X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • Nika312 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av wrote:
    Raczej krwiaczek, jeśli już. Jeśli tak jest, to powinien sam się wchłaniać po pewnym czasie, ale lepiej zapytać lekarza przy okazji, albo pielegniarke.

Przy następnym pobraniu krwi zapytam:)

Av lubi tę wiadomość

3jgxgywluivf3b0i.png
    atdc2n0aevz3e5ts.png
  • Aniajaa Przyjaciółka

Wysłany: 26 lipca 2018, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a u mnie zaczęło podnosić się tsh. 3 tyg temu było 3,0 a wyniki tydzień temu pokazały 3,6 . Wczoraj byłam u endo i dostałam oczywiście eutyrox n 25 i zwiększać dawkę ale jak czytam o rozpoczęciu leczenia w ciąży i możliwych ubocznych to mam obawy. WIem wiem tarczyca w ciązy b. ważna ale gin mówi że ft3 i ft4 bardzo ładne i dziecku nic nie będzie. Ale zgodził się że 25 można wziąć. Rozpoznanie to nadczynność pierwotna. Jak tolerujecie eutyrox w ciąży. Dodam, że biorę acard i zapomniałam zapytać czy razem można. A najlepszy był lekarz ogólny bo stwierdził że np w Anglii to do tsh 6 się nie leczy. NIe wiem czy zdążę zbić do porodu a potem co? odstawiać zaraz? MOj organizm nie zwariuje? Ingerencja w hormony to nie zabawa. Zawsze źle znosiłam jakiekolwiek leczenie hormonami nawet antykoncep nie mogę brać. Oczywiście wezmę te 25 bo dla maluszka wszystko ale mam obawy.

mhsvanli6vk4qi0e.png
    17u9ha00x68xc404.png
  • Ciemnowlosa Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika312 wrote:
    Miesiąc temu po pobraniu krwi dosyć długo bolała mnie ręka. Spieszylo mi się wtedy trochę i nie ucisnelam wacikiem żyły. Widoczna była też jakiś czas pręga na ok 1cm. Teraz wyczuwam guzek w tym miejscu, ale nie boli. Co to może być? Czy to zrost? :/

Obserwuj. Ja po operacji kilka dni znow trafilam na ip bo zrobila mi sie bolesna gula w reku w miejscu po wkluciu i mialam stan zapalny żyły. Cos okropnego nie moglam ruszac nadgarstkiem do tego bylo to kilka dni przed moim wlasnym slubem (tak wyszlam za maz 2 tygodnie po usunieciu jajowodu z powodu ciazy pozamacicznej) i dostalam antybiotyki :/

17.03.2014 - Staś, 3400, 58cm
    05.04.2017 - cp, usuniety lewy jajowod.. :(
    06.09.2018 - Ignaś, 3kg, 53cm
  • Nika312 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciemnowlosa wrote:
    Obserwuj. Ja po operacji kilka dni znow trafilam na ip bo zrobila mi sie bolesna gula w reku w miejscu po wkluciu i mialam stan zapalny żyły. Cos okropnego nie moglam ruszac nadgarstkiem do tego bylo to kilka dni przed moim wlasnym slubem (tak wyszlam za maz 2 tygodnie po usunieciu jajowodu z powodu ciazy pozamacicznej) i dostalam antybiotyki :/

Współczuję przeżyc :(
    No właśnie wczesniej to miejsce bolało, ale byłam pewna że to po wkłuciu, więc olałam to a teraz nie boli ale wyczulam coś twardego tak jakby zrost? To było ponad miesiąc temu, ale pamiętam miejsce wkłucia wyglądalo jak takie zadrapanie na 1cm (nigdy wczesniej tak nie mialam)

3jgxgywluivf3b0i.png
    atdc2n0aevz3e5ts.png
  • Amy333 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniajaa wrote:
    Dziewczyny a u mnie zaczęło podnosić się tsh. 3 tyg temu było 3,0 a wyniki tydzień temu pokazały 3,6 . Wczoraj byłam u endo i dostałam oczywiście eutyrox n 25 i zwiększać dawkę ale jak czytam o rozpoczęciu leczenia w ciąży i możliwych ubocznych to mam obawy. WIem wiem tarczyca w ciązy b. ważna ale gin mówi że ft3 i ft4 bardzo ładne i dziecku nic nie będzie. Ale zgodził się że 25 można wziąć. Rozpoznanie to nadczynność pierwotna. Jak tolerujecie eutyrox w ciąży. Dodam, że biorę acard i zapomniałam zapytać czy razem można. A najlepszy był lekarz ogólny bo stwierdził że np w Anglii to do tsh 6 się nie leczy. NIe wiem czy zdążę zbić do porodu a potem co? odstawiać zaraz? MOj organizm nie zwariuje? Ingerencja w hormony to nie zabawa. Zawsze źle znosiłam jakiekolwiek leczenie hormonami nawet antykoncep nie mogę brać. Oczywiście wezmę te 25 bo dla maluszka wszystko ale mam obawy.

Ja biore Letrox, to prakatycznie to samo co Eutyrox. Biore od początku ciąży 50. Ostatnio tez mi minimalnie podskoczylo i lekarka zalecila 5 dni w tygodniu 50, a 2 dni 75. Nie odczulam zadnej roznicy, a ona twierdzi ze jednak dla dzieciątka to bardzo wazne, zeby trzymac te wniki w ryzach.

Aniajaa lubi tę wiadomość

14 cs- suplementacja M- udało się w ostatnim dniu roku!
    2 cykl po sono HSG- polecam każdemu przeczyścić rurki;)
    3i49hdgeac44oma5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2018, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika312 wrote:
    To było ponad miesiąc temu, ale pamiętam miejsce wkłucia wyglądalo jak takie zadrapanie na 1cm (nigdy wczesniej tak nie mialam)
    Ja miewam tak często, jak pobiera mi jedna babka, chyba źle się wkuwa po prostu i robi się tam taki krwiak. Teraz mam na to sposób bo od razu tego samego dnia to miejsce mocno rozmasowuje. Fakt potem siniak na pół ręki ale bez tego guza. A jak tak nie robiłam to ten guzek wyczuwalny był nawet kilka msc

• JustynaG Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego najlepszego dla każdej Ani i Hani :)
    Szczególne uściski kieruję w kierunku najmłodszej Hani na naszym forum, czyli córeczki Margoo :)

Aniajaa wrote:
    Mój gin też twierdzi, że w Anglii nikt nie interesuje się takim poziomem TSH.
    W Polsce, jeśli nie starasz się o dziecko albo nie jesteś w ciąży to też nikt nie będzie faszerował Cię Euthyroxem tylko z powodu takiego wyniku TSH.
    Ja przyjmuję ten lek od listopada, chodzę na kontrolne wizyty do endokrynologa. Czuję się bezpieczniej, że robię dla mojej Małej wszystko co mogę.

Amy333 lubi tę wiadomość

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • Mum2b Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Niemczech juz np przykłada sie wage do tsh. Nie ma zadnych badan ktore stwierdzaja zly wplyw euthyroxu na dziecko w ciąży. Są za to badania wskazujące, że wysokie tsh szkodzi dziecku i zagraża ciąży. W diagnostyce norma to 2.65 bodajze dla 3 trymestru.

Corka - 2018
    Syn - 2021
  • milka87 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniajaa wrote:

Ja eutyrox biorę rano na czczo a wieczorem po kolacji acard, można brać dwa te leki razem.

1usaanliq3y1w40k.png

nzjdk0s3aly9bpvj.png
  • Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    milka87 wrote:
    Ja eutyrox biorę rano na czczo a wieczorem po kolacji acard, można brać dwa te leki razem.
    Tak samo biorę.

klz9df9hvltz8vcc.png
  • Mum2b Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też biorę i euthyrox i acard. Aczkolwiek jutro acard odstawiam, bo 34 tc:) Ktoś jeszcze odstawia?

Corka - 2018
    Syn - 2021
  • jatoszka Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez odstawiam w 34 tc :-)

Mum2b lubi tę wiadomość

w5wqrl68v17z1bgh.png
    km5stv73corlpm49.png
    Nasze Aniołki 31.08.2009 [*][*] 30.08.2016 [*]
  • Paplak Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wlasnie nie wiem co z tym acardem. Pytalam lekarza w 31 tygodniu to mi powiedzial, ze jeszcze nie, że jak bedzie zagrozenie porodem przedczesnym to mi powie, ale ze mam szyjke 4cm. to sie nie zapowiada. Cos tam mowil ze acard odstawimy wcześniej a heparyne aż do cc i po tez bede brac, ale nie wiem kiedy. Mam wizytę za tydzien ( 34t) to zapytam. Potem go nie ma 3 tygodnie wiec wizyte bede miala dopiero w 37, pewnie sie umowimy juz na termin cc. Na razie mowil zebym zaczela sie rozgladac za żelem przeciwko zrostom (hyallobarier). Mialam go juz w czasie laparo. Strasznie drogi, ale wole nie ryzykowac bo po lyzeczkowaniu zrobiły mi sie zrosty, ktore musialam miec usuwane w histeroskopii :-/

3i49df9hejgg7mjl.png
  • Paplak Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciesze sie, że w tym szpitalu mąż moze byc ze mną przy cc. Nie spodziewalam sie tego, myslalam ze takie rzeczy tylko za granicą, bo co czytalam o polskich szpitalach to nie widzialam takiej opcji. A tu mąż bedzie mógł byc ze mną i trzymac za rękę i widziec jak wyciagaja małą.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2018, 13:20

3i49df9hejgg7mjl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lipca 2018, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paplak wrote:
    Ciesze sie, że w tym szpitalu mąż moze byc ze mną przy cc. Nie spodziewalam sie tego, myslalam ze takie rzeczy tylko za granicą, bo co czytalam o polskich szpitalach to nie widzialam takiej opcji. A tu mąż bedzie mógł byc ze mną i trzymac za rękę i widziec jak wyciagaja małą.

Ale czad. Szkoda że w moim mieście nie ma takiej opcji.

• Paplak Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Ale czad. Szkoda że w moim mieście nie ma takiej opcji.
    No. A to "zwykły" szpital, a nie żadna super klinika. Nawet nie wybieralam tego szpitala specjalnie z tego względu, tyljo po prostu tam pracuje moj lekarz i ma III stopien referencyjnosci. Ale przeczytalam na gdzierodzic.pl że właśnie jakas kobieta pisala, ze maz z nią był na sali i zapytałam mojego lekarza czy to prawda to powiedział, że bez problemu mąż moze byc.

3i49df9hejgg7mjl.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zobaczcie jaka skromna wyprawka do szpitala dla maluszka- nie ma co pakować nie wiadomo ile tych rzeczy :)

https://agnieszkakudela.pl/torba-do-szpitala-dla-noworodka-wyprawka-dla-noworodka/

A tu torba dla mamy :

https://agnieszkakudela.pl/torba-do-szpitala-dla-mamy-wyprawka-dla-noworodka/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2018, 13:33

ola_g89 lubi tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    Zobaczcie jaka skromna wyprawka do szpitala dla maluszka- nie ma co pakować nie wiadomo ile tych rzeczy :)

https://agnieszkakudela.pl/torba-do-szpitala-dla-noworodka-wyprawka-dla-noworodka/
    Nie wiem czy jest sens ciągnąć ze sobą poduszkę do karmienia, trzeba ją będzie po szpitalu prać w wysokiej temperaturze. Wracam po weekendzie od mamy i pakuję torbę :D Muszę właśnie też zamówić wielką pieluszkę bambusową/otulacz 120x120, będzie służyć za kocyk no i chcę kupić myjki bambusowe 30x30 do przemywania buzi i pupki bo planuję nie kąpać w szpitalu. Chusteczki też mamy te :D

klz9df9hvltz8vcc.png
  • Paplak Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy chusteczki babydream. W ogole ta cała seria ( poza nielicznymi wyjatkami) z rossmana ma dobre opinie na srokao. A waterwipes dobre, ale strasznie drogie. Nie wiem czy wiecie, pewnie większość z Was wie, że za rejestrację w programie Rossne mozna odebrac za grosz paczkę pampersow i jeszcze olejek na rostepy za grosz ( z tym olejkiem to dziwne bo moj maz przy rejetracji dostal maila, ze moze odebrac olejek, a ja nie., wiec nie wiem komu oni go dają)

Amy333, ola_g89 lubią tę wiadomość

3i49df9hejgg7mjl.png
  • Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2018, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paplak wrote:
    My mamy chusteczki babydream. W ogole ta cała seria ( poza nielicznymi wyjatkami) z rossmana ma dobre opinie na srokao. A waterwipes dobre, ale strasznie drogie. Nie wiem czy wiecie, pewnie większość z Was wie, że za rejestrację w programie Rossne mozna odebrac za grosz paczkę pampersow i jeszcze olejek na rostepy za grosz ( z tym olejkiem to dziwne bo moj maz przy rejetracji dostal maila, ze moze odebrac olejek, a ja nie., wiec nie wiem komu oni go dają)
    Już dawno mam te pieluszki i nawet dwa olejki :D Kupiłam tylko dwa opakowania waterwipes kiedy były w promocji w Rossmannie. Później w domu waciki/myjki + woda

susełek lubi tę wiadomość

klz9df9hvltz8vcc.png
‹‹ 937 938 939 940 941 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ