Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Mąż kupił ten Nutrition i zrobiliśmy pierwszą próbę. O dziwo jak do tej pory nic się nie ulało i mam nadzieję, że to dobry znak. Mleczko było dość gęste i młody pomiałkiwał przy jedzeniu bo musiał się trochę naciągnąć. No ale dzięki temu jadł też wolniej. W sumie to nie wiedzieliśmy ile tego dać bo proporcje podane są tylko dla mm, albo do robienia papki. Daliśmy 2 miarki na 120 ml. Nie wiem czy to nie za dużo. Następnym razem damy jedną. Mam tylko nadzieję, że to mu nie zaszkodzi. W każdym razie zasnął po tym pięknie. Pewnie to też zasługa tego, że zmęczył się przy jedzeniu ;)A śmiałam się z teściowej, że mężowi mąki do mleka sypała
Zastanawiam się tylko czy powinnam w takim razie dopajać Kubusia wodą, skoro dostaje gęste mleczko. -
nick nieaktualnyja tam tez chcialabym zostac wrzesniowka
ale chciec to ja sobie moge...
A cos czuje,ze przenosze. Terminem wg OM sie nie sugeruje az tak bo @ mialam bardzo nieregularne, wg USG to 29 wrzesnia wiec.... A jeszcze moj Malz poki co nie chce ze mna wspolpracowac..... Pozyjemy,zobaczymy
Mam nadzieje dziewczyny,ze damy rade.. jeszcze troche
A ja doslownie zasnelam jak dziecko... pisalam z Wami na forum,nagle odlozylam lapka i pod koldre...wstalam z godzinke temu,wykapalam sie..teraz pije herbate z miodem i cytryna-nie wiem co mnie wzielo bo ja za miodem nie przepadam.....Ale coz sie dziwic, wkoncu kobieta w ciazy ,tez zmienna jestWiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2014, 15:46
magdzia26 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCzesc mamuski i brzuchatki
U mnie znowu problem z wagą małegoDzis bylismy na ważeniu i przez 4 dni przybral na masie zaledwie 50g !!!!!! Bylam w szoku i juz nie wiem co robic
W sumie dzisiejsze wazenie bylo juz w przychodni na zupelnie innej wadzie itp wiec wmawiam sobie ze to jest przyczyna niskiego przyrostuPlakac mi sie chce normalnie bo niby moj okruszek wygląda normalnie i tak jakby w oczach rosnie ale ta waga mnie przeraza
Dzis juz jade kupic wage i bede go w domku wazyc co 3 dzien zeby do przychodni go co chwile nie ciągać.
Martwi mnie takze temat karmienia. Nie wiem czy mam odpowiednio duzo pokarmu, nie wiem czy dobrze go karmie, czy on w ogole przelyka to co wyciumka
aaaaaaaaa nie sądzilam ze to wszystko bedzie takie trudne
Dzis mega boli mnie brzuch, jakies takie skurce zoladka mam czy czegos
Orientujecie się czy Nospa nie jest zakazana podczas karmienia piersią? -
aleksa.wawa wrote:
Martwi mnie takze temat karmienia. Nie wiem czy mam odpowiednio duzo pokarmu, nie wiem czy dobrze go karmie, czy on w ogole przelyka to co wyciumka
aaaaaaaaa nie sądzilam ze to wszystko bedzie takie trudne
Ojj mam dokładnie to samo! -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Aleksa - ja uważam, że nie musisz się przejmować. Norma w przybieraniu na wadze to 100-200 g tygodniowo. Jeśli Twój maluszek przybrał 50g w 4 dni to mógłby spokojnie w tydzień przytyć to 100 g. Poza tym jak my w pierwszym tygodniu życia Kubusia leżeliśmy w szpitalu to ważyli go codziennie i często z dnia na dzien było nawet mniej na wadze. A teraz już mu się apetyt rozkręcił i ładnie przybiera.
Co do ilości pokarmu to dla mnie najlepszym wyznacznikiem jest to jak dziecko śpi. Jak maluszek nie chce zasnąć albo śpi krótko to znaczy, że się nie najada. Jeśli ładnie zasypia i śpi przynajmniej 2 godziny to znaczy, że mleczka mu wystarcza. Im lepiej najedzone dziecko tym dłużej śpi. Co do przełykania to wsłuchaj się bo to słychać. Najpierw słyszysz ciumkanie a co jakiś czas połykanie. Jak się przyjrzysz to nawet zobaczysz jak dziecko połyka. Ja już np widzę jak młody ściemnia i tylko mamle smoczek. No i głowa do góry. Z dnia na dzień jest łatwiej i praktycznie codziennie uczysz się czegoś nowego o swoim dziecku.verynice, aleksa.wawa lubią tę wiadomość
-
aleksa.wawa wrote:Najgorsze jest to ze nic mi nie sciaga jak uzywam laktatora tego recznego z Aventu, a jak karmie go w kapturkach to widze ze kapturek jest pelen gestego, zoltego mleka
wiec chyba mam to mleko
masakra!
Podobno u wielu kobiet na początku laktacji bardzo trudno ściągać pokarm laktatorem. Zwłaszcza w okresie siary. Im bielsze będzie Twoje mleko tym łatwiej będzie Ci ściągać. Ja np teraz jak ściągam to mleczko leci kilkoma strumieniami a w pierwszym tygodniu to odciągałam po kropelce i musiałam mm dokarmiać za każdym razem. -
Io wrote:Podobno u wielu kobiet na początku laktacji bardzo trudno ściągać pokarm laktatorem. Zwłaszcza w okresie siary. Im bielsze będzie Twoje mleko tym łatwiej będzie Ci ściągać. Ja np teraz jak ściągam to mleczko leci kilkoma strumieniami a w pierwszym tygodniu to odciągałam po kropelce i musiałam mm dokarmiać za każdym razem.
Ja wczoraj o 4 rano jak ściągałam to już leciało właśnie kilkoma strumieniami..teraz tak samo jestem w szoku jak ściągam laktatorem, z ilu kanalików to leci.. No ale nic, tylko się cieszyćMały zjada cyca i przesypia około 2-3 godzin
więc się najada chłopaczyna
Io lubi tę wiadomość
-
Jedyne czym się martwię, to czy mój mąż po połogu będzie na mnie patrzył tak jak kiedyś...czyli na atrakcyjną kobietę.. na porodówce siedział ze mną pod prysznicem, widział jak mnie położna badała ginekologiczne (nie przeszkadzało mi, że był obok i on nie chciał wychodzić), 2 razy niestety popuściłam mocz podczas skurczu... ale w tamtym momencie było mi wszystko jedno!
Po cesarskim cięciu w szpitalu widział, że wstając nie mam bielizny, zakrwawiony podkład między nogami...
W domu tak samo śpię na razie bez bielizny.. ale jeszcze ciężko mi się schylić więc po prysznicu go wołam żeby pomógł mi wytrzeć nogi, plecy itp...pielęgnuje mi też ranę po cięciu, no ale widzi nieogoloną żiżelkę...
Teraz te cyce - łażę jak głupia w tej kapuście, rozmasowuję przed karmieniem..
NieciekawieOn to dzielnie znosi, nic nie mówi nic się nie krzywi.. ale boję się że po tym wszystkim nie będzie na mnie patrzył tak jak kiedyś
A dziewczyny po CC - jak długo krwawiłyście? Bo ja cięta w poniedziałek a dzisiaj to już ledwo co leci..? Była położna i powiedziała, że macica się ładnie obkurcza, więc chyba nie mam się czym martwić? -
aleksa.wawa wrote:Akuszerka napisz mi plsss nazwe tego specyfiku na laktacje co u ciebie po 1 dniu byl nawal
ja jakies mleko mam ale nie jestem pewna czy wystarczajaco wiec chyba sobie to zaaplikuje zeby zrobic nawal pokarmu
To Femaltiker i dodatkowo herbatka mlekopędna z herbapolu
No i duże ilości wodyWiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2014, 17:14
aleksa.wawa lubi tę wiadomość
-
aleksa.wawa wrote:Akuszerka napisz mi plsss nazwe tego specyfiku na laktacje co u ciebie po 1 dniu byl nawal
ja jakies mleko mam ale nie jestem pewna czy wystarczajaco wiec chyba sobie to zaaplikuje zeby zrobic nawal pokarmualeksa.wawa lubi tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-68923.png -
Verynice, ja 15 doba po cc i krwawienia czasem caly dzien ani kropli, wieczorem troche sie pojawi i znow nic, czasem chlusnie jednorazowo, a w wiekszosc dni moglabym na samej wkladce leciec. Moja macica tez obkurczona, ale to krwawienie do konca nie mija.
W sumie od 3. doby takie ledwoco mam
Io, u mnie ta sama historia z pokarmemSiara po kropelce, a teraz w laktatorze jak ze strzykow na 3 strony sika
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2014, 17:24
verynice, Io lubią tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-68923.png -
my zalatani... mieliśmy jazdy z zarejestrowaniem małego, ale na szczęście akt urodzenia już mamy
nawet kobita o imię gdzieś dzwoniła czy może zarejestrować
uwielbiam to zaskoczenie ludzi jak o imię małego pytają haha
będzie wyjątkowy
sab simplex oraz maść na brzuszek (wszystko mąż z Niemiec przywiózł) pomagamoje dziecię po częstym smarowaniu brzuszka i po 15 kropelkach zrobił kupę i poszedł spać
kupiłam herbatę z hippa dla kobiet karmiących, niby ma pobudzać laktację, ale ma w składzie koper, więc mam nadzieję że też pomoże małemu
Kupiłam pampersy z babydream, cenowo wychodzą 38gr za sztukę, z kartą rossnę ciut taniej. Wzięłam rozm 2, bo synek rośniejak dla mnie są fajne, mięciutkie, z chłonnością zdam relacje później.
Gratulacje dla rozpakowanych mamPaula55 lubi tę wiadomość
-
verynice wrote:Jedyne czym się martwię, to czy mój mąż po połogu będzie na mnie patrzył tak jak kiedyś...czyli na atrakcyjną kobietę.. na porodówce siedział ze mną pod prysznicem, widział jak mnie położna badała ginekologiczne (nie przeszkadzało mi, że był obok i on nie chciał wychodzić), 2 razy niestety popuściłam mocz podczas skurczu... ale w tamtym momencie było mi wszystko jedno!
Po cesarskim cięciu w szpitalu widział, że wstając nie mam bielizny, zakrwawiony podkład między nogami...
W domu tak samo śpię na razie bez bielizny.. ale jeszcze ciężko mi się schylić więc po prysznicu go wołam żeby pomógł mi wytrzeć nogi, plecy itp...pielęgnuje mi też ranę po cięciu, no ale widzi nieogoloną żiżelkę...
Teraz te cyce - łażę jak głupia w tej kapuście, rozmasowuję przed karmieniem..
NieciekawieOn to dzielnie znosi, nic nie mówi nic się nie krzywi.. ale boję się że po tym wszystkim nie będzie na mnie patrzył tak jak kiedyś
A dziewczyny po CC - jak długo krwawiłyście? Bo ja cięta w poniedziałek a dzisiaj to już ledwo co leci..? Była położna i powiedziała, że macica się ładnie obkurcza, więc chyba nie mam się czym martwić?Fipsik, verynice lubią tę wiadomość
-
dba wrote:my zalatani... mieliśmy jazdy z zarejestrowaniem małego, ale na szczęście akt urodzenia już mamy
nawet kobita o imię gdzieś dzwoniła czy może zarejestrować
uwielbiam to zaskoczenie ludzi jak o imię małego pytają haha
będzie wyjątkowy
sab simplex oraz maść na brzuszek (wszystko mąż z Niemiec przywiózł) pomagamoje dziecię po częstym smarowaniu brzuszka i po 15 kropelkach zrobił kupę i poszedł spać
kupiłam herbatę z hippa dla kobiet karmiących, niby ma pobudzać laktację, ale ma w składzie koper, więc mam nadzieję że też pomoże małemu
Kupiłam pampersy z babydream, cenowo wychodzą 38gr za sztukę, z kartą rossnę ciut taniej. Wzięłam rozm 2, bo synek rośniejak dla mnie są fajne, mięciutkie, z chłonnością zdam relacje później.
Gratulacje dla rozpakowanych mamDzisiaj kupilam Espumisan, sprawdze czy jeszcze mniejsza dawka podziala.
A z pieluchami Babydream to Ci polecam przygotowac zapas czystych ubranekU nas regularnie wszystko zasikane jak mlody ma je na dupce.
Kasiula09 lubi tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-68923.png