X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • aLunia Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezyjciada wrote:
    Niestety nie każde dziecko tak łatwo umie przestawić się z ssania smoka do ssania piersi. Bo to jest zupełnie inny mechanizm. Dlatego do czasu ustabilizowania laktacji lepiej nie ryzykować

Tak, w moim najbliższym otoczeniu było kilka takich przypadków i dzieci wtedy odrzucily smoczka a nie pierś.

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    22.12.2016r (11 tydzień-poronienie zatrzymane)
    10 cs- udało się
    Hormony ok, podwyższone tsh- letrox 4x100 i 3x75
  • Kas_ia Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    No z ta poduszka do karmienia to wg mnie też niepotrzebna - ja przynajmniej nie planuje brać ale pozostałe rzeczy jak najbardziej ok. Ja już pół torby spakowałam. Chusteczki to wzięłam tez watherwipes- nasączone woda. Dla maleństwa póki co leża na półce przygotowane rzeczy- później tylko wsadzić w torbę.
    A sliniaczki po co? :O

w5wqdf9hk9ndsnvc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2018, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aLunia wrote:
    Tak, w moim najbliższym otoczeniu było kilka takich przypadków i dzieci wtedy odrzucily smoczka a nie pierś.
    No to ja się jeszcze z takim przypadkiem nie spotkalam. A jestem w wielu grupach dotyczących kp, i tam zazwyczaj jest odwrotnie. Bo smoczek i butelkę ssie się o wiele łatwiej niż pierś mamy. Zresztą jest wiele artykułów naukowych na temat wczesnego podawania smoczkai jego wpływu na laktację, więc można sobie zasięgnąć "przebadanego" info :)

• Hedgehog Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2024, 13:35

[link=https://www.suwaczki.com/]17u9hdge9c31bxqo.png[/link]
  • Ciemnowlosa Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy Wasze brzuszkowe malenstwa tez zmienily juz charakter ruchów? Wczesniej byly kopniaki a od jakiegos czasu czuje tylko ruchy takie w stylu ze przeciaga np lokciem czy czyms po calym brzuchu albo ze sie wypina.

17.03.2014 - Staś, 3400, 58cm
    05.04.2017 - cp, usuniety lewy jajowod.. :(
    06.09.2018 - Ignaś, 3kg, 53cm
  • Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciemnowlosa wrote:
    Czy Wasze brzuszkowe malenstwa tez zmienily juz charakter ruchów? Wczesniej byly kopniaki a od jakiegos czasu czuje tylko ruchy takie w stylu ze przeciaga np lokciem czy czyms po calym brzuchu albo ze sie wypina.
    Tak, u mnie już bardzo rzadko są kopniaki. Teraz to wypychanie, czkawka, rozciąganie, gmeranie, kuksańce w pęcherz i pipkę.
    Kas_ia nawet do głowy mi nie przyszło, żeby do szpitala brać śliniaki :D Pieluchy tetrowe jak najbardziej.
    Ja już trochę uległam temu laktoterrorowi płynącemu z grup na Facebooku i dlatego nie chcę podawać smoczka ani butelki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2018, 20:22

klz9df9hvltz8vcc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2018, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hedgehog wrote:
    Ja też! Boje się że nie będę wiedzieć co kiedy robić. Paraliżuje mnie że mogę dawać za rzadko lub za mało jeść.... Zwłaszcza przy kp na początku. Skąd mam wiedzieć czy leci i czy je.... Przy mm nie byłoby lepiej. Nie wiedziałabym czy dobrze przygorowalam czy nie za mało/dużo. Boje się że się zachlysnie jak wyjdę z pokoju... Że odparze pupę, że będzie płakał a ja nie będę wiedzieć co robić. Że źle podniosę i zrobię krzywdę... Mogłabym tak długo.
    Jak sobie poradzić z takimi lekami?
    Poogladaj sobie filmiki jak prawidłowo przystawiać dziecko do piersi, poczytaj o wyznacznikach efektywnego kp i już masz jeden lęk z głowy ;) dla ułatwienia powiem, że przy kp nie da się dziecka zagłodzić, chyba że przestaje przybierać na wadze a Ty nic z tym nie robisz. A jak dziecko moczy pieluszki tzn że je, także o to możesz być spokojna :) jak pupa się odparzy-to nawet nie jest zaniedbanie a niektóre dzieci mają mega wrażliwa pupę (mój syn np) i będzie tak sie odparzac nie wiadomo nawet kiedy i od czego. Wtedy w ruch linomag zielony, mąka ziemniaczana, kąpiele w krochlamu, moczenie pupy w nadmanganianie potasu i po kłopocie ;)
    Jak będzie płakał to podasz pierś :) albo będziesz nosić, śpiewać, kołysać, odnowisz kontakt skóra do skóry, włączysz szum, bujanie itd. Każde dziecko jest inne i inne sposoby będą na nie działać. Mój jak miał ataki bólu brzucha to niestety nic nie pomagało, bo niedojrzałe jelita więc niestety musieliśmy to przetrwać ;)

Jakby co to śmiało wal co Cie martwi, będziemy radzić, odradzać, doradzać, proponować, a czasem pomaga nawet samo wygadanie się :)

Natalia1984 lubi tę wiadomość

• Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coś czuję, że będziecie musiały nam czasem dać wirtualnego dyscyplinującego liścia bo będziemy panikować :D

klz9df9hvltz8vcc.png
  • Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, szukam tanich pieluszek bambusowych 120x120. Gdzie najtaniej kupię?

klz9df9hvltz8vcc.png
  • aLunia Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezyjciada wrote:
    No to ja się jeszcze z takim przypadkiem nie spotkalam. A jestem w wielu grupach dotyczących kp, i tam zazwyczaj jest odwrotnie. Bo smoczek i butelkę ssie się o wiele łatwiej niż pierś mamy. Zresztą jest wiele artykułów naukowych na temat wczesnego podawania smoczkai jego wpływu na laktację, więc można sobie zasięgnąć "przebadanego" info :)

Dziewczyny się pytają i mysle, że warto aby znały różne opcje. Tak jak piszesz, każde dziecko jest indywidualne i tym trzeba się kierować.
    Każda matka chce jak najlepiej dla swojego
    dziecka i tak trzeba do sprawy podchodzić, niestety metodą prób i błędów. Jeśli coś się u mnie sprawdziło to nie znaczy, że u kogoś czy nawet u mojego drugiego dziecka będzie tak samo. Ale trzymanie się sztywno pewnych naukowych opisów też nie jest dobre.

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    22.12.2016r (11 tydzień-poronienie zatrzymane)
    10 cs- udało się
    Hormony ok, podwyższone tsh- letrox 4x100 i 3x75
  • Minns Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja już się tak nie mogę doczekać mojej dzidzi i wszystkich tych czynności związanych z pielęgnacją, że za bardzo nie myślę o ewentualnych problemach :D. Dużo czytam, oglądam poradniki/tutoriale na youtube, staram się nabyć jakąś wiedzę w razie czego. Tak mi się ten lipiec dłuży i mam wrażenie, że mimo krótkiej szyjki i tak przenoszę tą ciążę. Właśnie dlatego, że nie mogę się doczekać porodu. Pewnie jak będzie bliżej to zacznę się stresować. Ale teraz to tylko sobie wyobrażam pierwsze chwile z moją dzidzią i najchętniej przyspieszyłabym czas. Choć wiem, że powinnam doceniać spokój który jeszcze mam :P.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2018, 21:04

wrzesień 2018 - synek <3
  • Left_ie Ekspertka

Wysłany: 26 lipca 2018, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam dzisiaj babeczka na szkole rodzenia powiedziała myślę, że bardzo fajną i ważną rzecz. Żeby przede wszystkim nastawić się na elastyczność. Bo nie wszystko musi pójść tak, jak sobie teraz wyobrażamy i postanawiamy i tak jak chcemy. A takie zafiksowanie się na czymś to najprostsza droga do frustracji i poczucia, że zawodzi się jako rodzic. I że po co np w myśl dotrzymania własnego postanowienia odkładać dziecko w nocy do łóżeczka, jeśli się okaże, że jak nie odkładamy to matka się lepiej wysypia, dziecko śpi lepiej i tato śpi elegancko i wszyscy są zadowoleni, ale nie, my będziemy odkładać, bo tak postanowiliśmy, nie ważne że wszyscy bedą mniej zadowoleni i matka mniej wyspana.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2018, 21:24

Natalia1984, OctAngel, aLunia, Av, ola_g89, Wesoła89, Deseo lubią tę wiadomość

k0kdcwa1ru5loe1v.png
    mhsv20mma8j8n7kc.png
    ——————————
    Piotruś [*] 08.2017, 9tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2018, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciemnowlosa wrote:
    U nas to samo, ale staje się to dość bolesne..

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2018, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdyby nie moje zafiksowanie to na bank bym nie karmiła piersią i nie urodziła sn, bo od początku chcieli mnie kroić a potem każda położna mówiła co innego, nawet pediatra odradzał kp jako że niby moje mleko dziecku szkodzi. A dziecko miało po prostu dyschazaje niemowlęca. Gdyby nie mojej zafiksowanie to zapewne mielibyśmy kolejne problemy z rozwojem, bo pediatra uważał, że wymyślam i jestem przewrażliwiona. Niestety moje przewrażliwienie potwierdziło 3neurologów i fizjoterapeuta. Więc ja się nie zgodzę z tym zdaniem ;)

Każdy robi jak uważa, ale w dobie internetu i tej wiedzy do jakiej mamy dostęp to aż wstyd nie skorzystać. Dzięki więc za internet, bo gdyby nie on i ludzie jakich wirtualnie spotkałam, którzy pomogli mi w trudnych chwilach i podsyłali rozwiązania informacje, to moje macierzyństwo legło by w gruzach całkiem, bo zwyczajnie bym oszalała.

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2018, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mogę się doczekać porodu i chwili kiedy nasz synek będzie już z nami w domu. Jakoś nie martwię się tym, że coś zrobię źle, wcześniej czy później przyzwyczaimy się do wszystkiego. Liczę na to, że charakter ma po tacie i będzie grzeczniutki a ja będę miała czas na ogarniecie ogrodu bo po zakończeniu budowy mamy dżunglę. I co może dziwne, będę mieć czas na sprzątanie bo mnie to relaksuje, jak wszystko jest na swoim miejscu, takie małe zboczenie :P

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2018, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/bba437065838.jpg

Av, Angel1988, ola_g89, Natalia1984, Hedgehog, Amy333, kasia1518, JustynaG, Pikapik, milka87, Wesoła89, GuBo, Deseo lubią tę wiadomość

• Av Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak, ale z drugiej strony jeśli ktoś się zafiksuje, że absolutnie nie da mm a potem nie ma mleka, przez np. 3 dni, to co? Dziecko ma chodzić/leżeć głodne? To trochę jakby dziesieciolatkowi powiedzieć, że nie dostanie kolacji, bo się spaliła super zdrowa zapiekanka a wszystko inne jest niezdrowe :P No żadna z nas by chyba tak nie zrobiła.

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
  • Av Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla13 wrote:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/bba437065838.jpg
    Pytania i tak lajtowe, zwykle pytania są z teza, np:
    Karmisz piersią, PRAWDA?
    Będziesz rodzić naturalnie, PRAWDA?
    To zaraz następne, PRAWDA?
    itp, itd...

GuBo lubi tę wiadomość

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2018, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av to fakt, aż chcę się palnąć taką osobę w ryj.

Wesoła89 lubi tę wiadomość

• Hedgehog Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2024, 13:36

Natalia1984 lubi tę wiadomość

[link=https://www.suwaczki.com/]17u9hdge9c31bxqo.png[/link]
‹‹ 939 940 941 942 943 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ