Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Szonka wrote:Zazdroszcze wam takich pieknych nocy. U nas w nocu nie ciekawie. Maly zasnal dzis o 20.30 1 papu o 24 drugie o 3 z tym ze miedzy 1i2 nie bylo snu Synek tak sie wybudzil ze tylko zabawa mu w glowie byla. Jak zasnal o 3 to spal do 5 zjadl i o 7 juz pobudka
na dobre
W dzien spi ladnie a w nocy po pierwszym karmieniu ciezko mu zasnac.https://www.maluchy.pl/li-68923.png -
betinka - święta racja. My właśnie teraz walczymy o zmianę rytmu dobowego, bo to wstawanie w nocy co 1,5-2 h mnie wykańcza:/
Byliśmy na podcięciu wędzidełka u laryngolog i powiedziała nam, że z tak przyrośniętym językiem mały w ogóle nie powinien ssać Zobaczymy jak będzie teraz. Jak uznam że jeszcze jest za krótkie to za miesiąc mamy zgłosić się do poprawki. A najlepsze było to, że Filip w ogóle nie płakał, troszkę poleciała mu krew to z takim zdziwieniem ją ciamkał i smakowało. Gupol małybetinka, dba lubią tę wiadomość
-
W ogole to dzien dobry
Probuje od 2h zjesc sniadanie... Mati przykimal na chwile, to zdazylam wyprasowac pieluchy po praniu i po spaniu kurrrrna, teraz on sie stoluje, a ja sline przelykam tylko. Najgorzej, ze deszcz leje. Mialam plan z nim pocisnac do urzedu po pesel wreszcie, a potem do Rossmana, bo promocja mleka ryzowego jest (Karola, ostatnio nie bylo owsianego i kupilam ryzowe waniliowe -pyuyycha!), a tu taka pogoda, ze nosa z domu nie ma jak wystawic. Mlody noc przespal jak krol, o 7 na brzuszku odpadl do 9, wiec Ksieciunio wyspany sie do mnie kielczy teraz zamiast spac, a mnie glodzilla atakuje.
Co do antykoncepcji - tez slyszalam, ze jednoskladnikowa wchodzi w gre. Z dwuskladnikowej polecam Wam Nuva-Ring (pierscien dopochwowy). To jedyne, co tolerowalam, bo po wszystkich tabsah mam potwoooorne migreny, a Nuvaring o dziwo mi je przystopowal. Ma malutko hormonow, bo wydzielane tuz przy jajnikach. Nie trzeba pamietac, bo na 21 dni sie montuje. Niebprzeszkadza przy bzykanku, a jak ktos nie chce wtedy, to na 3h mozna wyjachttps://www.maluchy.pl/li-68923.png -
Już te nasze smyki takie duże ze już się uśmiechają calkiem świadomie moja to w głos się smieje az sama sikam ze smiechu
ale problemów ze spaniem na razie nie mamy odpukać
Nauczyłam ją w końcu po wielu bataliach stoczonych ze po karmieniu odkładam do łóżeczka i Julek sobie patrzy po czym po godzince już zasypia oby tak było dalej stosuje od tygodnia i cycuś glancuś
A Wy jak usypiacie maleństwa na raczkach czy same spią ??? -
Paula no wlasnie u mnie nie bardzo bo Krzychu przy jedzeniu placze ze nie leci ciagle tylko ciumka ciumka i ciumka az Mu naleci co chwile wiec boje sie ze nie uda mi sie rozkrecic tej laktacji tak jak kiedys byla ze mialam kilka butelek zapasu ale na jutro musze cos uzbierac bo bedzie bieda na tych targach
Betinka ja jak kupilam te ryzowe to myslalam ze zwymiotuje bylo taaak slodkie ze mnie az mdlilo moj P wypil do koncA (On zje i wypije wszystko co mega slodkie )https://www.maluchy.pl/li-69187.png
https://www.maluchy.pl/li-72300.png -
Ja usypiam mlodego w wozku - czasen w dzien sam zasnie w nim (albo w mamaRoo), al czesto trzba bujac wozkiem, w nocy sam zasypia.
Karola,ja mleko tylko do kawy zbozowej, wiec po prostu jej nie slodze juz Mleko to zlo najgorsze, wiec dla mnie to tylko dodatek zawsze, wiec wszystko mi jedno,czy slodkie. A to nadaje fajny smak kawie.https://www.maluchy.pl/li-68923.png -
Moj w nocy sam zasypia, jeszcze przy butli. W dzien czasami musze pobujac na rekach, pospiewac. W nocy przesypia mi 3-4 godziny a w dzien budzi sie nawet co 2. Niestety rzadko chce sie sam soba zajac i zwykle placze...
-
Ewi25 wrote:Myslałam że podczas karmienia piersią tylko jedno składnikowe można brać
Mi przepisała takie i mówiła ze są bezpieczne wiec się nie zastanawiałam nad tym bo ja się nie znam. Uprzedziła tylko ze jest małe prawdopodobienstwo ze dziecko nie będzie chciało pic mleka to wtedy trzeba szybko odstawić. Ale ja tego problemu nie mam. No ale w Polsce może przepisuje jednoskladnikowe, nie wiem. Tutaj dużo rzeczy robi sie inaczej -
"Najważniejszą informacją, od której należy zacząć jest to, że kobiety karmiące naturalnie, nie mogą stosować antykoncepcji hormonalnej zawierającej estrogen. Wpływa on niekorzystnie na laktację, zmniejszając ją. Na dodatek, w dużych ilościach przenika do pokarmu, a co za tym idzie, jest dostarczany dziecku. To może wywrzeć szkodliwy wpływ na jego rozwój."
akuszerka89 lubi tę wiadomość
-
To co ja mam zrobić jeśli pediatra która prowadziła tez moją ciaze mi takie tabsy przepisała twierdząc że są nieszkodliwe? Mam do niej zaufanie, nawet nie przyszło mi do głowy żeby to podważać opierając się na opini w internecie ale skoro mówicie ze to takie złe to już nie wiem...
-
No i dwa ze hormon przenika do dziecka co u dziewczynek moze powodowac pozniej problem z plodnoscia... Nelus poczytaj sobie bo szkoda potem sobie pluc w brode..
Ja teraz mysle tez nad zastrzykiem. Tezjest bezpieczny przy kp a skuteczniejszy niz minipigulka i po roku stosowania zanika okres nie planujemy w najblizszym czasie dziecka wiec okres powrotu do pelnej plodnosci (9 mies - rok) mi nieprzeszkadza