X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Quatriona Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 07:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mamusie. Co za okropna noc... W środku nocy obudził mnie okropny ból w dole brzucha jakby w jelitach jakoś, z przerażeniem pomyślałam o dzidzi ale ona w najlepsze kopała. Jak się podniosłam to przeszło. Całe szczęście bo już myślałam o najgorszym... Ale wychodzi na to że moje dziecko mnie tak nisko skopało.

4eWXp1.png
    rYcQp1.png
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też się witam z rana..
    u Nas cała noc nieprzespana... gdzie ta 9 godzina.

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wpuszczania i kolejki.
    U nas USG na NFZ jest raz dwa tygodnie, ale zdarzyło się, że raz pani miała urlop i było po 4 tygodniach przerwy. Traf chciał, że akurat miałam mieć USG nerek :/
    W każdym bądź razie czekałam wtedy 3,5h O.o
    Wiadomo, przychodzili z maleństwami na bioderka, to każdy puszcza bez kolejki i tak przez pierwsze dwie godziny wchodzili tylko rodzice z dzidziusiami.
    Potem zrobiło się luźniej, były chyba panie w ciąży to też je wpuściliśmy. I nagle wchodzi babka i zaczyna z mężem na głos mówić, że jest "jej godzina" i, ze chyba powinna wejść. Jakiś pan, który siedział już te 3h w kolejce mówi, ze kolejka jest kto pierwszy ten lepszy i, że musi zaczekać aż wszyscy wejdą.
    Wtedy przyszli ostatni rodzice z niemowlakiem.
    Kobieta się dalej kłóciła, że to jej godzina, bo ona się dziś rejestrowała i babka w okienku mówiła, że koło 17.30 ma przyjść. Ludzie zaczęli tłumaczyć, że niektórzy (w tym ja np.) zapisywali się już 3 tygodnie temu i może dlatego kazali jej tak późno przyjść, bo już tyle osób było (normalnie USG jest 15-18, ale wtedy jak wyszłam była 18.30, a jeszcze chyba 10 osób czekało). Ona, że nie, ze ona się rejestrowała i ona wchodzi teraz.
    Cały tłum wpieniony, kłóci się, aż dzidziuś zaczął płakać i jego mama pyta czy oni mogą bez kolejki.
    Wszyscy natychmiast, że oczywiście, żeby wchodzili, przecież maleństwa i kobiety w ciąży nie czekają.
    Wtedy wyszła pani z gabinetu, wszyscy do pani z dzieckiem "Niech pani wchodzi", a ta baba co dopiero przyszła sru do gabinetu i zatrzasnęła drzwi, zanim młodzi zdążyli w ogóle podnieść nosidełko O.o
    Oj, jak wszyscy jej chłopa zjechali, aż biedak ze wstydu poszedł w aucie na nią czekać :P Jak wyszła to tak na nią ludzie krzyczeli, że aż pielęgniarki przyszły zapytać co się dzieję ;)

Ja osobiście zawsze czekam, nigdy sama z siebie nie pytam czy mogę wejść wcześniej. No, chyba, że byłam z jęczącym niemowlakiem :)

• verynice Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry mamusie,

Karolina daj znać po obchodzie...
    Ja właśnie zjadłam płatki z mlekiem i małemu chyba zasmakowały bo czuję jak puka :) W ogóle ostatnich parę dni miał takich, że słabo się ruszał a wczoraj po południu jak dał czadu to jak mąż przyłożył rękę to czuł z 90% ruchów małego :) Po raz pierwszy tak mocno to czuł :)

A co do kolejek to wczoraj po praz pierwszy mnie Pan przepuścił w kolejce do kasy w supermarkecie ;) Pojechałam po 3 opakowania lodów na majówkę i stanęłam w kolejce za starszym panem, który miał peeeeełen kosz zakupów... i naglę słyszę "Pani przejdzie przede mną bo się Pani spieszy, żeby się lody nie rozpuściły" hehe i się zaczął śmiać, potem jeszcze zagadał, że wyżerkę robię sobie i dzidzi ;) Ale mi się miło zrobiło :) Podziękowałam mu chyba z 4 razy :D :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2014, 07:33

madiiiii, Io lubią tę wiadomość

dqprpx9ikjqhrova.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do humoru, ja wczoraj się w końcu poryczałam przy mężu o to imię.
    Bo już dosłownie żadne mi się nie podoba, każde jest nijakie. Nawet imiona, które mi się nie podobają i nigdy bym dziecku nie dała teraz mi się wydają takie same jak te, które mi się podobały ;(
    Mąż mówił, że mamy jeszcze 4 miesiące, żeby się zdecydować, ale co ja mam powiedzieć jak średnio raz w tygodniu ktoś mnie pyta jak młody będzie miał na imię :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2014, 07:35

• Quatriona Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kark wrote:
    Bo już dosłownie żadne mi się nie podoba, każde jest nijakie. Nawet imiona, które mi się nie podobają i nigdy bym dziecku nie dała teraz mi się wydają takie same jak te, które mi się podobały ;(
    Mąż mówił, że mamy jeszcze 4 miesiące, żeby się zdecydować, ale co ja mam powiedzieć jak średnio raz w tygodniu ktoś mnie pyta jak młody będzie miał na imię :(
    Wiem co czujesz mnie też ciągle ktoś pyta jak dam na imię małej a ja nie potrafię się zdecydować...

4eWXp1.png
    rYcQp1.png
  • Szonka Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolaaa91 wrote:
    Te stare babcie to jakby mogły to by zabiły zeby tylko mogły wejść Poraz 10ty w tym tygodniu do lekarza. Czasami mi sie wydaje ze przychodzą tam dla rozrywki i na pogaduchy.

Moze to głupie pytanie ale trzy godziny bez jedzenia od rana :-/ ? I trzy klocia? Rany nie cierpię tego i trzęsę portkami gorzej niż małe dzieci a tu trzy razy w ciagu jednego dnia:-/ nie wiem jak ja to wytrzymam.
    Ja tez nie lubie :) wlasnie.siedze pod zabiegowym i tez trzese portkami. a dzis tylko jedno klucie.

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• dba Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kobitki rozumiem Wasz ból, ja cały czas zastanawiam się nad imieniem.
    Ja to teraz będę bała się iść oddawać krew, bo tam gdzie ja chodzę to zawsze kolejki, a ciąża zagrożona :/ jestem taką osobą, że nigdy się nie wpycham przed i grzecznie czekam ;)a starych ludzi nie cierpię, właśnie przez to jakie akcje odwalają w przychodniach, oczekują od nas szacunku a sami nikogo nie szanują. Są oczywiście wyjątki, ale większość z nich to wieczne marudy.

Paula55 lubi tę wiadomość

• verynice Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja do kłucia nic nie mam ;) Przed ciążą honorowo oddawałam krew co około 4 miesiące :) także kłucie dla mnie to żaden problem :) :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2014, 08:01

dqprpx9ikjqhrova.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kark wrote:
    Nas też wszyscy pytają. A my też nie mamy żadnych typów. Zdecydujemy jak się urodzi - zobaczymy jakie imię do niego pasuje :)
    A na pytania ciekawskich odpowiadamy, że jeszcze nie wiemy i czekamy aż dorośnie i sam nam powie jak chce mieć na imię :P I się wszyscy zamykają :P

verynice, Szonka lubią tę wiadomość

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym na wstępie grzecznie powiedziała, że ciąża jest zagrożona i że jest to wyjątkowa sytuacja. Ehh, mam nadzieje, że Ci nie odmówią pierwszeństwa...
    Ja Wam powiem, że nie rozumiem tych starych zrzęd. Chyba nie mogą się pogodzić ze swoim wiekiem i dlatego są tacy zgorzkniali. A czasami tak niewiele trzeba...
    Pamiętam jak kiedyś ustąpiłam miejsca starszej Pani w tramwaju. Strasznie mi dziękowała, a jak wychodziłam, wcisnęła mi do ręki cukierka! Cudowna babunia :) Jak dożyję tego wieku, to też chę taka być :D
    dba wrote:
    kobitki rozumiem Wasz ból, ja cały czas zastanawiam się nad imieniem.
    Ja to teraz będę bała się iść oddawać krew, bo tam gdzie ja chodzę to zawsze kolejki, a ciąża zagrożona :/ jestem taką osobą, że nigdy się nie wpycham przed i grzecznie czekam ;)a starych ludzi nie cierpię, właśnie przez to jakie akcje odwalają w przychodniach, oczekują od nas szacunku a sami nikogo nie szanują. Są oczywiście wyjątki, ale większość z nich to wieczne marudy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2014, 08:33

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • Szonka Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:
    Nas też wszyscy pytają. A my też nie mamy żadnych typów. Zdecydujemy jak się urodzi - zobaczymy jakie imię do niego pasuje :)
    A na pytania ciekawskich odpowiadamy, że jeszcze nie wiemy i czekamy aż dorośnie i sam nam powie jak chce mieć na imię :P I się wszyscy zamykają :P

Świetna odpowiedx :) Na miarę naszych czasów :)

My juz imiona mieliśmy wybrane zanim maluszek pojawił się w brzuchu :) Więc nie było problemu.

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• verynice Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do imion to widzę, że mój pomysł aby w podpisie nad suwaczkiem napisać imię i płeć dzidzi się nie przyjął.. a szkoda bo ja ciągle mieszam która z Was ma mieć synusia a która córcie ;) a imion to w ogóle nie pamiętam :)

Policzyłam w naszej tabelce iiii na chwilę obecną będzie:
    Dzieczynek 16
    Chłopców 22
    Czyli dziewuszki nadrabiają :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2014, 08:48

Quatriona, Gosia19 lubią tę wiadomość

dqprpx9ikjqhrova.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa dzien dobry moje kochane :)
    Widze ze rozgorzala dyskusja na temat wpuszczania w kolejke :) hehe
    Powiem wam ze ja swiadkiem takich akcji bylam TYLKO w pl niestety :/ tutaj nie ma kolejek do lekarzy hahaha.
    A tak powaznie... Raz jak przyszlam do poloznej to okazalo sie ze jest jakas spora obsówa w czasie. Wyszla polozna i bardzo przepraszala. A nam akurat sie do pracy spieszylo. I pytam polozna czy nic nie da rady zrobic bo my do pracy...
    A tu babka (szkotka) mowi ze spoko ona nas wpusci przed siebie a ona za chwile wchodzi. Strasznie jej dziekowalam.
    Potem dowiedzialam sie ze ona juz chyba 1,5 h czekala :/ glupio mi bylo strasznie bo z duzo wiekszym brzuchem niz ja...
    Po wyjsciu jej dziekowalam a ona zdziwiona i z usmiechem ze przeciez nie ma sprawy :)

A co do nocy....ehh u nas kiepsko. Bolal mnie nad ranem zoladek i bylo mi mega niedobrze. Wczoraj tez ale myslalam ze to z nerwow przed usg ale dzis sie powtorzylo :/
    Teraz juz lepiej na szczescie :)

kark lubi tę wiadomość

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde a ja mam do was pytanie... Nie wiem czy ktos pomoze a jak nie bede szukac odp w pl :)

Chcemy dac synkowi na imie Tiago :) i bedzie po urodzeniu zarejestrowany w uk oczywiscie. Ale za kilka lat chcemy wrocic do pl. Wiec tam tez chyba trzeba bedzie go zarejestrowac.
    Wiem ze jesli urodzil by sie w pl prawdopodobnie nie zarejestrowali by nam tego imienia. Ale jesli juz bedzie je mial w dokumentach z uk to w pl chyba nie beda miec wyjscia, co???

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Verynice już się poprawiłam :P

Paula, musiałabyś zapytać w urzędzie ja słyszałam, że nie zgadzają się tylko na naprawdę dziwne imiona, ja np. widziałam kiedyś w gazecie pod zdjęciem dzidziusia podpis Renta Nowak O.o

Paula55 lubi tę wiadomość

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko o Tiago czytalam bo ktos juz pisal do rady jezyka polskiego...
    I tam rada odp ze imie to nie wskazuje na plec, ze jest polski jego odpowiednik, ze nie ma zdrobnien i ze sie nie odmienia wiec urzednik ka prawo odmowic wpisania takiego imienia :/
    Ale jesli tak to pojde do usc u mńie w miescie i zapytam :)

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Io Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Z tymi kolejkami to najbardziej dziwi mnie to, że ludzie starsi, ktory byli wychowywani w kulturze szacunku dla kobiet w ogóle, a tym bardziej ciężarnych, jakby zupełnie o tym zapomnieli. No ale i tak zamierzam wpajać mojemu maleństwu podstawy kulturalnego zachowania. Zobaczymy czy zaprocentuje ;)

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • verynice Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kark wrote:
    Verynice już się poprawiłam :P

Paula, musiałabyś zapytać w urzędzie ja słyszałam, że nie zgadzają się tylko na naprawdę dziwne imiona, ja np. widziałam kiedyś w gazecie pod zdjęciem dzidziusia podpis Renta Nowak O.o

Dodałaś do podpisu? Bo nie widać :(

dqprpx9ikjqhrova.png
  • nescafe Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc wam ;) U mnie ok jakos sie kulam dalej.

Paula a wy macie obywatelsto uk albo rezydenta??

A w pl to rzeczywiscie urzednik sie moze nie zgodzic na imie itd. ( zalezy na jakiego urzednika sie trafi) ALe to sie tyczy jak obydwoje rodzicow jest polakami. Jak dziecko urodzi sie w pl, a jedno z rodzicow ma obywatelstwo inne niz polskie to moze dac na imie Lukas zamiast Lukasz, Martin zamiast Marcin albo Stefani zamiast Stefania itd. Takie przykalady :D Ale chodzi mi ogolnie o zagraniczne imie.

Jak przyjedziesz z dzieckiem do pl juz przeciez z imieniem, to nikt mu raczej imienia nie zmieni.

WIec jak bedzie Tiago w uk to jak wrocisz do pl to nik ci nie zmieni imienia dziecka na polski odpowiedzik. A jak by sie urodzilo w pl i tez bys chciala Tiago to jak ktores z was ma inne obywatelstko nie pl to tez pani w urzecie musi wam napisac Tiago :P ooo

‹‹ 553 554 555 556 557 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ