X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hedgehog wrote:
    Oooo tak. Jeszcze będziecie nas pierworódek mieć dość ;) zamierzam skorzystać z oferty i pisać tu wszystkie nurtujące mnie sprawy.

Ja też sporo czytam i oglądam w necie ale obawiam się że w zderzeniu z rzeczywistością pojawi się niepewność albo zwyczajnie pustka w głowie i zapomnę wszystko co wiedziałam.

Mój dzieciak też się już przeciąga, turla , wypina zamiast kopać. Dodatkowo jestem w stanie go wyczuć. Czasem kładę rękę na brzuchu i gdy głaszcze czuje np. twardsza kulkę pod ręką - czyli piąstkę - nawet jeśli się akurat nie rusza.zawsze wtedy ucieka mi spod ręki. Czasem ciężko się powstrzymać żeby przestać.... Mogłabym tak pół dnia głaskac.
    Czasem gdy leżę na prawym boku ( nie lubi tego) czuje jak mnie drażni paluszkami chwilę zanim zacznie protestować na całego i walić w co popadnie aż. Zmienię pozycję. Serio czuje niemal pojedyncze paluszki! To jest mega słodkie!!

Zastanawiam się kiedy zdecyduje się wychodzić. Większość z was która pisała o zmianie charakteru ruchów była w troszkę starszej ciąży niż moja a i z USG wychodzi że dziecko jest około tydzień większe niż norma dla dAnego tc. To by potwierdzało moje przeczucie od samego początku ciąży że mały wyjdzie trochę wcześniej.
    Z drugiej strony szyjka nadal 4cm tak jak i w pierwszych miesiącach nie zapowiada wcześniejszej akcji.
    Moja mała czasem wypina się, ja głaskam to miejsce, ona uderza w moją rękę, ja znów głaskam, ona odpowiada i tak kilka razy. Ciekawe czy to przypadek, czy taki kociak na prawdę coś tam czai, że jestem po drugiej stronie i próbuję nawiązać kontakt.

Amy333, p_tt lubią tę wiadomość

klz9df9hvltz8vcc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2018, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja uwielbiam to:
    "- to teraz będzie dziewczynka do pary?
    -drugi chłopiec
    -ojej, bardzo mi przykro/współczuję/nia martw się trzecią sobie dziewczynkę zrobicie"etc.

Camilla13, NatkaZ, Natalia1984 lubią tę wiadomość

• Hedgehog Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2024, 13:36

[link=https://www.suwaczki.com/]17u9hdge9c31bxqo.png[/link]
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kas_ia wrote:
    A sliniaczki po co? :O
    Ja śliniakow też nie przygotowałam- uważam że na tym etapie niepotrzebne choć ta pani z bloga twierdzi że wtedy można rzadziej dziecko przebierać - my uczymy się karmić, dziecko jeść-no ale zawsze jest pieluszka- choć jej wytłumaczenie jakis tam sens ma.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciemnowlosa wrote:
    Czy Wasze brzuszkowe malenstwa tez zmienily juz charakter ruchów? Wczesniej byly kopniaki a od jakiegos czasu czuje tylko ruchy takie w stylu ze przeciaga np lokciem czy czyms po calym brzuchu albo ze sie wypina.

Ja też już nie mam takich soczystych kopniakow tzn są ale rzadziej, a teraz jak są te upały to ogólnie mniej aktywna jest.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hedgehog wrote:
    Ja też! Boje się że nie będę wiedzieć co kiedy robić. Paraliżuje mnie że mogę dawać za rzadko lub za mało jeść.... Zwłaszcza przy kp na początku. Skąd mam wiedzieć czy leci i czy je.... Przy mm nie byłoby lepiej. Nie wiedziałabym czy dobrze przygorowalam czy nie za mało/dużo. Boje się że się zachlysnie jak wyjdę z pokoju... Że odparze pupę, że będzie płakał a ja nie będę wiedzieć co robić. Że źle podniosę i zrobię krzywdę... Mogłabym tak długo.

Jak sobie poradzić z takimi lekami?
    Oj doskonale Cię rozumiem Hedgehog też się borykam z takimi pytaniami... początkowo nastawilam się że szkoła rodzenia mi trochę rozjaśni pewne kwestie ale przez to że mam krótka szyjke i zalecenie leżeć o odpoczywać, to zrezygnowałam z zajęć. Teraz to oglądam filmiki i czytam różne artykuły w Internecie.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 00:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia, pytałaś o pieluszki bambusowe.
    Niestety tanich nie widziałam :(

Sama kupowałam marki Texpol w aptece Gemini.

Wczoraj znalazłam w jednym sklepie materiały na pieluszki bambusowe (wydaje mi się, że wystarczy tylko je pociąć i obszyć): https://www.minkyitkaninki.pl/pl/c/Pieluszkowe-Drukowane/57
    A tu są jednobarwne (trochę tańsze): https://www.minkyitkaninki.pl/pl/c/Pieluszkowe-jednobarwne/112

Natalia1984 lubi tę wiadomość

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2018, 00:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja nie czytam już nic, trochę z lenistwa trochę z rozbieżności w informacjach i tak zle sypiam a myślenie o tym wszystkim nie ułatwia sprawy. A najważniejsze żeby maluszek miał wypoczeta i spokojną mamę. Nasze mamy nie miały internetu a jakos sobie poradziły z nami :) Juz nie wspominając o tym, ze wszystko było na kartki a to wszystko to tak naprawdę bylo prawie nic.

Asiaf, Av lubią tę wiadomość

• Asiaf Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 00:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hedgehog wrote:
    Zastanawiam się kiedy zdecyduje się wychodzić. Większość z was która pisała o zmianie charakteru ruchów była w troszkę starszej ciąży niż moja a i z USG wychodzi że dziecko jest około tydzień większe niż norma dla dAnego tc. To by potwierdzało moje przeczucie od samego początku ciąży że mały wyjdzie trochę wcześniej.
    Z drugiej strony szyjka nadal 4cm tak jak i w pierwszych miesiącach nie zapowiada wcześniejszej akcji.
    Tez mam przeczucie, ze poród bedzie wcześniej niz 26.09, chociaz moze to tylko zyczenie. Siostra urodzila w 34 tyg. Pierwszego synka, poczatki wczesniaczka nie byly lekkie. Moj maz urodzil sie miesiac wczesniej a ja idealnie w terminie. Poki co gin tylko mowi ze szyjka mocno trzyma. Na usg synek już ponad tydzien wiekszy dla naszego tyg. Ciazy.

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2018, 02:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hedgehog wrote:
    Haha ja tak mam przy pierwszym dziecku - chłopcu. Zaskakujące że kiedyś mówili "ojej dziewczynka.., następny a pewno będzie chłopak " a teraz się mówi "ojej chłopak :(".

Teraz już tego nie słyszę. Wszyscy przywykli do tego że będzie chłopiec. Ale początkowo to sama nie wiedziałam jak mam na to reagować. Dosłownie wszyscy byli zawiedzeni że to nie dziewczynka.

U mnie to samo. Mąż mam wrażenie, że chciał córkę. Teściowie wnuczkę bo mają wnuka. Moja mama wiedząc że to prawdopodobnie nasze jedyne dziecko to że córka jest bliżej mamy. Ktoś tam że córka w pierwsze miesiące życia grzeczna. Etc etc....Jęk zawodu aż kiedyś ogłosiłam że mój synek jest niekochany bo jest chłopcem to zakończyły się jęki. Hehe. Mnie było obojętnie od początku. Jak bym miala drugie to też byłoby mi obojetnie. Każda konfiguracja ma swoje uroki.

OctAngel, susełek, Hedgehog lubią tę wiadomość

• Izabelle Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 05:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem ciekawa jaka Zosia będzie i wtedy dostostosuję się do niej. Nie dam się zaszczekać jak przy pierwszym dziecku. Mam już na podorędziu doradcę laktacyjnego i mam zamiar mieć w tym luz ;)

Dziewczyny, dziś mega pełnia,zatem zaciskamy nogi i trzymamy się w dwupakach,bo porodówki będą dzis przepełnione ;)

Paulinda lubi tę wiadomość

l22ne6yd1cgn4wml.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2018, 06:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izabelle wrote:
    Dziewczyny, dziś mega pełnia,zatem zaciskamy nogi i trzymamy się w dwupakach,bo porodówki będą dzis przepełnione ;)
    A to pełnia jakoś wpływa na porody?

Kas_ia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2018, 07:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja Wam powiem dziewczyny ze też się boję jak my sobie poradzimy ,że nie będę wiedzieć co i jak ale równocześnie się uspokoiłam. Wcześniej ciągle myślałam że nie donoszę ciąży bo na tych głupich prenatalnych wyszlp mi ryzyko porodu przedwczesnego przed 34 tyg bardzo wysokie. Teraz jakoś idzie to do przodu i wiem że cokolwiek się nie wydarzy to maluch już sobie poradzi. Napawa mnie to spokojem.
    W ogóle dobrze znoszę ciążę tylko te upały mnie wykańczają. A Z tego co widziałam to nie zanosi się na ochłodzenie :/

Pozdrawiam Was i miłego weekendu życzę :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2018, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    U mnie to samo. Mąż mam wrażenie, że chciał córkę. Teściowie wnuczkę bo mają wnuka. Moja mama wiedząc że to prawdopodobnie nasze jedyne dziecko to że córka jest bliżej mamy. Ktoś tam że córka w pierwsze miesiące życia grzeczna. Etc etc....Jęk zawodu aż kiedyś ogłosiłam że mój synek jest niekochany bo jest chłopcem to zakończyły się jęki. Hehe. Mnie było obojętnie od początku. Jak bym miala drugie to też byłoby mi obojetnie. Każda konfiguracja ma swoje uroki.
    U mnie tez duże szanse ze będzie jedynakiem. I tez nam mówią ze dziewczynka to by się trzymała bliżej domu. Ale to nieprawda bo ja wyjechałam na drugi koniec Polski :).
    A babcia to ostatnio składała mi takie życzenia żebyś urodziła zdrowego synka i córcię. Ale babciu ja jestem w ciazy tylko z synkiem. Z kad jeszcze ta córeczka ? :)

• Paulinda Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wczoraj jak zasypiałam też myślałam o tej pełni, przypomniało mi się co położna na szkole rodzenia mówiła :P Takie obserwacje położnych z porodówek - ponoć w czasie pełni rodzi się najwięcej dzieci. Coś w tym musi być ;)

3i499vvjgx57zohf.png
  • Paulinda Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle nie wiem jak wy, ale przez te upały mam już drugą noc z rzędu nieprzespaną... Masakra jakaś, a ma być jeszcze gorzej :/

3i499vvjgx57zohf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2018, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Potrzebuje wsparcia, dawno sie nie odzywalam ale nie jestem w stanie was czytać... z malutka dobrze, oddycha sama, ma osruch ssania ale przebywa w inkubatorze bo musi przybrać na wadze. Lekarze mówią, ze bedzie to trwało dwa, trzy tygodnie. Ja zdecydowałam, że wychodzę ze szpitala sama i bede codziennie dojeżdżać do małej od rana do nocy. Nie potrafię wytrzymać w tym miejscu ciągle placze, nie jem...czy wy tez uważacie, ze robie źle i jestem wyrodna matka?

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2018, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margoo jesteś najlepszą mama dla swojego maleństwa! Musisz i Ty wypocząć choćby psychicznie, a skoro w szpitalu źle się czujesz to lepiej jak będziesz w domu ;) przecież i tak za dnia będziesz u Niuni ;) nie płacz! Jeszcze chwila i zabierzesz okruszka do domu! Masz zdrowe dziecko i jedyne łzy jakie powinny się pojawiać to łzy szczęścia!

Asiaf, Hedgehog lubią tę wiadomość

• Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf wrote:
    Tez mam przeczucie, ze poród bedzie wcześniej niz 26.09, chociaz moze to tylko zyczenie. Siostra urodzila w 34 tyg. Pierwszego synka, poczatki wczesniaczka nie byly lekkie. Moj maz urodzil sie miesiac wczesniej a ja idealnie w terminie. Poki co gin tylko mowi ze szyjka mocno trzyma. Na usg synek już ponad tydzien wiekszy dla naszego tyg. Ciazy.
    Moja młoda również jest tydzień większa, wcale nie byłoby źle, gdyby chciała wyjść tydzień wcześniej, żeby tylko to było we wrześniu bo nasz gin będzie już po urlopie.

klz9df9hvltz8vcc.png
  • Amy333 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrgoo wrote:
    Cześć dziewczyny. Potrzebuje wsparcia, dawno sie nie odzywalam ale nie jestem w stanie was czytać... z malutka dobrze, oddycha sama, ma osruch ssania ale przebywa w inkubatorze bo musi przybrać na wadze. Lekarze mówią, ze bedzie to trwało dwa, trzy tygodnie. Ja zdecydowałam, że wychodzę ze szpitala sama i bede codziennie dojeżdżać do małej od rana do nocy. Nie potrafię wytrzymać w tym miejscu ciągle placze, nie jem...czy wy tez uważacie, ze robie źle i jestem wyrodna matka?
    Kochana jesteś najlepszą mamą dla Hani:)ona teraz będzie rosła jak burza i może nawet wcześniej wyjdzie z inkubatorka:) A Ty tez musisz zadbać o siebie i swoją psychikę. Jak teraz piszę, to Lenka w brzuchu podskakuje, pewnie szykuję się już na wspólny spacer z Hanią:*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2018, 11:38

14 cs- suplementacja M- udało się w ostatnim dniu roku!
    2 cykl po sono HSG- polecam każdemu przeczyścić rurki;)
    3i49hdgeac44oma5.png
‹‹ 940 941 942 943 944 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ