 32+1 :)

Left_ie, ola_g89, kasia1518 lubią tę wiadomość

2017r-IVF-wrzesień-nieudane
    2018r-naturalny Cud♥
    5b09h371owxjb82f.png
  • Paplak Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf wrote:
    Dziewczyny a mnie trochę znowu martwi, że na wizytach nie mam pomiarów dzidziusia i nie będzie mi teraz kontrolował przyrostu wagi. Mój synek na usg III trym. w 30 + 0 tc ważył 1830 gr, więc do najmniejszych nie należy, chciałabym wiedzieć kiedy przebije 4 kg a nie... dowiedzieć się o tym na sali porodowej. Chyba będę musiała wybrać się prywatnie jeszcze raz, ale dopiero po skończonym 38 tyg. jeśli dotrwam. Myślicie, że to będzie dobry czas?
    A czemu nie masz pomiarow?

Na reserved jest duza wyprzedaż. Koszulki 5,99, 3-packi body za 9,99. Ja juz mam troche rzeczy od nich i jestem zadowolona z jakosci po praniu.
    https://www.reserved.com/pl/pl/sale2/kids-girl/baby-girl

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2018, 10:24

3i49df9hejgg7mjl.png
  • Av Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf wrote:
    Tak, ja w pakiecie porodowym mam właśnie USG po 38 tygodniu.

Asiaf, Asiaf lubią tę wiadomość

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
  • KasisR Koleżanka

Wysłany: 27 lipca 2018, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margo jedź do domu nabrać sił,płakanie w szpitalu nic nie pomoże,codzienne wstawanie i wyprawa do szpitala odgoni depresję i czarne myśli ,wypoczniesz nabierzesz sił i zajmiesz się organizacją

iv099vvjcxko15c4.pngnqtkh3718foud1l0.png
    mhsvh371neieb228.png
  • Paplak Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym przyrostem wagi to jest roznie. Podczytuje tez czasem inne watki i nawet na sieprniowkach wczoraj o tym rozmawialy. Ze np. miały usg w 31 tygodniu i dziecko mialo 1700 wiec wydawało sie duze, a potem szly w 35 i mialo tylko 2400. Ciężko przewidziec. Ja mam pomiary dokladne co 2 tygodnie i raz w te 2 tygodnie przybiera 400g, raz 300g.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2018, 10:29

3i49df9hejgg7mjl.png
  • KasisR Koleżanka

Wysłany: 27 lipca 2018, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje maleństwo jeszcze w brzuszku ,robili dzi usg i wód przybywa znikoma ilość jednak zawsze to więcej od 4dni non stop pod kroplowkami

frezyjciada, Asiaf, Minns, Vlinder, Hedgehog, OctAngel, ola_g89, Wesoła89, kasia1518 lubią tę wiadomość

mhsvh371neieb228.png
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paplak wrote:
    A czemu nie masz pomiarow?

mój ginekolog na nfz mówi, że nie mamy na to czasu ;p wizyta trwa 20 minut, przez większość czasu zajmuje się papierkami tzn. wynikami badań, skierowaniami itp. na prenatalne chodziłam prywatnie plus teraz zaliczę w takim razie jeszcze jedno usg. no chyba, że mój prowadzący mnie jeszcze zaskoczy :D

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • KasisR Koleżanka

Wysłany: 27 lipca 2018, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem już taka zmeczona ,staram się być dobrej myśli że wytrzymamy do terminu,jednak w dwa dni nabawiłam się anemi przy hmg 13,6w dniu przyjecia do szpitala, podobno kroplowki tak mnie wypłukały

paulka86 lubi tę wiadomość

mhsvh371neieb228.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2018, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf wrote:
    Przed samym porodem robią usg z szacunkiem wagi i czy da rade przejść przez Twoją miednicę. Także o to bądź spokojna. Ale ja i tak bym poszła prywatnie wcześniej :P

Asiaf lubi tę wiadomość

• Paplak Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf wrote:
    mój ginekolog na nfz mówi, że nie mamy na to czasu ;p wizyta trwa 20 minut, przez większość czasu zajmuje się papierkami tzn. wynikami badań, skierowaniami itp. na prenatalne chodziłam prywatnie plus teraz zaliczę w takim razie jeszcze jedno usg. no chyba, że mój prowadzący mnie jeszcze zaskoczy :D
    Ale w ogole nie robi Ci usg, czy robi ale bez pomiarów? Przeciez te pomiary to minuta. Noga, glowa, brzuch i juz wylicza wagę. Moje wizyty tez trwaja mniej wiecej 20-30minut, ale papierkami to zajmuje sie moze 1-2minuty, a reszta to wazenie mnie, mierzenie cisnienia, badanie szyjki na fotelu, potem badanie przechwowe dlugosci szyjki, a potem pomiary małej. Ja znam jej wagę co 2 tygodnie. Ale ja to mam schizy i bym nie wytrzymała tyle bez pomiarow.

3i49df9hejgg7mjl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2018, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój robi pomiary raz ciach minuta nie nadążam z obserwacjami hehe i mówi mi tylko wagę że wszystko ok więc nie wnikam głębiej. Szyjki mi nie bada co wizytę ani na fotelu- ostatnio chodziłam co 3 tyg teraz co 2 tyg.

Kasia trzymaj się każdy dzień cenny dla maluszka.

• Av Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf wrote:
    Ja prowadzę ciążę w luxmedzie i też nie mam usg tam. Generalnie to nie jest w wytycznych PTG, więc nie jest to standard. Do tej pory byłam tylko na 3 USG (genetyczne, połówkowe, 3 trymestr), nie licząc USG w szpitalach, ale to były sytuacje awaryjne. Zapisałam się jeszcze na jedno USG "prywatne", w 36 tygodniu. Ono ma właśnie ocenić, czy nie ma hipotrofii ale też chcę sprawdzić szyjkę itp. Robię te wszystkie USG u bardzo dobrej lekarki i chce, żeby obejrzała malucha jeszcze tuż przed porodem :)
    Tak naprawdę to jest tak "na wszelki wypadek" bo czuję wyraźnie, że lokator rośnie. Brzuch mi pecznieje a wystające nóżki są coraz silniejsze i coraz grubsze.

Asiaf lubi tę wiadomość

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
  • mitaka Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na nfz wyniki badan, fotel, usg- tetno dziecka, wypisanie badan i l4, no i kiedy nastepna wizyta. Teraz ide w 34 tyg to juz chcialabym wiedziec cos na temat porodu wiec go przycisne. W 35 ide prywatnie na usg, tak dla swietego spokoju, a pozniej to juz chyba przed porodem

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • Paulinda Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrgoo pamiętaj że Twoje samopoczucie jest bardzo ważne dla malutkiej, jeśli lepiej czujesz się w domu to uważam że podjęłaś bardzo dobrą decyzję! :)

Mój lekarz na nfz na wizytach też głównie przegląda wyniki badań, bada mnie na fotelu, sprawdza szyjkę, ewentualnie daje skierowanie na usg... Powiem wam że straszny niedosyt czuję po tych wizytach od jakiegoś czasu, ale myślę że trochę późno na zmianę lekarza. Na każde pytanie odpowiedź w stylu "to normalne" i "tak musi być". Może przewrażliwiona jestem po prostu i na siłę szukam problemu. W każdym razie chodzę od czasu do czasu prywatnie, jestem zdecydowanie spokojniejsza, bo przy okazji mam usg na wizycie i mam pewność że z Zofią w porządku ;) ostatnie usg miałam w 31 tc i ważyła 1600g

3i499vvjgx57zohf.png
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paplak wrote:
    Ale w ogole nie robi Ci usg, czy robi ale bez pomiarów? Przeciez te pomiary to minuta. Noga, glowa, brzuch i juz wylicza wagę. Moje wizyty tez trwaja mniej wiecej 20-30minut, ale papierkami to zajmuje sie moze 1-2minuty, a reszta to wazenie mnie, mierzenie cisnienia, badanie szyjki na fotelu, potem badanie przechwowe dlugosci szyjki, a potem pomiary małej. Ja znam jej wagę co 2 tygodnie. Ale ja to mam schizy i bym nie wytrzymała tyle bez pomiarow.
    jeśli robi, to wygląda to tak, że kładę się, najpierw sprawdza szyjkę, mówi, że trzyma ok, potem przykłada głowicę do brzucha, mówi np. "serce bije, jest głową w dół, ilość wód ok" i to wszystko. jak raz zapytałam czy da się sprawdzić ile waży to właśnie, tak jak pisałam odp. "da się, ale do tego trzeba wszystkie pomiary wykonać a na to nie ma czasu". w sumie go rozumiem, sprzęt w gabinecie to już chyba muzealny ma, a kolejka się nie kończy. Ale tak jak Av, zadowolona jestem z dotychczasowych 3 usg. A po przejściach z pierwszego trymestru, już od drugiego czuję, że wszytko jest w porządku, zobaczę jak się będą sprawy rozwijały w sierpniu. jeszcze do niedawna na prenatalne wypisywał skierowanie do innego gabinetu usg (ogólne, nie tylko ginekologiczne) w tym samym ośrodku, gdzie inna lekarka ginekolog na swoim dyżurze je wykonywała, ale ona odeszła a chyba w ogóle jakieś zawirowania tam mają i wszyscy robią prywatnie (o ile robią...).

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2018, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie to jest tak, że waga, ciśnienie i wyniki badań są i położnej przed wizytą u gina. I to jest super. Bo wchodzę do mojej gin i ona już nie wertuje papierów, bo wszystko co ważne wpisane jest w kartę ciąży i w kartę pacjenta, więc zazwyczaj tylko rzuci okiem czy jest ok i zajmuje się badaniem :) tyle, że to jest prywatnie

• Natalia1984 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi gin kazał zrobić USG w okolicy 37 tygodnia. Mam dziś od rana mdłości :/ Byłam z psem nad zalewem, ona pływała szczęśliwa a ja topiłam się w tym upale. Żeby przetrwać ten sierpień i z górki... musiałam zrobić siku przy aucie niemal publicznie :P mała tak mi skacze po pęcherzu ciągle, że muszę do łazienki co chwilę chociaż wypuścić kropelkę.

klz9df9hvltz8vcc.png
  • Asiaf Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinda wrote:
    Marrgoo pamiętaj że Twoje samopoczucie jest bardzo ważne dla malutkiej, jeśli lepiej czujesz się w domu to uważam że podjęłaś bardzo dobrą decyzję! :)

Mój lekarz na nfz na wizytach też głównie przegląda wyniki badań, bada mnie na fotelu, sprawdza szyjkę, ewentualnie daje skierowanie na usg... Powiem wam że straszny niedosyt czuję po tych wizytach od jakiegoś czasu, ale myślę że trochę późno na zmianę lekarza. Na każde pytanie odpowiedź w stylu "to normalne" i "tak musi być". Może przewrażliwiona jestem po prostu i na siłę szukam problemu. W każdym razie chodzę od czasu do czasu prywatnie, jestem zdecydowanie spokojniejsza, bo przy okazji mam usg na wizycie i mam pewność że z Zofią w porządku ;) ostatnie usg miałam w 31 tc i ważyła 1600g

no to mam podobną sytuację :D

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • Paplak Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja sie nawet nie przyznaje ile mialam usg. Chyba z 15 razem z tymi w szpitalu. Od 24tygodnia mam tez na kazdej wizycie sprawdzane przepływy pepowinowe i mozgowe. Nie wytrzymalabym zeby miec tylko te 3 usg na nfz.

3i49df9hejgg7mjl.png
‹‹ 942 943 944 945 946 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ